Statenweg
Statenweg Nieuws 15 juli 2009

Gezichtsherkenning op de Mac

Een recente patentaanvraag van Apple openbaart plannen van het bedrijf om Mac OS X in de toekomst uit te rusten met gezichtsherkenning. Hiermee kan de Mac via de ingebouwde iSight-camera bepalen wie achter de computer heeft plaatsgenomen.

Met deze kennis kan bijvoorbeeld toegang verleend of geblokkeerd worden tot bepaalde bestanden, afhankelijk van de gebruiker. Het handmatig invoeren van een wachtwoord is dan niet meer nodig. Andersom zullen ongeautoriseerde personen bepaalde handelingen niet kunnen uitvoeren.

Een andere mogelijke toepassing van gezichtsherkenning is om te bepalen of een een gebruiker passief aanwezig is. Op deze momenten, bijvoorbeeld bij het kijken van een film, vindt weinig of geen interactie plaats met de Mac, maar is het onwenselijk dat deze automatisch het scherm dimt of de screensaver activeert. De gezichtsherkenning kan nagaan of een gebruiker nog altijd naar het scherm kijkt, of dat deze vertrokken is.

Of Apple de techniek daadwerkelijk zal inbouwen is afwachten. Tot die tijd kunnen filmliefhebbers gebruik maken van Caffeine om hun Mac wakker te houden.

Reageer op artikel:
Gezichtsherkenning op de Mac
Sluiten