Statenweg
Statenweg Nieuws 9 juli 2009

Uitvinder LSD correspondeerde met Steve Jobs

De Zwitserse scheikundige Dr. Albert Hofmann (1906 – 2008) voelde zich niet lekker toen hij in 1938 van zijn laboratorium naar huis fietste. Eenmaal thuisgekomen bemerkte hij een versterking van zijn verbeeldingskracht en waarnemingen. Vlak daarvoor was hij aan het werk geweest met het stofje lyserginezuurdiëthylamide, ook wel bekend als LSD. Bij toeval had hij de psychedelische werking ervan ontdekt. In de jaren ’60 en ’70 werd het middel omarmd door de hippiegeneratie, waarna de autoriteiten het al snel verboden.

Ook Steve Jobs nam in de jaren ’70 van het goedje en noemde zijn LSD-ervaring een van de twee of drie belangrijkste gebeurtenissen in zijn leven. Er wordt ook wel beweerd dat LSD in die tijd een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de computerrevolutie.

Met dit in het achterhoofd stuurde Albert Hofmann in 2007 -één jaar voor zijn dood- een brief aan Apple’s CEO. Niet op de laatste plaats om hem uit te horen over zijn ervaringen, maar vooral om geld te vragen voor een onderzoeksproject naar de medische toepassing van LSD. Naar verluidt heeft er daarna een 30 minuten durend telefoongesprek plaatsgevonden tussen Jobs en Rick Doblin, de man die het onderzoek leidt. Geld is er nooit overgemaakt naar Zwitserland.

Lees verder voor de originele brief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitvinder LSD correspondeerde met Steve Jobs
Sluiten