Apple brengt belasting van het milieu opnieuw in kaart

14 reacties

Vandaag heeft Apple de pagina’s over het milieu een update gegeven. Apple brengt hiermee de milieubelasting van het bedrijf opnieuw in kaart. Zo wordt niet alleen de milieubelasting van het productieproces meegerekend, maar ook die van de Apple producten nadat ze door consumenten zijn aangeschaft.

Volgens deze nieuwe berekening is de totale uitstoot van Apple 10,2 miljoen ton CO2. HP heeft een uitstoot van 8,4 miljoen ton CO2, en Dell stoot ‘slechts’ 0,4 miljoen ton CO2 uit. Deze laatste twee bedrijven rekenen het gebruik van de producten door consumenten echter niet mee, waardoor dit geen eerlijke vergelijking is. Ook zijn beide bedrijven groter dan Apple.

Volgens eigen zeggen zorgt het gebruik van Apple producten na aanschaf alleen al voor 53 % van de totale uitstoot van deze 10,2 miljoen CO2, terwijl 38 procent van de uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van Apple producten in Azië. Slechts 3 % van deze uitstoot is te wijten aan Apple’s eigen verrichtingen. Volgens Steve Jobs is het niet eerlijk om te bekijken hoe ‘groen’ het kantoor van een bedrijf is, als hetzelfde bedrijf vervolgens miljoenen stroomvretende producten verkoopt die ook nog eens giftige stoffen bevatten.

Voorheen hield Apple zich een stuk minder met het mileu bezig, tot ergernis van instanties als Greenpeace. De laatste jaren is Apple meer met het mileu bezig, en heeft het bedrijf er onder andere voor gezorgd dat schadelijke stoffen veel minder voorkwamen in de producten, en dat verpakkingen kleiner werden gemaakt. Greenpeace heeft veel kritiek gehad op Apple omdat ze minder plannen hadden om het milieu minder te belasten dan hun concurrenten. Volgens Steve Jobs was dit oneerlijk, en zou Greenpeace meer moeten kijken naar wat er bereikt is, in plaats van naar plannen in de toekomst. Zo was Apple de eerste computerfabrikant stopte met het produceren van CRT-monitoren, die lood bevatten.

Milieudeskundigen zijn blij met deze stap van Apple, en hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Apple volgen. Andere deskundigen noemen de cijfers over het verbruik van producten na de aanschaf te makkelijk manipuleerbaar, en dus niet objectief.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Delars

  Meer aandacht voor het milieu is natuurlijk altijd goed!

 • Profielfoto
  R-Flow

  Apple, Apple, Apple, Apple, Apple.;)

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Tjah, milieu is gewoon een hot item. Het verkoopt goed, al stelt het niks voor.

 • Profielfoto
  topaj

  Een Appel is een onderdeel van het milieu

 • Profielfoto
  Stendec

  Oke, als het consumentengebruik dan 53% van de totale uitstoot kost, dan is Apple’s verbruik afgezien van de consument dus: 4,8 miljoen ton. Hoe kan Dell (met marktaandeel van 31%) nu 0,4 miljoen ton uitstoten en Apple (met marktaandeel 8,5%) 4,8 miljoen ton? Dan stoot Apple per product dus 44 keer meer CO2 uit dan Dell!

  Of Apple doet iets heel erg fout, of er wordt met hele verschillende maten gemeten.

  En wat wordt er trouwens bedoeld met ‘Apple’s eigen verrichtingen’? Ze kiezen toch zelf hun leveranciers. Als ik onduurzaam hardhout koop, kan ik toch ook niet zeggen: niets mee te maken, dat is niet mijn eigen verrichting.

 • Profielfoto
  ctxppc
 • Profielfoto
  hennep

  dit wordt ook alleen maar gedaan vanuit commerciële doeleinden.

  green sells, simple as that:)

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik begin dit CO2 gedoe meer dan zat te worden. CO2 dit, CO2 dat. Volgensmij is het allemaal gewoon een marketing truuc. Pleur je oude auto weg en koop er een met een lagere uitstoot. Pleur je oude computer weg en koop er een met minder vermogen.

  Vraag me echt af of onze uitstoot ook echt impact heeft op het milieu.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Inderdaad Cloudsurfer, een groene Apple gaat de wereld echt niet redden. Mensen worden bovendien CO2-moe.

  Wil je echt iets doen voor het milieu? Eet 1 dag per week geen vlees:)

  interesse? http://www.eatgreen.nl/content/wat-eatgreen

  Groet van een carnivoor :D

 • Profielfoto
  MrHammond

  Goed dat Apple zich hiermee bezig houdt en zo ook een voorbeeld probeert te zijn!

  @Cloudsurfer: ja, die uitstoot heeft een enorme impact! Daar is inmiddels meer dan genoeg zichtbaar bewijs voor! Ik sluit me wel bij Sullivan aan dat Apple slechts een zeer kleine rol hierin speelt, verkeer is een veel grotere bron! En vlees eten inderdaad ook.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Juist ja, ga je huiswerk eens opnieuw doen. Je bent te veel geïndoctrineerd zo te lezen.

 • Profielfoto
  jorddka

  :D

  Maar wat is mileu (zonder tweede ‘i’)? ;)

 • Profielfoto
  Neptunus

  De tweede zin van de vierde alinea heeft een beetje veel het woord ‘en’ na een komma en loopt ook wat lastig, maar voor de rest een goed stuk. Ik vind alleen niet dat je de cijfers kan vergelijken. Het zijn namelijk metingen van de bedrijven zelf en ook nog eens over verschillende zaken.

 • Profielfoto
  NTG

  leuk dat ze een iBook G3 en een iMac als “mascotte” gebruiken voor hun campagne.