Met het oog op Snow Leopard: Minder opvallende verbeteringen

36 reacties

Nu Snow Leopard overal verkrijgbaar is kijkt OMT naar de verbeteringen en vernieuwingen die deze nieuwe versie van Mac OS X te bieden heeft. Zo kijken we naar de verschillen met Leopard die meteen opvallen, en gaan we ook dieper in op de veranderingen onder de motorkap die je niet meteen ziet.

Vandaag in deel 2: De minder opvallende verbeteringen. Verschil zit ‘m soms in de kleine verfijningen, en bij Snow Leopard gaat dit zeker op. Wat zijn de kleine verschillen die het werken achter de Mac net wat prettiger maken? Welke functies zijn verbeterd zonder dat je het meteen door hebt?

Meer ruimte
Apple belooft dat gebruikers van Snow Leopard rond de 7 GB aan ruimte op de harde schijf terugwinnen. Dit komt onder andere doordat Snow Leopard alleen nog maar geschikt is voor Macs met een Intel-processor, en niet meer voor Macs met een PPC-processor. In sommige gevallen zal de ruimte die men terugwint zelfs boven de 7 GB zitten.

Datum en tijd
Met Snow Leopard is het vanaf nu mogelijk om behalve de tijd en de dag van de week, ook de volledige datum weer te geven in de menubalk. Dit kun je instellen in het voorkeurenpaneel ‘Datum en tijd’. Daar is ook de optie te vinden om de tijd van je Mac aan te passen aan de tijdzone van de plek waar je op dat moment bent.

Spotlight binnen één map
Een verbetering die veel ergernis oplost is de mogelijkheid om in te stellen dat je bij een spotlight-zoekopdracht vanuit een Finder venster alleen in de map wilt zoeken die je op dat moment hebt geopend. Dit is in de stellen in de voorkeuren van de Finder onder ‘Geavanceerd’.

Wachtwoord na sluimerstand uitstellen
Vooral met een notebook van Apple zullen veel gebruikers een wachtwoord hebben ingesteld dat moet worden ingevuld nadat de schermbeveiliging is verschenen of bij het uit de sluimerstand halen van je Mac. Vanaf nu kun je instellen dat dit wachtwoord pas hoeft te worden ingevuld na een bepaalde periode schermbeveiliging of sluimeren, zodat je niet de hele dag bezig bent met het invullen van je wachtwoord. Deze optie is terug te vinden in Systeemvoorkeuren > Beveiliging > Algemeen.

Minimaliseer naar programmasymbool
In het voorkeurenpaneel van de Dock kun je instellen dat vensters die geminimaliseerd worden niet meer apart in de Dock komen te staan, maar dat ze in het icoon van het betreffende programma ‘verdwijnen’. Een handige optie voor gebruikers met een te volle Dock.

Verbeteringen PDF in Voorvertoning
Voorvertoning kan net weer wat beter met je PDF bestanden omgaan. Zo gaat het selecteren van tekst een stuk makkelijker, en is de mogelijkheid om annotaties toe te voegen aan PDF bestanden verbeterd en grafisch aantrekkelijker geworden. Ook kun je nu een PDF bestand in de zijbalk van Voorvertoning open- en dichtklappen. Dit is handig bij het openen van meerdere PDF-bestanden tegelijk.

Klaar voor HD
De mogelijkheid om je Mac via een HDMI-adapter aan te sluiten op je TV bestond al, maar vanaf nu kun je dit beeld op een HDTV ook daadwerkelijk in een HD-resolutie bekijken. Het gaat hierbij om de resoluties 720p, 1080i, en 1080p.

Klaar voor touch?
Sommige gebruikers zijn ervan overtuigd; Snow Leopard is ervoor gemaakt om, net als de iPhone, te worden gebruikt met je vingers. Neem nou de nieuwe Stacks, er is nu veel makkelijker doorheen te scrollen, en de iconen zijn groot genoeg om aan te raken. Misschien nog wel het beste bewijs voor een op aanrakingen gebaseerde versie van OS X is dat het virtuele toetsenbord in Snow Leopard nu stukken groter is. Het heeft nu veel weg van een opgeblazen versie van het toetsenbord op de iPhone.

Dit zijn een paar van de minder opvallende nieuwe functies in Snow Leopard. Welke ‘verborgen’ nieuwe functies heb jij tot nu toe ontdekt?

Eerdere delen in deze reeks:

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  MrPinda95

  deze functies spreken me wel aan :D

 • Profielfoto
  Remiro

  Je hebt een prima manier van schrijven Siebren. Ik lees er lekker vlot doorheen. Persoonlijk vind ik het ‘smeuiger’ als er ook wat persoonlijke tintjes in zitten door in plaats van “sommige gebruikers…” toch even zelf een mening te plaatsen. Dan kan er in d reacties mooi een discussie ontstaan (hopelijk). Komen er nog meer delen?

  Even over het stuk zelf: Hopelijk komt deze week SL nog op de mat vallen; ik kan bijna niet wachten!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Het viel mij op dat her en der bepaalde “dim effecten” verschijnen. Wanneer je bepaalde vensters een tijdje niet gebruik, worden alleen de programma vensters donkerder of wanneer bestanden naar een map verplaatst krijg je een soort van spotlight effect. Mooi gemaakt. Subtiel en sluit mooi aan op de rest van het OS.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Prima artikel, wellicht kun je het een en ander verduidelijken met wat screenshots.

  “De mogelijkheid om je Mac via een HDMI-adapter aan te sluiten op je TV bestond al, maar vanaf nu kun je dit beeld op een HDTV ook daadwerkelijk in een HD-resolutie bekijken. Het gaat hierbij om de resoluties 720p, 1080i, en 1080p.”

  Hoe zat dit voorheen dan? Volgens mij heb ik hier gewoon een 1920×1080 HDTV als externe monitor ingesteld.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  Je laatste stukje klaar voor touch dat viel mij ook al op. wanneer je je thuismap in het dock parkeert kun je geheel zonder gebruik van de finder gewoon via stacks bij al je documenten komen en programma’s starten. Sterker nog dit is zo handig gedaan dat het allemaal met één keer tikken klikken werkt. Het zou zo opgenomen kunnen worden in en tablet.

  Alles wijst er naar dat Apple ooit met een tablet komt of het bedrijf axiotron (van steve wozniac) de ruimte geeft om hun apple tablets touch toegankelijk te maken.

  De Modbook PRO die wel heel toevallig pas tegen het einde van het jaar op de markt komt heeft namelijk naast pen besturing ook ondersteuning voor touch aan boord.
  En het draait gewoon onder OS X allemaal

 • Profielfoto
  jabesse

  “Volgens mij heb ik hier gewoon een 1920×1080 HDTV als externe monitor ingesteld.”

  Ja, het kon al wel, maar je moest er een beetje voor rommelen. Hoop dat het nu dus makkelijker wordt.

 • Profielfoto
  iVOO

  Mooie stukken, complimenten!

  Wat mij opviel; als een pagina in Safari laadt, wordt rechts het blaiwe vlakje “laden” eerst wit, vlak voordat het laden is voltooid. Is me in 10.5 nooit opgevallen….

 • Profielfoto
  Hailstorm

  Goed bezig, Siebren!

  Het kopiëren van bestanden/mappen is ook anders; deze zijn lichter van kleur als ze nog aan het kopiëren zijn. Ook handig is het signaalsymbool bij Wifi-netwerken rechtsboven.

  Wat mij verder opvalt is dat SL éindelijk de formaten van Finder-vensters onthoudt en deze niet na enige tijd terugzet naar default. De bug met Address Book (verkleinde na iedere opening met 1px in verticale grootte) is ook verholpen.

  Tenslotte wordt de fontsize van netwerkschijven ook vastgehouden als je deze op bijvoorbeeld 10px zet en opent in Finder.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  @iVOO In Safari voor Windows is dat ook. Met meerdere kleuren: Eerst donker, dan iets lichter en dan licht. Maar ik ben er nog steeds niet achter waar het nou voor dient.

 • Profielfoto
  lemmenspieter

  Zonet ontdekt in Snow Leopard. Bij de nieuwe Quicktime is er een functie om je scherm op te nemen. Super!

  Ik heb al vele programmaatjes geprobeerd om mijn scherm te capturen zodat ik uitleg kan geven aan klanten. Maar een ingebakken functie is toch altijd beter hé. :D :D

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Goed artikel !

  en: “Wachtwoord na sluimerstand uitstellen” TOP! Kan ik eindelijk weer eens schermbeveiliging gebuiken waarvoor ie bedoeld was…

 • Profielfoto
  Trat

  Cool, maar ik heb spotlight altijd uit staan. Heb het niet nodig, dus wil het ook niet draaien. Ik weet alles prima te vinden op mijn Mac en voor serieus zoeken gebruik ik finder.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ook een nieuwe gave feature is wanneer je een audio-bestand opspoort in de finder, het icoon een “playknop” heeft gekregen!

  Het voordeel ten opzichte van Quickview (als dat de naam is voor “op spatie drukken”) is dat je ondertussen een ander venster kunt openen en de file gewoon blijft afspelen.

 • Profielfoto
  sgleeffers

  @iVOO: Dat zit in de laatste versie(s) van Safari. Blauw betekent zoeken naar de website, connectie maken zeg maar. Wit is het fysieke laden van de website elementen, bijvoorbeeld afbeeldingen en filmpjes.

 • Profielfoto
  Undaunted

  @lemmenspieter
  Hey wat een goede tip! Super!

 • Profielfoto
  faestro

  Ik heb ontdekt dat bij ‘Schermdeling’ de Appeltje-Tab combinatie óók in het scherm van de andere computer werkt. Vind ik zelf errug handig!

 • Profielfoto
  PvdO

  Safari is zo snel geworden dat het witte en blauwe zoekbalkje bij mij niet langer dan een halve seconde te zien zijn…:D

 • Profielfoto
  aardbeiensiroop

  Deze functies doen mij meer dan de nieuwe functies aan het ‘oppervlak’, eerlijk gezegt.

 • Profielfoto
  JBStudio

  Nog iets om te denken dat SL een touch kan zijn: Muziekbestanden in symbool vorm, zijn direct af te spelen wanneer je op het ‘play’ knopje klikt als jer eroverheen gaat, wat in 10.5 nog niet kon. Echt handig!!

  ps goed stuk

  JBStudio

 • Profielfoto
  kaassouffle

  “Minimaliseer naar programmasymbool
  In het voorkeurenpaneel van de Dock kun je instellen dat vensters die geminimaliseerd worden niet meer apart in de Dock komen te staan, maar dat ze in het icoon van het betreffende programma ‘verdwijnen’. Een handige optie voor gebruikers met een te volle Dock.”

  En handig omdat je geminimaliseerde venster dan WEL in Exposé verschijnt!

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Met name onemorething.nl vindt ik veel sneller geworden onder Snow Leopard (Safari)

  vinhelper

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Voor de installatie 110 GB vrij, na installatie 127 GB!!!!!!!!!!!
  Ik ben druk op zoek of er iets is misgegaan maar mis helemaal niets.

 • Profielfoto
  Kobes

  Het stuk leest lekker, maar iets meer onderzoek had wel gemogen. Met name het stuk over de schijfruimte die je terugwint. Diverse bronnen hebben al aangegeven dat het ook grotendeels komt door het verwijderen van batterijen aan printerdrivers oud waren en tegenwoordig on-demand worden gedownload…

 • Profielfoto
  Fierry

  Weer een zeer goed artikel!

 • Profielfoto
  Thoomas

  @diedrikringenier. Valt toch meer tegen dan je denkt. Lees dit artikel maar:
  http://macwereld.nl/nieuws/2009/08/snow_leopard_berekent_schijfruimte_op_andere_manier

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dat je zoveel plaats terug wint heeft niet alleen te maken met printerdrivers en het droppen van PPC maar ook met een andere manier van plaats berekenen. Men telt nu letterlijk het aantal Gigabyte dat je op je schijf hebt. Als je dus nu een computer koopt met 250Gig dan heb je ook letterlijk 250Gig en niet meer zoals vroeger 232Gig.

  Zie ook: http://gizmodo.com/5349516/the-real-reason-you-got-back-so-much-hard-drive-space-with-snow-leopard

 • Profielfoto
  faestro

  Sinds de update naar SL werken de widgets (uitgezonderd die van ReadyNAS ) niet meer. Iemand van jullie gelijke ervaringen?

 • Profielfoto
  Ezra

  Deze kleine dingen doen mij het nog het meest.:) Komt er nog een vervolg?

 • Profielfoto
  HerQ

  Zojuist ontdekt: als je desktop geactiveerd is (niet alleen een Finder venster) en je doet de ‘pinch’ beweging op je touchpad (mocht je deze hebben natuurlijk, en je Mac moet multi-touch ondersteunen) dan zoomt hij de iconen op je desktop.

  Had er van mij wel uitgelaten mogen worden. Dat stel ik eenmaal in en dan staat het goed ???

 • Profielfoto
  vincent136

  Is hier al gezegd dat screenshots tegenwoordig een naam krijgen? ‘Schermafbeelding 2009-09-01 om 23.22.20’. Vroeger, voor Snow Leopard, was dat gewoon ‘Afbeelding 1’. Handig!

 • Profielfoto
  iphonerox

  Ik snap niet waarom dat iedereen zo blij is met een dode mus. Ok de prijs is niet hoog voor de upgrade maar dit stelt echt niets voor. Ik merk alleen dat apple de OS simpeler maakt en telkens minder en minder opties toelaat.

  Wanneer gaan ze finder eens onder handen nemen, meer opties voor timemachine, Quicktime upgraden ipv downgraden, de look van osx doortrekken want het begint nu een warboel te worden.

 • Profielfoto
  Marble92

  Nice geschreven Siebren:)

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik wil niets liever dan het voor die luttele 29 euro kopen. Dagelijks zoek ik een reden maar die is is er voor de gemiddelde consument gewoon niet. Uiteindelijk zal het beter zijn en werken. Op dit moment zijn er nog risico’s van software die niet werkt zonder dat daar een grote upside tegenover staat..

 • Profielfoto
  ctxppc

  @Undaunted op dinsdag 1 september 2009 13:49:
  De functie heet QuickLook. Apple heeft de functie gewoon gebracht naar Icon View in de Finder. De codenaam in de Finder heet “embeddedql”.

 • Profielfoto
  Chillie

  Ik heb ook geen widgets meer!!

  Wel kan ik nu eindelijk rekenen in spotlight met comma’s ipv punten voor decimalen. Detail, maar wel prettig.

 • Profielfoto
  petrakev

  Apple gebruikt een paar zaken om ervoor te zorgen dat je meer plaats (lijkt) te krijgen.
  Je ziet dat ik “lijkt” gebruik. Dat komt omdat de finder een andere rekeneenheid gebruikt om Mb’s of Gb’s te laten zien. Deze is wel in lijn met de harddisk bouwers, maar is eigenlijk niet helemaal fair/de waarheid.
  Daarnaast worden ontzettend veel OS bestanden gecomprimeerd. En natuurlijk is alle PowerPC code weg.