De toestroom van streaming music op de iPhone

Door: Statenweg - 17 reacties

Lange tijd was het ondenkbaar. Geheel tegen de natuur van iTunes in, heeft Apple onlangs een tweetal iPhone-apps voor on-demand muziekstreaming goedgekeurd. De eerste, Spotify for iPhone, komt van de gelijknamige Zweedse muziekdienst en is beschikbaar in een beperkt aantal Europese landen (niet in Nederland). De tweede, Rhapsody for iPhone, is gebaseerd op het Amerikaanse Real Network.

De muziekdiensten bieden toegang tot een online catalogus van miljoenen tracks waar onbeperkt naar geluisterd kan worden. Beide applicaties zijn gratis, maar om gebruik te maken van de service betaal je een maandelijkse abonnementsprijs (ongeveer 10 tot 15 euro). Na het zoeken op album, song of artiest, wordt de muziek via internet naar de iPhone gestreamd. Daarbij wordt ingeleverd op de geluidskwaliteit, naarmate de verbinding langzamer wordt.

Een nadeel van het abonnement is, dat je geen toegang meer hebt tot de muziek als je stopt met het betalen van de maandelijkse vergoeding. Dit in tegenstelling tot iTunes waar je de muziek koopt en in je eigen bezit hebt.

Aan het gemak van overal en altijd muziek streamen over een internetverbinding kleeft nog een groot nadeel: zonder verbinding, geen muziek. Doordat je zowel van Wifi als het mobiele 3G-netwerk gebruik kunt maken, zul je echter niet snel zonder zitten. Een oplossing voor het ontbreken van een verbinding voor langere tijd, bijvoorbeeld tijdens een vliegreis, is dat de service toestaat een beperkt aantal muzieknummers op de iPhone of iPod touch te bewaren voor off-line gebruik. Rhapsody biedt deze mogelijkheid vooralsnog niet, Spotify wel (tot 3000 songs).

Omdat Apple geen achtergrondprocessen toestaat op de iPhone, kan alleen naar muziek geluisterd worden als de applicatie geopend is. Dit betekent dat je op hetzelfde moment geen andere taken kunt uitvoeren op het toestel. Ook zal na een binnenkomend telefoongesprek het afspelen van de muziek handmatig hervat moeten worden.

Beide applicaties zijn nog niet in de Nederlandse App Store beschikbaar.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Kaki

  Mooi!:) Al hou ik niet zo van streaming en maandelijks betalen.

 • Profielfoto
  Stendec

  Dit vind ik verontrustend, aangezien we er nu wel vanuit kunnen gaan dat er geen iTunes abonnementsdienst komt binnenkort. Of misschien wel nooit.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik ga er toch eens naar kijken, wat zijn de voor en nadelen.

 • Profielfoto
  maxim22

  hmm, muziek streamen op je 3G netwerk. Dat wordt betalen!

 • Profielfoto
  defores

  Real Network … dat was dat bedrijf wat allemaal spyware bouwde in hun software onder windows met RealPlayer (spyware genaamd miranda welke tevens in internet explorer zat). Die rommel installeer ik dus niet op mijn iPhone:)

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik vind dit maar niks ik hou het gewoon lekker bij CD’s.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Slim om het toe te laten. Dit bloed binnen een jaar dood.

 • Profielfoto
  niels

  Ik zie geen reden om het niet toe te laten. Van radio applicaties kan je nog accepteren dat het signaal even wegvalt. Puur muziek wil je bij je hebben. Het doet geen stof opwaaien en verdwijnt vanzelf als Apple het toestaat. Wanneer Apple het zou weigeren is de wereld te klein. Strategische stap.

 • Profielfoto
  Becks

  Ik heb SimplifyMedia op mijn iPhone, dan kan je je eigen iTunes biblitheek streamen en ook van al je vrienden.
  Dan heb je ook heeeeell wat muziek + gratis.:)

 • Profielfoto
  Neptunus

  Wat zijn we sceptisch en fanboy-achtig! Ik heb een account via Engeland (waar het gratis is) en het werkt echt perfect! Zeker om even snel een liedje te luisteren wat je normaal niet echt vaak luistert en dus ook niet op je computer staat. Kan niet wachten tot deze app ook in NL komt.

  Ik zou iets minder snel je oordeel klaar hebben als je niet weet waar je het over hebt…

 • Profielfoto
  JelleSE

  @Ezra: Tuurlijk, druk jij maar lekker CD’s in je iPhone…:p

  __

  Ik heb ook de gratis versie van Spotify (ik woon in Zweden) en het is erg goed! Alleen is de reclame wel irritant. De betaal versie zonder reclame kost hier ongeveer €10 per maand, maar via mijn internetprovider (waarvan ik Spotify kreeg, anders is het alleen op invite) kan ik de betaal versie voor €7 per maand krijgen. Das toch wel interessant i.c.m. een toekomstige iPhone of HTC Hero met Android…

 • Profielfoto
  Qorne

  Als de geluidskwaliteit nog lager is dan iTunes (zelfs iTunes Plus is niet geweldig) dan moet ik er niet aan denken. Het zou toch fijn zijn als Apple de geluidskwaliteit in iTunes nog wat verder omhoog gooit. of dat Apple lossless gaat aanbieden, dat zou echt fijn zijn. Nu koop ik nog regelmatig CDs omdat ik de geluidskwaliteit echt slecht vind uit de iTMS store.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Geluidskwailteit is hoog genoeg, je moet dit niet zien als vervanging voor een CD, maar als lekkere aanvulling.
  Prima om op je autoradio af te spelen bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  dinck

  @Qorne:
  dat is ook de reden waarom ik nooit meer iets koop van iTMS! Heb ooit 5 tracks (wwarvan 3 Plus) met CocaCola vouchers gekocht en dat vond ik geen succes. Nou moet ik erbij zeggen dat ik alleen muziek thuis beluister met een erg goede installatie, en behalve bij enkele sociale gelegenheden nooit muziek op de achtergrond aan heb staan. Ook heb ik geen behoefte aan muziek onderweg.
  Dat neemt niet weg dat ik wel denk dat streamen de toekomst heeft. Het fysiek verzamelen is een antiek fenomeen dat pas in de 19e eeuw een grote vlucht heeft genomen. In de loop van de 21ste eeuw zal het weer langzamerhand ouderwets en overbodig worden. Als het totale muziekaanbod op afroep beschikbaar zou zijn (maar dan wel ook in minimale CD-kwaliteit, maar beter nog 24bits), dan heb ik er helemaal geen moeite mee mijn meters vinyl, duizenden cd’s en Gigabytes bestanden op te ruimen. Scheelt een hoop ruimte…

 • Profielfoto
  chatsmit

  Het is een goede aanvulling op wat we al hebben, maar denk dat in toekomst toch altijd mensen blijven die muziek fysiek in de handen willen houden (cd’s, platen of wat dan ook).

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Op zich heeft het wel wat: voor 10 tot 15 euro per maand toegang tot miljoenen tracks die je net zo vaak kan afspelen als je zelf wil! (tenzij je het abonnement stopzet). Met 10 tot 15 euro per maand kan je kiezen: 1 cd per maand kopen (of het album aanschaffen via iTunes) of toegang tot miljoenen tracks….
  Zelf kies ik toch voor het album fysiek kopen: dus de cd kopen. Ook ik ga voor de geluids kwaliteit. Zelf heb ik niet veel gekocht via iTunes: gewoon om de reden dat ik de cd wil hebben en hier zelf nog Wav/Aiff van kan maken; iets dat met gekocht materiaal van itunes niet kan.
  Wel een goed idee om toch een ‘kleine’ voorraad van 3000 songs offline te kunnen opslaan zodat je altijd wel naar muziek kan luisteren.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Tja, muziek “bezitten”… :sealed: