Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 10 augustus 2009

Is Apple de nieuwe Big Brother?

“Zes jaar en 20 duizend dollar geleden” switchte internet entrepeneur Jason Calacanis naar Apple. Dit na jarenlange Microsoft adoratie die over ging op het moment dat hij erg veel tijd kwijt was aan virussen, driverproblemen en andere Microsoft eigenaardigheden.

Apple was de oplossing. Maar het begint de laatste maanden te knagen bij Jason. Ook de liefdesverhouding met Apple lijkt niet stand te houden. Dit komt door de cultuur en openheid bij Apple. Apple is verworden tot de Big Brother tegen wie het in 1984 vocht. Steve Jobs is nu de boosdoener en zijn slachtoffer is, 25 jaar later, de open source beweging.

“Steve Jobs is on the cusp of devolving from the visionary radical we all love to a sad, old hypocrite and control freak–a sellout of epic proportions.”

Lees verder voor de argumenten die Jason aanvoert tegen het gesloten beleid van Apple.

“Destroying MP3 player innovation through anti-competitive practices”
Het gesloten systeem van de iPod en iTunes gaat innovatie tegen. Jason betoogt voor een iTunes API zodat iedere MP3-fabrikant iTunes kan gebruiken voor het synchroniseren van niet-iPods. Hierdoor kan de consument ook kiezen voor MP3-spelers met ingebouwde radio, televisie, spelletjes, recorders, dubbele koptelefoon, etc.

“Monopolistic practices in telecommunications”
Om gebruik te kunnen maken van alle iPhone features, ben je gedwongen tot een door Apple bepaalde provider. Zorg dat de iPhone bij ieder gewenste provider werkt en zorg ervoor dat je twee SIM-kaartjen in je iPhone kwijt kunt. Hierdoor kun je de ene provider gebruiken voor data, de andere voor gesprekken.

“Draconian App Store policies that are, frankly, insulting”
Iedere applicatie voor de iPhone wordt door Apple gecontroleerd. Volgens Apple om het telefoonnetwerk te beveiligen. Er zou een optie moeten komen om als iPhone gebruiker niet goedgekeurde applicaties te downloaden. Hiermee zou je wel afstand doen van je garantie.

“Being a horrible hypocrite by banning other browsers on the iPhone”
Opera is een perfecte browser. Hij wordt echter niet toegelaten op de iPhone door Apple met de reden dat hij functionaliteiten van Apple software kopieert. Hiermee is Apple slechter dan Microsoft en Internet Explorer. Ze dwingen je niet alleen te werken met Safari, ontwikkelaars wordt het ook nog eens verboden om zelf een browser te lanceren voor de iPhone. Oplossing: laat gebruikers zelf hun favoriete browser kiezen.

Jason sluit af met een paar vragen die we hier herhalen.
1 – Als Apple meer open was in haar beleid, zou het dan succesvoller zijn of niet?
2 – Denk je dat Apple antitrustrechtzaken te wachten staat, net zoals Microsoft in het verleden?
3 – Denk je dat Apple met haar goede imago wegkomt bij consumenten met dit slechte gedrag?

OMT vraagt zich af: hoe staat het met jouw liefdesverhouding met Apple?

Reageer op artikel:
Is Apple de nieuwe Big Brother?
Sluiten