Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 augustus 2009

Phil Schiller spreekt over App Store controverse

Het gebeurt niet vaak dat Apple reageert op aantijgingen uit de blogosphere. Nog zeldzamer zijn opmerkingen dat het bedrijf niet altijd perfect is in zijn doen en laten. Toch passeert het bovenstaande de revue in een e-mail die Apple’s Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller gisteren stuurde aan het blog DaringFireball. Daarin reageerde hij op de berichtgeving van de site over de voortdurende App Store controverse.

DaringFireball schreef onlangs over het toelatingsbeleid dat Apple hanteert voor de App Store. Bepaalde Apps worden plotseling verwijderd en andere Apps zouden helemaal niet of pas na censurering toegelaten worden tot Apple’s online iPhone software winkel. Als voorbeeld werd de App Ninjawords gebruikt. Dit woordenboek voor ninjas zou enkel na een censuurronde in Cupertino in de App Store verschenen zijn. In zijn reactie zegt Schiller kortweg dat dit onzin is.

UIt delen van de e-mail die DaringFireball online heeft gezet blijkt dat de Ninjawords nooit door Apple gecensureerd is. Wel heeft men in Cupertino de App eerder dit jaar afgewezen voor de grote hoeveelheden ‘ongepaste’ woorden en uitdrukkingen. Als opmerking werd hierbij geplaatst dat de App opnieuw ingediend kon worden zodra het nieuwe leeftijd-classificatiesysteem voor Apps actief zou zijn. Met een 17+ rating zou Ninjawords op dat moment zonder probleem in de App Store kunnen verschijnen. De ontwikkelaars hebben er echter voor gekozen om daar niet op te wachten en hebben Ninjawords zelf gekuist om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de verkoop.

Toch steekt Phil ook de hand in eigen boezem en geeft hij in zijn e-mail volmondig toe dat Apple nog geen perfect beleid heeft ontwikkeld voor de toelating van Apps. Toch staat de beste ervaring voor ontwikkelaars en consumenten centraal bij de beslissingen die Apple maakt, zo besluit hij zijn e-mail. Daarmee lijkt dit brandje geblust en blijkt Apple niet altijd zo gesloten te zijn als we van ze gewend zijn.

Reageer op artikel:
Phil Schiller spreekt over App Store controverse
Sluiten