Met het oog op Snow Leopard: Conclusie

23 reacties

Nu Snow Leopard overal verkrijgbaar is kijkt OMT naar de verbeteringen en vernieuwingen die deze nieuwe versie van Mac OS X te bieden heeft. Zo kijken we naar de verschillen met Leopard die meteen opvallen, en gaan we ook dieper in op de veranderingen onder de motorkap die je niet meteen ziet.

Vandaag in deel 4: De conclusie. Is Snow Leopard zijn geld waard, of zijn de verbeteringen te minimaal en is een upgrade niet nodig. En is het verstandig om met de upgrade nog even te wachten of is dit het moment om Snow Leopard te installeren?

Veranderingen
Ondanks dat Apple Snow Leopard introduceerde als de versie van Mac OS X die geen nieuwe functies zou bevatten zitten er toch weer vernieuwingen in deze laatste versie van Mac OS X. Zo zijn onder andere Exposé en Stacks iets verbeterd, en zit er een compeet nieuwe versie van QuickTime in Snow Leopard. Ook ontdek je tijdens het dagelijks gebruik van Snow Leopard elke keer weer kleine vernieuwingen die het gebruik van je Mac net weer iets makkelijkere maken. Dit zijn kleine details zoals de mogelijkheid om een mp3-bestand af te spelen door op het play-knopje te drukken op het symbool van het bestand. Een andere handigheid is dat de ingebouwde spellingscontrole van Mac OS X nu automatisch van taal veranderd als deze merkt dat je in een andere taal aan het schrijven bent.

Veranderingen onder de motorkap
Ook van de veranderingen die je niet kunt zien merk je tijdens het dagelijks gebruik van Mac OS X wel degelijk iets. Zo zijn sommige handelingen een stuk sneller geworden (denk aan het maken van je eerste Time Capsule-backup) en kun je weer net iets meer bestanden op je harde schijf kwijt doordat Snow Leopard ongeveer 7 GB ruimte vrijmaakt op je schijf.

In de toekomst zal je van de veranderingen onder de motorkap nog weer meer gaan merken, omdat programmeurs nu gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën zoals Grand Central Dispatch en OpenCL waardoor programma’s nog sneller kunnen werken.

Compatibiliteit
Het kan altijd zijn dat een bepaald programma niet werkt onder Snow Leopard. Mogelijk komt er voor zo’n programma nog een update van de ontwikkelaar. Controleer dus goed alle belangrijke programma’s die je gebruikt nog werken onder Snow Leopard. Dit kan onder andere door het programma in deze wiki-lijst op te zoeken. Is het onduidelijk of dat ene belangrijke programma nog wel werkt onder OS X 10.6, dan is het verstandig om met deze update nog even te wachten tot je daar zeker van bent.

Milieu
Zijn de verfijningen en nieuwe technologieën in Snow Leopard nog niet genoeg redenen om over te stappen op Snow Leopard, dan kun je dit altijd nog doen vanwege milieuoverwegingen.

Conclusie
Voor de prijs van € 29 hoef je het natuurlijk niet te laten om te updaten naar Snow Leopard. Heb je nog een redelijk recente Mac, dan is het met het oog op de toekomst ook best verstandig om Snow Leopard aan te schaffen. Op deze manier kun je namelijk profiteren van verbeteringen die het systeem een stukje sneller en handiger maken. Verder zorgt Snow Leopard er ook nog voor dat er ongeveer 7 GB extra ruimte op je harde schijf vrij komt.

Prijzen en versies
Er bestaat onduidelijkheid over voor welke versies van Mac OS X de upgrade van € 29 geschikt is. Officieel is dit alleen een update voor gebruikers met Leopard, maar deze update werkt ook op Tiger en er is gewoon een ‘clean install’ mee uit te voeren. Voor gebruikers met Tiger verwijst Apple je naar de Mac Box Set die ook iLife en iWork ’09 bevat. Heb je je Mac na 8 juni gekocht, dan kun je Snow Leopard voor € 8,95 bestellen.

Versies:

Eerdere delen in deze reeks:

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  madcat

  Hey jongens,

  hebben jullie dit al gelezen:
  http://www.appleinsider.com/articles/09/09/03/apples_snow_leopard_upgrades_mac_os_x_downgrades_flash.html

  Foutje aan de kant van Apple denk ik:)

 • Profielfoto
  Pepijn Koning

  Prima conclusie en een goede serie!
  Over het laatste: ik heb ongeveer een maand geleden de up-to date voor snow leopard besteld voor 8,95 en ik heb hem tot dusver nog niet ontvangen. Fout van Apple of van de post?!

 • Profielfoto
  ronald

  Een aardige maar oppervlakkige serie.
  Een wel zeer magere conclusie eerlijk gezegd.
  Dit wisten we al voor SL uitkwam. Is de informatie van apple.

  In een conclusie verwacht ik meer dan wat algemeenheden.

  Dan kan de geïnteresseerde lezer beter http://arstechnica.com/apple/reviews/2009/08/mac-os-x-10-6.ars
  er op na lezen.
  Waar duidelijk de nieuwe features in worden genoemd en uitgebreid wordt ingegaan op Sl.

 • Profielfoto
  wally21

  @Pepijn44:

  Ik heb mijn versie op 18augustus besteld. daarna alles netjes per post opgestuurd. (factuur + formulier van het programma)

  Op de site kan je checken hoe het r met jou order voor staat. Echter als ik ga checken wachten ze nog steeds op mijn papieren die ik moest opsturen. Stuur vandaag maar nogmaals alles op. vindt het wel lang voor ze de post verwerken daar.

 • Profielfoto
  Delta

  @ Wally21 en Pepijn44,

  Ik zou toch nog even wachten met het opsturen van de papieren. Ik had ze op 15 augustus opgestuurd en gisteren is mijn status pas veranderd naar dat SL verzonden word omdat mijn aanvraag goedgekeurd is. Ik had zelf vorige week al naar Apple gebeld waarom het zo lang duurde, ze zeiden omdat ze heel erg veel aanvragen via de post hadden binnengekregen. Dus heb nog even geduld komt vast wel goed!

 • Profielfoto
  Pepijn Koning

  @Delta: Bedankt voor de info, mijn status is nu ook dat hij verzonden is.

 • Profielfoto
  ibl

  [citaat]Dit zijn kleine details zoals de mogelijkheid om een mp3-bestand af te spelen door op het play-knopje te drukken op het symbool van het bestand.[/citaat]

  Maar dit was toch al zo in Leopard? Althans, ik heb daar geen tweak o.i.d. op losgelaten maar heb deze functie wel binnen 10.5

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Een andere handigheid is dat de ingebouwde spellingscontrole van Mac OS X nu automatisch van taal veranderd […]

  Nu nog een automatische grammaticacontrole:)

 • Profielfoto
  binaries4me

  Beetje magertjes om eerlijk te zijn. Wat is nu je conclusie moeten we het nou wel of niet doen en is het je geld waard?

 • Profielfoto
  Anoniem

  @tinus_omt: ik zie dat je zelf de spellingscontrole uit hebt staan? :p

 • Profielfoto
  donut

  De nieuwe Quicktime is helaas nog niet zo volledig als de oude pro versie.
  Hij kan alleen inkorten en beeldvullend afspelen.

  Je moet de optional install gebruiken om de oude QT7 te installeren om weer op het oude niveau te komen- hier dus ook een ( tijdelijke?) downgrade

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ ronald
  Helemaal eens.

  @ iedereen:
  lees dat prachtige artikel waar Ronald het over heeft.
  Het legt ook uit wat er nu precies met Quicktime gedaan is (absoluut geen downgrade).

  Datzelfde artikel heeft voor mij de doorslag gegeven om gewoon te upgraden. Nog geen moment spijt gehad.

 • Profielfoto
  kermit

  ik sla de “upgrade” wel even over en wacht tot de volgende versie die echt verbeteringen brengt waar ook de gebruiker, en niet alleen de ontwikkelaar wat aan heeft.

 • Profielfoto
  flodo

  De op 1 na laatste alinea: de conclusie van de conclusie:-)

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ondek zojuist weer een klein dingetje. Als je een screenshot maakt heten de afbeelding niet langer picture 1, picture 2 etc.. maar:
  Screen shot 2009-09-03 at 18.53.52

 • Profielfoto
  wally21

  @Delta:

  Oke duidelijk, ik heb de papieren net nogmaals op de post gedaan. (zie nu je bericht hier pas).
  Ach maar nu hebben ze de papieren zeker :D

 • Profielfoto
  vogel

  Ik blijf nog ff op leopard draaien. Ik heb teveel updates te doen en niet alles gaat werken. Koop ‘m denk ik tegen de kerst, leuk klusje voor in de vakantie.

 • Profielfoto
  Delta

  @ wally21:

  Nu kan het inderdaad bijna niet meer missen:p

 • Profielfoto
  justi

  Snow Leopard 27 augustus via de website van Apple besteld, 2 september ontvangen.

  Vandaag geïnstalleerd met de standaard methode, dus geen clean install. De installatie ging zeer snel, binnen 40 minuten up and running!

  Alleen werkte Fetch niet meer, maar Cyberduck doet het prima. Het is nu alleen wachten op Cooliris voor Safari.

  Verder, Office2008, Things, Adobe CS3, CSSEdit, enz. allemaal prima!

  Alles is inderdaad een stuk(je) sneller, zeker de Apple programma’s, incl. iWork ’08. iLife ’09 is helemaal opvallend sneller.

  Tot nu toe geen strandballen gehad, alleen toen Fetch niet wilde starten, maar deze snel af kunnen sluiten met Force Quit. Verbinding met andere Macs gaat snel en stabiel. Herstarten is gewoon een stuk sneller. Top voor mij dus! :D

 • Profielfoto
  epicenter

  Na bijna een week van kleine maar irritante incompatibiliteits problemen en grotere problemen met de keychain en met dhcp leases en crashes van mail.app had ik het gevoel in een dagen durende windows deja vu te zijn beland. Tot vandaag mijn recente MBP helemaal niet meer wilde booten. Ik heb de hele avond allerlei dingen geprobeerd. Toen ik voor de derde keer probeerde op te starten met de installatie disk en c toets ingedrukt kreeg ik ineens toch de optie om opnieuw te installeren. Ik ben benieuwd hoelang ‘ie het blijft doen. Mijn ervaring met Snow Leopard kan ik het best uitleggen als volgt: Het is net als windows; je bent meer bezig met het zoeken naar fixes dan gewoon met je werk. Ik geef het nog een week en als dit blijft aanhouden dan wil ik mijn €30 terug.

 • Profielfoto
  maconly

  erg instabiel , ik denk dat ik komend weekend maar ga downgraden.

 • Profielfoto
  petrakev

  Zelf ook 2 dagen getest met de door mij veel gebruikte programma’s. Opvallend was dat iTunes net na de eerste opstart erg vaag deed. Zo kon ik tijdens het spelen geen ander nummer selecteren bijvoorbeeld. Maar na een herstart lijkt het allemaal in orde. Hoorde van iemand dat FireFox crashte, maar zelf heb ik dat niet meegemaakt.

 • Profielfoto
  petitmal

  Op zich werkt alles sneller. Wacht wel naarstig op de eerste patch.

  En in de veelgeprezen besprekingen mis ik toch opvallende veranderingen/verbeteringen, bv Fotolader = Sterk verbeterd…