Statenweg
Statenweg Nieuws 17 september 2009

Nieuwe boekhoudkundige regels doen de appel nog meer glimmen

Nieuwe boekhoudkundige regels zouden een positieve invloed kunnen hebben op de toekomstige financiële resultaten van Apple. De Financial Accounting Standards Board in de VS staat op het punt om een voorstel goed te keuren, dat een einde moet maken aan het gespreid vermelden van bepaalde inkomsten.

Onder de huidige regels wordt Apple gedwongen opbrengsten uit de Apple TV en de populaire iPhone te spreiden over de economische levensduur van de apparaten. Bij de iPhone is deze gelijk aan de contractduur (meestal 2 jaar). Door deze maatregel worden de resultaten niet volledig vermeld in het kwartaal waarin de daadwerkelijke verkoop plaatsvindt, maar verspreid over 8 kwartalen.

De reden hiervoor is dat Apple na de aankoop nieuwe functies toevoegt door middel van software updates, zonder daarvoor apart kosten in rekening te brengen bij de consument. Apple vraagt voor dezelfde updates op de iPod touch, die niet onder de regeling is opgenomen, wel een vergoeding.

Door de resultaten direct te verrekenen in de omzetcijfers van het betreffende kwartaal, zullen deze een stuk hoger uitkomen. Ter illustratie: over het derde fiscale kwartaal van 2009 boekte Apple een omzet van $8,34 miljard en een winst van $1,23 miljard. Onder de gewijzigde regels zouden deze respectievelijk uitkomen op $9,74 miljard en $1,94 miljard.

Volgens de technologiebedrijven die te maken hebben met de regelgeving zou deze onnodig complex zijn en onduidelijkheid scheppen voor beleggers. De nieuwe regels leiden tot een beter inzicht in de werkelijke prestaties van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe boekhoudkundige regels doen de appel nog meer glimmen
Sluiten