iPod nano: 5000 nummers én een videocamera in je broekzak

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

De iPod nano is vandaag weer een generatie geëvolueerd. De vijfde generatie van de kleinste full-feature iPod heeft, volgens verwachting, een camera gekregen. Hiermee kan de Nano geen foto’s maken maar wel video’s opnemen. Apple wil met deze nieuwe functionaliteit de markt van compacte flash-camcorders veroveren die nu gedomineerd wordt door het minder-compacte Flip cameratje.

Daarnaast dubbelt de nano vanaf nu ook als stappenteller en FM radio. Ook functies die al bekend zijn van andere iPod modellen, zoals Genius afspeellijsten en VoiceOver zijn terug te vinden in de nieuwe nano.

Video
De ingebouwde camera van de nieuwe Nano maakt H.264 video-opnames met 30 fps en 640×480 resolutie. Daarmee zijn de opnames nagenoeg gelijk aan die van de iPhone 3GS. Gebruikers hebben de keuze uit 15 real-time effecten om filmpjes wat extra pit te geven. Bij synchronisatie met Mac of PC kunnen de video’s direct geüpload worden naar YouTube, MobileMe of Facebook.

FM radio
De vijfde generatie Nano is Apple’s eerste iPod met een ingebouwde FM radio. Uiteraard heeft Apple het niet gelaten bij een simpele tuner. De Nano buffert uit zichzelf de radio-ontvangst. Daardoor kan je pauzeren tijdens het luisteren naar de radio. Mocht je iets gemist hebben, dan kan je zelfs tot 15 minuten terugspoelen in je radio-programma. De tuner ontvangt ook meta-data die met het signaal wordt meegezonden waardoor je bij sommige zenders op het scherm kan aflezen waar je naar luistert. Tot slot kunnen nummers van sommige radiozenders ‘getagged’ worden. Bij synchronisatie wordt de getagde muziek in de iTunes Store gezocht.

Fit
De ingebouwde accelerometer in de iPod nano meet vanaf nu ook het aantal stappen dat je zet. Deze stappenteller houdt per dag het totaal aantal gezetten stappen bij. Wil je meer, dan biedt de Nike plus kit uitkomst. Je kan nu direct informatie over de gelopen afstand, tijd en verbrande calorieën lezen op het scherm van de Nano. Wie het geluk heeft te sporten op een club met compatible cardio-apparaten zal merken dat de Nano hier ook beter mee overweg kan. De gegevens van je work-out worden nu niet alleen meer bewaard. De Nano maakt ze direct inzichtelijk met grafiekjes.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Sciron

  Lekker!. Was ook wel te verwachten

 • Profielfoto
  j.appleseed

  Succes Apple met je strijdt tegen Flip. Je hebt de camera weer lekker op een onhandige plek geplaatst…..

 • Profielfoto
  dimelot

  Ziet er goed uit… Leuk kerstcadeautje voor mijn zoon. Ik vind de camera alleen op een vreemde plek zitten. Je zou haast zeggen dat je wijsvinger er heel vaak voor gaat komen.

 • Profielfoto
  iJeroen

  Toch apart dat hij geen foto’s kan maken. Dan toch maar een iPhone…

 • Profielfoto
  MacBoot

  wel een slimme plaats voor de camera, als je hem gewoon vast hebt zit je hand er overheen dus dan zie je dat lelijke ding niet
  en je moet hem sowieso kantelen voor een filmpje dus waarom ook niet
  alleen is het wel echt een misser dat hij geen foto’s kan maken :angry:

 • Profielfoto
  Delars

  Geweldig die nieuwe Nano. Ik wens YouTube wel succes met het verwerken van alle data:p

 • Profielfoto
  koenvdvoort

  Heel vet, alleen raar dat hij geen foto’s kan maken :S, ik denk dat veel mensen dat toch niet helemaal gaan snappen…

 • Profielfoto
  kobekes

  @Delars,
  daar zullen wel goeie afspraken voor gemaakt zijn met Apple zodat de filmpjes in optimale omstandigheden worden doorgestuurd…

 • Profielfoto
  Janozua

  Leuke update, maar als hij foto’s kon maken ging ik er over denken hem aan te schaffen. Maar goed, kan dus niet, dus schaf ik hem niet aan.:P

 • Profielfoto
  onemorevaral

  Ik denk dat er een inferieur cameraatje in zit (minder dan 1 Mpixel, 640×480 is tenslotte slechts 0,3 Mpixel), geschikt voor film maar zeker niet genoeg voor een redelijke foto.

 • Profielfoto
  niels

  Iemand de stream al gevonden?

 • Profielfoto
  iSponge

  Vind het een beetje jammer dat ze d’r een camera in hebben gedaan… had liever gezien dat ze de mogelijkheid tot filmen nu eindelijk eens op de iPhone 3G mogelijk hadden gemaakt, je gaat toch geen filmpjes maken met zo’n klein kloterig schermpje als die van de nano?! :angry: Ik word nogsteeds voor gek verklaard als’k aankom met een mobieltje van 900+ euro (los) die niet eens filmpjes kan maken.. :sealed:

 • Profielfoto
  vogel

  Ik verwacht eigenlijk bar weinig van dat cameraatje. Ben nog niet een telefoon tegengekomen waar fatsoenlijk beeld en geluid uit komt. M’n Fuji compactcamera is al niet meer dan redelijk op dat gebied. We zullen het zien.
  Als m’n vijf jaar ouwe iPod er mee kapt (en volgens mij gaat dat snel gebeuren…) dan is dit natuurlijk een leuke opvolger.

 • Profielfoto
  cyberdork

  De Flip is HD en de nano alleen belachelijke VGA. Welkom in de jaren 90.

 • Profielfoto
  MacMulder 20

  De flip is minder compact omdat deze ook HD filmt en dit is natuurlijk maar 640×480!

 • Profielfoto
  kobekes

  en de lens van de Flip is ook honderd keer beter.
  Vreemde vergelijking op de presentatie.

 • Profielfoto
  BigAL

  tja die vergelijking met Flip… we zullen het er maar op houden dat Steve nog niet helemaal de oude is.

 • Profielfoto
  willemP

  Wat een gezeur dat er geen camera in zit, die zit ook al in de meeste telefoons.
  Reken maar dat dit een hit gaat worden, jongeren (heb zelf 2 zoons van 13 en 18) vinden deze eenvoud geweldig.

 • Profielfoto
  63743 Master

  Mooi dat ze en een FM-Transmitter + VideoCamera+ Stappenteller erin hebben weten te bouwen zonder hem te dik te maken:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Er zit geen FM-transmitter in.
  Wel een FM-radio, maar dat is wat anders.

  En het is een wonderlijk apparaatje.
  De Flip is bijna drie keer zo dik (!).

  Er zit zelfs een speaker in de nano nu.
  Je snapt niet waar ze het allemaal laten.

  En de interface is nu echt mooier dan mooi.
  Of je nu op z’n kant, op z’n kop of op z’n andere kant filmt; de hele boel draait keurig mee in de juiste richting bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  djdnl

  Als ik de vergelijkingen zie met de flip op youtube filmpjes en alle reviews lees, bekijk etc…. Heb ik zoiets van, doe mij de nano maar. Batt gaat langer mee, audio opnames zijn beter, beeld wat minder maar zeker niet slecht. 8gb en veel dunner, kleiner. Onwijs handig snap shot apparaat.

 • Profielfoto
  Jesper

  Dit is echt geen concurrent van Flip hoor! Ik heb sinds een paar weken de Flip Ultra HD, superscherp, 2 uur filmen op halve HD resolutie. Dat kan de iPod Nano niet hoor.

  En wat is dat toch altijd met, dunner dit, lichter zo? Je hoeft het apparaat toch niet te neuken?:p Sinds wanneer moeten digitale apparaten dunner en lichter worden? Ik snap niet dat iedereen in dat verkooptruukje trapt.