Come Together [Update: Beatles in iTunes, zegt Yoko Ono]

Door: Statenweg - 24 reacties

Morgen verschijnt de digitaal ge-remasterde collectie van The Beatles, waaraan vier jaar lang gewerkt is. Dat Apple op dezelfde dag een media event heeft gepland, is volgens velen geen toeval. Maar of de muziek van The Beatles morgen na jaren van afwezigheid eindelijk te downloaden zal zijn in iTunes, valt nog te bezien.

Sir Paul McCartney, voormalig bassist van band, benadrukte vandaag tegenover online muziekmagazine NME nog maar een keer dat hij, Ringo Starr, en de weduwen Yoko Ono en Olivia Harrison de collectie het liefst zo snel mogelijk als legale downloads zien. ‘Because that’s how a lot of people get their music,’ zo zei hij. Als oorzaak voor alle vertraging wijst McCartney naar platenmaatschappij EMI. Deze weigert, uit angst voor piraterij.

Uit de commentaren van McCartney klinkt door dat de deal nog lang niet rond is tussen EMI en Apple Inc. Bovendien verklaarde Ernesto Schmitt van EMI vandaag tegenover The Financial Times dat morgen veel te vroeg is: “Conversations between Apple and EMI are ongoing and we look forward to the day when we can make the music available digitally. But it’s not tomorrow.”

Elke Beatlefan heeft de muziek natuurlijk al lang in zijn bezit. Platenmaatschappijen moeten dus iets nieuws kunnen bieden om hen opnieuw de portemonnee te laten trekken.

De fans zullen zeker warmlopen voor de digitale remasters. Om de verkoop van de cd’s extra te stimuleren, zijn deze als verzamelitems verpakt in hoesjes voorzien van niet eerder vertoonde foto’s en notities uit de Abbey Road studio’s. Daarnaast zijn de 14 ge-remasterde albums inclusief 3 bonus cd’s in een boxset verkrijgbaar. Voer voor fans dus en reden genoeg om te kiezen voor de doos in de winkel, waar de platenmaatschappijen meer geld aan overhouden dan de digitale downloads in iTunes. Bovendien zullen fans minder snel geneigd zijn de muziek illegaal via het internet te verkrijgen. Zij lopen dan immers de extra’s mis.

De game ‘The Beatles:Rock Band‘ (een soort Guitar Hero vol met Beatlemuziek) voor de PS3, Xbox 360 en de Wii die eveneens morgen zal verschijnen, ziet McCartney voorlopig als enige omweg om de muziek alsnog in een digitale vorm naar de fans te brengen.

Update: Yoko Ono, weduwe van John Lennon, schijnt tegen Sky News gezegd te hebben dat The Beatles weldegelijk morgen hun debuut maken in iTunes. Van hogerhand werd echter bepaald dat het nieuws niet verspreid had mogen worden. Op Twitter hebben ze het er maar druk mee. We wachten af…

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  in absentia

  Mooie box! Me want! :)

 • Profielfoto
  brinkey

  “Sir Paul McCartney, voormalig bassist van band”

  Volgens mij zong en componeerde ie ook nog een stukje mee, maar dat was natuurlijk minor vergeleken met zijn weergaloze baspartijen ;)

  btw zolang EMI niet voor digitale download kiest zal een groot deel de nieuwe platen via andere wegen digitaal binnenhalen en niet naar de winkel gaan.

  CD’s zijn zo jaren 90

 • Profielfoto
  TheGhostOfWhatever

  @brinkey

  uiteraard had hij ook een klein aandeel in het repertoire van de band (ongeveer 50/50 met lennon)

  en deed hij ook eens een stemmetje op nummers als yesterday

 • Profielfoto
  Derzug

  De Beatles, dat is zo 19..

 • Profielfoto
  the_one

  Had/Heeft Michael Jackson ook wat rechten van The Beatles in handen?

 • Profielfoto
  knutm0

  Ik geloof dat dit een van de weinige boxen is, die ik werkelijk liever fysiek in de kast heb staan, dan als ((il)legale) download.

 • Profielfoto
  frankie1313

  hij komt toch wel morgen..

  en wat een geweldige dag. 7 topics:D

  en Siebren mag van mij wel langer blijven!! lekker veel goede topics, ik geniet ervan.

 • Profielfoto
  error

  Tje… de marketing hype is weer gelukt. De dozen (stereo en mono) zijn een kleine week geleden al richting web gelekt… dud 09/09/09 is een beetje relatief.

 • Profielfoto
  Zakske

  @error: klopt… de hele mik staat al een tijd op Demonoid. Gelukkig heb ik een hekel aan The Beatles.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Tja en zo kijken we naar de laatste stuiptrekkingen van een fossiele industrie die krampachtig blijft vasthouden aan hun oude marketingmodel: de verkoop van fysieke dragers.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  ik wens de pensionado’s veel plezier met hun bietels. muziek is intussen al miljoenen keren opnieuw uitgevonden, maar ik gun iedereen z’n blinde vlek. laat ze intussen lekker soebatten over mp3tjes, die bejaarden.

 • Profielfoto
  erjee52

  Prachtig, maar wees eerlijk: een echte Beatles fan heeft allang de cd’s in huis, heeft ze als apple lossless op z’n hdd en iphone/ipod staan en geniet ervan wanneer hij/zij maar wil.
  Een beetje mosterd na de maaltijd, zo’n kleine 38 jaar na het uiteenvallen van de band.
  En ja, Paul McCartney deed wel actief mee in de band, net als die andere drie.

 • Profielfoto
  Hypnoteis

  Ik heb zo het voorgevoel dat Paul McCartney de afsluiter is van dit event…

 • Profielfoto
  Xserve

  Deze versie is wel digitaal geremasterd, dus in elk geval anders dan de vorige edities.:)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Over smaak valt niet te twisten maar de Beatles hebben wel een enorme invloed gehad (en nog steeds) op hedendaagse muzikanten. Iedereen die daarnaar verwijst als, fossielen muziek, oude doos, blabla heeft totaal geen verstand van muziek. Gisteren bij DeWereldDraaitDoor werd ook duidelijk door dhr. Blokhuis gezegd dat je het verschil in opnames in een gecontroleerde omgeving wel kan horen, om er ook aan toe te voegen dat het “gefreak” is. De set ziet er zeer fraai uit en als fan/verzamelaar is dat een geweldig object. Ik zelf, heb alles allang in mijn iTunes bieb staan. Het zal allemaal wel loslopen, Paul McCartney als afsluiter? Liefst met een PBG5 dan! OMFG!

 • Profielfoto
  sypie

  In 2009 de Beatles weer op #1?

 • Profielfoto
  macoky

  Kenneth B. Done: volgens mij was EMI een van de
  eerste platenmaatschapij die hun muziek zonder DRM aanbod.
  Dus houden ze zeker niet krampachtig vast aan hun oude marketing strategie.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Liever dan, hoor ik hun invloed terug in hedendaagse muziek, dan telkens weer naar die (idd fossielen-) muziek terug te grijpen. Een ‘remastered’ repertoire is nog steeds hetzelfde uitgekauwde repertoire. Vooral leuk voor mensen die herinneringen hebben aan ‘die tijd’ – verder niet zo interessant.

  De ‘experts’ in de wereld draait door? Tuurlijk vertellen die babyboomers elkaar vooral hoe belangrijk het allemaal is, en dat geloven ze vooral zelf.

 • Profielfoto
  Blixa

  The Beatles, prachtige muziek. Gelukkig wordt het in mijn kring, rond de 20 jaar, nog steeds door velen gewaardeerd.

 • Profielfoto
  Mj2sL

  Voor veel muziekliefhebbers is ‘remaster’ een vies woord, omdat er vrij veel matige remasters rondzwerven (geen dynamiek, veel te hard, etc). Deze remasters zijn anders om twee redenen:
  1. De remasters zijn gedaan door mensen die erg nauw bij de Beatles betrokken zijn in de Abbey Roads studio en over een aantal jaar, geen haastwerk dus.
  2. Hoewel alles van de Beatles reeds op cd is, klinken deze niet al te best volgens velen. De eerste reviews geven aan dat deze cd’s super goed klinken, itt vroegere cd’s.

  Daarom is het ook mooi dat het naar iTunes komt. Natuurlijk, de hele Beatles discografie staat wel op torents, maar dat zijn de matige klinkende cd’s.

 • Profielfoto
  JaPie1978

  Wel raar dat het ‘event’ vernoemd is naar een nummer van de Stones: It’s only Rock and Roll (zie http://www.youtube.com/watch?v=yZPA_AKsC1A) kan me niet voorstellen dat de rechthebbenden van het Beatles repertoire daar blij mee zouden zijn…

 • White Glazed Doors

  Just Browsing…

  While I was surfing yesterday I saw a excellent post concerning…

 • Google

  Google

  We like to honor many other web websites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out.

 • Google

  Google

  Every when inside a while we opt for blogs that we study. Listed below would be the most current web pages that we pick out.