‘Apple tablet moet papieren media gaan vervangen’

Door: Siebren Verhoef - 44 reacties

Een nieuwe dag, dus nieuwe geruchten over de Apple Tablet. Deze keer gaan de geruchten over het doel van de Apple tablet. Moet de Apple tablet de notebook vervangen? Wordt het een grote versie van de iPhone? Nee. De Apple tablet gaat er volgens de laatste geruchten voor zorgen dat de markt voor print-media zoals kranten, boeken en tijdschriften compleet gaat worden omgegooid.

Apple zou namelijk in gesprek zijn met verschillende grote bedrijven die papieren media aanbieden. Er zou op dit moment achter de schermen hard gewerkt worden om iTunes te vullen met content van verschillende soorten print-media. Hiebij moet de Apple tablet niet alleen de zoveelste reader voor e-books worden, maar is het de bedoeling dat deze tablet de complete markt voor print-media gaat herdefiniƫren.

Een aantal jaren zou Apple ook al bezig zijn geweest met de ontwikkeling van een tablet, draaiend op een aangepaste versie van Mac OS X. Maar de vraag waarvoor de tablet gebruikt zou moeten worden kon op dat moment niet worden beantwoord. Dit doel zou inmiddels wel zijn vastgesteld, en de tijd zou nu wel rijp zijn voor een Apple tablet, die in januari 2010 zou worden geĆÆntroduceerd.

Enkele uitgevers van studieboeken zouden nu met Apple bezig zijn om hun boeken om te zetten naar de Apple tablet. Zo zouden DRM-beveiligde studieboeken die maar een bepaalde periode te lezen zijn op de Apple tablet moeten zorgen voor een groot succes. De boeken kunnen bovendien voor een veel lagere prijs verkocht worden omdat er geen drukkosten bij komen kijken. Ook hoeven studenten niet meer te slepen met de zware studieboeken.

Ook zou Apple met uitgevers van grote tijdschriften in gesprek zijn om hun tijdschriften in interactieve vorm aan te kunnen bieden op de tablet, bijvoorbeeld met video en interactieve foto’s. Sommige uitgeverijen zouden ook kijken naar de mogelijkheid om hun tijdschriften via het Adobe Air-formaat te publiceren. Zij zouden dan echter niet profiteren van de enorm populaire iTunes Store, en dit lijkt dus een minder slimme stap.

De Apple tablet als nieuwe vorm van papieren media lijkt hiermee een erg slimme zet, ook omdat ze tot nu toe de enige zijn met dit idee. De Courier van Microsoft is nog lang niet klaar om op de markt te worden gebracht, en de Amazon Kindle e-reader is niet te vergelijken met de mogelijkheden van de Apple tablet zoals hierboven weergegeven.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  JBStudio

  o man, ik ben zo benieuwd wat er gaat komen….. klinkt allemaal steeds beter…. hebbem hebben hebben!

 • Profielfoto
  ctxppc

  Die gast achter die foto lijkt op Amir (College Humor). :p

 • Profielfoto
  Novix

  Als studieboek zou ik hem niet gebruiken… Word je constant afgeleid met andere leuke appjes:p

 • Profielfoto
  Stripe

  Doe mij maar papier, vind ik stukken fijner om vanaf te lezen. Daarbij is het makkelijk dat je dan goed dingen naast elkaar kunt leggen, bij kunt schrijven of arceren.

 • Profielfoto
  rednesed

  Ik vind het een geweldig idee. Hiervoor waren mijn bevindingen rond de tablet maar matig. Iets tussen een iphone en macbook is nutteloos tenzij er inderdaad deze functie als reader bij komt kijken.

  Ik zie mezelf al ’s nachts lezen (je hebt immers geen licht meer nodig)in een geweldig boek.

  @stripe: arceringen en aantekeningen kunnen digitaal.

 • Profielfoto
  iTommie11

  Aangepaste versie van Mac OS X?

  U bedoelt: Mac OS X met extra erbij.

 • Profielfoto
  Job Versloot

  Drukkosten zijn helemaal niet zo hoog, ben bang dat de prijzen gewoon net iets onder een papieren versie zal zijn.

 • Profielfoto
  maxim22

  zoiets moet ik echt niet hebben

 • Profielfoto
  Simon90

  Rednesed: als het scherm een e-paper optie bevat, heb je juist wƩl licht nodig. Dat maakt het juist zo aangenaam om te lezen.
  Ik ben, sinds dit bericht, ook enthousiaster geworden over de Apple Tablet. Al betwijfel ik of studenten Ć©n een MacBook Ć©n een Apple Tablet gaan kopen en meeslepen naar de collegezaal?

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  hmm wat is dat ding groot…

  stop je niet effe in je binnenzak…
  zoals een krantje of een magazine…
  die rol je ff op

  Iedereen weet dat adverteren en media op internet achteruit loopt en print weer in opmars is!… dat papier gaat er toch niet uit!

 • Profielfoto
  rednesed

  @Simon90: klopt inderdaad in dat geval niet. Maar ik heb zo’n vermoeden dat apple wel zal grijpen naar een led-backlit/oled, gezien het (mogelijks) om magazines zal gaan in kleuren allerhande.

 • Profielfoto
  Schmrtzzz

  En vliegen ermee doodslaan kan vast ook al niet..;)

 • Profielfoto
  Begbie

  Wel opvallend dat mensen aangeven dit niet zelf te hebben kunnen verzinnen… Zo’n open deur.

 • Profielfoto
  MegaChriz

  @Steve Brooklyn
  Misschien wordt het wel een oprolbare tablet! Ik kan me nog herinneren in een KIJK uit 2003 dat er een voorspelling werd gedaan dat we in 2013 over oprolbare TV-schermen zouden beschikken, dus waarom dan geen oprolbaar tablet?

 • Profielfoto
  Undaunted

  @rednesed
  Dat wou ik net zeggen ja ^^
  E-paper is verplaatsbare inkt toch? Dat is tot op heden traag en uitsluitend mogelijk in 1 kleur (zwart).

  Als ze led gebruiken vrees ik dat ik ook veel liever gewoon papier lees. Allicht hebben ze weer een nieuwe technologie ontwikkelt die het lezen aangenamer maakt?

 • Profielfoto
  Maccersstaaktuwwildgeraas

  Het Bulletin dat ik uitgeef is al sinds 2006 via een abonnement op iTunes te ontvangen (als pdf):
  http://feeds.feedburner.com/bofbulletin

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  @ MegaChriz
  Wat met LED tegenwoordig al niet kan.
  LED Reclameborden worden tegenwoordig al op de rol verkocht…
  In Aziƫ is dat al helemaal HOT!
  Wie weet komt dat nog idd

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, best leuk.
  Zo kost(te?) een e-abonnement op MacWorld een flink pak minder dan de papieren versie.
  Voor zulk soort zaken is zoiets erg fijn natuurlijk.

 • Profielfoto
  Begbie

  Net besloten voor de goedkoopste MB Pro te gaan, daar 2 GB bij te prikken en de rest in de pocket te houden voor een tablet. Ben dan alleen bang dat ik mijn iPhone binnenshuis wat minder zal gaan gebruiken…

 • Profielfoto
  Jor1

  MENSEN LAAT JE NIET GEK MAKEN. GEWOON RUSTIG WACHTEN. (Life is what happens while you are busy making other plans;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Als Apple het voor elkaar krijgt om voor de papieren media (boeken, kranten, tijdschriften) net zo’n prominente plaats te gaan innemen dan ze nu al voor muziek doet, dan heb ik daarvoor erg veel respect. Niet alleen vanwege hun kunnen, maar ook omdat dat GIGANTISCHE milieubesparingen oplevert. Als je alleen al ziet wat er aan papier en inkt doorheen gejaagd wordt voor kranten, tijdschriften, TV-blaadjes, boeken (m.n. de goedkope paperbacks: 1x lezen en daarna de kast in) dan lijkt me dit een enorme vooruitgang. Met alle opkomende e-readers zie je door de bomen het bos niet meer (welke ondersteunt welk formaat?).

  Maar het succes zal mijns inziens ook afhangen van het type scherm: als het een scherm als op een laptop wordt, dan zal ik het in ieder geval niet als e-reader gaan gebruiken, ik wil geen koppijn :p

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Sta er trouwens niet van te kijken dat er een gekleurd e-paperdisplay komt, dat bestaat namelijk al vanaf 2005: http://www.eink.com/press/releases/pr86.html

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Als het maar niet alleen maar een e-reader wordt. Ik wil ook wel kunnen internetten en kunnen gamen!!!

 • Profielfoto
  Kobes

  @simon90:
  je hoeft ze echt niet allebei mee te slepen. De tablet zal ongetwijfeld net die kritieke functies voor in de collegezaal hebben. Kun je thuis gewoon syncen met iTunes naar je iMac/MacBook.
  In een later stadium (nooit teveel features tegelijk) komt er de mogelijkheid bij Keynote presentaties te maken, zodat ook dan de MacBook niet meer mee hoeft.

  Ik zie er wel wat in, maar waarschijnlijk weten we nog niet de helft van wat het ding gaat doen…

 • Profielfoto
  klaasb

  Apple denkt echter dat de wereld ophoudt zodra je de grenzen van de VS passeert, dus mogen wij alleen kijken naar al het leuks waar de Amerikanen wel van genieten.

 • Profielfoto
  Anth

  @Steve Brooklyn Ik weet niet waar je deze wijsheid vandaan hebt, maar het is compleet onjuist. Advertenties op internet bevinden zich nog steeds in een (explosief) stijgende periode.
  Daarentegen gaan juist de geprinte media harder en harder onderuit, enkele kranten uitgezonderd.
  Lees voor de grap eens het onderzoek dat Pricewaterhousecoopers vorige week publiceerde over advertenties in geprinte en digitale magazines/media

 • Profielfoto
  rednesed

  @1984: Je weet net zo goed als ik dat, indien apple met de tablet naar buiten komt, het wel iets meer zal betekenen dan een e-reader.

  Een draagbare computer is ook niet erg origineel, een mobiele telefoon is ook niet erg origineel, een mp3 speler is ook niet erg origineel en toch zijn bovenstaande producten bij mij resoluut voorzien van een apple logo. Net omdat deze producten mijn behoeftes zo goed mogelijk vervullen.

  Het zal niet enkel gaan om een draagbaar scherm met enkele functies. Dit product zal doordacht, vindingrijk en onverwachte functies bevatten die ons kippevel doen krijgen als het ooit boven water komt.

 • Profielfoto
  iSponge

  Hmm.. zoals die (hoax) op’t plaatje mag’ie van mij wel worden eigenlijk.. wel gewoon OSX desktop met dock enalles.. maar verder wel geoptimaliseerd voor touch gebruik.:)

 • Profielfoto
  Nicks

  Ik verbaas mij nergens meer over bij Apple. De iPod die de hele muziekindustrie verandert…? Jaja, het zal wel. Hmm, toch wel goed ding.

  De telefoon opnieuw uitvinden, pfff, gewoon een iPod die kan bellen. Totdat je ‘m een maand hebt en afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund…

  Een eReader/tablet? Het zal wel…

  Totdat je m straks in je handen hebt.

 • Profielfoto
  Clemenza

  Klinkt fantastisch hebben??

 • Profielfoto
  hummel003

  dan krijgen we misschien eindelijk kranten met bewegende fotos gelijk in harry potter;)

  of boeken lezen met bewegende prentjes, zou wel nice zijn

  ik zie het volledig zitten om alle papierwerk digitaal te ontvangen

 • Profielfoto
  KR1275

  Een LCD-scherm is helemaal niet geschikt voor e-readers. Niet voor niets dat er bij e-readers gebruik gemaakt wordt van inkt (als bij horloges). Een LCD-scherm lezen houdt niemand lang vol.

 • Profielfoto
  Rod

  Hoewel dit idee mij bijzonder goed aanspreekt vraag ik me 1 ding af over de functionaliteit voor studies/werk.
  Als de tablet het papier moet vervangen dan neem ik aan dat je ook notities tijdens de les (of m’n werk) hier op moet kunnen schrijven. Toch gebruikte ik (in mijn tijd) vaak m’n studieboek als ik notities/opdrachten aan t maken was… dat zie ik nu dus niet meer gebeuren. Tablet voor boek, notities op papier en dan inscannen ofzo??…zie het vervangen van papier niet echt gebeuren tenzij het een systeem als die van windows wordt, met 2 schermen dus.

 • Profielfoto
  martijnb

  Die tablet moet er wel tegen kunnen dat ik ‘m met enige regelmaat teruggooi op bureau of tafel. Als ik er als een laptop mee om moet gaan dan wordt het doel niet goed bereikt.

 • Profielfoto
  dinck

  “De boeken kunnen bovendien voor een veel lagere prijs verkocht worden omdat er geen drukkosten bij komen kijken.” Echt waar? Muziek isin de ITS nauwelijks goedkoper (en bovendien van veel slechtere geluidskwaliteit) dan CD’s en daar komen ook geen productie-,opslag-,distributie- en verkoopkosten bij kijken.

 • Profielfoto
  Begbie

  @ 1984: ‘wat’ een ding kan is een ding, ‘hoe’ is een ander verhaal. Er bestonden voor de iPod ook al draagbare mp3-spelers… UI + content = king

 • Profielfoto
  Marcos999

  Nicks, ik ben het helemaal met je eens!!
  Woord voor woord!

  Hebben!!!!!

 • Profielfoto
  ocramarco

  Dat zeiden ze toch ook bij de komt van de Personal Computer dat het papier verbruik zou minderen? Volgens mij is het explosief gestegen ..

  DRM en een bepaalde tijd dat je het kan lezen. Klinkt heel eng .. Ik maak zelf wel uit wat ik met mijn boeken doe en hoe lang. Geef mij het papieren boek en krant maar.

  Apple (en hun grouppies) moeten eens ophouden met denken dat Apple de wereld heeft/gaat verandert/en.

 • Profielfoto
  McPherson

  Zoiets als deze dus?;)
  http://gizmodo.com/5365299/courier-first-details-of-microsofts-secret-tablet

  Leuk dat Apple altijd de “eerste” is…..of wordt “gekroond”. Begrijp me niet verkeerd, vind Apple Konings….maar goed verheerlijking is een ander!

 • Profielfoto
  1984

  Asus has privately confirmed they are working on a tablet design not based on their own designs (which probably looks nothing like the above). Asus does contract work for Apple on things like MacBooks, iBooks and PowerBooks. Kudos to the boys and girls at Crave for digging this up.

  http://www.gadgetell.com/tech/comment/rumor-iphone-tablet-launched-macworld/

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ook in de academische wereld zou dit wat kunnen betekenen. Elk zichzelf respecterend wetenschappelijk tijdschrift biedt artikels online aan in PDF, alleen zijn hun websites zelden door externe software (vb. Sente, Bookends, EndNote) te doorzoeken (slechte API’s).

  Zou schitterend zijn als je via een soort iTunes Store voor PDF’s artikels kon downloaden, en er dan in kon markeren, nota’s maken,… Dit alles uiteraard in sync met bibliografische software (Sente) en databases als DevonThink Pro … *dreams*

 • Profielfoto
  Elinious

  Dit zie ik echt wel zitten! Vooral ivm mijn studie. Ik heb veel boeken mee te slepen. Als je maar bijvoorbeeld je scherm kunt verdelen, een deel voor notities en een deel voor je studieboek…

  Ik vraag me alleen af in hoeverre je Ć l je notities kunt maken op het tablet. Ik studeer een taal en ik moet dan bijvoorbeeld makkelijk fonetisch schrift kunnen schrijven en tekeningen en schema’s kunnen maken.

  Ik denk dat papier altijd/voorlopig nodig blijft. We dachten een jaar of 20 ook dat nu er zoiets zal zijn als een papierloos kantoor, maar dat bleek toch ook niet ideaal.

  Dit vind ik overigens de meest aantrekkelijke gerucht over de tablet, andere vormen van de tablet spraken me minder aan.

 • Profielfoto
  leovanh

  boeken huren zou ik wel aardig vinden voor fictie … voor studieboeken wil ik ze liever hebben, maar niet meer in print.. dus een drm-contructie vind ik wel ok… maar ik wil de keuze hebben tussen huur en koop.
  Aantekeningen maken in mijn koopboek zou moeten kunnen of teksten markeren zou moeten kunnen…
  Ik kijk uit naar de ontwikkeling!!!