Apple onderzoekt problemen met Superdrives

45 reacties

Apple is een onderzoek gestart naar problemen met de Superdrives in sommige Macs. Er verschijnen steeds meer berichten op internet over falende Superdrives. Meestal gaat het hierbij om de modellen “MATSHITA DVD-R UJ-857E” en “HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N”, maar ook andere modellen hebben last van de problemen.

Apple heeft contact gezocht met iemand, toevallig een ontwikkelaar, die last heeft van een niet werkende Superdrive in een Mac mini en hem is verteld dat Apple de zaak aan het onderzoeken is. Eerder werd hem door de technische helpdesk van Apple verteld dat er geen specifieke methode is om falende firmware of drivers in Superdrives op te sporen. Er bestond namelijk ook het vermoeden dat de niet werkende Superdrives iets te maken zouden hebben met Snow Leopard, en dat het wellicht dus software-matig zou kunnen zijn.

Aangezien een groot aantal gebruikers hun Superdrive weinig gebruikt zou het kunnen zijn dat problemen pas aan het licht zijn gekomen tijdens het installeren van Snow Leopard. Ook zou het ook zo kunnen zijn dat gebruikers na deze berichten zijn gaan testen of ze ook te maken hebben met een niet werkende Superdrive in hun Mac, waardoor meer gebruikers het probleem ineens opmerken.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  “Er bestond namelijk ook het vermoeden dat de niet werkende Superdrives iets te maken zouden hebben met Snow Leopard, ”

  Onzin! Al vanaf de witte iMacs is het kommer en kwel met de slot drives. Nu gaan ze het afschuiven op firmware en Snow Leopard maar een verticale slot drive is nou eenmaal niet de meest stabiele toepassing.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Nooit problemen met mijn Superdrive, in geen enkele computer:)

 • Profielfoto
  Churchil

  Helemaal mee eens! Ik heb er een in mijn 24 inch iMac (2006). Doet het soms wel, soms niet met DVD’s, leest wel alle CD’s. Drives deugen inderdaad niet, er staan vele meldingen van niet functionerende superdrives op de diverse forums in en buiten Nederland :angry:

 • Profielfoto
  tarun

  Mijn MBP heeft problemen nadat een schijf probeerde de drive te slopen. (Misschien een beetje krom schijfje of zo.) De problemen betreffen veel geluid en het pas lezen van schijven na een eerste mislukte poging.

 • Profielfoto
  queenfan

  @ Dr Maddox, klopt ik heb een witte iMac (model 5,1) en ik heb dus problemen gehad met mijn superdrive.

  Moet wel zeggen dat toen de problemen zich voort deed had ik mijn iMac net 1,5 jaar en is onder garantie door Apple gerepareerd.

 • Profielfoto
  iNsane

  Ik heb een MBP 3,1 met een MATSHITA DVD-R UJ-857E die inderdaad ook niet (goed) werkt. Een tijdje geleden las hij de 2e CD van Leopard niet en intussen wil hij niets meer slikken of branden. Omdat ’t eerst om een enkele cd ging, heeft m’n APR er niets aan gedaan en ging uit van een probleem met die specifieke CD.

  Intussen zijn (in anderhalfjaar) m’n batterij, superdrive en latch kapot terwijl ik echt zuinig ben op m’n spullen. Ook is het logicboard is al eens vervangen wegens een defect. Ik vind ’t nogal wat voor een apparaat met een nieuwprijs van € 2399,-. Ik hoop dat Apple snel met een kosteloos vervangingsbeleid komt want ik begin m’n vertrouwen een beetje te verliezen…

 • Profielfoto
  sven-

  Het komt er op neer dat de Matshita drives gewoon slechte drives zijn, in de zin van goedkoop en dat merk je. Ik heb nog nooit een probleem gehad met mijn Pioneer drive in mijn iMac (mid 2007).

 • Profielfoto
  rapanui

  Ook in mijn iMac G5 zonder iSight had ik een Matshita drive die tot 2 maal toe is stuk gegaan. Beide keren vervangen onder AppleCare garantie.

 • Profielfoto
  reven

  In mijn MacBook Pro heb ik een:
  HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N:

  Firmware-revisie: AP09
  Verbindingstype: ATAPI

  Hij werkt inderdaad niet meer…

  ennuh – wat kan ik doen?

 • Profielfoto
  bramn

  Ik heb inderdaad ook leesproblemen gehad met de Superdrive in mijn MBP van eind 2007. DVD/CD erin, proberen en weer uitspugen, meer deed die niet.

  Bleek een kwestie van stof/vuil te zijn. Een ‘cleaning’ CD, zo eentje met een borsteltje erop en heel veel lawaai en 5 minuten later en hij deed het weer:)

  Zo’n schoonmaak CD’tje kost zo’n 10 a 15 euro, zeker het proberen waard (vond ik)
  ;)

 • Profielfoto
  reven

  @bramn – thx for the tip

 • Profielfoto
  Peter Boodts

  Yep, hier ook
  Heb een
  MATSHITA DVD-R UJ-857E

  geeft errors in 95% van de gevallen .

  Peter

 • Profielfoto
  thesimpletruth

  Hier nog een eigenaar van een MBP met HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N met hetzelfde probleem, proberen en dan uitspugen…
  Heel toevallig, maar ik zat juist vandaag te googlen om te kijken wat het probleem kon zijn, zag her en der al dingetjes staan over een eventueel onderzoek.
  Maar nu gaat het er dus van komen.
  Heeft iemand een idee of en waar ik hiermee naar Apple kan..?
  En heeft iemand een idee of dit nog andere gevolgen kan hebben voor je hele systeem..?

  btw. MBP 2,4 (early 2008) met SN..

 • Profielfoto
  chatsmit

  Ik heb in totaal 4 mac’s gehad, iBook geen probleem, Mini superdrive kapot, iMac wit superdrive kapot, Macbook Pro 2007 is nu sinds enkele maanden superdrive kapot (brand maar tot de helft). Geen toeval en het maakt ook geen donder uit of hij verticaal staat, het zijn gewoon brakke units en blijkbaar teleurstellend genoeg, nog steeds…

 • Profielfoto
  Peter-Dreuning

  MBP uit 2007 met een HL-DT-ST DVDRW GWA4080MA
  die het ook niet meer doet.
  Ondertussen maar een externe LaCie DVD brander via firewire
  er aan gehangen en dat werkt wel.

 • Profielfoto
  Skilip

  Bij mij deed de superdrive het in Leopard ook al niet. Het is een MATSHITA DVD-R UJ-857 (zonder ‘E’)

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Hier een OPTIARC DVD RW AD-717A

  altijd goed gewerkt maar sinds een jaar leest hij gewoon sommige lege nieuwe schijfjes niet meer. DVD-r of DVD+r maakt niet uit.
  Schijfjes die bij mij niet te lezen zijn zijn wel te lezen op een IMac.
  Heb maar een Lacie externe brander aangeschaft de interne is bagger.
  Begrijp niet goed dat Apple die rotzooi inbouwd. Ik dacht dat Apple stond voor KWALITEIT? (dit lijkt er op dat we gewoon weer degraderen tot PC niveau)

  En het heeft niets met Leopard Snow te maken voorheen was het al zo.

  Computer heb ik sinds 2 jaar. (Cinema beeldscherm ook bagger met storing)

 • Profielfoto
  BlackMAC

  Hier same probleem…sinds een jaar
  Met toast continu een error…

 • Profielfoto
  podiki

  Geldt dit ook voor de Mac Pro’s? Mijn gloedjenieuwe Mac Pro heeft namelijk moeite om lege cd’s te herkennen. Vrij knullig. Ben ik in 15 jaar zelf pc’s bouwen nooit tegengekomen bij een nieuwe drive.

 • Profielfoto
  JTD

  Yep, hiero ook. Moet ff thuis checken welke SD ik heb, maar ook mijn witte iMac brand geen CD/DVD meer.
  Zal wel een SD met bovengenoemde karakterreeks zijn.

  Dacht dat het aan de oudheid van de iMac zou liggen, maar als meer mensen dat probleem hebben dan lijkt het toch meer op een Apple probleem.

  Zeg, OMT, dank voor de info, maar wat kunnen we doen richting Apple?

 • Profielfoto
  LordChaos

  Ongelooflijk om te lezen hoeveel mensen problemen hebben met hun superdrives; ik was van plan een nieuwe Macbook Pro aan te schaffen (naast mijn prima functionerende Sony Vaio) maar ik denk dat ik daar dan maar even mee wacht.

  De superdrive in mijn oude Powerbook gaf na drie jaar ook de geest, de superdrive in de 13,3″ zwarte Macbook die mijn vriendin gebruikt functioneert volgens mij nog steeds, maar dat weet ik niet zeker.

 • Profielfoto
  McJohn

  Bij mijn eerste MacMini (CoreDuo 1,66) heb ik 3x de SuperDrive laten vervangen,… tot ik van Apple, na lang pushen een nieuwe MacMini (Core2Duo 2,0) kreeg, en daar zit ondertussen ook al een nieuwe in. I rest my case.

 • Profielfoto
  Simon

  Idem probleem. 95 % van de gevallen kan de drive de CD/DVD niet schrijven :s
  HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N juli 08 btw

 • Profielfoto
  Tweng

  bij mij net hetzelfde in mijn witte iMac uit 2006…
  Is al anderhalf jaar zo…

 • Profielfoto
  applelover123

  Mijn Mac Mini van 2008 met een 8x superdrive dooet het nog voor zover ik weet. Maar ik heb nog geen snow leopard…

 • Profielfoto
  Scrobz

  ik heb ook problemen al is het geen superdrive maar een MATSHITACD-RW CW-8221
  Revision: GA0J

 • Profielfoto
  Picazi

  Ja hoor hier ook een matshit kapotte drive in een MBP van ongeveer jaar oud. Heb er nieuwe drive ingekregen. kosteloos thank god

 • Profielfoto
  iDecide

  Hier MATSHITA DVD-R UJ-857E

  Al eerder problemen gehad dat hij schijven niet wou lezen en vervolgens weer ging uitwerpen. Het is nog niet zo ver dat deze volledige dienst weigert. Dit probleem heb ik al behoorlijk lang, al voor dat Leopard (niet Snow Leopard) uit kwam.

  MacBook Pro 3,1 met 2,2 Ghz Intel Core 2 duo

 • Profielfoto
  evlottum

  Mijn drive is inmiddels 4x vervangen. Nog steeds trackservo error. Alleen bij het branden van DLschijfjes. Het maakt niet uit of je met diskutil, toast of iets anders brand.

 • Profielfoto
  slewes

  Ik heb er ook problemen mee sinds snow. Moet er nog mee terug gaan.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik heb een 857E in een MacBook Late 2007, maar zowel onder 10.6.x als 10.5.x nooit last van gehad.

 • Profielfoto
  Gebruikersnaam

  Hier ook, kwam er achter toen ik SL wilde installeren.
  Gebruik de drive eigenlijk nooit maar nu blijkt hij het helemaal niet meer te doen.

  MATSHITA DVD-R UJ-857: Firmware-revisie: HBEA

 • Profielfoto
  languh

  Ik heb deze drive (MATSHITA DVD-R UJ-857) ook, en deze heeft al eerder een drive vervangen waar een dvd in vast is komen te zitten.. En ik heb nog tiger dus het kan niet aan het os liggen lijkt me (iig het moet doen over alle osen zijn)
  vind dit zeer vervelend

 • Profielfoto
  elisa9180

  mijn macbook pro had net het zelfde probleem vorige week binnen gebracht en nu werkt alles weer zo als voor nieuwe superdriver gekregen gelukkig was het nog in garantie en

  pc neen het licht niet aan snow leopard had het toen in mijn alu macbook pro kocht al in de hate

 • Profielfoto
  marcelbrouwers

  Ik heb ook vaker problemen met mijn superdrive, ook toen leopard er nog gewoon op stond! Ik heb veel legaal gekochte cd’s (zonder krassen) die de super drive maar niet wil lezen. Ik merk ook dat de superdrive ongelofelijk langzaam is vergeleken met disc drives in andere computers.
  (macbook pro 2,4 GHz, MATSHITA DVD-R UJ-868)

 • Profielfoto
  Lavoro

  Heb een HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N in mijn MPB zitten.
  Heeft nog nooit een cd of dvd kunnen branden, veel herrie maken tijdens het branden en aan het einde een foutmelding. CD of DVD lezen gaat wel prima.

 • Profielfoto
  Satch

  Hier ook de HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N in mijn Macbook Pro Santa Rosa. Leest alleen nog maar cd’s. Dvd’s lezen of branden lukt hem al maanden niet meer. Volgens een Apple service provider viel het niet meer onder garantie na 2 jaar… Hoop dus dat Apple hier een terugroepactie voor organiseert o.i.d. Want deze drives zijn echt van belabberde kwaliteit.

 • Profielfoto
  mbaert

  Hier een Matshita DVD-R UJ-846 kan niet meer branden, wel lezen.
  Mijn Imac G5 werkt al 2 jaar niet meer, niet lezen en niet branden. Net na de garantie gestopt. Aan ’t sparen voor een nieuwe iMac hoop dat die superdrive het langer uithoudt.

 • Profielfoto
  zigginl

  eindelijk erkenning;-)
  Ik ook problemen met m’n HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N – nieuwe gekregen van macwarehouse, SN geinstalleerd en nu weer problemen.
  vreemd genoeg problemen met Toast (10), maar soms met Finder werkt het wel goed. Dus misschien toch software matig probleem in SN?

 • Profielfoto
  MacFan55

  Ook veel problemen gehad met dit soort drives in verschillende Macs; zowel onder Tiger als Leopard. Dus nee; Snow Leopard heeft hier niets mee te maken.
  Soms leest de superdrive zelfs de originele duallayer DVD’s van Apple zelf niet eens.
  Ook zelfgebrande duallayer DVD’s +R geven in veel drives problemen; ze worden na een tijdje roggelen weer uitgespuugd. Heb daar al diverse keren over gebeld met zowel Wifac als Applestore Groningen. Maar omdat mijn Mac alweer meer dan 1 jaar oud was “kunnen ze er niks aan doen”. Daar heb je dan zo’n dure iMac voor gekocht…
  Ik vind dit probleem ook te gek voor woorden. Ik heb allerlei merken DVD’s al geprobeerd. Het enige wat tot nog toe goed werkt is een externe brander van LG die ik onlangs maar gekocht heb. Ook het aankoppelen van firewire externe harddiscs is een ramp in Leopard. Als de disc er bij het opstarten niet aanzit herkent hij hem helemaal niet. Als je hem na het opstarten afkoppelt en daarna weer aankoppelt gaat het ook fout; notabene een LaCie disc die met geen enkel ander systeem problemen heeft; loopt goed zowel onder OS9 als 10.4 Tiger.
  Maar zoals gezegd; de DVDdrives van de Mac zijn de laatste jaren zeer slecht bruikbaar.
  :angry:

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hier PIONEER DVD-RW DVR-K06A. Status: NOOIT problemen mee gehad; ding is nu bijna 2 jaar oud en wordt *VAAK* gebruikt!

 • Profielfoto
  chatsmit

  Yeah! en Slashtiger heeft in deze halve finale gewonnen door de eerste te zijn waarvan zijn superdrive al bijna 2 jaar functioneert! Hij wint een tegoedbon van Apple om zijn SD gratis buiten de garantieperiode te vervangen.:-)

 • Profielfoto
  Fraser

  Hier ook Opti Arc.
  Dramatisch slechte drive, van de 10 dvd’s heb ik mazzel als er 3 goed uitkomen…

  Heb van verdriet maar een externe LaCie gekocht.

 • Profielfoto
  Laurens

  Ik heb ook weer problemen met Sufferdrives van Apple. Ik ben nu aan mijn 4e of 5e PowerBook/MBP en alleen met de allereerste titanium 800 geen problemen. In alle andere gevallen allemaal naar zijn grootje. Het is al zo erg dat ik ze zelf kan vervangen. Rotzooi zit erin, en dat in zo’n duur apparaat. Het zijn echt gewoon of ontwerpfouten van Apple, danwel zo’n slechte leveranciers. En natuurlijk altijd net buiten de garantie. :angry:

 • Profielfoto
  Hanzl77

  Heb ook problemen. MBP 2,4 early 2008 Zeker sinds Snow Leopard is ie een stuk kieskeuriger geworden. Gebruik thuis en op m’n werk een externe brander (een LG van 4 tientjes, doet het altijd) in de hoop dat m’n interne brander het nog even vol houdt voor onderweg.