Siebren Verhoef
Siebren Verhoef Nieuws 31 augustus 2009

Met het oog op Snow Leopard: Veranderingen op het eerste oog

Nu Snow Leopard overal verkrijgbaar is kijkt OMT naar de verbeteringen en vernieuwingen die deze nieuwe versie van Mac OS X te bieden heeft. Zo kijken we naar de verschillen met Leopard die meteen opvallen, en gaan we ook dieper in op de veranderingen onder de motorkap die je niet meteen ziet.

Vandaag in deel 1: de veranderingen op het eerste oog. Van de installatie tot het eerste gebruik van Snow Leopard. Wat zijn de eerste dingen die opvallen als het gaat om het uiterlijk en de nieuwe functies van Snow Leopard? Welk programma heeft de grootste verandering ondergaan?

Installatie
Bij het installeren van Snow Leopard valt meteen de eerste verandering op. De installatie start meteen, zonder dat de computer herstart hoeft te worden. Ergens halverwege de installatie zal de computer één keer herstarten. De installatie neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Standaard wordt een upgrade gestart waarbij al je programma’s, instellingen en bestanden bewaard blijven. Het is ook mogelijk om een complete ‘clean install’ uit te voeren waarbij alle gegevens worden gewist. In het laatste geval is het belangrijk om eerst een backup van alle belangrijke bestanden te maken.

Snelheid
Nadat de installatie voltooid is wordt het gebruikelijke introductiefilmpje vertoond, waarna de computer klaar is om te gebruiken. Wat hierbij direct opvalt is dat de snelheid van sommige handelingen er flink op vooruitgegaan is. Zo voelen dingen als het openen van een jpeg bestand in Voorvertoning of het uit de sluimerstand halen van je Mac nu merkbaar sneller aan.

Exposé
Op het eerste gezicht vallen de cosmetische verschillen met Leopard niet echt op. Wanneer je echter exposé gebruikt, merk je dat de vensters op een iets andere manier worden gerangschikt. Het handige is dat hierbij alle titels van bestanden en programma’s meteen zichtbaar zijn, zonder dat de muis over deze vensters hoeft te worden bewogen. Ook worden geminimaliseerde programma’s onder een scheidingslijn weergegeven. Exposé is nu ook vanuit het Dock te gebruiken. Door de muis even ingedrukt te houden op het icoon van een geopend programma, zie je alleen de open vensters van dat programma. Dit zorgt ervoor dat je minder lang bezig bent met het zoeken naar het juiste venster. In Leopard konden ook enkel de vensters van een bepaald programma getoond worden, maar dit was alleen mogelijk bij het actieve programma.

Vernieuwde weergave van Exposé in Snow Leopard.

Stacks
Een andere verandering die opvalt zit ook in het Dock. Behalve dat de menu’s in het Dock een nieuw donker uiterlijk hebben gekregen, zijn ook de Stacks die we kennen uit Leopard verbeterd. Zo is het nu mogelijk om binnen deze stacks te bladeren in eventuele mappen. Voorheen werd een map in de Finder geopend wanneer deze werd aangeklikt in een Stack. Een andere verandering is dat bij een map die veel verschillende onderdelen bevat een scrollbalkje wordt getoond. Je kunt dus binnen de Stack veel meer bekijken zonder dat je direct naar de Finder wordt verwezen.

Finder
Een tijdbesparende verandering in de Finder is dat je in symboolweergave met een schuifje de grootte van de symbolen kunt aanpassen. Dit is makkelijk bij bijvoorbeeld het zoeken naar een bepaalde foto, zonder dat je moet overschakelen naar Cover Flow weergave of Quick Look. Ook handig is dat je direct door documenten kunt bladeren met behulp van pijltjes op het symbool.

QuickTime X
Het programma van Snow Leopard dat de meest ingrijpende verandering heeft ondergaan is QuickTime. De nieuwe versie van Quicktime heeft een compleet nieuwe minimalistische interface waarbij geen knoppen en titelbalk zichtbaar zijn als een filmpje wordt afgespeeld. Deze worden zichtbaar als er met de muis over het venster wordt bewogen. Verder is het nu ook mogelijk om met QuickTime audio of video op te nemen met je iSight camera. Als je nog een versie van QuickTime 7 Pro op je Mac hebt staan wordt deze bij de installatie van Snow Leopard verplaatst naar de map hulpprogramma’s.

QuickTime X toont geen knoppen tijdens het afspelen.

Meer over de nieuwe functionaliteit van Snow Leopard vind je in het OMT archief:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met het oog op Snow Leopard: Veranderingen op het eerste oog
Sluiten