Geoptimaliseerde Snow Leopard software draait 50% sneller

13 reacties

Software die speciaal voor Snow Leopard is geoptimaliseerd kan tot 50% sneller draaien dan onder Leopard. Dit komt doordat ontwikkelaars van software nu gebruik kunnen maken van technieken zoals OpenCL en Grand Central Dispatch. Deze technieken zorgen ervoor dat optimaal gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld het geheugen van de videokaart en de verschillende cores van een processor.

De ontwikkelaar Christophe Ducommun optimaliseerde zijn programma MovieGate voor Snow Leopard, en maakte hierbij gebruik van OpenCL en Grand Central Dispatch. Dit zorgde ervoor dat zijn programma ongeveer 50 % sneller draaide onder Snow Leopard dan onder Leopard. Hierbij werd de CPU van de computer ook nog eens een stuk minder belast.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  kobekes

  hopelijk lezen de jongens en meisjes van Adobe mee ….

 • Profielfoto
  krieky

  @kobekes

  Ga daar maar niet vanuit. Adobe doet juist haar best om de feeling tussen windows- en macgebruikers hetzelfde te laten zijn, daarom doen ze ook niet mee dingen als expose en de snufjes onder de motorkap.
  Tenminste, daar lijkt het op.;)

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  een linkje naar dat programma MovieGate had wel leuk geweest

 • Profielfoto
  DaTinoes

  @kobekes:

  Volgens mij is het grote probleem met Adobe software (althans met name Photoshop voor OSX) dat dit nog gebruikt maakt van Carbon (zelfs CS4). Carbon is het ‘oudere’ framework dat nog uit de classic-tijd komt. Enkel software die gebruik maakt van Cocoa kan ook gebruik maken van het 64-bit-geweld en extra’s zoals GCD en OpenCL.

  Ontwikkelaars die hun software dus via Cocoa hebben ontwikkeld kunnen nu vrij makkelijk gebruik maken van de Snow Leopard extra’s en zo snel een prestatiewinst boeken. ‘Carbon pakketten’ zullen eerst volledig herschreven moeten worden, net zoals overigens met de Finder is gebeurd (die was in Leopard nog Carbon en is nu Cocoa in SL)…

  Voorzover ik weet zijn helaas Final Cut Pro en bijv. Logic Pro ook nog helemaal Carbon. Kortom: juist de programma’s die er veel baat bij kunnen hebben, zullen helaas niet van vandaag op morgen van de voordelen gebruik kunnen maken!

 • Profielfoto
  wouter88
 • Profielfoto
  wverveer

  watis er zo bijzonder aan moviegate?

  omdat deze al via 64bits werkt?

 • Profielfoto
  larstl

  Nou maar hopen dat er veel programma’s hierop worden aangepast. Als word en firefox hiermee nou eens beginnen met ik tevreden.

 • Profielfoto
  BenDover

  @ DaTinoes,
  Even nagekeken, FCP is carbon maar de extra programma’s eraan zijn wel cocoa.
  Hier link:
  http://www.streetsofdublin.com/wp-shop-germany/2009/08/what-about-final-cut-studio-and-snow-leopard/

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik zou er van maken:
  Geoptimaliseerde Snow Leopard software draait TOT 50% sneller.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  ‘Tot’? Dat weet je niet: 50% geldt voor Moviegate, maar misschien zijn er ook wel pakketten die 75% sneller kunnen worden met Snow Leopard. Een goede titel zou zijn: ‘Geoptimaliseerde Snow Leopard software kan 50% sneller draaien’.

 • Profielfoto
  The - DDD

  Tja, en dan te bedenken dat alle applicaties die van NSOperation gebruik maken op Snow Leopard al vanaf dag 1 gebruik maken van GCD. (En laat nou net zo ongeveer iedere Mac developer die een beetje netjes programmeert NSOperation vollop benutten.)

  Ik zou er maar gewoon van uitgaan dat er voor de gemiddelde gebruiker weinig grote performance verbeteringen te verwachten zijn. Enkel applicaties met een hoge graad aan multithreading en/of berekeningen die op een GPU te draaien zijn zullen echt wat gaan merken van GCD.

  Gemiddeld genomen is de eindgebruiker in de meeste gevallen de performance bottleneck.

 • Profielfoto
  Ezra

  OpenCL is zeker voor videokaart? Maar ik heb Intel ingebouwde werkt het daarvoor ook? En Grand Central Dispatch werkt toch gewoon met meerdere cores. Dus ook Intel Core 2 Duo?

 • Profielfoto
  ctxppc

  @OMT: Het is NIET het GEHEUGEN (VRAM) van de videokaart: die is zelfs ERG beperkter dan RAM. Het is de GRAFISCHE CHIP (GPU) van de videokaart.;)