iDisk voor onderweg

Door: Jan David Hanrath - 33 reacties

iDisk is de netwerk hardeschijf die je krijgt bij een abonnement op MobileMe. Het verschijnt al jaren in de Finder onder je Macintosh HD en is over je jaren geleidelijk aan groter en groter gegroeid. Momenteel krijg je 20 Gigabyte die je zelf mag verdelen over je e-mail en iDisk. De public-folder op de iDisk stelt je in staat om met het grootste gemak bestanden te delen met zowel Mac als Windowsgebruikers.

Nu kun je je iDisk ook permanent bij je hebben, want zojuist is de langverwachte MobileMe iDisk-app in de App Store verschenen. Het programmaatje, dat door Apple zelf is gemaakt, kost niets en stelt je in staat om alle door het iPhone OS ondersteunde bestanden vanaf je iDisk op je iPhone of iPod Touch te bekijken.

Je kunt delen van teksten met kopieren en plakken overnemen naar andere iPhone apps, maar de documenten op de iDisk zijn niet te wijzigen of te verplaatsen op de iPhone zelf. De app filtert zelf je contactenlijst op mensen met een @me.com en @mac.com e-mailadres. Hierdoor is het vinden van andermans publieke mappen een koud kunstje. Je eigen documenten deel je eenvoudig door mensen vanuit de iDisk app een e-mail te sturen met een downloadlink, optioneel voorzien van wachtwoord en houdbaarheidsdatum.

Een filmpje dat alle mogelijkheden van de app laat zien staat op de website van Apple.

Eén probleem lost de iDisk app niet op en dat is de beperkte snelheid van MobileMe in Europa. Net als iDisk op je Mac is iDisk op de iPhone eigenlijk te traag om lekker te werken met grote bestanden. Het wordt tijd dat Apple eens wat meer geld gaat uitgeven aan de snelheid van de transatlantische verbinding of aan een MobileMe-serverinfrastructuur in Europa.

Wat vind jij van iDisk op de iPhone/iPod Touch?

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Marconuss

  Mooie app, maar er is inderdaad meer snelheid nodig! Ik heb naast mijn MobileMe account nog hosting elders vanwege de snelheid. Nu ik toch bezig ben;-) Apple zou het ook mogelijk moeten maken om een eigen emailaccount (van eigen domein) via MobileMe te kunnen gebruiken. Tja…..

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Kun je je documentenfolder koppelen aan je iDisk?
  Dus dat alle nieuwe bestanden automatisch ook op je iDisk komen?

  Nu is het zo dat je de bestanden er zelf heen moet slepen (toch?).

 • Profielfoto
  iSneaker

  Vreemd, ik kan geopende documenten daarvan niet de tekst kopiëren. Maf.

 • Profielfoto
  wimbo

  Dar kan je isync toch voor gebruiken (of hoe heet die app voor het syncen met ‘the cloud’).

 • Profielfoto
  wimbo

  Eén probleem lost de iDisk app niet op en dat is de beperkte snelheid van MobileMe in Europa. Net als iDisk op je Mac is iDisk op de iPhone eigenlijk te traag om lekker te werken met grote bestanden. Het wordt tijd dat Apple eens wat meer geld gaat uitgeven aan de snelheid van de transatlantische verbinding of aan een MobileMe-serverinfrastructuur in Europa.

  wat dacht je van een eigen MobileMe kunnen draaien op je server thuis (of werk). Voor de nerd lekker zelf knutselen op een OSX Server en jan-met-de-pet die dergelijk functionaliteit wil kan het afnemen bij Steve.

 • Profielfoto
  Bumba86

  Ik zou het handig vinden dat we bestanden die we in de Mail app krijgen kunnen opslaan in deze iDisk app:)

 • Profielfoto
  junoburger

  Werkt Spotlight in 3.0 ook voor iDisk via deze MobileMe app?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Super. Nu nog graag directe toegang tot m’n TimeMachine.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @gijsraggers, dat kan toch al als die aan je router hangt.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  @Koetjesreep
  Ik bedoel vanaf m’n iPhone op kantoor. Dankzij de KPN werkt BackToMyMac etc niet.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  Super vet

  het zou af zijn als je ook kon editen
  Maar dan moeten we zeker eerst wachten op iWork voor de iPhone. :S

 • Profielfoto
  thajeztah

  @marconuss

  Het is mogelijk om mail van een externe pop-server op te halen in MobileMe, versturen met die account kan nog niet.

  Ook kun je je eigen domeinnaam koppelen met je MobileMe account, waardoor je bij Apple je website kunt hosten. (http://support.apple.com/kb/HT1107)

 • Profielfoto
  petitmal

  Wordt het niet eens tijd voor een aparte iPhone site?

 • Profielfoto
  paas-haas

  MobileMe is veel te duur een oplossing zoals dropbox is gratis maar nog niet te downloaden als app voor de Iphone/Ipod touch

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  @ petitmal
  Dit is een Apple site dus ook iPhone.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  @JanDavid… die opmerking over de snelheid…

  HEAR HEAR!!!!!

 • Profielfoto
  gerryvonne

  Nu nog meer snelheid inderdaad!

 • Profielfoto
  midas

  Ik wil al zo lang de 60 dagen gratis proberen maar daar heb je een creditcard voor nodig. Dus helaas pindakaas.

 • Profielfoto
  error

  Is (beperkt) handig. Ik kan geen tekst kopiëren uit een .pdf, .pages, .doc of .txt bestand. Ik kan niet zoeken met spotlight (?!). Ik kan niet gewoon een klein documentje mailen, dit moet altijd via de soms niet zo handige ‘Sharing’ functie. Ik kan geen documenten verplaatsen, geen mappen aanmaken en ik heb geen idee welke documenten er op mijn iPhone zijn gezet. Er staat nu 36 MB op…

  Over 1 of 2 weken zal de DropBox App beschikbaar zijn. Dit wordt een iDisk killer (hoop ik).

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Een iDisk killer?
  Uhm, dat kan nooit, want iDisk is een niet op zichzelf staand product.

  Dropbox is een soort van iDisk, maar MobileMe is een suite vol met allerlei handige diensten die niet stuk voor stuk vervangen kunnen worden door alternatieven.

  Ik snap best dat handige mensen een aantal uur gaan doorbrengen om te zorgen dat ze elke dienst met een gratis versie vervangen:

  ME-mail -> Gmail
  ME-agenda -> via omweg -> Gmail
  ME-contacten -> via omweg -> Gmail
  ME-foto’s -> via….. een gratis online fotodinges
  ME-iDisk -> via Dropbox
  ME-usb-disk-via-airport-share -> via alternatieve apparaatjes ergens
  ME-Find-iPhone -> uhm, geen alternatief

  Maar ja dan moet je ook nog zorgen dat de bovenstaande diensten vlekkeloos synct met je Mac/PC en ook nog met de iPhone, uiteraard “over the air”.

  Pf, wat een gedoe. Dan betaal ik liever paar tientjes per jaar voor iets dat (tegenwoordig) vlekkeloos werkt.

  Wat ik nog miste was iets waarmee ik via 3G toch nog even op mijn documenten kon kijken (iDisk) en eventueel een collega/vriend een linkje sturen naar het document. Mooier is natuurlijk dat je het in je mail als bijlage verstuurt, maar dit is toch ook niet verkeerd.

  Geef mij maar MobileMe, dat werkt zonder dat ik dingen moet uitzoeken, op elkaar afstemmen e.d.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Inderdaad een mooie toevoeging! Ik ben er zeker blij mee; al ben ik eens dat de snelheid van het me.com zo nu en dan echt te wensen overlaat!

 • Profielfoto
  MacSjon

  : Pf, wat een gedoe. Dan betaal ik liever paar tientjes per jaar voor iets dat (tegenwoordig) vlekkeloos werkt.

  Dat is juist het jammere, tegenwoordig werkt het misschien wel maar toen ik het ging proberen gaf het almaar problemen. Stom van Apple dat ze iets uitgebracht hebben wat niet af was, want ik denk dat er meer mensen zijn als ik die het geprobeerd hebben en teleurgesteld zijn en dus op zoek naar alternatieven.

  Als dat iDisk werkt zoals het zou moeten (dus ook documenten kunnen bewerken en versturen via mail, documenten lokaal opslaan op de iPhone om later snel te kunnen raadplegen) dan zou het misschien wat zijn om nog eens een poging te wagen.

  Ik had begrepen dat andere diensten binnen MobileMe nu wel fatsoenlijk werken, maar dan vind ik 80 euro (of 120 voor een gezinspakket) nog steeds een hoop geld…

 • Profielfoto
  error

  @Beakerflo
  Ik heb het alleen over de iDisk als methode om documenten op te slaan in ‘The Cloud’. DropBox heeft mij het afgelopen jaar bewezen veel handiger (sneller!) te zijn dan de iDisk. Ik denk ook echt dat de DropBox App (indien niet geweigerd door een App Store reviewer) handiger zal zijn dan de iDisk App. Vandaar ‘killer’.

  Ik ben al sinds dag 1 MobileMe gebruiker en zal dit nog jaren blijven. De sync tussen mijn verschillende machines is onmisbaar… maar de iDisk als opslagmedium is (zeker in Europa) onbruikbaar.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  “Ik had begrepen dat andere diensten binnen MobileMe nu wel fatsoenlijk werken, maar dan vind ik 80 euro (of 120 voor een gezinspakket) nog steeds een hoop geld…”

  dat is een keuze. De tijdbesparing en het gemakt dat het me oplevert is me het geld meer dan waard. En het is niet zo dat ik bulk van het geld overigens. Het is een weloverwogen keuze van een IT’er, dus alternatieve pakketten kan ik wel verzinnen, maar gewoon geen zin om alles uit te zoeken en dat het dan net niet is.

  “Dat is juist het jammere, tegenwoordig werkt het misschien wel maar toen ik het ging proberen gaf het almaar problemen. Stom van Apple dat ze iets uitgebracht hebben wat niet af was, want ik denk dat er meer mensen zijn als ik die het geprobeerd hebben en teleurgesteld zijn en dus op zoek naar alternatieven.”

  Dat mag natuurlijk. Maar ik leef in het nu. Nu werkt het wel, hoefde dus geen alternatieven te zoeken.

  “Als dat iDisk werkt zoals het zou moeten (dus ook documenten kunnen bewerken en versturen via mail, documenten lokaal opslaan op de iPhone om later snel te kunnen raadplegen) dan zou het misschien wat zijn om nog eens een poging te wagen.”

  Als iDisk werkt zoals het zou moeten?? Rare opmerking! Ik lees even hoe iDisk moet werken volgens Apple, ik lees op de website dat je de beschikking hebt over je documenten om ze in te zien en te delen met anderen. Als dat de bedoeling is dan werkt iDisk zoals hij zou moeten. Dat je een andere persoonlijke visie hebt is weer een ander verhaal.

  Wat je zoekt is niet een app die documenten deelt en inziet, maar een tekstverwerker die online documenten op kan slaan. Dat is weer een heel ander soort app.

  Als je bij elke app denkt: Ja maar hij kan niet dat… Dan blijf je altijd ontevreden, lijkt me onprettig zeg!

  “maar de iDisk als opslagmedium is (zeker in Europa) onbruikbaar.”
  Dat ben ik niet met je eens, het is zelfs erg goed bruikbaar.

 • Profielfoto
  xino

  Sowieso MobileMe moet veeeeeel sneller werken hier in Europa. Ik heb contact met Apple gehad over dit probleem en ze geven het zelf ook toe. Ligt puur aan het feit dat hun servers aan de andere kant van de wereld liggen.

  Ik ben van mening dat MobileMe heel groot kan worden MITS ze het wel bruikbaar maken voor de rest van de wereld. iDisk kan ik niet goed gebruiken, werkt gewoon te graag… punt.

  Zoveel omzet en zoveel winst, investeer het dan in cloud computing… we hebben het wel over de toekomst:)

 • Profielfoto
  Лукас

  Ik kan mij nog herinneren dat we met .mac slechts 100 megabyte kregen.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Fin: 100 Mb is enough for everybody :p

 • Profielfoto
  BoMac

  Er is maar één antwoord hierop en die heet: Dropbox!
  (ook al genoemd door anderen) http://www.getdropbox.com

  Ik heb het filmpje bekeken en alles wat je daar ziet kan ook met Dropbox inclusief bestanden bekijken, zoomen, roteren, verzenden van een link naar het bestand etc.
  2 GB is gratis en dat is voor je werkbestanden meestal wel voldoende.

  Een verschil: je hebt er geen App voor nodig, want alles werkt prachtig webbased op de iphone. ( http://www.getdropbox.com/iphone )
  Met de truc “zet in beginscherm” krijg je een mooi icoontje onder je duim.

  O ja, syncen is wel supersnel (werkt zelfs voor Windows-mensen)

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Een GRATIS en goedwerkend alternatief is soonr. Waarom betalen als het ook gratis kan? Op http://www.soonr.com kun je een gratis account aanmaken met 2GB aan ruimte. Soonr software op de computer (iMac) synct automatisch de bestanden in een specifieke map naar je account online. En met de soonr app voor je iphone kun je alle bestanden eenvoudig benaderen en bekijken. Je kunt zelfs meerdere computers binnen een account koppelen. De map documenten van zowel mijn iMac als Macbook kan ik op mijn iPhone benaderen.

  2GB is misschien voor sommigen niet genoeg, hoewel het voor tekstverwerkingsbestanden en presentaties en wat foto’s ruim voldoende is! Eventeel uitbreiden is tegen betaling mogelijk. Ik zou zeggen spaar je geld uit en doe hier je voordeel mee! :)

 • Profielfoto
  MacSjon

  ‘Dat mag natuurlijk. Maar ik leef in het nu. Nu werkt het wel, hoefde dus geen alternatieven te zoeken’

  Ja als ik in het verleden niet zo teleurgesteld was dan had ik nu waarschijnlijk al lang een MobileMe account. Ik zou toch graag nog eens 60 dagen gratis proberen om te zien of het NU echt wel werkt zoals belooft.

  ‘Als iDisk werkt zoals het zou moeten?? Rare opmerking! Ik lees even hoe iDisk moet werken volgens Apple, ik lees op de website dat je de beschikking hebt over je documenten om ze in te zien en te delen met anderen. Als dat de bedoeling is dan werkt iDisk zoals hij zou moeten. Dat je een andere persoonlijke visie hebt is weer een ander verhaal.’

  Oke misschien een beetje krom geformuleerd. Als iDisk zou kunnen wat ik er mee wil dan zou het voor mij pas echt interessant worden (zo beter?).

  ‘Als je bij elke app denkt: Ja maar hij kan niet dat… Dan blijf je altijd ontevreden, lijkt me onprettig zeg!’

  Over heel veel apps ben ik heel tevreden, zo is Remote echt mijn favoriete app (nu alleen nog coverflow erbij en het is echt af). Ze kunnen echt wel een hoop dingen verzinnen bij Apple die echt goed werken, maar er moet natuurlijk altijd wat te wensen over blijven;-)

 • Profielfoto
  Marconius

  Dropbox rules! Het is echt briljant, vooral als je met meerdere computers werkt!

 • Profielfoto
  MB12

  The missing App has finaly comed to the App Store:D

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  2 Gb is toch echt niet veel… het voordeel van 20 Gb is nu juist dat je grote bestanden makkelijk kunt delen. documenten etc mail ik wel…

  Maar ’t zou (veel) sneller mogen zijn..