Einde kat-en-muisspel rond iTunes-synchronisatie Palm Pre?

20 reacties

Er lijkt nu toch echt een einde te komen aan het kat-en-muisgevecht tussen Apple en Palm. Het spel begon toen in juni bleek dat de Palm Pre uitgerust was met de mogelijkheid om te synchroniseren met Apple’s iTunes, door het toestel te ‘vermommen’ als een iPod.

Apple blokkeerde de synchronisatie herhaaldelijk middels een software-update, met als gevolg dat Palm op zijn beurt de software aanpaste om deze blokkering te omzeilen. Met de komst van iTunes 9 heeft Apple de synchronisatie wederom onmogelijk gemaakt.

Palm stapte naar het USB Implementers Forum (USB-IF), dat toeziet op het gebruik van USB, omdat Apple door alleen toestellen met een Apple ID toe te laten in iTunes de interoperabiliteit van USB-apparaten onderling zou tegenwerken. Elk bedrijf dat USB-technologie toepast in een product krijgt een eigen Vendor ID-nummer toegewezen.

Traci Donnel, executive director van USB-IF, stelt dat uit de beschuldiging van Palm niet blijkt dat Apple het Vendor ID tegen de regels in heeft toegepast. Apple zou niks verkeerd doen door iTunes alleen geschikt te maken voor apparaten met het Apple-ID.

Palms voornemen om de Pre uit te rusten met Apple’s Vendor ID om synchronisatie alsnog mogelijk te maken, stuit eveneens op bezwaren. Volgens Donnel is dat wél tegen de regels.

De Palm Pre wordt beschouwd als een concurrent van de iPhone. Bij de ontwikkeling van het toestel zijn diverse voormalig Apple-medewerkers betrokken, waaronder de huidige CEO van Palm en ‘vader’ van de eerste iPod, Jon Rubinstein.

Palm stelt met de iTunes-synchronisatie consumenten de vrijheid te willen bieden om zelf te bepalen hoe en op welk apparaat zij hun reeds aangekochte media, zoals songs uit de iTunes Store, gebruiken.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MB12

  Gelukkig maar. Apple mag toch wel zelf bepalen welke apparaten ze met hun software compatible maken?

 • Profielfoto
  Josh_b

  Hondsbrutaal die lui van Palm, laat ze zelf maar software ontwikkelen.
  Denken zeker dat iTunes over 1 nacht ijs is gemaakt. Belachelijk.

 • Profielfoto
  ctxppc

  @Josh_b: je hebt gelijk, volgens mij. Apple doet wat zij wilt met haar software. Het is immers concurrentie… ???

 • Profielfoto
  JH90

  Er zijn op deze manier toch meer gebruikers van iTunes..
  Ik snap dat gesteggel niet zo, tuurlijk de Pre is een concurrent van de iPhone maar het zegt toch al genoeg over Palm dat ze iTunes gebruiken.
  Vind het trouwens beide ondingen :p

 • Profielfoto
  chatsmit

  het probleem is dat twee geldwolven om een schaapje vechten

 • Profielfoto
  LighScan

  Met het verschil dat het ene schaapje eigenlijk aan 1 geldwolf toebehoort, en niet aan de andere geldwolf.;)

 • Profielfoto
  dborneman

  Ik vind dat je als consument gewoon elk toestel in itunes zou moeten kunnen synchroniseren. Dat Apple er geen extra werk voor verzet okay, maar het tegenwerken vind ik tegenover zowel Palm als de klanten die het graag zouden willen gebruiken niet gepast.

 • Profielfoto
  Mich

  Nee, met het verschil dat de ene geldwilf het schaap gemaakt heeft, dus logisch dat die andere wolf er af moet blijven! ;)

  @dborneman als ze van iTunes willen genieten moeten ze maar een iPod of iPhone kopen. iTunes is een troef van Apple, dus is het normaal dat ze dat exclusief willen houden en niet uit handen geven.

 • Profielfoto
  Rub3n

  ‘k Vind het aan de ene kant stom van Apple.
  Die Palm Pre gebruikers zijn er toch. Laat ze dan lekker shoppen in de Apple Online Store ding.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Uiteindelijk zal Palm gewoon over de brug moeten komen als ze gebruik willen maken van de mogelijkheden van iTunes, of ze dat nou leuk vinden of niet …..
  Dus of betalen of zelf wat ontwikkelen of niet zeuren … that’s just business

 • Profielfoto
  1984

  Sinds die updates kom ik de iTunes store niet meer in omdat ik Safari 4.0.3 niet heb gedownload, Apple zou zich flink in de vingers snijden als ze het nu ook onmogelijk maken om Windows gebruikers de toegang en gebruik van iTunes te weigeren.
  Het doet me ook denken aan de periode dat ik een MP3 downloaden tegen betaling van de iTunes store, en het vervolgens niet mogelijk was deze op een mobiele telefoon af te spelen :angry:

 • Profielfoto
  reven

  PALM heeft (volgens mij) door tijdelijk gebruik te maken van de sync mogelijkheid tijd gewonnen.
  Tijd die ze nodig hadden om zelf een itunes variant te ontwikkelen.

  We will see…

  PALM ROCK ON!

 • Profielfoto
  NI3LS

  En toch zou het goed voor de verkoop van iTunes-muziek zijn wanneer er ook andere dan ‘i’-apparaten kunnen worden aangesloten.

  Maar Apple is natuurlijk bang door software open te stellen hardware-verkoop mis te lopen. En terecht!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Mmm , apple zou ook een voordeel hiermee doen om het wel toe te laten.
  Zijn weer een pak klanten extra in de ITMS

 • Profielfoto
  PvdO

  Het gaat Apple helemaal niet om de iMS, maar om de gruwelijke hoeveelheid iPods ze verkopen door iTunes… Het is dus niet zo dat ze het meeste geld verdienen door de Music Store – anders konden alle fabrikanten allang op iTunes – maar door de hoge marges op de eigen muziekspelers/camera’s/radio’s/spelcomputers of wat zijn het allemaal niet tegenwoordig :D

 • Profielfoto
  .Robin

  Dom en slim van Apple, als ze alle mp3-spelers zouden autheriseren zou je een vette winst maken in de iTunes store. Aan de andere kant krijgen ze dan een monopolie positie waardoor ze hun product best wel eens kunnen verkrachten door alleen maar commerciele gedachten.

 • Profielfoto
  Anoniem

  De ‘lock-in’-combinatie van iTunes en iPods/iPhone is op korte termijn wellicht winstgevend, maar Apple kan gemakkelijk het slachtoffer worden van zijn eigen succes als het vergrote marktaandeel leidt tot zorgen over kartelvorming. De gesloten mentaliteit van het bedrijf is niet alleen onsympathiek (politiek nooit handig, zie Microsoft) maar mogelijk zelfs contraproductief.

 • Profielfoto
  Lau24

  Ik houd niet van schapen, en al helemaal niet van geldwolven:p

 • Profielfoto
  Italdesign

  zielig weer van Apple.
  Mag ik zelf nog wat uitmaken? Wat een dictator is het aan het worden:(

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Wat doet Palm nou toch moeilijk?
  – Maak een playlist in iTunes
  – Sluit je PALM aan op je computer
  – Sleep de inhoud van je playlist naar je PALM
  – Swingen maar!