Nieuwe boekhoudkundige regels doen de appel nog meer glimmen

8 reacties

Nieuwe boekhoudkundige regels zouden een positieve invloed kunnen hebben op de toekomstige financiële resultaten van Apple. De Financial Accounting Standards Board in de VS staat op het punt om een voorstel goed te keuren, dat een einde moet maken aan het gespreid vermelden van bepaalde inkomsten.

Onder de huidige regels wordt Apple gedwongen opbrengsten uit de Apple TV en de populaire iPhone te spreiden over de economische levensduur van de apparaten. Bij de iPhone is deze gelijk aan de contractduur (meestal 2 jaar). Door deze maatregel worden de resultaten niet volledig vermeld in het kwartaal waarin de daadwerkelijke verkoop plaatsvindt, maar verspreid over 8 kwartalen.

De reden hiervoor is dat Apple na de aankoop nieuwe functies toevoegt door middel van software updates, zonder daarvoor apart kosten in rekening te brengen bij de consument. Apple vraagt voor dezelfde updates op de iPod touch, die niet onder de regeling is opgenomen, wel een vergoeding.

Door de resultaten direct te verrekenen in de omzetcijfers van het betreffende kwartaal, zullen deze een stuk hoger uitkomen. Ter illustratie: over het derde fiscale kwartaal van 2009 boekte Apple een omzet van $8,34 miljard en een winst van $1,23 miljard. Onder de gewijzigde regels zouden deze respectievelijk uitkomen op $9,74 miljard en $1,94 miljard.

Volgens de technologiebedrijven die te maken hebben met de regelgeving zou deze onnodig complex zijn en onduidelijkheid scheppen voor beleggers. De nieuwe regels leiden tot een beter inzicht in de werkelijke prestaties van Apple.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Dus bij de vorige registratiemethode een winst percentage (t.o.v. de omzet) van 15,8% en op deze manier 19,9%..

  Maar het omzetverschil bedraagt slechts 9,74-8,34 = 1,4 miljard en met deze ‘nieuwe omzet’ wordt 1,94-1,23= 0,71 miljard winst gemaakt, dat is 50,7% winstmarge!
  Dus Apple maakt ongeveer 50% winst op de verkoop van software-updates voor de iPod Touch, App Store programma’s & (interne) Apple TV verkopen.
  Eerder berichten jullie http://www.onemorething.nl/?p=showarticle&art_id=4207
  Dus verdient Apple veel aan software updates voor de iPod Touch.. Nee.. Veel aan Apple TV? 710 miljoen (winst) is nogal wat! Is Apple TV zo groot in Amerika o.i.d.?

  Of mis ik iets..

  Leuk trouwens dat als je op iPhone of Apple TV klikt omt er geld voor krijgt, helaas werken de linkjes (nu) niet

 • Profielfoto
  Statenweg

  Stel iemand koopt een iPhone in het eerste kwartaal van 2008 en gebruikt deze 2 jaar. Omdat Apple gedurende die 2 jaar nieuwe features toevoegt middels softwareupdates krijgt de klant in een later kwartaal functies waar hij in het eerste kwartaal van 2008 bij aankoop van de iPhone voor betaald zou hebben. De betaling voor de features die later geleverd worden (en die nu dus in het 1e kwartaal van 2008 bijgeteld is) zouden -volgens de boekhoudlogica- eigenlijk ook pas in het kwartaal bij de omzet gerekend moeten worden waarin de features ook daadwerkelijk geleverd worden middels de update. Om dit op te lossen heeft men bedacht om de hele omzet uit de verkoop van iPhones te verdelen over 8 kwartalen. Apple had dus in werkelijkheid veel meer cashflow in het 1e kwartaal van 2008 dan nu blijkt uit de cijfers, doordat de omzet uit de iPhone en de Apple TV uitgesmeerd is. Als je een update voor de touch koopt, dan betaal je die in het kwartaal waarin je de update ontvangt, waardoor die omzet ook meteen in het juiste kwartaal wordt bijgerekend. Dat is tenminste wat ik eruit begrijp…

 • Profielfoto
  Rem2009

  ik ben gelukkig geen boekhouder, pffff

 • Profielfoto
  Kobes

  @spacefreek
  Zo zit het niet helemaal. Sowieso is de winstmarge op de softwareupdates compleet los te zien van dit verhaal en zitten er nog wat meer haken en ogen aan. Zo moeten bepaalde kosten wel volledig in het kwartaal van verkoop worden geboekt en andere kosten kunnen wel weer worden verspreid. Het is een betrekkelijk ingewikkeld verhaal waar op Appleinsider iets dieper op wordt ingegaan. Daar hebben ze ook een persbericht naar de Apple site waar men het zelf ook nog een beetje verder toelicht en bovendien de cijfers oplepelt.

 • Profielfoto
  larstl

  Volgens mij is het verschil nu als er dalijk de nieuwe iphone uitkomt dan zie je dit meteen terug in de omzet.

 • Profielfoto
  kobekes

  worden de updates dan ook gratis voor de iPod Touch ?

 • Profielfoto
  MacOscar

  Met zoveel winst, mogen de producten wel goedkoper. ???

 • Profielfoto
  ctxppc

  Weer lange reacties… pfff!

  @MacOscar: De Mac wel, maar ik denk niet dat ze dit kunnen permitteren met de iPhone (en iPod?)… ???