Jorg
Jorg Nieuws 26 juli 2009

Met wie doet Apple het? – Online dienstenleveranciers op Mac en iPhone

Een modern besturingssysteem houdt niet op bij het bureaublad van de gebruiker. Er zijn veel handige functies en diensten geïntegreerd in het systeem waarvoor wordt uitgeweken naar het Internet. Mac OS X en de iPhone vormen hierop geen uitzondering. Denk aan het snel kunnen zien van de weersverwachting in Dashboard, het kunnen raadplegen van de Wikipedia vanuit het Woordenboekprogramma, het automatisch herkennen van je CD’s in iTunes of het direct online kunnen plaatsen van video’s.

We staan er niet meer dagelijks bij stil dat al deze diensten worden aangeboden door een groot aantal verschillende partijen. Misschien komt dat omdat Apple er zorg voor draagt dat ze naadloos in onze Mac- en iPhone-ervaring worden opgenomen. Toch zijn het deze onafhankelijke leveranciers waarmee Apple overeenkomsten heeft gesloten die onze computerbeleving nét dat extra stukje gemak bieden. En zeker bij een bedrijf dat zo kien op is een uniforme gebruikerservaring, is het des te interessanter om te zien wie Apple daarbij een handje helpt.

Het is interessant om te zien welke politieke overwegingen er schuil gaan achter de keuze voor bedrijven waarmee Apple wil samenwerken. Vaak zullen dit partijen zijn waarbij de combinatie beiden een voordeel biedt, en waarbij de opname ervan in Mac OS X of de iPhone de eigen plannen van Apple voor nu (en in de toekomst!) niet in de weg zit. Deze keuzes houden voor gebruikers in dat het gebruikersgemak in veel gevallen wordt verhoogd, maar dat, wanneer de door jouw geprefereerde dienst niet wordt ondersteund, je van een koude kermis thuiskomt.

Zo kun je met iChat wel chatten met AIM-gebruikers maar niet met gebruikers van MSN Live Messenger, is wel mogelijk om je foto’s direct vanuit iPhoto op Facebook te zetten maar behoort MySpace niet tot de mogelijkheden en kun je wel zoeken in de Wikipedia met het Woordenboekprogramma maar niet in de Britannica. Soms lijkt Apple partijen bewust niet te willen steunen met bepaalde diensten, zo zien we bijvoorbeeld Yahoo!’s Flickr op meerdere plekken terug, maar ontbreekt consequent Google’s Picasa. Ook hier lijken politieke beslissingen aan de basis te liggen.

Apple’s eigen MobileMe lijkt op een aantal punten overlap te vertonen met de diensten van anderen die Apple in zijn systeem heeft opgenomen, bijvoorbeeld daar waar het gaat om e-mail en fotogalerijen. Hier vermoeden we echter een één-tweetje met “vrienden” Google en Yahoo!, om zo gebruikers te ontmoedigen gebruik te maken van Hotmail of Live Spaces. Niets maakt zo eendrachtig als een gemeenschappelijke vijand, en in het bestrijden van Microsoft lijken deze bedrijven elkaar te hebben gevonden. Met dit doel voor ogen lijken ze zelfs bereid enkele klanten te verspelen ten bate van één van de partners.

In onderstaand lijstje hebben we geprobeerd een overzicht te maken van bedrijven en instellingen waarvan de diensten in Mac OS X en de iPhone zijn geïntegreerd. Zo staat in dit overzicht bijvoorbeeld wel GMail (een voorgeconfigureerde dienst op de iPhone die gebruik maakt van de online service van een externe partij), maar niet Exchange (hiervoor worden geen online diensten van derden gebruikt). Merk op dat het hier uitsluitend gaat om online diensten, en dus niet om stukken programmeercode of andere elementen van derde partijen (zoals drivers, lettertypes of codecs) die in de besturingssystemen zijn opgenomen, want daarover valt zo veel te schrijven dat hiervoor een apart artikel op zijn plaats zou zijn.

Welke partijen zijn we in ons overzicht nog vergeten? Eventuele aanvullingen in de comments zullen worden opgenomen in dit overzicht.

Google
– iMovie: Filmpjes vanuit iMovie direct exporteren naar YouTube
– QuickTime: Filmpjes van QuickTime direct exporteren naar YouTube (Snow Leopard)
– iPhoto: Locaties van foto’s weergeven op een kaart van Google Maps
– Adresboek: Locaties van contactpersonen weergeven op een kaart van Google Maps
– iWeb: Direct plaatsen van Google Maps kaarten
– iWeb: Direct plaatsen van YouTube video
– iWeb: Ondersteuning van Google AdSense advertentieprogramma
– Safari: Geïntegreerde Google-zoekfunctie
– Dashboard: Google zoekwidget
– iPhone YouTube: YouTube viewer applicatie
– iPhone Mail: Voorgeconfigureerde instellingen voor GMail
– iPhone Kaarten: Kaart- en sattelietbeelden en bedrijvendirectory van Google Maps
– iPhone Safari: Geïntegreerde Google-zoekfunctie
– AppleTV: YouTube viewer applicatie

Yahoo!
– iPhoto: Foto’s direct exporteren naar Flickr
– Dashboard: Aandelenkoersen van Yahoo! News
– Dashboard: Valutakoersen van Yahoo! Finance
– iPhone Mail: Voorgeconfigureerde instellingen voor Yahoo! mail (met push)
– iPhone Weer: Weerbericht van Yahoo! News
– iPhone Aandelen: Aandelenkoersen van Yahoo! News
– iPhone Safari: Geïntegreerde Yahoo!-zoekfunctie
– AppleTV: Flickr viewer applicatie

Facebook
– iPhoto: Foto’s direct exporteren naar Facebook

America Online AOL
– iChat: Intergratie met AOL Instant Messenger (AIM)
– iPhone Mail: Voorgeconfigureerde instellingen voor AOL mail

Wikipedia Foundation
– Woordenboek: Raadplegen van Wikipedia artikelen vanuit Woordenboek

Gracenote (Sony)
– iTunes: Automatisch herkennen van albuminformatie bij importeren van CD’s

Audible (Amazon)
– iTunes: Direct kunnen kopen van Audible luisterboeken, ondersteuning voor afspelen
– iPhone iPod/iTunes: Direct kunnen kopen van Audible luisterboeken, ondersteuning voor afspelen

Skyhook Wireless
– Mac OS X: Locatiebepaling aan de hand van telefoonmasten en Wi-Fi basestations (Snow Leopard)
– iPhone: Locatiebepaling aan de hand van telefoonmasten en Wi-Fi basestations

AccuWeather
– Dashboard: Weerbericht gebaseerd op AccuWeather.com

InfoUSA
– Dashboard: Yellow Pages raadplegen met behulp van Directory Assistance Plus

Systran
– Dashboard: Vertaalwidget

ESPN (Disney)
– Dashboard: Sportnieuwswidget

Flytecomm
– Dashboard: Vluchtinformatiewidget

Fandango (Comcast)
– Dashboard: Bioscoopinformatiewidget

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met wie doet Apple het? – Online dienstenleveranciers op Mac en iPhone
Sluiten