Statenweg
Statenweg Nieuws 12 september 2009
Leestijd: 2 minuten

De toestroom van streaming music op de iPhone

Lange tijd was het ondenkbaar. Geheel tegen de natuur van iTunes in, heeft Apple onlangs een tweetal iPhone-apps voor on-demand muziekstreaming goedgekeurd. De eerste, Spotify for iPhone, komt van de gelijknamige Zweedse muziekdienst en is beschikbaar in een beperkt aantal Europese landen (niet in Nederland). De tweede, Rhapsody for iPhone, is gebaseerd op het Amerikaanse Real Network.

De muziekdiensten bieden toegang tot een online catalogus van miljoenen tracks waar onbeperkt naar geluisterd kan worden. Beide applicaties zijn gratis, maar om gebruik te maken van de service betaal je een maandelijkse abonnementsprijs (ongeveer 10 tot 15 euro). Na het zoeken op album, song of artiest, wordt de muziek via internet naar de iPhone gestreamd. Daarbij wordt ingeleverd op de geluidskwaliteit, naarmate de verbinding langzamer wordt.

Een nadeel van het abonnement is, dat je geen toegang meer hebt tot de muziek als je stopt met het betalen van de maandelijkse vergoeding. Dit in tegenstelling tot iTunes waar je de muziek koopt en in je eigen bezit hebt.

Aan het gemak van overal en altijd muziek streamen over een internetverbinding kleeft nog een groot nadeel: zonder verbinding, geen muziek. Doordat je zowel van Wifi als het mobiele 3G-netwerk gebruik kunt maken, zul je echter niet snel zonder zitten. Een oplossing voor het ontbreken van een verbinding voor langere tijd, bijvoorbeeld tijdens een vliegreis, is dat de service toestaat een beperkt aantal muzieknummers op de iPhone of iPod touch te bewaren voor off-line gebruik. Rhapsody biedt deze mogelijkheid vooralsnog niet, Spotify wel (tot 3000 songs).

Omdat Apple geen achtergrondprocessen toestaat op de iPhone, kan alleen naar muziek geluisterd worden als de applicatie geopend is. Dit betekent dat je op hetzelfde moment geen andere taken kunt uitvoeren op het toestel. Ook zal na een binnenkomend telefoongesprek het afspelen van de muziek handmatig hervat moeten worden.

Beide applicaties zijn nog niet in de Nederlandse App Store beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
De toestroom van streaming music op de iPhone
Sluiten