Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 september 2009

iPod nano: 5000 nummers én een videocamera in je broekzak

De iPod nano is vandaag weer een generatie geëvolueerd. De vijfde generatie van de kleinste full-feature iPod heeft, volgens verwachting, een camera gekregen. Hiermee kan de Nano geen foto’s maken maar wel video’s opnemen. Apple wil met deze nieuwe functionaliteit de markt van compacte flash-camcorders veroveren die nu gedomineerd wordt door het minder-compacte Flip cameratje.

Daarnaast dubbelt de nano vanaf nu ook als stappenteller en FM radio. Ook functies die al bekend zijn van andere iPod modellen, zoals Genius afspeellijsten en VoiceOver zijn terug te vinden in de nieuwe nano.

Video
De ingebouwde camera van de nieuwe Nano maakt H.264 video-opnames met 30 fps en 640×480 resolutie. Daarmee zijn de opnames nagenoeg gelijk aan die van de iPhone 3GS. Gebruikers hebben de keuze uit 15 real-time effecten om filmpjes wat extra pit te geven. Bij synchronisatie met Mac of PC kunnen de video’s direct geüpload worden naar YouTube, MobileMe of Facebook.

FM radio
De vijfde generatie Nano is Apple’s eerste iPod met een ingebouwde FM radio. Uiteraard heeft Apple het niet gelaten bij een simpele tuner. De Nano buffert uit zichzelf de radio-ontvangst. Daardoor kan je pauzeren tijdens het luisteren naar de radio. Mocht je iets gemist hebben, dan kan je zelfs tot 15 minuten terugspoelen in je radio-programma. De tuner ontvangt ook meta-data die met het signaal wordt meegezonden waardoor je bij sommige zenders op het scherm kan aflezen waar je naar luistert. Tot slot kunnen nummers van sommige radiozenders ‘getagged’ worden. Bij synchronisatie wordt de getagde muziek in de iTunes Store gezocht.

Fit
De ingebouwde accelerometer in de iPod nano meet vanaf nu ook het aantal stappen dat je zet. Deze stappenteller houdt per dag het totaal aantal gezetten stappen bij. Wil je meer, dan biedt de Nike plus kit uitkomst. Je kan nu direct informatie over de gelopen afstand, tijd en verbrande calorieën lezen op het scherm van de Nano. Wie het geluk heeft te sporten op een club met compatible cardio-apparaten zal merken dat de Nano hier ook beter mee overweg kan. De gegevens van je work-out worden nu niet alleen meer bewaard. De Nano maakt ze direct inzichtelijk met grafiekjes.

Reageer op artikel:
iPod nano: 5000 nummers én een videocamera in je broekzak
Sluiten