EU: Volume op iPods moet nog verder worden beperkt

39 reacties

De EU is bezig met een wet die het maximale volume-niveau van iPods, iPhones en andere MP3 spelers moet beperken. Op dit moment zit er al een volumebeperking op alle MP3 spelers die binnen Europa verkocht worden. Deze limiet is nu nog 100 decibel. De EU wil dit niveau nu verder omlaag brengen naar een maximum van 80 decibel.

De nieuwe wet van de EU moet het gehoor van mensen beter beschermen. Deze reactie van de EU komt nadat er de laatste tijd steeds meer instanties zijn voor mensen die permanente gehoorschade hebben opgelopen. Deze instanties waarschuwen steeds vaker voor de gehoorproblemen die optreden bij het luisteren naar muziek op een te hoog volume.

Verder is onlangs gebleken dat 10 % van de gebruikers van een MP3 speler permanente gehoorschade riskeert door dagelijks naar muziek op een te hoog volume te luisteren.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  MrPinda95

  je kunt toch zelf wel bedenken dat je je geluid niet te hard moet zetten ???

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Nou inderdaad MrPinda. Ik zo knettergek van al dat gebetuttel van die overheden. Ik lees zo’n artikel met afschuw. Ze zijn zo’n mooie, veilige wereld voor ons aan het creeren – we mogen niet meer dood, niet meer ziek worden en tot in het oneindige tegen onszelf beschermd worden.

  Gatver.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dit is echt een discussie die al bestaat vanaf de eerste walkmans. Jammer alleen dat de EU er nu een collectieve aanval van maakt.

  Laat ze maar slechte oordopjes verbieden! Je gaat mij niet vertellen dat al die prulradio’s, MP3 spelers en discmans bij de Action en Kijkshop straks ook voldoen aan de betutteling van de EU?

 • Profielfoto
  Mland

  Hoppa, en nog een regeltje in de maak…
  Hoe zat het ook alweer? De regeldruk moest omlaag voor de burgers?
  Goed bezig dan, NOT!

 • Profielfoto
  Orson

  Ze vergeten ook altijd dat niet elke muziek even luid gemastered is dan de andere. Dus de ene cd heb je wa meer versterking voor nodig dan het andere. Als ze het dan zo laag gaan houden :angry: nooooo!!

 • Profielfoto
  Strifer

  en vervolgens gaat iedereen de bedrijven lopen aanklagen omdat ze gehoorbeschadiging hebben opgelopen door jarenlang te harde muziek te hebben geluisterd.

  nee hoor, het is aan de ene kant niet goed, maar aan de andere kant ook niet. kortom: het is nooit goed.

  een subtiele balans is beter. zo’n volume begrenzing kan prima. mocht het echt niet hard genoeg zijn, dan zijn er zat manieren om dat eraf te halen. eigen risico natuurlijk. of je ript/opnieuw coderen je liedjes zo dat ze allemaal zelfde basis niveau hebben, zo heb je gelijk dat verschil in geluid niet meer.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Gewoon standaard in-ear oortjes bij elke iPod!

 • Profielfoto
  iphonerox

  Dan moeten ze er een dynamische volumeregelaar in plaatsen. Die limit op 80db. Want inderdaad niet alle cd’s zijn even hard gemastered. Gelukkig maar:)

  100dB is dodelijk voor de oren. Goede regeling. Je wil echt niet dat je kinderen daar mee rondlopen. Ik heb het ooit gedaan en gelukkig niets aan overgehouden maar een permanente fluit in je oren is om zot van te worden. En het is niet de eerste keer dat iemand zelfmoord pleegt omwille van tinnitus.

 • Profielfoto
  .Robin

  Oplossing, Amerikaanse firmwire op je iPod zetten. ’t Is allemaal softwarematig.

 • Profielfoto
  Prolon

  idd, had ik ook met mijn ipod nano 1g. gedaan nu kan ik gewoon met harder geluid luisteren.:)

 • Profielfoto
  ultem

  Waar bemoeien ze zich mee??

 • Profielfoto
  wimbers

  dit is echt geen taak van de overheid.
  meer heb ik er niet over te zeggen.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Er komt al amper geluid uit de nano en touch. Pfft

 • Profielfoto
  MacToob

  @iphonerox:

  helemaal mee eens!

 • Profielfoto
  Cybershooter

  Nou idd, komt er nu weinig geluid uit de Ipod’s momenteel. Ik moet van ellende het uitvoervolume van al mijn tracks in Itunes via de info optie al op Max zetten. Daarnaast heb ik al mijn mp3 tracks via het programma mp3 gain op 93 db moeten vastzetten. Als ik dit niet zou doen en alles op standaard zou hebben staan, zou er zelfs op max. volume in een enigszins rumoerige omgeving niets van de muziek te horen zijn, zelfs niet met in ear oordopjes (die overigens wel verbeterd werken). Dus ik vraag me af wat het effect zal zijn indien dit teruggeschroefd wordt naar 80 db. Ofwel zal de consument zijn Ipod via de VS importeren, ofwel er zullen massaal softwarematige hacks komen, ofwel de verkopen van de Ipods enz. zullen hierdoor inzakken. Dat langdurig naar harde muziek slecht voor het gehoor is, weten we allemaal. Door deze volumebeperking toe te passen, maak je het onmogelijk om op een fatsoenlijke manier nog te genieten van je muziek. Er zou eigenlijk een restrictie ingebouwd moeten worden dat wanneer er langer dan bijv. een half uur achtereenvolgens op een bepaald volume muziek geluisterd wordt, dit niveau automatisch voor een bepaalde periode terugzakt naar een meer acceptabel nivo. waarna je na die periode weer even iets harder kan luisteren. Dat is ook wat onderzoekers hebben vastgesteld, het onafgebroken een half uur lang luisteren naar keiharde muziek.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @iphonerox
  hier ben ik het mee eens.
  ik weet van een vriend hoe gek hij wordt van dat fluit toontje in zijn oor dus ik kijk dan ook echt wel uit, dus de overheid moet zich gewoon gaan bemoeien met zaken die wel belangrijk zijn zoals misschien de creditcrissis ???

 • Profielfoto
  computer space

  Erg onzinnig. Hoe weet je nu welk volume er uit de oordoppen komt. Je kunt hooguit een vermogen beperken, de dB’s hangen altijd nog af van de gebruikte koptelefoon. Gebruikt Apple doppen met een rendement van 80db/watt, komt een ander merk met doppen met 90dB/watt zeg maar.
  En het nadeel is dat er straks nog slechter wordt geremasterd. Nu al wordt er dynamic range compressie toegepast om het op de radio vetter te laten klinken, maar dadelijk wordt dat nog erger met MP3’s. En die zijn al niet bijster goed qua geluidskwaliteit. :angry:

 • Profielfoto
  rapanui

  nou eigenlijk had ik wel graag gezien dat zo’n regel er altijd al was geweest, ik heb jarenlang met een (toen nog) discman op vol volume naar school gefietst, en heb nu wel een gehoorbeschadiging, zo’n irritant pieptoontje wat ik nu dag en nacht altijd maar hoor, en het meest irritante is nog wel dat je hem het duidelijkst hoort als het stil om je heen is.

 • Profielfoto
  thajeztah

  80 dB… en hoe wordt dat gemeten? Is namelijk helemaal afhankelijk van het rendement van de oordoppen. Ik zie al weer een bloeiende markt van ‘boosters’ komen waarmee je een extra versterker op je iPod aansluit.

  De overheid moet eens stoppen met dit soort onzin. Stop het geld in een voorlichtingscampagne (waarschuwen is goed, gehoorbeschadiging -is- echt een probleem), maar ga niet NOG meer dingen verbieden. Verbieden helpt niet…

 • Profielfoto
  Mona

  Hou ‘es op joh, hoor nu al bijna niets!

  :p

 • Profielfoto
  Calpa

  Ik zeg niet dat ik het eens ben met de wijze waarop het nu uitgevoerd wordt; maar wanneer gehoorbeschadiging op zo’n grote schaal toeneemt onder jongeren is het toch echt een ‘gezondheidskwestie’.
  En dan hen die stellen dat het op het huidige maximale niveau ‘best zacht’ is.. sjah, wellicht tijd om zelf eens een bezoekje te wagen aan een audicien.

 • Profielfoto
  Лукас

  Is er een manier om die limiet softwarematig eraf te halen?

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik vind het wel goed eigenlijk. Ik let er zelf ook goed op.

 • Profielfoto
  Xigh

  Is er een optie om de invloed van de overheid op ons leven ook te limiteren? Het is een onderdeel van de evolutie theorie. Mensen die hun muziek te hard zetten worden doof. Oftewel, mensen die niet nadenken lopen schade op.
  Al die bemoeienis van de overheid in ons leven. Laat ons zelf eens keuzes maken.

  Het ironische aan alles vind ik dat op een of andere manier wij deze regering zelf gekozen hebben, maar ze doen bijna niets waar het overgrote deel van de bevolking het gewoon voor is. Ze bedenken zelf links en rechts maar regeltjes met waarschijnlijk een persoonlijke relatie in gedachten. Een zoon die zichzelf doof heeft gemaakt bijvoorbeeld. Ik ben geen anarchie aan het preken, maar ik denk wel dat de overheid zich een heel stuk minder met ons moet bemoeien.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Met m’n Ferrari kan ik gelukkig nog 300…
  Vreemd dat die niet begrenst worden, maar iPods wel, want die zijn gevaarlijk!!! :O

 • Profielfoto
  Pepijn Koning

  Ik denk dat dit vooral aan de verstandigheid van de gebruikers licht.
  Ze kunnen beter een melding geven als je het volume te lang te hard hebt, daar is nog wel mee te leven.

 • Profielfoto
  eelkevd

  prima dat ze dat gaan doen.

  Toen ik eerst de titel las dacht ik dat ze een kleinere harddisk/flashkaart erin wouden hebben als volume, hahaha.

 • Profielfoto
  Hifivoice

  Kunnen we de burger beschermen tegen het aantal onzinnig gegenereerde dBs uit de EU? Tijd om dat EU eens flink uit te kleden als ze hun geld verkwisten met dit soort onzin.

 • Profielfoto
  Kristofke

  Kunnen alle mensen die lak hebben aan deze regel alstublieft op een lijst gezet worden zodat ze later ook geen steun willen van de overheid voor hun hoorapparaat. Een overheid heeft zich in zulke zaken wél te bemoeien, aangezien de overheid en het gehele volk tienduizende euro’s in mensen investeert, liefst achteraf heeft de maatschappij daar graag een return op. Als je vanaf je 20 doof rondloopt is de kans groot dat je nog maar weinig zal opbrengen voor de maatschappij in strikt financiële zin. Mensen die doof zijn vanaf geboorte of door ziekte of infectie kunnen daar niets aan doen. Mensen die hun eigen oren omzeep helpen echter wel.

 • Profielfoto
  vincent136

  Prima, als het kan 75 db. Wees toch alstublieft zuinig op je gehoor!

 • Profielfoto
  Festen

  Vergeleken met een Sony minidisc speler uit de oude doos kunnen iPods al een stuk minder hard, en met 80dB kom je al bijna niet meer boven een druk restaurant uit.
  De overheid kan wel voor iedere burger voor oppas gaan spelen, maar als verstandelijk minder bedeelden door roken, drinken, gevaarlijke sporten of onnodig harde muziek hun gezondheid in gevaar willen brengen, zijn ze daar in eerste instantie zelf voor verantwoordelijk.

  Overigens moet een concert met klassieke live muziek door een orkest dan ook verboden worden:
  http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3596

 • Profielfoto
  krewcial

  OK, dus consequent zijnde worden nu ook alle versterkers, autoradio’s en speakers voortaan beperkt tot 15W vermogen ?

  muziekoptredens gaan enkel nog akoestisch door, operazanger(e)s(sen) worden de gevangenis ingegooid, …

  leuk die EU

 • Profielfoto
  Kristofke

  ga jij elke dag naar de opera dan?

 • Profielfoto
  Cea

  Een goede zaak, Stel je maar voor dat komende generaties kompleet hardhorig worden. De samenleving draait op voor zulke problemen, doof of hardhorig rijden in het verkeer, op de werkvloer etc. Je gehoor is nu eenmaal een belangrijk iets in je dagelijks leven met je medemens. Als anderen hun gehoor kompleet verprutsen is dat hun zaak. Maar vroeg of laat draait de gemeenschap op voor die gehele groep die steeds groter word.

 • Profielfoto
  Calpa

  Ik begrijp nog steeds de reacties niet van mensen die het hardste niveau op dit moment ‘te zacht’ vinden.. dringt het dan echt niet door dat er op dit moment al sprake is van gehoorbeschadiging? ???

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ cybershooter,

  doe eens betere oordopjes kopen!

  Ik heb op dit moment shure SE115 (van die sound isolating apparaten). De drukt een stukje schuimrubber in, dat stop je helemaal je oor in, zelfs in een volle trein, kan ik op ong. 40% van het totale volume mijn muziek nog perfect horen!

 • Profielfoto
  ProjectZero

  We zijn leuk op weg naar een wereld waar we zelf niets meer in te zeggen hebben..
  Het zou ronduit belachelijk zijn, 80 decibel, ik heb fatsoenlijke in-ears die wel wat meer power nodig hebben dan die standaard shizzle van Apple. Maak gewoon lekker voor je eigen uit hoe hard je kan gaan maar gebruik je gezond verstand!

 • Profielfoto
  Xigh

  Daarnaast wil je ook je versterker wel kunnen aansturen ipv een dikke verstoring omdat het signaal zo ver versterkt moet worden.
  Het is mijn zaak wat ik met mijn gehoor doe. Ik heb zelf m’n mp3 speler nooit harder dan 10 (van de 40 staan) want ik heb oordopjes die daar goed voor zijn en ik hoef m’n muziek niet zo hard. Maar ik vind het het MIJN zaak is. IK geef geld uit aan zo’n apparaat dus IK heb daar controle over. Het wordt een ander verhaal als de overheid bijvoorbeeld subsidies gaat geven op mp3 spelers die zachtjes spelen. Dan betaald de overheid mee aan iets wat van mij is en verdienen ze dus input. Een andere vorm ben ik volledig tegen.

 • Profielfoto
  BartVM

  ik vind het erg dat ik het moet zeggen, maar de overheid heeft groot gelijk!

  Als ik op de trein zit gebeurt het vaak dat ik de muziek van iemand die aan de andere kant zit goed kan horen. Dan denk ik, die zijn oren moeten toch kapot gaan…

  Bovendien is het wel zo prettig om na een dag vrij veel kabaal op men werk in een rustige trein te zitten, een beetje muziek is geen enkel probleem, maar niet te luid.