Met het oog op Snow Leopard: Wat werkt er (niet)?

60 reacties

Nu Snow Leopard overal verkrijgbaar is kijkt OMT naar de verbeteringen en vernieuwingen die deze nieuwe versie van Mac OS X te bieden heeft. Zo kijken we naar de verschillen met Leopard die meteen opvallen, en gaan we ook dieper in op de veranderingen onder de motorkap die je niet meteen ziet.

Vandaag in deel 3: Welke programma’s werken er wel en niet in Snow Leopard? En kun je je oude scanner of printer nog wel blijven gebruiken? Hoe zit het eigenlijk precies met de drivers in Snow Leopard?

Software
De meeste software die je gebruikt zal op Snow Leopard ook gewoon werken. Mocht dit niet zo zijn, dan krijg je tijdens de installatie van Snow Leopard een lijst te zien van de applicaties die niet werken. De laatste versies van grote pakketten zoals Adobe Creative Suite en Microsoft Office draaien onder Snow Leopard prima. Het is alleen even opletten als je een oudere versie van bijvoorbeeld Adobe Creative Suite gebruikt. Versie CS1 en CS2 zijn namelijk gemaakt voor de PowerPC-processor, en werken niet standaard op Snow Leopard. Wanneer je deze versies gebruikt heb je Rosetta nodig. Rosetta is in de aangepaste installatie van Snow Leopard gewoon aan te vinken. Ben je dit vergeten, dan kan Rosetta altijd nog later worden gedownload via Software Update.

Wiki-lijst
Veelgebruikte programma’s die niet of niet helemaal werken onder Snow Leopard zijn onder andere de webbrowser Camino, Video-plugin Flip4Mac en het spel Fallout II. Op internet is een wiki-lijst te vinden van veel Mac-programma’s. Wie zich niet stoort aan de rondborstige dame die naast de lijst staat kan hier opzoeken of zijn of haar favoriete programma’s nog werken onder Snow Leopard.

Hardware
Net als bij de software, zal de meeste hardware die onder Leopard werkte gewoon werken onder Snow Leopard. Voor de installatie van Snow Leopard van start gaat krijg je, mocht dit nodig zijn, ook weer een lijst te zien van hardware die mogelijk niet compatible is. Als je vóór het aanschaffen van Snow Leopard 100 % zeker wilt zijn of je printer of scanner nog wel zal werken, kun je de lijst bekijken die Apple hiervoor heeft opgesteld.

Drivers
Een handigheid van Snow Leopard is dat je niet meer zelf op zoek hoeft te gaan naar de nieuwste drivers voor je printer. Deze worden namelijk gewoon opgehaald via Software Update. Je hoeft voortaan dus niets meer te doen om de laatste versie van je printersoftware te installeren.

Werkt bij jou alle hard- en software onder Snow Leopard nog even goed? (Of misschien zelfs beter?)

Eerdere delen in deze reeks:

Reacties

60 reacties
 • Profielfoto
  Breuf
 • Profielfoto
  Anoniem

  Haha, blijkbaar werkt AdBlock voor Safari prima. Ik vroeg me al af of ik nu echt de rondborstige dame op de wiki over het hoofd gezien had. :O
  Looks like I’m missing all the fun ;)

 • Profielfoto
  Rini

  Denk dat er hier een programma dwars ligt… Heb nu sinds het sneeuw luipaard 2 kernel panics gehad… Terwijl met het vorige luipaard nog niet heb meegemaakt.

  Dus moet even checken wat het issue is..

  – skitch
  -beta van flip4mac
  -hyves desktop

  Eigenlijk verdenk ik 1 van deze 3.. of alledrie:)
  Deze 3 draaiden tenminste tijdens de paniek aanval.
  (zegt dat ook niet alles natuurlijk)

 • Profielfoto
  petitmal

  In 10.6 Mail opnieuw moeten configureren. Tips oa hier op de site waren niet voldoende om alles weer werkend te krijgen (Instellen van poort 25 etc).

  Nieuw account moeten aanmaken, zodat ik nu al mijn verzonden mails kwijt ben…

 • Profielfoto
  alex_linden

  Iemand ervaring met design premium CS3 van Adobe?

  (of dit zonder fouten draait onder sl)

 • Profielfoto
  martijnb

  hp officejet 5610, geen drivers beschikbaar. Kan dus niet printen..

 • Profielfoto
  LanWolf

  t-mobile web en walk stick doet het in elk geval niet, staan ook op de site van option (de fabrikant) nog geen 10.6 drivers.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  design premium CS3 loopt prima! Af en toe een beetje stroef maar niet echt merkbaar. Mijn Epson aan de praat krijgen was wel een regelrechte ramp waarvoor ik Epson bedankt voor het nalatige ondersteunen van SL.

 • Profielfoto
  timkro

  @martijnb: Ook op de site van HP gekeken. Daar heb ik nieuwe drivers voor mijn Deskjet 3940 opgehaald, waarna hij het weer prima deed.

 • Profielfoto
  Henriboersema

  Jaikoz,
  om de tags van muziekalbums aan te passen werkt niet meer

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Printer drivers werken niet. Apple Talk is verdwenen in de netwerkomgeving.
  Ik kan geen normale Brother laser printer toevoegen op mijn lijstje kon wel in Leopard. Ik ben nu genoodzaakt te delen met ander mac om hem werkend te krijgen.

  Toevoegen printers werkt gewoon niet en ook niet via softwareupdate.

  Geluid instelling via volume slider combinatie toets alt muisklik geeft menu instelling invoer en uitvoer geluid, staat bij opstarten steeds op LIjNUITVOER en DIGITALINVOER
  Na de veranderde instellingen blijft hij niet staan!!

  Keuze balkjes worden door de tekst overschreven en niet zichtbaar onder de tekst weergegeven, irriterend en hoogst vervelend dat de finder niet goed functioneert.
  Soms is een gearceerd blauw door de tekst heen te zien.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  In het artikel staat dat Flip4Mac niet meer werkt na installatie van Snow Leopard. Heb je met de nieuwe QuickTime nog wel een plugin nodig voor het afspelen van WMV-files?

 • Profielfoto
  martijnb

  @timkro ja ik heb er naar gekeken (en net na je berichtje weer). Er staat op de amerikaanse verise van hp.com wel een handleiding maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer: geen drivers beschikbaar.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Mijn printer (Epson DX4450) werd netjes herkent, en de printerinformatie werkt zelfs beter dan met de verouderde drivers van Epson zelf… de vol-/leegheid van de cartridges wordt nu eindelijk netjes aangegeven, en de optie om de printheaders schoon te maken doet het nu ook eindelijk.

  Het enige wat niet werkt is de scanfunctie van m’n alles-in-eentje, maar daar installeer ik dan los de driver van Epson wel voor.

 • Profielfoto
  epicenter

  Bij mij werkt VUE niet. Een mindmap en presentatie programma. Waar ik op het moment elke dag in werk(te) en nu dus niet meer mijn eigen werk in kan zien. Heel a-relaxed!
  En elke keer als ik op een ander bekend draadloos netwerk wil inloggen of laptop uit slaap haal moet ik de DHCP lease refreshen. (Een paar keer) voordat ik weer doorgang heb tot internet. Heel a-relaxed!
  Dit zijn windows praktijken. Snow Leopard is geen succes als je het mij vraagt. Normaal kijk ik altijd de kat uit de boom met updates. Dit keer eens niet gedaan. Vette spijt.

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Letterbox voor Mail doet het helaas niet meer. Wachten op een update dus.
  Belachelijk dat Apple zoiets niet standaard inbouwt in Mail.

 • Profielfoto
  raveon

  @Lord Palf

  Hier werkt adblock toch niet…
  En om nu Safari weer in 32-bit’s modus te zetten….

 • Profielfoto
  phendersonnl

  Ik gebruik mijn MacBook ook voor mijn werk en ik vraag mij af of de USB FTDI Serial Converters Driver (FTDIUSBSerialDriver) goed ondersteund wordt.
  Het zou een ramp zijn als ik mijn serial consoles niet kan gebruiken.

 • Profielfoto
  lEl

  @martijnb
  Ik heb hetzelfde… Serieus lastig

 • Profielfoto
  tjerk

  Snow Leopard werkt in zijn geheel niet navenant dat ie de 26e is verzonden en überhaupt nog door m’n brievenbus geduwd moet worden door Selekt Vracht…
  + meer dan een half uur in de wacht bij klantenservice = niet blij!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik typ dit in Camino, dus ik vermoed dat dat werkt. Op zowel mijn laptop als iMac nog geen probleem gehad. Het enige vervelende was dat Forklift het niet deed, maar daar is inmiddels een workaround voor gevonden.

  Wat vervelender was dat Font Explorer Pro mijn lettertypenbieb naar de grootjes hielp. De goeie ouwe FE en FontCase schijnen wel goed te werken.

  Edit: de Camino 2-beta werkt dus wel, de oude 1.6.9 niet.

 • Profielfoto
  Spongebob

  “Wie zich niet stoort aan de rondborstige dame die naast de lijst staat” -> dan klikt iedereen toch op die wiki-link om te kijken hoe rondborstig die dame wel is :D

 • Profielfoto
  Matsso

  De Hp Photosmart C4380 die we hier in huis hebben is een alli-in-one printer/scanner, sinds Snow Leopard kan ik niet meer scannen, en de software die hij er normaal zo voor moeten gebruiken ziet de scanner ook niet meer.

 • Profielfoto
  Psmiles

  Heel interessant:
  – op mijn MacBookPro (2006) werkt Office 2004 wel,
  – op mijn iMac24 (2009) niet.

  * aanvulling/ tip:
  bij de iMac bleek de Fontcachetool vast te lopen (draaiend wiel). Ik heb dat bestand (in de map Support files (in map Office)) weggegooid. Nu werkt zowel Excel als Word weer, ook op de iMac!

  Lexmark printer Z23 werkt op beide niet meer.

 • Profielfoto
  Patrock

  Medialink is het enige wat bij mij niet werkt (Programma om media naar een PS3 te streamen). Mijn PS3 ziet de mediaserver wel, maar hij toont geen items.

 • Profielfoto
  JdW

  Zoals ik het begrijp wordt de wikidot niet meer bijgewerkt… Voor iedereen, die zich niet meteen laat afleiden door rondborstige dames, kan bovenaan de site lezen:

  “Welcome OS/X fans! This insanely popular free Wikidot site has been switched to static HTML for the safety of the 350,000 other Wikidot users.”

  Wellicht ligt hier een schone taak voor OMT?:)

 • Profielfoto
  joke_name

  Wat trouwens ook niet werkt is abn amro apparaatje om in te logen voor internet bankieren. Nu kan het gelukkig zonder dat hij gekoppeld is maar dan moet je codes overtikken enzovoort.

  Ik heb het trouwens doorgebeld aan ABN amro en ze gingen er mee aan de slag.

 • Profielfoto
  Bintje

  Mijn MacBook wordt erg gammel van Snow. Nog een keer opnieuw geïnstalleerd en hopelijk werkt het nu beter.

  Mijn iMac draait als een zonnetje:)

 • Profielfoto
  Hansv

  Mijn HP printer, een 1410 PSC All in One werkt niet meer en ik kan ook geen softwaren dl-en. Verder geen problemen tot nu toe

 • Profielfoto
  iMachia

  De installatie op mijn Macbook Pro was bijzonder: tijdens de installatie schoot de verlichting van het beeldscherm bijna volledig op donker, en kon niet aangepast worden. Met heel veel moeite zag ik nog de schimmen van menu’s en de cursor (pijl).
  Pas toen de zeer trage installatie voltooid was kon ik met de toetsen het beeld weer helder krijgen. De machine draait trouwens verder prima.

  Bij mijn Mac Pro constateer ik dat Firefox problemen geeft en het aangifte pakket van de belastingdienst. Dat laatste vind ik niet zo erg…..

 • Profielfoto
  vanadium

  Bij mij werkt tsMuxergui niet, verder ben ik nog geen zaken tegengekomen die niet werken

 • Profielfoto
  Mac-Eddy

  Canon printer(MP 980) werkte niet meer draadloos. Oude drivers erop gezet vanaf de cd: nu weer in orde.
  Mijn Canon spiegelreflex camera(20d) wordt soms wel soms niet herkend.
  Mail verstuurt kleine berichten tergend langzaam.
  Soms openen .dmg bestanden niet.
  Een paar vastlopertjes gehad.
  Uitzending gemist doet het niet(nieuwste flip4mac)
  QTVR werkt niet in Quicktime X. (wel in quicktime 7,maar niet heel soepel)
  Geen vlag in werkbalk(weet niet of dat uberhaupt nog in te stellen is).
  Van Topsites naar een websites schakelen geeft rare strepen beeld(ben ik de enige?)
  Het snappy gevoel van snow leopard ,waar ik op had gehoopt, is er absoluut niet!

 • Profielfoto
  dennis

  Hercules drivers, voor o.a. de DJ Console. Deze komen volgens Hercules binnen 2 weken..

 • Profielfoto
  johvdbroek

  tijd voor een update van Snow Leopard.
  Het lijkt wel of we weer terug zijn bij OSX10,..

 • Profielfoto
  fastshifter

  Bij mij werkt adressbook niet meer:

  ‘You can’t use this version of the application Address Book.app with this version of Mac OS X. You have Address Book.app 4.1.2.’

  Bij mijn broer werkt Safari(!) niet meer.

  ‘You can’t use this version of the application Safari.app with this version of Mac OS X. You have Safari.app 4.0.3.’

  Eerder (maar wel na de upgrade) kon ik Address book nog prima opstarten. Ik vind dit erg tegenvallen!

 • Profielfoto
  maconly

  canon lpb 2900 werkt niet meer.

 • Profielfoto
  RedRudy

  MacBook 2.16 GHz / 4GB: kan niet aan de indruk ontkomen dat een en ander vlotter gaat, opstarten bijv. Safari, Mail, iCal, Address Book, iTunes etc. ook tijdens ’t gebruik van de apps. Was wel een beetje te verwachten, dit zijn Apple apps die waarschijnlijk goed geoptimaliseerd zijn voor SL.

  Flip4Mac, in het bijzonder bij bijv. Laatste NOS Journaal, was de weg kwijt, vanwege het feit dat Quicktime X én Quicktime 7 geïnstalleerd waren. De laatste gedeïnstalleerd, en het daar was het laatste Journaal weer.

  iStat Menus werkt niet meer, zoals ook te lezen is op de website
  http://islayer.com/apps/istatmenus/
  Kan wel even zonder deze handige utility, een update zit i de pijplijn.

  Het lijkt erop dat third-party Airport monitoring software geen gegevens meer kan ophalen, ik gebruik(te) iStumbler.

  Glims, een Safari plugin, is (nog) niet compatible met SL.

  CocoaBooklet crashed bij het openen

  TechTool Pro: “TechTool Pro 5 (version 5.0.5) has not been tested with Mac OS X 10.6.0”

 • Profielfoto
  Derzug

  Wat niet meer werkt zijn praktisch alle 3rd-party screensavers, Glims voor Safari 4 build 20, Smart Scroll 3.1.3b4 (jammerjammerjammer), Flip4mac (er is wel een beta versie voor SL), Cooliris voor Safari 4. Maar de meeste zullen een dezer weken wel een vernieuwde versie krijgen, hou het internet in de gaten. En dan volgende week iTunes 64-bit?!

 • Profielfoto
  Ezra

  Alles werkt prima hier beter zelfs!

 • Profielfoto
  Flyer

  SL overal verkrijgbaar ? Bij de officiële Apple resellers in zowel Drachten als Leeuwarden geen SL..misschien volgende week werd er gezegd:(

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Java applicaties werken niet altijd

  “To open JavaApplicationStub, you need to install Rosetta. Would you like to install it now?”

 • Profielfoto
  vincent136

  Mijn Line 6 Toneport UX2 deed het niet meer, maar na een simpele driver vanaf de line6 website werkte het weer :). Verder werd alles weer goed opgepakt.

 • Profielfoto
  ijzersterk

  Het beschrijven van ‘dual-layer” DVD’s op mijn iMac lukt mij niet meer. Ik krijg de melding dat “het apparaat de lasersterkte voor deze schijf niet kan kalibreren”. Vreemd genoeg werkt dit ook niet meer op de iMac van mijn vriendin (deze is slechts een maand oud).
  Verder is op beide machines de stabiliteit niet goed: systeem loopt vaak vast en is traag. Ook de benadering van de iDisk met documenten gaat niet vlekkeloos. Oftewel, weet iemand hoe ik Leopard er weer af kan halen?

 • Profielfoto
  JK

  t-mobile web en walk stick doet het bij mij echt niet. Geeft zelfs crash, of iig geforceerde herstarts. Nou gaf tie onder Tiger ook al kernel panics en ander onheil, dus dat verbaast me nix. Strictly PC dus. Probeer maar niet. Schrijf dit op een ouwe pc (van mijn werk) met XP. Wacht met smart op verhuizing van mijn ADSL. Dan kan ik ontdekken wat het verder niet doet ;)

 • Profielfoto
  barben

  Mijn scherm callibreren gaat ook niet meer… Het calibratie-oog word niet herkend via usb…
  Wel dik balen aangezien dat betrekkelijk belangrijk is voor mij…

 • Profielfoto
  awesomemac

  @RedRuby:

  Hier ook de beta geïnstalleerd van Flip4Mac.

  De wmv doen het nu wel, maar ik kan nog geen Uitzendinggemist kijken hiermee zoals het Journaal (al is de QT versie ipv de wmv wel goed natuurlijk).

 • Profielfoto
  maconly

  Nou Cupertino , kom op met je updates.

  Soms denk ik met weemoed terug naar OS9 , Apple begint steeds meer windhoos trekjes te krijgen.

 • Profielfoto
  Suuzy

  HP 3820 werkt alleen met driver van derden (?) Uitzendinggemist kijken via Silverlight!

 • Profielfoto
  macthing

  Apple zelf vertrouwt het blijkbaar ook niet zo, want standaard start Snow Leopard op in 32-bits-mode. Ik neem aan dat de problemen zoals hierboven gemeld dan ook voor die mode gelden.
  Als je opstart in 64-bits-mode (opstarten met de toetsen 6 en 4 ingedrukt) dan is de situatie veel dramatischer, dan werken veel meer programma’s niet of niet goed.
  Dus ook de softwarebouwers mogen aan het werk…

 • Profielfoto
  Babe Hardy

  Alles draait prima in Leopard. Als ik het bovenstaande allemaal lees, voor mij voorlopig geen Snow Leopard.

 • Profielfoto
  macthing

  Babe,
  bij mij wegen de voordelen (veel sneller en compacter) ruimschoots op tegen die paar programma’s die nu problemen geven…
  Met een backup (die je toch elke dag maakt ??? ) kun je zo weer terug als er iets mis gaat.

 • Profielfoto
  syltheboy

  FLIQLO-screensaver werkt niet.;)

 • Profielfoto
  csteelooper

  @iMachia Voor de Belastingdienst moet je Rosetta installeren… Die menschen (bewust met sch, als in STEENTIJD) schrijven nog in de PowerPC-Only dev-tools… Nog niet eens Universal dus…
  Overigens heb ik Flip4Mac helemaal werkend: Alle typen die normaal met Flip4Mac WMV Player worden geopend open ik met Qucktime zelf (X of 7 maakt niet uit). Werkt perfect!

 • Profielfoto
  mmars

  CS4 Flash crashed alleen maar, grote ellende, niet kan mij helpen…

 • Profielfoto
  241

  Bij mij werkt Camino gewoon ???

 • Profielfoto
  nilmedia

  HP Officejet 7850 kan enkel printen, niet scannen
  Missing Sync for Blackberry werkt ook niet meer, update zou volgen (ETA onbekend).

 • Profielfoto
  Chillie

  NTFS-3G is helemaal verdwenen. Had deze geinstalleer icm MacFuse. MacFuse is er nog wel maar deze plugin is helemaal verdwenen en dus zijn NTFS support ook.
  Nu gebruik ik Paragon ntfs for os x

 • Profielfoto
  mbrant

  bij mij was er geen een melding tijdens de installatie en ook geen waarschuwing dat een programma niet zou werken.En niet in het minst mijn printer. Schandalig dat er geen instructies bij staan. Ja pas later toen de zaak niet werkte… Met mijn printer HP aio 7310 kan ik nu niet dubbelzijdig printen en met FileMaker Pro 8.5 werkt hij helemaal niet!
  Goed van met dat je ABN hebt gemeld.

 • Profielfoto
  Musacha

  Ik heb megaproblemen met Word 2008! Zo’n beetje alle open type fonts worden soms wel, soms niet getoond. Komt dit iemand bekend voor?!

 • Profielfoto
  Musacha

  O ja, die troubleshooting met het verwijderen van Font cache heb ik al geprobeerd…