iTunes bibliotheek ordenen

26 reacties

Vanaf vandaag op OMT; OMT 101. In deze nieuwe rubriek bespreken we iedere keer een wat minder bekende functie binnen Mac OS X. Vandaag beginnen we met iTunes 9.

Raak jij ook de weg kwijt in het oerwoud van bestanden en mappen dat iTunes in de Finder achterlaat? Vanaf versie 9 van iTunes kun je de opdracht geven om de bestanden en mappen op een duidelijkere manier te ordenen. Op deze manier staat niet alles in de map /Muziek/iTunes/Music, maar worden er binnen deze map ook nog submappen aangemaakt, zoals Movies, Podcasts en Music. Er wordt zelfs een map ‘Voeg automatisch toe aan iTunes aangemaakt. Alles wat je in deze map zet wordt automatisch toegevoegd aan iTunes.

Hoe
Open iTunes, en ga naar Archief > Bibliotheek > Orden Bibliotheek > Werk bij naar iTunes Media-indeling


De nieuwe iTunes Media-indeling moet handmatig worden ingesteld.

Heb jij nog een OMT 101? Stuur ‘m naar [email protected]!

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  Hey, dit is handig zeg. Goeie stagiair:)

 • Profielfoto
  Tom Lemaire

  Relax! Handige tip:D

 • Profielfoto
  Maced.2

  leuke tip…bidankt :D :D

 • Profielfoto
  Picazi

  Ah we hadden juist een interessante discussie dat iTunes 9 dit soms zelf ook niet zo handig aanpakt!
  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=154768

  En dat mappie ‘voeg automatisch toe’? Ik snap niet wanneer je dat zou gebruiken als het helemaal in die mappenstructuur zit. Of kan je hem verplaatsen naar je bureaublad (dat mapje dus)?
  Gewoon slepen naar iTunes gaat toch prima?

  Maar lees draadje maar eens; ik vind het nogal irritant dat mappen worden gesplitst klaarblijkelijk. Vooral als je gewent was om mappen te slepen…

 • Profielfoto
  ibl

  Leuk onderdeel!

  Het archiveren/verzamelen van de bibliotheek zoals in voorgaande versies vond ik wat dat aangaat veel gemakkelijker.

  @ Picazi Het doel van een “verzamel map” ontgaat mij ook. Slepen in iTunes is toch vele malen handiger? Zeker omdat je ook gewoon alle muziek kunt laten vallen op het icoon van iTunes in de Dock.

 • Profielfoto
  TGV

  Niet vergeten: je merkt het bij je volgende (Time Machine) backup!

 • Profielfoto
  error

  Check je iTunes Media map na het overstappen op deze nieuwe indeling – er kunnen lossen mappen van artiesten tussenstaan. Deze nummers heb je ooit verwijderd uit je iTunes Library… zonder de bestanden zelf weg te gooien.

  Er zitten overigen nog wel wat onhandige bugs in iTunes 9. sorteren op album van multidisc albums is kapot en groeperen van compilations in de lijstweergave doet het ook niet meer zoals voorheen.

  Daarnaast is de nieuwe iTunes Store traag en wereldwijd verantwoordelijk voor vele iTunes crashes.

  Ik heb het gevoel dat iTuns 9 nog niet helemaal klaar was op 09/09/09. Versie 9.0.1 zal wel snel volgen…

 • Profielfoto
  palahala

  (Moet dat niet “OMT ABC” zijn, of anders een (US) Engelstalige serie? Nou ja, OMT 101 staat wel beter.)

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Hee goede rubriek! Heerlijk!

  ik moest wel lachen dat dit het enige was..:P Ik dacht komt er weer een hele lap tekst! Maar dit is super! Lekker kort, snel to the point! Super!

 • Profielfoto
  DoubleD

  Kijk dat is nu een handige optie! Ik stoorde mij soms al aan de bulkmap genaamd “iTunes muziek”

 • Profielfoto
  niels

  Met zo’n 200-400 verschillende album-artiesten haak ik af dat iTunes dit sorteert. Doe mij in de map iTunes Music maar een mapje voor elke letter A-Z en een paar mappen ertussen genaamd TV Shows, Podcasts, Films etc.

 • Profielfoto
  Kobes

  En hoe vaak scant iTunes dan die automatically add map dan? Ik vind het namelijk wel erg handig, want als je een map op het icoon sleept, dan gaat hij dat direct afspelen en dat is zelden mijn bedoeling. Alternatief is via het hoofdscherm van itunes archief>voeg toe, maar dat is zeer bewerkelijk en veel meer werk dan gewoon even het mapje op de juiste plek in de finder zetten (waar je op dat moment toch al mee aan het werk was).

  Bovendien verplaatst hij dan de bestanden naar de juiste plek, waarbij ik in het verleden altijd mijn oorspronkelijke map weer handmatig moest verplaatsen (en dus wachten tot iTunes klaar was met kopieren).
  Nee, het is ontegenzeggelijk een (veel te laat) toegevoegde supergoede functie, IMHO.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Eh… n.a.v. de opmerking van TGV kijk ik nu naar de Time Machine backup… en daar zie ik ineens staan “reservekopie maken: 16GB”! ???

  Dus hij gaat van alles nog eens keer een extra backup maken?
  Op zich wel logisch omdat er nieuwe mappen zijn gemaakt en het één en ander is blijkbaar verplaatst. Maar misschien toch handig om te weten voor de mensen die weinig schijfruimte hebben.

 • Profielfoto
  iphonerox

  Itunes is best ok als je Tags van je Albums in orde zijn.
  Ik zou automatisch configureren afzetten en zelf de albumsdirs copieren naar music map en zelf er in slepen.

  Enige dat ik NIET snap is hoe mensen met ‘singles’ omgaan.
  Stel je voor ik heb 200 albums in mijn itunes, perfect getagged met albumart.

  Ik wil daar 3000 ‘single’s bijvoegen. Ook perfect getagged!
  Dan krijg je 3200 coverflows te zien! Dat wil ik helemaal niet.
  Spijtig dat je geen onderscheid tussen albums/singles kunt maken, zodat ze niet samengevoegd worden. En begin aub niet over ‘playlists’ enzo want dat zijn omwegen.

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik dacht dat dit al zo ging naja in ieder geval bedankt.:)

 • Profielfoto
  ctxppc
 • Profielfoto
  boet

  Hoe kan ik in itunes 9 eigenlijk al mijn muziek exporteren.
  (dus niet zoals bij bibliotheek exporteren een .XML bestandje maar echt map met al mijn muziek)?
  Ik wil het namelijk ook op mijn andere computer in itunes zetten!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Om mijn Time Machine te sparen toch maar niet doen.

 • Profielfoto
  BearPig

  @iphonerox: Singles kun je prima organiseren. Selecteer al je singles, kies “Info”, en vul dan bij “Info”>”Album” in “Singles”, en bij “Opties-Options”>”Deel van een verzameling-Part of a compilation” kies je “Ja-Yes”. Klaar.

  Wel lastig is dat ik in iTunes 9 niet meer bij de info van een enkel nummer kan aangeven dat het deel is van een compilatie. Hiervoor moet ik het nummer samen met tenminste één ander nummer uit de gewenste compilatie selecteren, en dan Info kiezen.

 • Profielfoto
  Rivanov

  Nu heb je dus Music -> iTunes -> iTunes Music -> Music
  Een extra stap dus t.o.v. eerst.. ???

 • Profielfoto
  MrJvG

  @Rivanov
  Dat ligt aan jezelf! Ik heb in iTunes onder voorkeuren –> geavanceerd ingesteld dat de map iTunes Media zich beving in Gebruikersnaam/Muziek
  Dan staat je muziek in Muziek -> Music
  Ik vind het niet erg fijn dat de films die in mijn iTunes bibliotheek staan nu dus onder Muziek –> Movies staan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik had het wat de mediasoorten betreft liever zo gezien:
  ~/Music/iTunes Music
  ~/Movies/iTumes Movies
  ~/Pictures/iTunes Photos

  ofzo… En van mij had het zelfs nog liever zo mogen zijn dat foto’s überhaupt niet gekopieerd werden. Nu staan foto’s nl. 3 keer op mijn Mac als ik ze met iTunes sync. Namelijk: iPhoto Original; iPhoto Modified; iTunes… Is dat niet een beetje veel van het goede? Zou me handig lijken als: a) de integratie met finder en b) de integratie met iPhoto en de andere iLife programma’s beter was. Immers heeft iTunes LANG deel uitgemaakt van iLife… Verder vind ik dit wel handiger dan eerst. Bij mij was het eerst zo: ~/Music/iTunes Music/Movies (voor video’s) maar ./iTunes Music/[artiest] voor muziek. En nu liggen in ieder geval alle mediasoorten op hetzelfde niveau. Dus voor mij toch een hele verbetering.
  En voor wat betreft de map Add Automatically to iTunes: Die had inderdaad gewoon hoog in de Music map moeten staan (dus ~/Music) met desnoods een alias op het bureaublad ofzo… Die ligt zo namelijk wel een beetje ERG ver weg…

 • Profielfoto
  Breuf

  Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van deze manier van indelen. Ik heb zolang ik iTunes gebruik nog nooit gekeken naar de achterliggende mappenstuctuur. Die interesseert me ook niet. Ik beheer mijn muziek met en vanuit iTunes. Wat mij betreft staan alle songs bij elkaar in 1 map. Daar merk ik toch niks van omdat ik de muziek in iTunes beheer. Ook als ik muziek wil kopieren of branden doe ik dat vanuit iTunes. Waarom zou ik de achterliggende mappenstructuur gebruiken?

 • Profielfoto
  MrJvG

  @Slashtiget Je hebt helemaal gelijk!
  Ik denk dat ik eens de map muziek in Media verander ofzo en al mijn bestanden uit films en afbeeldingen in die map plaats.
  Vind het nu te omslachtig worden. En je kan de map Muziek toch gewoon van naam veranderen?

 • Profielfoto
  Facundo

  OPPASSEN HIERMEE!! Bij mij ging dit niet goed. Het werd slechts gedeeltelijk overgebracht en daardoor raakte SuperDuper bij mij helemaal in de war, de backup-schijf raakte vol doordat er allerlei bestanden dubbel in én buiten de music folder werden gezet. Ik ben een halve dag bezig geweest om alle lege folders te zoeken en verwijderen. iTunes blijft gelukkig wél functioneren, maar alles staat bij mij op een verkeerde plaats en nogmaals ordenen kan niet (optie is grijs)
  Als je deze optie gebruikt controleer dan of het is goed gegaan, want als je je backup moet terugzetten heb je dus een serieus probleem!

 • Profielfoto
  RandyJC

  Ik moet eerst heel mijn iTunes opnieuw ordenen.
  want al die mp3’s die ik erin heb zitten zijn ontzettend chaotisch en niet geordend.

  Dus ik hoop dmv dit ( http://wiki.musicbrainz.org/iTunes_Guide) proggie en guide, dat het allemaal een stuk beter op gaat worden.

  Tenzij iemand een veel betere optie weet ^_^ dan zijn ze zeer gewenst;)

  ik heb trouwens als ik mijn singles selecteer (bijv. een stuk of 20) en ik druk op Info dan opent hij ze 1 voor 1. en dan heb ik dus 20 schermpjes over. :S