Steve Jobs over de iPod touch zonder camera, e-books en zijn afwezigheid

Door: Siebren Verhoef - 24 reacties

De Pod touch zonder camera is een bewuste keuze van Apple. Dit en meer vertelde Steve Jobs gisteren na het Apple Media Event in een interview met de New York Times. Na zijn verrassende terugkomst op het podium van Apple gisteren bespreekt hij verder of Apple wat ziet in e-books en of zijn afwezigheid veel invloed heeft gehad op het bedrijf.

Geen camera
Over de iPod touch vertelt hij dat het eerst niet geheel duidelijk was hoe ze dit apparaat in de markt moesten zetten. “Was het een iPhone zonder de belfuncties? Was het een zakcomputer? Uiteindelijk waren het de klanten van Apple die de iPod touch het meest zagen als een spelletjesapparaat. Hier is uiteindelijk ook de marketingstrategie van de iPod touch op aangepast. De iPod touch is de goedkoopste manier om apps uit de App Store te downloaden, en Apple wilde dit graag zo goedkoop mogelijk houden”, vertelt Jobs. Vandaar dat uiteindelijk gekozen is voor een iPod touch zonder camera, terwijl de kleinere (en goedkopere) iPod nano wel een videocamera bevat.

Dat de iPod nano wel video kan opnemen, maar geen foto’s kan maken heeft te maken met techniek. “De sensors die het mogelijk maken om video op te nemen zijn tegenwoordig heel erg dun, en dus geschikt voor in de iPod nano. De sensors met een resolutie die hoog genoeg is om foto’s te maken, vooral die met autofocus, zijn nu nog te dik om in te bouwen in de dunne iPod nano”.

E-books
Jobs denkt dat er nog niet genoeg interesse is in e-books. Ook heeft het publiek volgens hem meer interesse in apparaten die meer dan één functie hebben, dan in een apparaat met maar één functie, zoals de Amazon Kindle e-reader. Apple ziet e-books dus momenteel niet als een grote markt, en Jobs wijst op het feit dat Amazon niet wil loslaten hoeveel e-readers het bedrijf verkoopt. Volgens Jobs zou Amazon dit wel doen als de Kindle goed zou verkopen.

IJs
Aan de producten die gisteren zijn gepresenteerd is al een tijd lang gewerkt. Al voor Steve Jobs’ afwezigheid bij Apple waren de producten in ontwikkeling. Zijn afwezigheid heeft er volgens Jobs niet voor gezorgd dat er minder Apple producten zullen uitkomen. Momenteel concentreert hij zich op een paar zaken die erg veel aandacht nodig hebben. “Er komen een paar goede nieuwe producten uit in de nabije toekomst”, aldus Jobs. Over zijn gezondheid laat hij los dat hij ongeveer 14 kilo zou moeten aankomen, maar dat hij zich erg goed voelt. “Ik eet als een gek, vooral heel veel ijs”.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  ProBookMac

  Yeh Steve is vertical again

 • Profielfoto
  iSneaker

  Ik word toch altijd weer een beetje vrolijk als ik dit soort dingen lees;

  “Er komen een paar goede nieuwe producten uit in de nabije toekomst”

  Over zijn gezondheid laat hij los dat hij ongeveer 14 kilo zou moeten aankomen, maar dat hij zich erg goed voelt. “Ik eet als een gek, vooral heel veel ijs”.

 • Profielfoto
  Helmert

  duidelijk

 • Profielfoto
  wouwout

  onzin mbt ipod touch, “dumbing down” van producten werkt bijna nooit goed. Ik herinner me nog veel commotie over de eerste ipod touch die geen agenda mocht hebben. 3 maanden later….
  kom nou maar snel met die tablet

 • Profielfoto
  Kidman13

  Hey OP, heb je misschien de hele foto van Steve die in het artikel daar staat?

 • Profielfoto
  iSneaker

  Wat ik zo grappig vind is dat ze de e-reader niet afzeiken zoals ze bij mini-notebooks gedaan hebben en bij de blue-ray. Ik denk dat ze komen met een Tablet met daarop een functie voor e-reader.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Het zou best kunnen dat als ze er een camera instoppen het 20 euro meer wordt of iets dergelijks. Dan kom je eigenlijk weer terug op de vorige prijs en dat is nou net wat ze niet wilde.

 • Profielfoto
  florisappelaar

  als er mooie producten uitkomen in de ‘nabije’ toekomst, dan wacht ik rustig af… ik vind wel dat apple het afgelopen jaar weinig nieuwe dingen heeft gebracht, iPhone 3gs etc zijn nou niet allemaal grote releases.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Foutje in de eerste regel onder het kopje Camera: “Over de iPod touch verteld hij…”. VertelT is hier met een T, omdat we in de tegenwoordige tijd spreken… Verder een erg leuk artikel! Ga zo door!

 • Profielfoto
  omt.henri

  Er komt dus een e-book… met meerdere functies… een iBookMusicVideoPhoto… de iCe…

 • Profielfoto
  omt.henri

  Ice Cream

  iCecream

  iScream…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Wat een gladde aal is hij ook. Wel knap dat je zo last minute het ontbreken van de camera een andere wending kunt geven. Of zou hij dan toch de waarheid spreken? Voor mij was de camera in ieder geval een goede reden geweest de Touch te kopen, laat nu maar lekker even zitten dan.

 • Profielfoto
  Ramsi

  Over het nemen van foto’s in een Nano geef ik hem groot gelijk. Niemand zit tegenwoordig te wachten op VGA fotos. Dus als je het doet doe het dan goed. En met een videocamera erin is het een leuk speeltje

 • Profielfoto
  Lau24

  Sorry hoor maar kan iemand mij in een notendop vertellen waarom er nou geen camera in de Touch zit? Snap geen bal van dat stuk wat ze geschreven hebben ???

 • Profielfoto
  cles

  wat een lul verhaal over de camera van de touch. wel voor de nano en niet voor de touch. tis niet uit te leggen. Over twee manden zit ie erop. en dan is het ineens geen gaming device meer?????

  verder natuurlijk geen nieuws waar de wereld op zit te wachten. Itunes 9 leuk, 3.1 ook leuk, maar normale updates. nano tja, denk dat de business vooral zit in de touch en de iphone, deze zullen steeds meer de nano,shuffle en classic verdringen.

  genius mix in niet te syncen met de iphone, gelijk 256 nummers te veel zou mooi zijn als dat aangepast zou kunnen worden en als er ook toegevoegd kan worden bv aantal keer afgespeeld.

  Wat ik apple wel moet nageven, ze brengen pas een produkt op de markt als het goed is, dus nog maar een half jaar wachten op de tablet.

 • Profielfoto
  Triumph

  Aan de achterkant van de Touch zie je wel degelijk dat het de bedoeling was er een camera in te plaatsen. Maar het zal wel zijn om de leveranciers niet tegen het hoofd te stoten omdat ik gelezen heb dat er iets fout ging met een productie lenzen voor die Touch.

  Ach over 4 maanden weer een andere touch met camera, weer nw verkoop impulsen, het is o.a. allemaal marketing

 • Profielfoto
  jkuifje

  Lulkoek als je het mij vraagt, wat betreft de afwezigheid van een camera op de iPod touch. De kosten laag houden? Zo’n cameraatje zal echt niet veel verschil uitmaken qua prijs, wat zou het kosten in productie, een paar euro’s meer?

  Het verschil tussen de iPod touch en de iPhone zou te klein worden. En Apple kennende zal het bij de volgende update van de touch allicht wel een camera op zitten (op vraag van de klant).

  Hmm, herken ik dit scenario niet van de MacBook unibody zonder FireWire (nog zo’n Apple-blunder) en iMovie?

  Ook de “Apple-geschiedenis” herhaalt zich keer op keer.

  Vergeet niet, Steve Jobs is een blijft een marketing man.

 • Profielfoto
  Pepijn Koning

  Dat er geen camera in de touch zit vind ik een slimme zet. Anders concurreert hij te veel met de iPhone en dat willen ze natuurlijk ook niet. Maar wat je nu krijgt is dat er veel commentaar komt en ik weet niet of dat is wat ze willen, dus er zal uiteindelijk wel een camera in komen.

  Over de missende fotofunctie is veel te zeggen, maar er is toch wel over nagedacht, ook de positie van de camera is dan wel te begrijpen aangezien het gewoon een heel erg compact apparaatje is, en een camera achter een scherm zou hem alleen maar dikker maken.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  En over blu-ray in itunes 9 geen woord

 • Profielfoto
  eiko

  als een foto camera te dik is voor de nano is hij ook te dik voor de touch, ik denk dat dit de reden is dat hij mist want ze willen er niet een andere camera in als in de iphone.

 • Profielfoto
  iTommie11

  Ahum, “Pod Touch”??

 • Profielfoto
  Bart01

  En hij linkt naar iPodTouchi:P

 • Profielfoto
  MaestroRackam

  hmmm de ipod touch moet natuurlijk niet een nog grotere concurrent voor de iPhone worden, vandaar geen camera.

 • Profielfoto
  macbridge

  Steve zegt in het interview over de Kindle: “I’m sure there will always be dedicated devices, and they may have a few advantages in doing just one thing,” he said. “But I think the general-purpose devices will win the day. Because I think people just probably aren’t willing to pay for a dedicated device.”

  Dat kun je toch ook toepassen op de iPod Touch? Waarom geen camera en GPS? Anders is het een “dedicated gaming device”?