Jorg
Jorg Nieuws 28 juli 2009

Podcasts downloaden, beheren en beluisteren op de iPhone

De meeste lezers van deze website zullen wel bekend zijn met het fenomeen podcasting. De One More Thing podcast brengt veel Apple-gebruikers al enige jaren op de hoogte van de laatste beslommeringen uit de wereld van Mac en iPhone. Veel van deze luisteraars zullen een iPhone gebruiken om naar de afleveringen te luisteren. Apple heeft een groot aantal functies opgenomen in iTunes en de iPhone waardoor het gemakkelijker wordt om al je podcasts overzichtelijk te beheren. In dit artikel bekijken we hoe deze functionaliteiten werken en waar de beperkingen liggen. Tot slot volgt een persoonlijk inkijkje in mijn favoriete Apple-podcasts.

Ik ben een grootverbruiker van podcasts (hierover later in dit artikel meer), dus het is geen wonder dat ik erg blij was toen Apple in juni 2005 officiële ondersteuning voor podcasts opnam in iTunes 4.9 en in de interface van de iPod. Dit gegeven maakte podcasting zichtbaar voor het grote publiek, en inspireerde Koen, Lucas en Jan-David om te starten met de door ons zo gewaardeerde podcast over alles Apple.

Vóór deze omarming van het fenomeen podcasting door Apple was het omslachtig om afleveringen te downloaden: je had een aparte podcast “aggregator” nodig die de podcasts als afspeellijsten naar iTunes stuurde. Het was niet mogelijk om deze audiobestanden te identificeren als podcasts, laat staan dat je gebruik kon maken van functies als het identificeren van onbeluisterde afleveringen of het afspelen hervatten vanaf het punt waar je gestopt was. Apple besefte dat het inbouwen van een podcast-directory in iTunes wederom een reden was voor gebruikers om de online winkel te bezoeken. Want hoewel de podcasts Apple an-sich geen geld opleveren, wordt de gebruiker op deze manier wel geconfronteerd met andere, betaalde, content in de iTunes Store.

De iPhone krijgt échte podcast-ondersteuning

De iPhone biedt al sinds het begin ondersteuning voor podcasts. Echter, pas sinds firmware versie 2.1 (september 2008) is deze ondersteuning een beetje volwassen geworden. in de lijsten werden vanaf dat moment de namen van de makers weergegeven alsmede de resterende speeltijd. Er was slechts één element zichtbaar afwezig: het direct op het appraat kunnen downloaden van podcasts zonder deze te hoeven synchroniseren vanaf iTunes op de Mac.

Je kunt je voorstellen dat ik blij verrast was toen ik vernam dat de 2.2 versie gebruikers in staat zou stellen direct nieuwe afleveringen te kunnen downloaden op de iPhone. Ik synchroniseer de meeste gegevens “over-the-air” (mijn Mac mini dient als server voor mail, contacten en agenda’s, en MobileMe draagt zorg voor het synchroniseren van mijn Safari-bladwijzers). Het enige waarvoor ik nog steeds een dagelijkse sync moest uitvoeren was het overzetten van nieuwe podcast-uitzendingen.

Zou ik dan eindelijk verlost worden van de kabel met de komst van de nieuwe podcast-functies in iPhone 2.2? Helaas bleek dat niet het geval.

Beperkingen van de podcast-functionaliteit op de iPhone

Ik denk dat Apple een aantal bewuste, maar deslaniettemin beperkende beslissingen heeft genomen bij het downloaden van nieuwe podcasts op de iPhone, en dat die terug te herleiden zijn naar twee hoofdoverwegingen. Op de eerste plaats moest worden voorkomen dat een gebruiker (ongemerkt) veel gegevens download via het telefoonnetwerk. En op de tweede plaats moest ervoor gezorgd worden dat de iTunes Store dé plek blijft waar mensen op zoek moeten naar nieuwe podcasts, omwille van redenen die ik hierboven heb aangegeven.

Laten we enkele van de podcast-functionaliteiten in iPhone 2.2 eens nader bekijken:

– Je kunt je niet “abonneren” op een podcast. Er is geen mogelijkheid om nieuwe afleveringen automatisch te downloaden wanneer ze beschikbaar komen. Ik kan me voorstellen dat het hebben van een aantal abonnementen snel kan leiden tot het genereren van grote hoeveelheden netwerkverkeer. Maar waarom zou de iPhone niet op zijn minst kunnen uitkijken naar nieuwe afleveringen, en vervolgens de gebruiker een seintje geven zodat deze ze handmatig kan downloaden? De enige manier om nu te kunnen zien of er nieuwe afleveringen zijn is door te klikken op “Download meer afleveringen” onder elke podcastlijst. En dat brengt ons bij het volgende punt.

– In tegenstelling tot de situatie op de Mac, waarbij de podcast-directory en het downloaden van afleveringen zijn geïntegreerd in hetzelfde programma waarin je je audiobestanden beheert, is er op de iPhone een specifiek onderscheid tussen de iTunes Store waarin je podcasts kunt zoeken, en de iPod applicatie waarin je ze kunt afspelen. Dit houdt in dat je, wanneer je op “Download meer aflerveringen” klikt, direct het iPod programma verlaat en naar de iTunes app springt. Wanneer je hier de handelingen hebt uitgevoerd voor het downloaden van nieuwe afleveringen, moet je terugkeren naar het Home-scherm, moet je de iPod-applicatie starten, moet je naar de podcast-sectie gaan, en moet je vervolgens de gewenste aflevering opzoeken om hem af te spelen. Kortom: waarom is het downloaden van podcasts niet geïntegreerd in de iPod-applicatie?

– Wanneer je in de iTunes app de lijst met afleveringen bekijkt die je van een bepaalde podcast kunt downloaden, is het niet mogelijk om te zien welke afleveringen er al op de iPhone staan. Dit betekent dat je de titel of het nummer van de laatste podcast moet onthouden voordat je op “Download meer afleveringen” klikt, en vervolgens de nieuwe aflevering moet selecteren. Bizar.

– Erger nog: Als je een aflevering selecteert die al op de iPhone aanwezig is, wordt deze eenvoudigweg nogmaals gedownload, en wordt de oorspronkelijke aflevering vervangen. Een nodeloze verspilling van bandbreedte.

– Je dient voor elke podcast individueel te checken of er nog nieuwe episodes zijn, er is geen functie als “Controleer alle podcasts op nieuwe afleveringen”. Dit betekent een groot aantal keren heen-en-weer springen tussen de iTunes en de iPod applicaties, omdat je bovengenoemde complexe handelingen voor elke podcast opnieuw moet uitvoeren.

– Podcasts die je download op de iPhone worden bij een sync met de computer altijd gekopiëerd naar iTunes. Dit kun je niet uitzetten. Voor de meeste gebruikers, inclusief mijzelf, is het niet nodig om de podcasts ook op de Mac te kunnen beluisteren, en vertraagt dit dus het toch al niet rappe synchronisatieproces.

– Je kunt afleveringen van een podcast wissen van je iPhone door de gebruikelijke vingerbeweging van links naar rechts te maken, maar wanneer de podcast ook op je Mac aanwezig was, wordt deze bij een volgende sync gewoon weer teruggeplaatst op de iPhone. De “gewist” indicatie wordt blijkbaar niet meegenomen.

– Er is een limiet voor het downloaden van podcasts via het telefoonnetwerk van 10 MB, vergelijkbaar met de beperking van de App Store. Voor grotere afleveringen heb je een Wi-Fi verbinding nodig. Wederom kan ik begrip opbrengen voor de beweegredenen om het mobiele netwerk te ontlasten, maar dit maakt het downloaden van podcasts zonder Wi-Fi praktisch onmogelijk. 10 MB staat ruwweg gelijk aan 10 minuten audio, een lengte die door vrijwel alle podcasts wordt overschreden. (Er is een streaming-functie in de iTunes applicatie op de iPhone, zodat je de aflevering niet hoeft te downloaden maar hem direct kunt beluisteren. Continuiteit van weergave is hier echter afhankelijk van de netwerk-verbinding, en bovendien vormt het constante netwerkverkeer een grotere belasting voor de batterij.)

De podcast-verdwijntruc

Maar het grootste gemis voor mij is de onmogelijkheid om naar nieuwe afleveringen te zoeken van podcasts waarvan er op een bepaald moment geen afleveringen meer van op je iPhone staan. Ik had altijd de gewoonte om afleveringen te wissen die ik had beluisterd in iTunes, zodat ze bij een sync ook gewist werden van mijn iPod/iPhone. Wanneer er echter geen afleveringen meer op de iPhone staan, is de gehele entry voor deze podcast verdwenen, en is dus ook de optie “Download meer afleveringen” niet meer aanwezig. Je zou in dat geval in de iTunes app opnieuw op zoek moeten naar de gewenste podcast, om velvolgens de nieuwe aflevering te downloaden.

Dit probleem is te omzeilen door iTunes op de Mac zo in te stellen dat de laatste aflevering van een bepaalde podcast altijd bewaard blijft, zodat bij een sync altijd ten minste één aflvering van elke podcast op de iPhone staat. Dan moet ik echter afstappen van mijn jarenlange gewoonte om beluisterde afleveringen te verwijderen om zo mijn lange podcastlijst een opgeschoonde aanblik te geven.

Podcasts op de iPhone: conclusies

In iPhone OS 3.0 heeft Apple wederom een aantal functies voor podcasts toegevoegd, zoals de mogelijkheid om ze in halve of dubbele snelheid af te spelen, om snel 30 seconden terug te springen, of om podcastsuggesties naar vrienden te kunnen mailen. De bovengenoemde problemen bleven echter onaangeroerd.

Kortom: Het downloaden van podcasts op de iPhone is zó omslachtig, dat ik dat nog steeds doe met iTunes op de Mac om ze vervolgens naar de iPhone te synchroniseren. En alleen in die gevallen dat ik lang van huis ben, zoek ik een Wi-Fi hotspot op om nieuwe afleveringen op het toestel zelf te downloaden. Het lijkt er op dat ik mijn stiekeme hoop dat het opladen van de iPhone op mijn nachtkastje het enige moment zou zijn waarop ik het toestel zou moeten aansluiten met een kabel, voorlopig niet bewaarheid wordt.

Naar welke podcasts luister ik zelf?

Ik ben vanaf het begin gefascineerd geweest door het gegeven dat het mogelijk was voor iedereen -van grote mediaconglomeraten tot individuen met een mening en een microfoon- om audioprogramma’s te maken en deze te distribueren via het Internet. Ik vind het fantastisch om te luisteren naar gesprekken en discussies over mijn favoriete onderwerpen op momenten dat ik dingen doe die niet mijn volledige aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld tijdens het reizen met de trein, het lopen naar de supermarkt of het doen van huishoudelijke klusjes. Maar in mijn geval vooral tijdens nachtelijke wandelingtjes langs de Waal. (Wie mij volgt op Twitter via @JorgK ziet om die reden op late tijdstippen vaak tweets voorbij komen die geïnspireerd werden door een onderwerp uit een podcast, al dan niet vergezeld van een foto’tje van Nijmegen bij nacht.)

Ik beluister ongeveer een tiental podcasts met grote regelmaat, en de meeste gaan over Apple en de Mac. Dit varieert van de dagelijkse nieuwsupdate in Mac OS Ken, die het nieuws van de dag in ongeveer een kwartiertje samenvat, via de wekelijkse Macworld podcast, tot de MacBreak Weekly show, die afhankelijk van de samenstelling van het presentatorenpanel tot wel anderhalf uur duurt (mijn favoriete afleveringen zijn die waarin Andy Ihnatko deelneemt aan het programma, een van de grappigste en slimste Apple-commentatoren die ik ken). Tot de shows die ik beluister wanneer ik er aan toe kom behoren de MacCast en de Typical Mac User Pocast. Beide laatstgenoemde podcasts leggen meer nadruk op praktische zaken rondom het gebruik van de Mac, en niet zozeer op nieuws en analyse. En last but not least is er natuurlijk de One More Thing podcast, inmiddels alweer ruim 4 jaar de nummer één nieuwsbron voor Apple-gebruikers in Nederland en België.

Ik ben benieuwd naar welke podcasts de lezers van One More Thing luisteren. Suggesties zijn welkom in de comments.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Podcasts downloaden, beheren en beluisteren op de iPhone
Sluiten