Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 23 juli 2009

Apple kondigt nieuwe Logic Studio aan

Vele muzikanten zullen verheugd zijn met het nieuws waarmee Apple vandaag naar buiten kwam: een nieuwe versie van Logic Studio, de softwarebundel voor beroepsmuzikanten, live optredende artiesten en Garageband-liefhebbers die het hobbystadium gepasseerd zijn. Meer dan 200 nieuwe functies moeten het leven van een muzikant een stuk makkelijker en leuker maken.

Het nieuwe Logic Studio bestaat uit Logic Pro 9, MainStage 2, Soundtrack Pro 3 en Compressor 3.5.

Logic Pro 9 is een virtuele geluidsstudio waarmee op meerdere sporen audio-opnames kunnen worden gemaakt. De vele plug-ins zorgen ervoor dat je nauwelijks echte instrumenten meer nodig hebt. Gitaristen zullen blij zijn met de nieuwe Amp Designer- en Pedalboard-plugins. Apple zegt dat ze het geluid van een buizenversterker heel dicht benaderen. Het geluid van de versterker maak je nog overtuigender door een virtuele microfoon in een virtuele 3D-ruimte te plaatsen. Een nieuwe set Flex Time-tools biedt meer mogelijkheden om snel en gemakkelijk met de timing en het tempo van audio te experimenteren, zonder dat de originele opname aangetast wordt.

MainStage 2 is bedoeld voor live-optredens. Met de nieuwe Playback-plugins kun je het metropool-orkest voortaan thuis laten en met de Loopback-plugins maak je in realtime creatieve loops, die je kunt stapelen tijdens je optreden. De schermvullende weergave is geoptimaliseerd voor overzicht en bedieningsgemak. Door knoppen te groeperen kun je met één draai tegelijkertijd meerdere plug-in parameters aanpassen. Ook kun je de uiteindelijke audio van het optreden opnemen in vele bestandsformaten, inclusief Apple CAF voor concerten van nagenoeg elke lengte.

Met Soundtrack Pro 3 kun je meersporen audiotracks opnemen onder een videoproductie. De nieuwe functie Voice Level Match kan informatie over het volume van zangpartijen uit het ene fragment halen en die op een ander fragment toepassen, waarbij de rest van het stuk hetzelfde blijft. Niet-passende zangpartijen kunnen zo makkelijk worden gecorrigeerd. De File Editor is verbeterd met nieuwe tools voor geavanceerde bewerking en precieze volumebijstelling. Daarvoor worden specifieke frequenties uitgelicht, zoals het geritsel van een krant of het gebons van meubilair. De nieuwe functie Advanced Time Stretch kan geluid uiterst precies uitrekken en comprimeren. Soundtrack Pro maakt ook deel uit van Final Cut Studio, zodat Final Cut- en Logic-gebruikers met elkaar kunnen samenwerken en bestanden kunnen uitwisselen.

Om dit uitwisselen verder te vergemakkelijken wordt nu ook Compressor 3.5 meegeleverd met beide studio-pakketten. Met Compressor codeer je de audio en video naar een veelheid aan bestandsstructuren.

Logic Studio kost € 499. Bezitters van oudere versies van Logic Studio of Logic Pro komen in aanmerking voor de upgrade van € 199. Kopers moeten rekening houden met levertijd van vier tot zes weken. De beschikbaarheid van Logic Studio is aangepast. De order wordt nu binnen 24 uur verstuurd.

Gaat dit je allemaal iets te ver, maar ben je uitgekeken op Garageband? Kijk dan eens naar de nieuwe versie van Logic Express die ook vandaag is aangekondigd.

Reageer op artikel:
Apple kondigt nieuwe Logic Studio aan
Sluiten