Google neemt Internet Explorer over

27 reacties

Google heeft gisteren de browser-oorlog hergedefinieerd door een Chrome Frame plug-in voor Microsofts Internet Explorer aan te kondigen. Deze plugin geeft de browser van Microsoft de mogelijkheid pagina’s weer te geven door de rendering engine van Googles eigen webbrowser Chrome, in plaats van de gedateerde Trident-engine in Explorer. Als reden voor deze stap geeft de zoekgigant op zijn Chrome Blog aan dat Microsoft erg achterloopt met het implementeren van moderne webstandaarden.

De Chrome plugin is noodzakelijk voor het gebruik van Googles nieuwe Wave-dienst in Explorer. Gebruikers krijgen de keuze voorgelegd tussen de Chrome Plugin voor Explorer en de moderne browsers Chrome, Safari of Firefox.


Voorbeelden van opkomende webfunctionaliteit die niet door Explorer wordt ondersteund, zijn supersnelle Javascript-uitvoering, offline-toegang tot webapplicaties zoals Gmail, css-animaties, 3d-animaties met Javascript en de html-tag , html (zelfs in 3d) en binnenkort de OpenGL graphics-library voor JavaScript genaamd WebGL. Googles browser maakt net als Apples Safari gebruik van WebKit voor het weergeven van pagina’s, en zijn eigen V8 engine voor het compileren en uitvoeren van Javascript.

Microsoft is van oudsher lui met het implementeren van webstandaarden, een arrogantie die het bedrijf zich tot enige jaren geleden kon permitteren door zijn toenmalige monopolie op de browsermarkt. Websites werden simpelweg voor Internet Explorer ontwikkeld en niet voor de officiële standaarden. Nu tot afgrijzen van de gemiddelde web-ontwikkelaar de acht jaar oude dinosaurus Internet Explorer 6, hoewel zo lek als een vergiet, weer de meest gebruikte browser is, komt deze stap van Google niet ongelegen. Als je als webdesigner vindt dat jouw sites/webapps beter draaien in WebKit, kun je aan je pagina’s de volgende metatag toevoegen:

Als in Internet Explorer de Chrome Frame plugin aanwezig is, wordt deze door bovenstaande regel automatisch gebruikt voor het weergeven van de pagina. Zo niet, wordt er gewoon Trident gebruikt.

De betaversie van Google Chrome Frame voor Internet Explorer is al te downloaden.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  7836

  Google; all your base belong to us.

  Begin me echt zorgen te maken of Google qua monopolie eigenlijk niet de nieuwe Microsoft is.

  Neelie; we need you…

 • Profielfoto
  maikel22

  Ik haat de eigenwijze web-ontwikkelaars die hun websites alleen voor IE maken. Vooral bij complexe site (met inloggen enzo). Zijn er webontwikkelaars hier die kunnen vertellen of het moeilijk is om aan die webstandaarden te voldoen, dan heb ik wat te zeggen als ik weer een discussie met zo’n iemand heb?

 • Profielfoto
  MacBoot

  pas wanneer deze plugin grootschalig gebruikt gaat worden zal ik dit implementeren in mijn websites;)
  ik blijf nog altijd bij een boycot van IE, maarja dat is moeilijk te verwezenlijken:(

 • Profielfoto
  krieky

  @maikel22
  Zijn deze er nog?

  Ik merk altijd pas nadat mn css er perfect uitziet in Safari, dat windows deze ontzettend verneukt. Firefox is meestal wel gauw te fixen, maar om iets ook nog werkend te krijgen binnen Internet Explorer kost me soms wel 6 uur extra.(zelfs wanneer ik al sifr gebruik) Zeer onnozele tijd dus en wat mij betreft nergens voor nodig.
  Ik ben in ieder geval blij met deze stap van Google.

 • Profielfoto
  KR1275

  Toch wel zorgwekkend. Zo begon Microsoft ook. Google wordt het nieuwe Microsoft. Je wil niet weten welke gegevens Google verzamelt. Chrome is daarbij in mijn ogen zeker geen goede ontwikkeling. Er is geen enkele reden om een browser te ontwikkelen in een wereld waar er al voldoende zijn. Noem mij dan één goede reden waarom Google er wel mee komt.

 • Profielfoto
  7836

  @Richard Kruizinga

  “Noem mij dan één goede reden waarom Google er wel mee komt.”

  Omdat Google het beste met de wereld voorheeft. (Kuch.)

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  @Richard, iedereen wil zijn deel van de markt, waarom komt anders Apple met Safari voor Windows?

 • Profielfoto
  SebastienK

  @ Richard Kruizinga omdat concurrentie gezond is.

 • Profielfoto
  BSDaemon

  @maikel22, @krieky
  Ben het helemaal eens met krieky, ontwikkel websites op m’n Mac, laat ze voldoen aan de W3c standaard, en ga hem dan eens proberen op IE. Helaas gebruiken we op m’n werk nog IE6, waardoor alle JavaScript checks voor login, foute input, automatisch sub-selecties en noem het maar op gewoon niet werken.
  Ben lang bezig om hem IE6 compatible te maken, en vaak komt het erop neer dat ik verschillende client-side functies uit moet schakelen.

 • Profielfoto
  Melle

  Browser maken en doen gebruiken = geld, veel geld.

  (daarbij tonnen aan informatie verzamelen, analyseren en synthetiseren en dan verkopen = gigantisch veel geld.)

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Dit heeft toch niets met Apple te maken? ???
  Chrome en IE draaien enkel onder Windows.

 • Profielfoto
  7836

  @Melle

  Inderdaad. Jij begrijpt het. Mensen die denken dat Google dit uit liefde doet moeten “Free” van Chris Anderson eens lezen.

  Leuk dat mensen over concurrentie praten in dezelfde zin als waarin ze Google noemen, wetende dat Google monopolist is in search, in online advertising etc.

 • Profielfoto
  KR1275

  Leuke reacties op mijn vorige bijdrage… maar reken er maar op dat google op termijn commerciële doeleinden voor ogen heeft, gebaseerd op in- en output die de browser verstrekt. Komt vanzelf in de voorwaarden te staan die niemand leest, en waarvoor iedereen direct op ‘OK’ klikt. Dit is geen concurrentie op het vlak van browsers. Dat Apple met Safari kwam, is omdat er weinig animo vanuit andere fabrikanten was. Netscape was bijna failliet, IE werd niet doorontwikkeld en de andere browsers braken niet door. Mozilla Firefox is ook maar van de laatste jaren. Ik vertrouw Google niet zo.

 • Profielfoto
  dequ

  @BSDaemon: gebruik gewoon jquery. Ben je van veel compatibiliteitsproblemen af.

  @krieky: kan beter css’en in firefox. zou het niet meer kunnen zonder firebug.

  ps: Wave kicks ass, kan niet wachten het te gebruiken

 • Profielfoto
  Swiss

  @Richard Kruizinga

  en waar zoek jij mee?

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik ben best blij om die actie. Moet sommige onderdelen van mijn websites nog op een ouderwetse manier in elkaar zetten omdat ik IE moet ondersteunen. Maar hierdoor kunnen ontwikkelaars hun websites tenminste ontwikkelen zoals dat in 2009 mogelijk is.

 • Profielfoto
  Yoast92

  Gek genoeg is het niet eng als Google monopolistische trekjes vertoont. Dit komt allicht omdat hun producten WEL werken en WEL goed zijn. Totdat ze zich hier ook niet meer druk om maken, net als Microsoft, en dan floppen ze ook. ;)

  Ben wel blij met deze ontwikkeling, maar zoals MacBoot al zei.. een boycot was leuker geweest. Hiermee maak je het mogelijk voor mensen om IE te blijven gebruiken, terwijl deze volledig uit de markt gedrukt zou moeten worden door Firefox, Safari en Chrome. :D

 • Profielfoto
  ctxppc

  Google is idd de nieuwe Microsoft als we spreken over monopoliemisbruik. Dat denk ik! :angry:

  By the way: wisten jullie al dat alle woorden die je in de adresbalk van Chrome intypt verwerkt wordt door de Google-zoekmachine? In Safari worden de adressen nog netjes met een .com afgewerkt. (off-topic: weet iemand hoe je dit kunt aanpassen, net als in FF?) Dit is een extra bak gegevens voor Google over het gebruikersgedrag en dit kan dan ook gekoppeld worden aan een bepaalde browser (lees de voorwaarden: Chrome gebruikt een UDID — maar er is een Duits programma (Windows only?) dat dit omzeilt).

  Pfof… een hele boterham.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @ctxppc
  In Chrome zijn het adresveld en zoekveld idd samengevoegd tot 1 ‘omnibox’. Erg handig dus. Stel Bing of Yahoo in als standaard zoekmachine in Chrome als je bang bent voor Google. (Ja, dat kan in de browser van de ‘monopoliemisbruikmakende’ Google. Je kunt zelfs Pirate Bay of de NY Times als zoekmachine instellen…)

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Nu krijgt Google de monopoly…

 • Profielfoto
  Doney

  Zeik allemaal niet zo. xD

  Tegenwoordig wordt zowat alles wat we doen bijgehouden… Ik ben blij dat Google dit doet, en dat Google Wave is trouwens ook heel erg vet! :D

 • Profielfoto
  7836

  @Doney

  “Zeik allemaal niet zo.”

  Vraag eens aan je ouders wat omgangsvormen ook weer waren. Beetje erg puberaal.

  En dat je het niet erg vindt dat alles wat je doet bijgehouden wordt? Lees eens een geschiedenisboek. Of 1984 van George Orwell, of zoek Stasi eens op in Wikipedia.

  Te weinig mensen beseffen dat privacy en informatie beschermen de basis is van democratie. Zodra je die opoffert ook al is dit voor commercieel doeleind, offer je veel meer op dan je denkt. En tegen de tijd dat je spijt hebt is het te laat.

 • Profielfoto
  ctxppc

  @Maarten ter Horst: Ik wist niet dat je in Chrome een andere zoekmachine kon kiezen… Ik heb misschien nog steeds een oude(re) versie in gedachten. Handig is het wel, dat bedoelde ik ook.;)
  @PretPedKadet: Het is eigenlijk “monopolie”. Of bedoel je het spel Monopoly?

  De titel van het artikel is niet echt goedgekozen, ik schrok me in het begin…

 • Profielfoto
  The_J

  Het is niet moeilijk om gewoon volgens standaarden te coden. Natuurlijk heb je mensen die graag alles met hun muis in een WYSIWYG programma tekenen en dan exporteren als ‘website’, maar dan hebben we het natuurlijk niet over een echte front-end web designer die zelf zijn xhtml en css kookt.

  Wel jammer dat Microsoft het gewoon niet wil leren. Eerst jaren lang IE6 en dan opeens IE7 en IE8 na elkaar (wat beter is, maar nog steeds niet goed genoeg). WebKit is the way to go. Of die nou in Safari of Chrome zit zal mij een worst wezen (hoewel Safari natuurlijk van Apple is).

 • Profielfoto
  SebastienK

  Google is een monopolie in wat dan precies? Er is toch een vloot aan search engines? Wordt google dan meegeleverd op het gros van de PC’s? Ik dacht het niet. Voor zover ik kan uitmaken moeten mensen nog steeds zelf Google aanspreken en wordt het hun niet door hun strot geramd op basis van koppelverkoop of misbruik van machtspositie. In Gmail zie ik ook geen monopolie en in android al helemaal niet.

  Waar zien jullie dat monopolie? Succes staat niet synoniem voor monopolie.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  @ SebastienK
  Daar heb je gelijk in.

 • Profielfoto
  gepeterd

  Mooi, hopelijk installeerd iedereen het, of, beter nog, overstappen naar een andere. Internet explorer is een blok aan het been voor iedere webprogrammeur.