Siebren Verhoef
Siebren Verhoef Nieuws 3 september 2009
Leestijd: 3 minuten

Met het oog op Snow Leopard: Conclusie

Nu Snow Leopard overal verkrijgbaar is kijkt OMT naar de verbeteringen en vernieuwingen die deze nieuwe versie van Mac OS X te bieden heeft. Zo kijken we naar de verschillen met Leopard die meteen opvallen, en gaan we ook dieper in op de veranderingen onder de motorkap die je niet meteen ziet.

Vandaag in deel 4: De conclusie. Is Snow Leopard zijn geld waard, of zijn de verbeteringen te minimaal en is een upgrade niet nodig. En is het verstandig om met de upgrade nog even te wachten of is dit het moment om Snow Leopard te installeren?

Veranderingen
Ondanks dat Apple Snow Leopard introduceerde als de versie van Mac OS X die geen nieuwe functies zou bevatten zitten er toch weer vernieuwingen in deze laatste versie van Mac OS X. Zo zijn onder andere Exposé en Stacks iets verbeterd, en zit er een compeet nieuwe versie van QuickTime in Snow Leopard. Ook ontdek je tijdens het dagelijks gebruik van Snow Leopard elke keer weer kleine vernieuwingen die het gebruik van je Mac net weer iets makkelijkere maken. Dit zijn kleine details zoals de mogelijkheid om een mp3-bestand af te spelen door op het play-knopje te drukken op het symbool van het bestand. Een andere handigheid is dat de ingebouwde spellingscontrole van Mac OS X nu automatisch van taal veranderd als deze merkt dat je in een andere taal aan het schrijven bent.

Veranderingen onder de motorkap
Ook van de veranderingen die je niet kunt zien merk je tijdens het dagelijks gebruik van Mac OS X wel degelijk iets. Zo zijn sommige handelingen een stuk sneller geworden (denk aan het maken van je eerste Time Capsule-backup) en kun je weer net iets meer bestanden op je harde schijf kwijt doordat Snow Leopard ongeveer 7 GB ruimte vrijmaakt op je schijf.

In de toekomst zal je van de veranderingen onder de motorkap nog weer meer gaan merken, omdat programmeurs nu gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën zoals Grand Central Dispatch en OpenCL waardoor programma’s nog sneller kunnen werken.

Compatibiliteit
Het kan altijd zijn dat een bepaald programma niet werkt onder Snow Leopard. Mogelijk komt er voor zo’n programma nog een update van de ontwikkelaar. Controleer dus goed alle belangrijke programma’s die je gebruikt nog werken onder Snow Leopard. Dit kan onder andere door het programma in deze wiki-lijst op te zoeken. Is het onduidelijk of dat ene belangrijke programma nog wel werkt onder OS X 10.6, dan is het verstandig om met deze update nog even te wachten tot je daar zeker van bent.

Milieu
Zijn de verfijningen en nieuwe technologieën in Snow Leopard nog niet genoeg redenen om over te stappen op Snow Leopard, dan kun je dit altijd nog doen vanwege milieuoverwegingen.

Conclusie
Voor de prijs van € 29 hoef je het natuurlijk niet te laten om te updaten naar Snow Leopard. Heb je nog een redelijk recente Mac, dan is het met het oog op de toekomst ook best verstandig om Snow Leopard aan te schaffen. Op deze manier kun je namelijk profiteren van verbeteringen die het systeem een stukje sneller en handiger maken. Verder zorgt Snow Leopard er ook nog voor dat er ongeveer 7 GB extra ruimte op je harde schijf vrij komt.

Prijzen en versies
Er bestaat onduidelijkheid over voor welke versies van Mac OS X de upgrade van € 29 geschikt is. Officieel is dit alleen een update voor gebruikers met Leopard, maar deze update werkt ook op Tiger en er is gewoon een ‘clean install’ mee uit te voeren. Voor gebruikers met Tiger verwijst Apple je naar de Mac Box Set die ook iLife en iWork ’09 bevat. Heb je je Mac na 8 juni gekocht, dan kun je Snow Leopard voor € 8,95 bestellen.

Versies:

Eerdere delen in deze reeks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met het oog op Snow Leopard: Conclusie
Sluiten