Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 31 augustus 2009

Je Mac is lek!

Je realiseert het je misschien niet, maar de Mac die (waarschijnlijk) op dit moment voor je staat is zo lek als een mandje. Tot die conclusie komt het onderzoeksbureau van IBM, X-Force. Ieder kwartaal houden ze daar bij hoe kwetsbaar onze computers nu eigenlijk zijn. Dit doen ze door het aantal lekken te tellen in software en besturingssystemen. In tegenstelling tot wat menig Mac-gebruiker zou verwachten doet Apple het niet goed en heeft het inmiddels zelfs Microsoft ingehaald. Daarmee krijgt Apple het twijfelachtige predikaat ‘Meest lekke ontwikkelaar’ van de onderzoekers, gevolgd door SUN en Microsoft.

Kijkend naar het dichten van de aangetroffen lekken wordt het nieuws niet veel beter. Weliswaar spant Joomla! hier de kroon met 80% onopgeloste problemen, Apple komt met 18% op een weinig eervolle tweede plek, gevolgd door Microsoft met 17% niet-gerepareerde kwetsbaarheden in software. De meeste beveiliginsproblemen onstaan volgens X-Force nog altijd in webapplicaties. Met name ‘Cross site scirpting’ (XSS), ‘file include’ kwetsbaarheden en ‘SQL Injection’ zorgen voor de grootste problemen.

X-Force onderzocht ook het aantal lekken in besturingssystemen. Hierbij ‘wint’ Sun Solaris, gevolgd door Apple, Linux en Microsoft. De onderzoekers relativeren deze cijfers vervolgens zelf door ook een overzicht te maken van érnstige lekken. Hierbij staat Microsoft met 39% bovenaan, gevolgd door Apple met 18% en Sun plus Linux als hekkensluiter met ieder 14% serieuze problemen in het OS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je Mac is lek!
Sluiten