Onderzoek: toegenomen gehoorschade bij jongeren door MP3-spelers

48 reacties

Werd je vroeger nog gewoon doof van overmatig masturberen – vandaag de dag is de iPod de gebeten hond als het gaat om premature hardhorigheid. Onderzoeker Ineke Vogel van het Erasmus MC bekeek de luistergewoonten van 1500 jongeren tussen de 12 en 19 jaar en kwam tot de conclusie dat maar liefst vier van de tien gehoorproblemen krijgen door harde muziek, terwijl 10% krijgt te kampen met ernstige en onomkeerbare gehoorschade.

Niet alleen het volume is de schuldige, maar ook de door het gemak van draagbare muziekspelers toegenomen luistertijd is een belangrijke factor. Overigens hebben niet alleen de iPod en zijn soortgenoten het gedaan: frequent discotheek- en concertbezoek dragen eveneens hun steentje bij. Veel jongeren zien het risico niet omdat gehoorschade zich langzaam opbouwt en pas na enige jaren echt merkbaar wordt.

Goede oortjes indoen dus, zodat je op lager volume een goed geluid hebt. En niet te lang achter elkaar luisteren – gewoon op tijd even afwisselen met wat anders. Iets met je handen doen bijvoorbeeld…

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  “Goede oortjes indoen dus”

  Lees: vooral geen Apple-oortjes in doen dus.

 • Profielfoto
  BenDover

  Ach, vroeger had je de walkman.

 • Profielfoto
  MrPinda95

  je hoort het zelf toch wel >.> echt dom die mensen die hun geluid van hun oortjes zo hard zetten zodat anderen het ook horen

 • Profielfoto
  iSponge

  Maja.. soms in de bus moet je je geluid wel wat harder zetten dan normaal.. mensen met mobieltjes of de herrie van de bus zelf komen vaak makkelijk boven je muziek uit.. Hoewel ik altijden geen muziek meer geluisterd heb met oordopjes in.. hm.. :sealed:

 • Profielfoto
  Hostyle

  Gaat achterover hangen en wacht op de eerste die comment: “Wat zeg je?”

  :D

 • Profielfoto
  iJust

  “Iets met je handen doen bijvoorbeeld…”

  Mij is altijd verteld dat je daar ook doof van wordt…

 • Profielfoto
  Bintje

  Sommige jongeren zijn zo dom als het achtereind van een varken door hun oordopjes zo hard te zetten dat je ze in een volle bus nog hoort als ze achterin zitten.

  Eigen schuld, dikke bult… Je kan toch zelf ook wel bedenken dat hard en veel geluid slecht is voor je oren.

 • Profielfoto
  mattiman

  @iSponge
  Met goed afsluitende oordopjes/koptelefoons is dat dus niet nodig.

 • Profielfoto
  lovelace

  En daarom in de plaatselijke opticien nu ook gehoorspecialist:)

 • Profielfoto
  iJohan

  Ze moeten net als in Frankrijk een dB limiet instellen

 • Profielfoto
  gepeterd

  @Hostyle: Wat zeg je?

 • Profielfoto
  Christophe F

  Gebruik dus een (goed isolerende) hoofdtelefoon! In plaats van dat schrel geluid dat uit de standaard Apple oortjes komt…

 • Profielfoto
  Ouistiti

  dat soort woorden gebruik ik

 • Profielfoto
  Ezra

  Het klopt toch dat een koptelefoon beter voor je oren is dan oortjes?

 • Profielfoto
  Kobes

  @iJust: waar opent het artikel dan mee?

  En die goed afsluitende dopjes schijnen extra slecht te zijn. Ik weet dus niet of dat wel zo’n goed idee is, hoewel ik ze ook gebruik en dus altijd maar extra zacht zet. Naar ik begrepen heb zijn van die grote oorwarmers (die ook goed kunnen afsluiten) het minst slecht, bij matig gebruik van de volumeknop.

 • Profielfoto
  ZwaN

  In Tokyo heb je alleen maar herrie om je heen, daarom gebruik ik de Ultimate Ears Super.Fi 5 Pro. Daarmee hoor ik niks om me heen behalve me muziek op al 20% volume. Het isoleer heel goed en heeft een neutraal geluid, zoals het bedoelt is.

  Je oren zijn belangrijk dus zorg voor goed “gereedschap” en leg soms wat meer neer voor in-ear oordopjes of gesloten “koptelefoon”.

 • Profielfoto
  iJust

  @Kobes, je hebt gelijk, helemaal overheen gelezen

 • Profielfoto
  Serena

  Ik heb meestal de koptelefoon van Nike op mijn oren. Lekker met een nekband (gaan je haren niet in de war) en OP de oren. Dopjes doen mij meestal pijn. Nu wil ik wel graag een koptelefoon die echt OVER je oren gaat, maar dat ziet altijd zo “gigantisch” uit vind ik. Nu heb ik begrepen dat de Lowrider koptelefoons van Skullcandy erg goed zijn. Iemand hier ervaring mee?

 • Profielfoto
  basovink

  Belangrijk deel van het probleem is dat je went aan (alles, dus ook) geluid. Daarom staat de muziek in kroegen met slechte dj’s altijd te hard, en daarom zet je ongemerkt je walkman steeds harder.

  De remedie: wen jezelf aan regelmatig het volume een tikje minder te zetten. Je zult merken dat de impressie dat het veel zachter is na enkele tientallen seconden vanzelf wegebt.

 • Profielfoto
  slewes

  True Baso.

  Dat kan ik als drummer na 17 jaar zeker beamen.

  Alles went. Ook die dure en fijne inears of afsluitende headphones.

 • Profielfoto
  Addict

  Serena, niet doen! Skullcandy is goedkope rotzooi..!
  Heb twee keer een koptelefoon van ze gekocht, beide keren brak het plastic verbindingsstukje net boven de doppen af waardoor je ze weg kan gooien.
  Als je het felle wel erg mooi vindt, kijk dan eens naar de doppen van WESC. de techniek in die doppen is als het goed is van Sennheiser en ze zijn niet van plastic..

 • Profielfoto
  iPrincess

  OMG, ik bescheur hem hier van het lachen om dat plaatje xD

 • Profielfoto
  iHouse

  grappig stukje
  vooral het laatste:p

  mijn oortjes : sennheiser:)

 • Profielfoto
  maikel22

  Dit stond ook in de Metro vandaag. Het stomme is dat ze het dan hebben over “de iPod en MP3-spelers”. iPods zijn MP3-spelers, maar de naam moet even genoemd worden.
  Op alle iPods zit al lange tijd een instelbare volumebegrenzing, zodat je nooit het volume té hard kan zetten. Ook zit er een geluidscontrole op die alle nummers op een gelijk volume brengt, zodat je in principe nooit aan het volume hoeft te zitten. Apple probeert er wel wat aan te doen dus.

 • Profielfoto
  Vassilli

  @ Hostyle

  Wat zeg je?;)

 • Profielfoto
  Lau24

  Moraal van het verhaal: masturberen is onschadelijk en aan te raden:p

 • Profielfoto
  Festinger

  Het ontstaan van hoorschade is een langzaam proces en afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de soort muziek, duur van het luisteren, gevoeligheid koptelefoon, etc, etc, etc. De nederlandse hoorstichting heeft al enige tijd een website (mp3check) waarbij je een indicatie kunt krijgen van het gevaar dat je loopt. Het is een indicatie met de nodige wetenschappelijke onderbouwing, maar het blijft een indicatie. Het plaatje van de iPod Nano klopt overigens niet helemaal, de meet-data van de nieuwste nano is gebruikt in de database. Zie: http://www.mp3check.nl/

 • Profielfoto
  Festinger

  @maikel22 je schrijft: “Apple probeert er wel wat aan te doen dus”
  Wel wat, maar ze zouden veel meer kunnen doen. Ze hebben het patent op een systeem dat na een zekere tijdsduur het volume automatisch terugbrengt. Een zeer goed systeem, maar ze passen het niet toe, en mogelijk houden de licentiekosten andere fabrikanten tegen.
  Ik ben in maart bij een conferentie van stakeholders op dit gebied geweest. Apple hield zich op de vlakte, schaarde zich achter het belang van de industrie. Ergens begrijpelijk, maar vanuit een gezondheids standpunt minder fraai.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Ik dacht dat de ipod juist beperkt werd qua volume om gehoorschade te voorkomen en dat veel jongeren dat omzeilen door andere oordopjes te kopen?

 • Profielfoto
  computer space

  Vroeger de Walkman net zo erg?
  – Die was na 2 uur spelen op
  – Muziek was toen nog nauwelijks qua dynamisch bereik gecomprimeerd
  – We woonde nog dichter bij ons werk/school

  Ik irriteer me vooral aan de waarschuwingen op mijn telefoon. Dat luide geluiden (ringtone) mijn gehoor kunnen beschadigen. Maar als iemand belt zit die telefoon vaak begraven in een tas met zooi of in mijn kontzak tijdens windgeruis op de fiets, en zeker niet in de buurt van mijn oor. Tja, dan mag ie best hard. En zo hard is hard bij een beltoon ook weer niet.

 • Profielfoto
  unSOUND

  “kwam tot de conclusie dat maar liefst vier van de tien gehoorproblemen krijgen door harde muziek”

  Hoe moet ik dit nu lezen ? Dat 4 op de 10 van de 1500 geteste mensen gehoorschade kreeg door te harde muziek, of dat bij 4 van de 10 mensen met gehoorschade die schade kwam door te harde muziek ? Dat kan nogal een verschil maken…

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Kunnen we er alsjeblieft -with sugar on top- eens over ophouden?
  Mijn ouders hoorden dat al over Rock’n Roll, wij hoorden dat al over de walkman, discman en minidisc speler … oude wijn in nieuwe zakken. Laat me lekker doof worden … ik draai al jaren mziek lekker flink op mijn hoofdtelefoon, en daar heb ik al meer dan 20 jaar plezier van … misschien hoor ik straks minder … dat zijn keuzes vrienden … keuzes. Ik heb de vrijheid van kiezen. Ik wil niet in een politiestaat wonen waar alles voor mij besloten wordt … of ik een vette fret mag eten, een ongezonde sigaret over mijn longen wil roken … LAAT ME!

 • Profielfoto
  Mr. Nathan

  Mijn Bose oordoppen hoef ik helemaal niet hard te zetten…
  ben er dus zeer blij mee!

 • Profielfoto
  iSponge

  @mattiman,
  Mja, da’s waar, maar dan kom je vaak op die ‘inner ear’ oordopjes uit, en persoonlijk vind ik dat niet echt een prettig gevoel in me oren :p
  @unSOUND,
  hm idd.. is idd btj vaag..

 • Profielfoto
  piddy4888

  Ach een walkman… Als er al geluid uit kwam duurde het toch maar maximaal een uur, dan was het bandje opgespeeld…

 • Profielfoto
  Festinger

  @rvanheukelum “LAAT ME” “… lekker doof worden… ” is niet zo’n sociaal standpunt. Met die vrijheid om te kiezen veroorzaak je rottigheid voor anderen. Je leeft hier niet alleen op de wereld. Internisten, longartsen, oorartsen constateren liever geen aandoeningen waar ze niets meer aan kunnen doen. Net als je vrienden, familie. Geef je ze ongelijk?
  Als het eenmaal zover is piepen de meeste mensen wel anders. Al was het door chronische tinnitus (oorsuizen). En misschien behoor je in de statistiek wel tot een groep met solide gehoor, net zoals je met roken, of heel vet eten best oud kunt worden. Dat kan. Toch blijft je standpunt kortzichtig, en niet erg slim.

 • Profielfoto
  BigAL

  Ja jongens, wat is dit nou voor kulonderwerp. Al sinds de gewone walkman.. je weet wel… cassettebandjes enzo… is dit al bekend. Alsof hoge kwaliteit oordopjes hiertegen zouden kunnen helpen. Lawaai is nog steeds lawaai, ook al klinkt het goed.
  Geluid is gewoon energie die we kunnen horen. En met veel energie maak je gewoon de cellen in je oor kapot. Simpel zat.

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Als ‘ervaringsdeskundige gehoorschade’, alsmede gediplomeerd geluidstechnicus zie ik het als volgt:

  -Iedereen die gehoorschade afdoet als ‘jammer dan’ maakt een ernstige fout. Als je doof wordt heb je geluk. Meestal krijg je tevens last van oorsuizen, dit kan je leven veranderen in een hel. Je wordt dan 24/7 ‘getracteerd’ op doordringende fluittonen.

  -Gehoorschade ontstaat door een combinatie van geluiddruk (sterkte) en tijd. Geluiddruk van 80 dB is veilig voor 8 uur, 83 dB 4 uur, 86 2 uur enz.
  Een verhoging van 3 dB betekent 100% meer energie. Echter: de mens ervaart een verschil van 10 dB pas als een verdubbeling.

  -Een drukke stad levert al snel 70 dB geluiddruk op. Als je muziek harder zet om daar boven uit te komen, ben je gelijk in de gevarenzone. Goed afsluitende in-ears kunnen dit probleem verhelpen. Mijn Shure SE530 dempen omgevingsgeluid ongeveer 25 dB.

  -Koptelefoons en doppen hebben allemaal een verschillend rendement: hoeveel dB ze produceren wanneer bijvoorbeeld 1milliwatt wordt toegevoerd. Om deze reden levert een beperking op het uitgangsvermogen van bijvoorbeeld iPods bij elk type koptelefoon een verschillend resultaat op. Dit kan leiden tot een vals gevoel van bescherming.

  -Als je vaak naar concerten gaat, dan zijn optoplastieken eigenlijk een noodzaak. Geluidsniveau’s van 110 dB of meer komen veel voor. Ofwel: kans op gehoorschade na 28 seconden! Optoplastieken beperken dit risico.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Goeie uitleg Muziekfan, daarbij lees ik iemand hierboven iets zeggen over schel geluid van de standaarddoppen, maar ook daar moet je mee oppassen.

  Een betere kwaliteit oordoppen klinkt namelijk prettiger, maar leidt NIET tot minder beschadigingen. Sterker nog, je bent vaak zelfs sneller geneigd goed klinkende oordoppen harder te zetten. Ook een aandachtspuntje;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Laat me lekker doof worden” is best een acceptabel standpunt, zolang de personen in kwestie maar geen hulpmiddelen gaan declareren op de sociale verzekering die wij met zijn allen betalen. Dus straks lekker zelf betalen voor je gehoorapparaat!

  Wat de kern van dit verhaal betreft: Apple heeft niks uit te staan met dit probleem, de eigenaar van de iPod draait aan de volumeknop en heeft de volledige verantwoordelijkheid over zijn/haar eigen gehoor. Wat een kul dat men daar Apple voor aankijkt…

 • Profielfoto
  Audicien

  Deze maand staat in het EOS Magazine (Scientific American) een zeer interessant artikel over jongeren, muziek en slechthorendheid.

  Aangezien ik van beroep Audicien ben, zie ik al een stijgende lijn van slechthorendheid bij jongeren.
  Het gevaar is namelijk dat je slechthorendheid pas ontdekt, als het te laat is.
  Heb je nu al problemen met verstaan in gezelschap, maak dan een vrijblijvende afspraak voor een hoortest op http://www.beterhoren.nl. of ga langs bij een Audiciensbedrijf (Hoorwinkels).
  Ik kom er iedere dag mee in aanraking, een hoortoestel dragen is absoluut niet Cool en slechthorendheid heeft een enorme impact op je verdere leven.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ rvanheukelom: AMEN!!

  @ Festinger:

  Domme opmerking van je door iemand die er anders over denkt niet slim te noemen.Heel intelligent standpunt juist van ‘m, door te kiezen voor een vrije wereld waar mensen DOM mogen zijn en FOUTEN mogen maken. Dat is vrijheid.

  @ Cenobyte:

  Ja we betalen nu eenmaal voor een vrije maatschappij. Dat kost geld ja. Dat houdt ook in dat we de lasten dragen van rokers die longkanker krijgen en ouders die hun kinderen niet kunnen opvoeden.

  Kortom bescherm je oren. En overheid bemoei je met nuttiger zaken.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @Audicien: U heeft uw inkomen te danken aan deze stijgende lijn. Geen moraalridder uithangen als je er zelf aan verdient.

 • Profielfoto
  Audicien

  @VeRCEttY: Dan is voor mij de kick groter om mensen te revalideren met een ouderdomslechthorendheid, dan met een lawaaidoofheid.

  Wij hebben trouwens werk zat, dus ook zonder die jongeren!
  Het gaat mij om die enorme impact die je dus zelf hebt veroorzaakt.

  Indien er trouwens nog jongeren zijn die een mooi beroep willen leren en dan ook nog met toekomstperspectief: Kies voor het vak Audicien!!!
  Dan kan je altijd ook zelf je oortjes controleren

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Te hard geluid slecht voor je oren?

  JOH!

 • Profielfoto
  Facundo

  Het allerbeste zijn de standaard Apple-dopjes. Die klinken zo ondraaglijk basserig dat de (veel schadelijker) midden en hoge tonen nauwelijks een schadelijk niveau kunnen bereiken, want dan heb je ze allang vol afschuw afgezet.
  De schadelijkheid hangt overigens niet zozeer af van het type koptelefoon, maar van de persoonlijke perceptie van hoe hard men het wil hebben. Schadelijkheid hangt van veel factoren af, maar voor de mensen die naar hard, harder, hardst op zoek zijn gelden deze factoren niet als risico, maar als zekerheid: Zij zullen hun trommels beschadigen met welk systeem, kwaliteit, compressie/dynamiek, type muziek, etc. dan ook.

 • Profielfoto
  Festinger

  @VeRCEttY:
  Het gaat om gedrag en handelingen waarvan inmiddels wetenschappelijk en algemeen (zie o.a. Sullivan) bekend is dat het tot schade leidt. Je kunt die schade vermijden door ander gedrag. Als je je daarvan bewust bent (zeker na het lezen van deze thread), en je kiest (met “Laat me” als motto) alsnog voor schadelijk gedrag, dan ligt het voor de hand om dit niet slim te noemen.
  Als een grote groep mensen zichzelf beschadigt, daar later toch spijt van krijgt, en onnodig leed en kosten veroorzaakt, dan lijkt het me nuttig als (bijvoorbeeld) een overheid zich daarmee bemoeit.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ Festinger
  Met je eerste punt: ok, kan ik inkomen,

  2e punt, niet mee eens. Je moet dat overlaten aan het zelfreinigend vermogen van de burgers zelf. Anders krijg je alweer een overheid die zich op allerlei vlakken indringt op de persoonlijke levenssfeer van individuen. Denk je dat dat niets kost?