Ballmer: ‘Apple zal de telefoonmarkt niet domineren’

42 reacties

Microsoft CEO Steve Ballmer kan zichzelf weer geruststellen, na zijn bemoedigende gedachte dat Apple met de iPhone de markt voor mobieltjes in ieder geval niet zal gaan domineren zoals het doet met de draagbare muziekspeler iPod. Momenteel heeft de iPod een marktaandeel van bijna 74%. De Zune van Microsoft 1,1%*.

Het is niet waarschijnlijk dat één partij, zoals Apple, ooit de mobiele telefoonmarkt zal domineren. Daarvoor is de markt simpelweg te groot, zo stelt Ballmer. Een markt van zulke omvang is moeilijk om in je eentje te domineren. Er zullen meerdere grote spelers blijven bestaan.

Het scenario van slechts één speler met een dominante rol vind je volgens Ballmer alleen in de kleinere markten (niches). De iPod-markt is een niche. In grote markten, zoals die van personal computers, heeft Apple nooit een dominante positie gehad. Ballmer’s definitie van een niche is een markt die kleiner is dan 50 miljoen units per jaar. Boven de 300 miljoen per jaar is volgens Ballmer geen niche meer. Hieronder vallen de markten voor mobiele telefoontoestellen en personal computers.

Het helpt volgens hem niet als een bedrijf zowel de software als de hardware maakt, zoals Apple doet met de iPhone. Een groot marktaandeel is dan om praktische redenen onmogelijk, denk aan het bedienen van de uiteenlopende afzetgebieden. Daarmee ontkent Ballmer geruchten dat Microsoft met een eigen toestel komt. Voor partijen die alleen software ontwikkelen gaat dit niet op. Vrij baan dus voor Windows Mobile om wél dominant aanwezig te zijn op een groot aantal mobiele toestellen.

Apple is de derde smartphonemaker ter wereld, RIM (Blackberry) en Nokia nemen respectievelijk de tweede en eerste plaats in**. De iPhone heeft met de innovatieve interface, de App Store en de kracht van een volwaardig OS aan boord grote invloed gehad op hoe de smartphonebusiness er momenteel uitziet. Mede door deze ontwikkeling verruilen steeds meer smartphonebouwers Windows Mobile voor een alternatief systeem. Palm is met de Pre overgestapt naar webOS en HTC heeft toestellen op de markt gebracht met Google Android aan boord. Apple maakt gebruik van een eigen, gesloten systeem, net als RIM. Nokia draait veelal Symbian.

Update: Noodkreet van Steve Ballmer op een bijeenkomst voor venture capitalists. Zijn bedrijf heeft er naar eigen zeggen een potje van gemaakt. Windows Mobile loopt achter en verliest marktaandeel. Windows Mobile 7 had er al moeten zijn, maar laat nog op zich wachten tot volgend jaar.

*Bron: NPD US juli 2009
**Bron: Wikipedia

Bekijk hier het interview van TechCrunch met Steve Ballmer (onderwerp wordt besproken op 9:10).

</object

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  ProBookMac

  Geef iedereen (die er nog geen heeft) een week een iPhone en een Mac, en zeker 80% zal niet meer terug willen.

  Speur ik daar een greintje jalouzie, meneer Ballmer

 • Profielfoto
  jorddka

  begrippen neerpleuren waarbij Apple in de schaduw komt te staan en Microsoft zogenaamd goed is… ach ja, dat kan… ???

 • Profielfoto
  Stendec

  Het lijkt alsof de interviewer op een hele hoge stoel zit. Beetje raar.

 • Profielfoto
  NTG

  ik geloof dat Steve Balmer al al jaren niet meer uit de Microsoft HQ is geweest. want de iPhone is wel degelijk groots, en alle andere merken nemen funties over van de iPone (multi-touch, Appstore, bewegingssensors).

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  Wacht even, mijnheer Ballmer spreekt zichzelf tegen.

  ——-
  Een dominante rol van één speler kan volgens Ballmer alleen in de kleinere markten (niches).(…) In grote markten, zoals die van personal computers, heeft Apple nooit een dominante positie gehad.
  ——-

  Microsoft heeft al jaren een dominante positie in de grote markt van personal computers. Het kan dus blijkbaar wél, een dominante rol van één speler in een grote markt.

 • Profielfoto
  guide506

  Ik denk eigenlijk ook niet dat de huidige Iphone de hele mobiele telefoonmarkt zal domineren. Simpelweg omdat er te weinig soorten zijn en hij vrij prijzig is. Wellicht is het wel mogelijk om een dominerende positie op de smartphonemarkt in te nemen. Ik ben het deels met ProBookMac eens, maar de doelgroep met een telefoon van een paar tientjes zal niet massaal aan een iphone gaan.

  Overigens, wat wil meneer Ballmer hier nou mee zeggen? Nooit opgemerkt dat Windows Mobile een stuk minder werkt dan het iphone OS?
  *edit* dat heeft ‘ie dus wel, met dank aan RowanW

 • Profielfoto
  niels

  Als zelfs op telefoonbeurzen waar Apple niet aanwezig is de conversaties alleen maar over het (toenmalige) gerucht gaan dat TomTom een iPhone applicatie uitbrengt, lijkt me dat Apple de telefoonmarkt allang domineert.

  De markt domineren kan op tal van manieren. Dat de iPhone in de smartphonemarkt niet de iPod van de mp3-spelers wordt is duidelijk, maar de iPhone bepaald wél wat de rest van de markt doet. Voorlopig.

 • Profielfoto
  Nikita

  De iPod markt een niche? Volgens mij heeft Apple in de hele MP3-speler-markt toch zeker een redelijke meerderheid… Als het een niche is, dan toch zeker wel een enorme niche… :p

 • Profielfoto
  Neptunus

  Als alle nieuwe telefoons eerst door de media tegenover de iPhone worden gezet, heb je wat mij betreft een dominante positie in de telefoonmarkt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Nikita , hem zei dat de hele mp3 markt een niche markt is, waarvan Apple de meerderheid heeft, beter luisteren ;)

  Valt me op dat hij nu wat normaal doet:p , zou hij zijn rilatine genomen hebben :p

 • Profielfoto
  El Fidel

  Balmer doet Microsoft meer kwaad dan Apple.

  Met zo’n domme uitspraken ben je niet waardig CEO te zijn !

 • Profielfoto
  guide506

  @RowanW

  Tnx voor je link! Toch netjes van Ballmer dat ‘ie het zelf ook door heeft.

 • Profielfoto
  Henry Joseph

  snif, snif…

 • Profielfoto
  JH90

  Typisch dat mensen Ballmer een slechte CEO vinden en Steve Jobs de nieuwe Messias terwijl Microsoft (ook onder zijn bewind) de onbetwiste marktleider is op het oorspronkelijke gebied van beide bedrijven

 • Profielfoto
  MB12

  “De enige manier om de ondergang van Microsoft nog een beetje af te remmen, is door slechte dingen te zeggen over Apple” denkt Steve Ballmer.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Ballmer probeert zijn eigen falen en dat van M$ weer eens te bezweren…

 • Profielfoto
  lovelace

  JH90, grappig dat je dat zecht, Microsoft hoeft nu namelijk bijna geen reclame te maken voor zijn systemen, Apple daarin tegen is de laatste jaren gigantisch gegroeid en dat heeft Steve Jobs goed gedaan.

 • Profielfoto
  JH90

  @lovelace het zijn beide goede bedrijven maar zolang Microsoft nog steeds een monopoly heeft op de markt is het geen falend bedrijf..

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Hey Ballmer! Je pc piept een beetje!

 • Profielfoto
  d.denkers

  @ Soulshaker: Leuk dat je iemand terecht wijst, doe dat dan wél correct. ‘Hem zei’ ben ik nog nooit in welk grammaticaboekje dan ook tegengekomen. Verras me: nieuwe spelling?;)

 • Profielfoto
  Dennis002

  He, is ie weer vrij?

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Voor lessen Nederlands verhuis je maar naar een ander forum!

  Balmer is gewoon een first class asshole, punt andere lijn…
  Ze hebben niets in de pap te brokken in de mp3-markt, en dan noemen ze dat gewoon een niche markt. Voor mij is dat toegeven dat je gewoon gefaald hebt op dat vlak. ’t Is duidelijk dat ze enkel hun winddoos monopolie boven water kunnen houden, maar voor de rest…

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik denk niet dat ze hun monopoliepositie boven water kunnen houden. Het aandeel Apple groeit aardig hard, bijna exponentieel. Dat gaat op een gegeven moment best hard hoor.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ballmer heeft gelijk, Apple kan gewoon niet domineren in een markt die overspoeld is met spelers. En gelukkig maar, ik zou echt niet iedereen met een iPhone willen zien lopen.

 • Profielfoto
  cmug

  Open deur intrappen lijkt me. Een iPhone is een smart phone voor 30,- per maand. De meeste mensen willen alleen een ‘gewone mobiel’ met alleen een bel functie en dat mag dan maar 2,50 a 10 euro per maand kosten.
  Wat macbookpro zegt vindt ik helemaal humor (1e post) dat is net als Fiat panda rijders een luxe Mercedes geeft en na een weekje vragen of de Mercedes prettiger rijdt.

 • Profielfoto
  Patrock

  Dus < 50 miljoen is niche en > 300 miljoen niet.
  Hoe zit het dan met alles tussen de 50 en 300 miljoen?:p

 • Profielfoto
  Xigh

  Ik ben onder de indruk van de rust en de manier waarmee de heer Ballmer spreekt. Ik ben het niet overal met hem eens, maar ik vind dat hij goed antwoord en voor m’n gevoel eerlijk antwoord.
  Ik vind dat de mensen die hem een “asshole” noemen eens wat minder mode gedrag moeten vertonen. Hij is vertegenwoordiger van een bedrijf wat op bijna alle vlakken een concurrent is van Apple. Het is bedoeling dat hij ten alle tijde uitstraalt dat zij het beter doen of gaan doen dan de concurrent. Steve Jobs haalt er ook genoegen uit Microsoft naar beneden te halen, iedere kans die hij krijgt.
  Verder wordt de Zune HD wordt goed ontvangen en ik denk dat ze daarmee een goed platform hebben om op uit te bouwen. Afgezien van het soms wat unresponsive scherm wordt hij overal als erg goed beoordeelt. Ik herinner mij dat eerdere varianten van de iPod ook last hadden van slechte gevoeligheid.
  Ook de Xbox is een onderdeel van Microsoft wat niet over het hoofd gezien moet worden. De console markt is een markt waar Apple enorm op gefaalt is. Apple TV scoort ook buitengewoon matig. Maar de Xbox als mediacentre doet het weer erg goed. Niet alles wat Apple aanraakt verandert in goud, net als dat niet alles wat Microsoft aanraakt hopeloos mis gaat. Ze hebben in het verleden veel goeie producten uitgebracht en brengen ook nu nog steeds goeie producten uit. Ik zeg overigens niet dat de Xbox without fault is, met 50% van de apparaten die weer terug moet, maar ze hebben wel een vreselijk groot marktaandeel.

  Daarnaast denk ik niet dat Windows ten onder gaat. De huis tuin en keuken gebruikers zijn heel blij met Apple want doordat het systeem als het ware dichtgebouwd is kun je weinig fouten maken. Mensen die iets meer doen met de computer dan een filmpje kijken of een emailtje typen zullen zeggen dat ze de vrijheid van Windows op prijs stellen. Daarnaast ken ik mensen die permanent op de beta van Windows 7 werken omdat hun officieel uitgegeven versie van Snow Leopard te instabiel is. Ironie? Ik denk dat Windows een hoop geleerd heeft van Vista. Daarentegen is Apple in mijn ogen hetzelfde aan het doen als Windows in hun hoogtij dagen. Namelijk teveel hooi op hun vork nemen. Links en rechts zijn ze aan het uitbreiden naar andere markten maar ze vergeten hun core business en dat is Apple Computer. Of althans, dat was het voor de naam verandering.

  Vroeger was Apple voor de gebruiker die anders wilde zijn, die een bepaald doel voor ogen had met de computer, met name een zakelijk doel en daarvoor Apple gebruikte. Windows was voor de mainstream. Ik heb het nu over Mac OS 9 tijd. Ik denk dat deze rollen omgedraaid gaan worden in de toekomst. Apple voor de mainstream gebruiker die gewoon wil dat alles werkt zodra er op de knop gedrukt wordt en Windows voor de gebruiker die iets meer verstand heeft van computers en weet waar de kracht van Windows ligt.

  Excuses voor de lap tekst.

 • Profielfoto
  vogel

  Apple zal nooit voor de mainstream zijn. Daar zijn Macs en iPhones simpelweg te duur voor. Maar dit is zeker het meest intelligente dat ik ooit van de heer Ballmer heb gehoord. Hij zal ook wel intelligent moeten zijn, anders schop je het niet zover.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ d.denkers “hem zei” is vlaamse spreektaal.
  Leer dat maar eens te appreciëren.
  Maar waarschijnlijk past het niet in je groene boekjes mentaliteit.
  Maar daar heb ik ook lak aan ???

 • Profielfoto
  maconly

  deze man is een zegen voor Apple en een nagel aan de doodskist van microsoft.

 • Profielfoto
  petethefreeze

  Je kunt een niche niet definieren op een absoluut bedrag (30 miljoen units). Dit moet je altijd doen aan de hand van de grootte van de gehele markt voor het product. Je kunt dus de markten van MP3 spelers, PC’s en telefoons niet met elkaar vergelijken omdat markten van die producten afzonderlijk een verschillende dimensie hebben.

  In de ene markt kan 30 miljoen een abolsute marktdominantie betekenen, terwijl in de andere markt dit niets voorstelt.

 • Profielfoto
  Maced.2

  Ballmer= :D :D :D

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hij maakt een ‘depressed’, vemoeide, verslagen indruk.

 • Profielfoto
  JOR

  Waar heeft die man het over hij maakt toch software voor mobieltjes die hij wil verkopen!!!!!

 • Profielfoto
  Falc

  Hij zegt toch dat “telefoon + software” als in 1 geheel product (Zoals Apple dat doet) een nichemarkt is? En dat kan volgens mij wel aardig kloppen als je naar de gehele markt kijkt…

 • Profielfoto
  Neptunus

  Apple heeft op dit moment niet echt een groot marktaandeel, maar het is wel een heel belangrijke speler. Uiteindelijk is bijna iedereen lovend over de iPhone en veel recensies van andere telefoons vergelijken die ander simpelweg met de iPhone om te kijken hoe goed de opponent is. Op papier lach je om het marktaandeel van Apple, maar ik denk dat veel telefoonfabrikanten als de dood voor Apple zijn.

 • Profielfoto
  Vassilli

  Gelukkig heeft Steve Ballmer altijd gelijk.:P

 • Profielfoto
  csteelooper

  @JH90: dat MS de marktleider is, heeft het concern NIET aan BALLMER te danken, maar aan Dhr. Gates! BALLmer is een enorme BAL(L)! Heb je hem ooit live op een conference gezien? Ik mag voor je hopen van niet. Als Ballmer MS van het begin af aan had geleid, hadden we er nu geen ‘last’ meer van. Met andere woorden, Ballmer is inderdaad een ‘slechte’ CEO; dit wordt zelfs door sommige mensen binnen MS niet ontkend… Zijn statement dat men het verprutst heeft met Windows Mobile is misschien wel zijn beste ooit…

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Volgens mij heeft Steve Ballmer de afgelopen jaren alleen maar de plank misgeslagen met zijn uitspraken over Apple. Visionair is de man absoluut niet, het is een en al paniekvoetbal daar en als je het mij vraagt sukkelt Microsoft langzaam uit beeld als dominante marktpartij. En dat is alleen maar goed, natuurlijk.

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  Ballmer was altijd al Gates’ tweede man. Sinds Bill Gates uit de dagelijkse leiding is gestapt is Ballmer de CEO. Waar Bill nog een beetje kon steunen op zijn aandoenlijke, nerdy charme, is Ballem alleen maar een schreeuwende, zwetende bullebak, die zich lijkt voor te bereiden op een keynote door een flinke zak crack te roken.

  Als de Zune ook maar een klein beetje succesvol was geweest zou Ballmer het niet over een niche-markt hebben.

  En als de geruchten waar zijn dat Microsoft zelf een ‘iPhone-killer’ aan het ontwikelen zijn spreekt hij zichzelf ook weer tegen wat betreft dat je geen noemenswaardige marktpositie kan veroveren als je ‘The whole widget’ zelf ontwikkelt. (wat ze natuurlijk met de XBOX en XBOX360 al doen)

 • Profielfoto
  Volkie

  @ Mista FraggadeliX, Balmer is al heel lang CEO en Gates was al heel lang formeel een medewerker die voor Balmer werkte.

  Daarnaast denk ik dat de zakelijke markt en de consumenten mark door elkaar gehaald word. Op de zakelijke markt probeert Apple wel maar domineren, RIM en Microsoft. Op de consumenten markt is Nokia nog steeds de verregweg de grootste speler maar daalt wel heeeeeeel hard.