Siebren Verhoef
Siebren Verhoef Nieuws 25 september 2009

Apple brengt belasting van het milieu opnieuw in kaart

Vandaag heeft Apple de pagina’s over het milieu een update gegeven. Apple brengt hiermee de milieubelasting van het bedrijf opnieuw in kaart. Zo wordt niet alleen de milieubelasting van het productieproces meegerekend, maar ook die van de Apple producten nadat ze door consumenten zijn aangeschaft.

Volgens deze nieuwe berekening is de totale uitstoot van Apple 10,2 miljoen ton CO2. HP heeft een uitstoot van 8,4 miljoen ton CO2, en Dell stoot ‘slechts’ 0,4 miljoen ton CO2 uit. Deze laatste twee bedrijven rekenen het gebruik van de producten door consumenten echter niet mee, waardoor dit geen eerlijke vergelijking is. Ook zijn beide bedrijven groter dan Apple.

Volgens eigen zeggen zorgt het gebruik van Apple producten na aanschaf alleen al voor 53 % van de totale uitstoot van deze 10,2 miljoen CO2, terwijl 38 procent van de uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van Apple producten in Azië. Slechts 3 % van deze uitstoot is te wijten aan Apple’s eigen verrichtingen. Volgens Steve Jobs is het niet eerlijk om te bekijken hoe ‘groen’ het kantoor van een bedrijf is, als hetzelfde bedrijf vervolgens miljoenen stroomvretende producten verkoopt die ook nog eens giftige stoffen bevatten.

Voorheen hield Apple zich een stuk minder met het mileu bezig, tot ergernis van instanties als Greenpeace. De laatste jaren is Apple meer met het mileu bezig, en heeft het bedrijf er onder andere voor gezorgd dat schadelijke stoffen veel minder voorkwamen in de producten, en dat verpakkingen kleiner werden gemaakt. Greenpeace heeft veel kritiek gehad op Apple omdat ze minder plannen hadden om het milieu minder te belasten dan hun concurrenten. Volgens Steve Jobs was dit oneerlijk, en zou Greenpeace meer moeten kijken naar wat er bereikt is, in plaats van naar plannen in de toekomst. Zo was Apple de eerste computerfabrikant stopte met het produceren van CRT-monitoren, die lood bevatten.

Milieudeskundigen zijn blij met deze stap van Apple, en hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Apple volgen. Andere deskundigen noemen de cijfers over het verbruik van producten na de aanschaf te makkelijk manipuleerbaar, en dus niet objectief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple brengt belasting van het milieu opnieuw in kaart
Sluiten