Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 29 augustus 2009

Als je iPod je lief is…

Wanneer je je Mac of je iPod aan je stereosetje wilt knopen, kun je natuurlijk een paar strekkende meter dropveterkabel halen bij de lokale bouwmarkt, het ene eind in de hoofdtelefoonuitgang van het apparaat met het Apple-logo prikken en de andere kant in een line-ingang van je versterker – en net doen alsof je heel gelukkig wordt van wat je hoort. Dat zeg ik: Gamma!

Voor de muziekliefhebber met iets meer onderscheidend vermogen zijn het daarentegen interessante tijden. Zo deed het Engelse Naim Audio de afgelopen week kond van haar nieuwe DAC-in-aantocht: een plezierig, strak in de huisstijl vormgegeven apparaat, dat belooft om het digitale signaal uit je Mac of Airport Express op hartverscheurende wijze om te zetten naar een teder audiosignaal.

Jitter en andere electronische artefacten die het digitale S/PDIF signaal nog wel eens willen teisteren worden effectief bestreden door het inzetten van eigen flashgeheugen, dat de inkomende signalen buffert en via een eigen klok met minutieuze timing aanbiedt aan de DAC-chips.

Ook iPod-fans worden niet vergeten: de nieuwe Naim tapt uit iPods vanaf de vijfde generatie het digitale signaal direct af (de formele toestemming hiervoor van Apple wordt naar eigen zeggen binnen enkele weken verkregen) en vermijdt zo de gebrekkige D/A conversie van de iPod zelf. Hetzelfde kunstje wordt weliswaar al enige maanden geflikt door Wadia met de iTransport, maar Naim voert dit nog iets verder door het signaal direct en perfect getimed te voeren aan de eigen DAC-chips.

De nieuwe DAC is leverbaar vanaf eind septemer/begin oktober tegen een prijsstelling waarvan gefluisterd wordt dat deze rond de 2000 Engelse ponden ligt. Liefhebbers kunnen zich hier alvast verlekkeren aan de whitepaper (PDF).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je iPod je lief is…
Sluiten