Sony Ericsson en T-Mobile komen met ongelimiteerd download-abonnement

19 reacties
(Dit artikel heeft nog geen ster-beoordelingen gekregen)                                                 

Zo nu en dan duikt in het geruchtencircuit het bericht op dat iTunes zal komen met een abonnement voor het onbeperkt downloaden van muziek. Voor een vast bedrag per maand zou het hiermee mogelijk zijn om zoveel legaal te downloaden als je zelf wilt. Tot nu toe is het zover nog niet gekomen. Wat betreft iTunes, tenminste.

Want Sony Ericsson en T-Mobile kondigden vandaag aan dat zij per direct gaan starten met een abonnement voor het onbeperkt downloaden van muziek. Onder de naam PlayNow Plus is het met deze dienst mogelijk om in combinatie met een Sony Ericsson toestel en een T-Mobile abonnement onbeperkt muziek te downloaden voor € 9,95 per maand. Hierbij zijn de eerste 6 maanden gratis. Wel komen hier nog de kosten van het 2-jarige abonnement bij. Al eerder kondigde Nokia een soortgelijke dienst aan.

De muziek is te downloaden via een 3G, of wi-fi verbinding. Het toestel, de Sony Ericsson W995, wordt geleverd met 1000 populaire nummers die al op de Memory-stick staan. OMT ging dieper in op de details en kenmerken van deze nieuwe dienst.

Muziekaanbod
De vraag is echter; is deze dienst een concurrent voor iTunes. Volgens Sony Ericsson hebben zij een database met muziek van alle grote platenmaatschappijen, waaronder Universal, Warner, EMI en Sony Music. Het gaat hierbij volgens eigen zeggen om miljoenen tracks. Dit is best veel als het gaat om een beginnende download-store.

Afspelen
PlayNow Plus wordt geleverd met speciale software die ook voor de Mac zal uitkomen, zodat je je muziek niet alleen op de Sony Ericsson telefoon, maar ook via de computer kunt afspelen. Je mag hierbij je muziek op 3 verschillende computers beluisteren. De nummers zullen wel een vorm DRM-beveiliging bevatten, waardoor ze tijdens de looptijd van het PlayNow Plus-abonnement niet zijn af te spelen op bijvoorbeeld een iPod of iPhone.

Kwaliteit
Over de kwaliteit van de muziek, is op internet niet meer te vinden dan dat deze ‘zeer goed’ is. Na wat extra navraag bij Sony Ericsson bleek het te gaan om een standaardinstelling voor snelle downloads (AAC, 24-kbps 44,1-Khz MP4) en een instelling voor ‘CD-kwaliteit’ (AAC, 48-kbps 44,-Khz MP4). Dit is een forse compressie van muziekbestanden, helemaal als je het vergelijkt met het iTunes Plus-formaat, dat een compressie gebruikt van 256 kbps in AAC-formaat. Dit zal betekenen dat de muziek die men download via PlayNow Plus van mindere kwaliteit is.

Addertje
Behalve dat PlayNow Plus een erg hoge AAC-compressie gebruikt, zit er nog een nadeel aan de dienst. Wanneer je namelijk het onbeperkte abonnement beëindigd, mag je alleen een aantal van je meest afgespeelde nummers behouden. Het gaat hierbij om 100 nummers per half jaar dat men lid is geweest. Deze zijn vervolgens wel weer met elk programma af te spelen, omdat de DRM-beveiliging voor deze nummers op dat moment zal vervallen.

Conclusie
PlayNow Plus is een goede ontwikkeling in de legale downloadmarkt. Onbeperkt downloaden voor een vast bedrag per maand in plaats van het betalen per nummer of per album is zeker een verbetering. Ook Buma/Stemra is blij met de ontwikkeling, en ziet dit als een manier om het illegaal downloaden van muziek tegen te gaan. Helaas heeft deze dienst nog wel wat minpunten, zoals het feit dat je niet al je gedownloade muziek mag behouden nadat je het contract beëindigd en dat de muziek alleen via het toestel van Sony Ericsson is af te spelen. Ook is de compressie van de bestanden erg hoog, en de kwaliteit dus minder goed. De dienst van Nokia heeft betere voorwaarden, daar kun je het eerste jaar gratis muziek downloaden, en mag je alle muziek na afloop van het contract gewoon houden. Het is te hopen dat Apple door deze ontwikkeling geprikkeld wordt om snel ook met een dergelijk onbeperkt download-abonnement te komen.

Zou jij een abonnement nemen op het ongelimiteerd downloaden van muziek?

                                                                                                                                        Beoordeel dit artikel

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Maced.2

  nee ik blijf wel bij itunes en andere bronnen :D ;)

 • Profielfoto
  Marblewood

  48 kbps?! Ik ben geen audiofiel, maar ik neem aan dat je toch echt wel hoort dat dat een wat lage kwaliteit geeft, zeker als je een redelijk goed geluidssysteem of oordopjes gebruikt.

 • Profielfoto
  Delars

  Alleen al omdat je als je opzegt maar 100 nummer kunt behouden per half jaar dat je lid bent geweest heb ik er geen interesse in.

 • Profielfoto
  PvdO

  48 kbps is wel uiterst belachelijk belabberd… beetje schril naast de 320 kbps die hier de bibliotheek vult…

 • Profielfoto
  janster

  Even rekenen: 6 maanden abonnement kost 60 euro. Je mag 100 nummers houden. dat is dus 60 cent per nummer. En als je na de eerste 6 maanden al opzegt zijn ze zelfs gratis, want de eerste 6 maanden is het abonnement gratis.

 • Profielfoto
  Novix

  Moest iTunes met zoiets komen (maar dan wel met dégelijke kwaliteit én behoud van nummers) zie ik mezelf dit wel nemen, voor een maximum van 15 Euro per maand. Misschien is het interessant te weten dat ik 19 jaar ben, en me veel met muziek bezighoud. Ik download regelmatig muziek via iTunes, maar moet ook vaak uitwijken naar de illegale circuits. Niet dat ik het de artiesten niet gun, maar mijn budget zou dat gewoon niet aankunnen.

  Apple, ik zie dit érg graag komen!:)

 • Profielfoto
  gerror

  100 nummers per half jaar is ongeveer 5 albums.
  5 albums voor 6×9.95 plus daarbij alles kunnen afspelen vind ik geen slechte deal.
  Echter de geluidskwaliteit strooit roet in het eten.

 • Profielfoto
  Rub3n

  mag je alleen je een aantal van je meest afgespeelde nummers behouden.

  hier moet een “je” weg denk ik?

 • Profielfoto
  roger767

  de toekomst is dat je een abbo hebt, en al je muziek word gestreamed naar je PC en telefoon. Scheelt schijfruimte.

 • Profielfoto
  MaestroRackam

  Kom op OMT, alle muziek houden ^^
  Natuurlijk mag je er maar 100 houden! anders verkoopt sony voor misschien 50 euro alle albums die beschikbaar zijn!
  In dat geval zou iedereen even 6 maanden lang alle enigzins leuke liedjes downloaden en daarna zijn sony mobiel de prul in gooien ;)

 • Profielfoto
  Delta

  Voor mij kansloos…

 • Profielfoto
  nilsbr01

  Ondanks dat MS hier niet populair is hebben zij dit wel goed geregeld:P
  Voor 15$ onbeperkt downloaden en je kan elke maand 10 nummers drm vrij maken. Als je muziek niet drm vrij is kan je het op 3 pc afspelen en er wel cd’s van maken.

 • Profielfoto
  maxim22

  die kwaliteit is echt wel laag. OMT crew, tip voor de volgende podcast: laat het verschil eens horen!

 • Profielfoto
  KR1275

  De massa maalt niet om geluidskwaliteit, maar om gebruiksgemak en verkrijgbaarheid. Anders was DVD-Audio (of SA-CD) een succes geworden…

 • Profielfoto
  JelleSE

  @ roger767: Dat heet Spotify. Maar dat hebben jullie in NL nog niet:p Al hoewel dat wel werkend te krijgen is in NL.

 • Profielfoto
  Anoniem

  je kan de nummers toch op cd branden? En dan weer rippen?
  Wat zie ik over het hoofd (behalve dan dat het erg lang duurt;) )

 • Profielfoto
  phendersonnl

  Ik zou niet eens naar een gratis stream willen luisteren van 48 kbps.
  De bit rate is een absolute spel breker voor mij.

 • Profielfoto
  Trat

  Ik heb al een ongelimiteerd download-abonnement. Even kijken wat mijn ISP me kost per maand…

 • Profielfoto
  ctxppc

  Geen iPod-ondersteuning? Ze zullen een groot succes hebben bij die winkel! *ironische lach* M$ doet het véél beter!

  Oh ja, de muziek is écht alleen voor die crappy phones (met die luidsprekers én hoofdtelefoons die op nix trekken; ik heb ervaring!). Deze kwaliteit is enkel voor die phones, die hebben noch storage, noch goed audiosysteem! iPhone & iTunes rulez! :angry:

  OMT, het nieuws wordt maar saaier en saaier en ook minder relevanter aan Apple. We spreken maar over één concurrent: Micro$oft! M$ is steeds de grootste concurrent.