TomTom ontkent overnamegeruchten

Door: Statenweg - 19 reacties

“Wij zijn niet benaderd door Apple,” aldus topman Harold Goddijn van TomTom over een mogelijke overname door het Amerikaanse bedrijf. Afgelopen vrijdag ontstond het gerucht dat Apple van plan is een belang te nemen in de onderneming.

Vorige week kondigde TomTom aan turn-by-turn navigatie mogelijk te maken op de iPhone. De Nederlandse producent van navigatiesystemen komt later deze zomer met een eigen iPhone app en een accessoire voor in de auto.

Het aandeel TomTom maakte vorige week een flinke sprong na dit nieuws. Gisteren liet TomTom echter weten voor 430 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. Hiermee wil de onderneming geld ophalen voor het wegwerken van schulden als gevolg van de overname van TeleAtlas in 2007.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  bare_nature

  Het zou wel interessante mogelijkheden bieden voor Apple. Ik kijk allezins erg uit naar de applicatie van TomTom voor de iPhone!

 • Profielfoto
  Qorne

  Met alle respect voor TomTom, maar wat bieden ze nou? Het is een gehyped product, en een bedrijf met enorme schulden, een luchtbel die wel eens kan knappen. Ik zou nooit aandelen van TomTom aanraden, genoeg technologie bedrijven met echte potentie.

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  De interface van TomTom software komt niet echt overeen met gelikte looks van originele Apple software, Misschien dat Apple het er allemaal wat mooier uit kan laten zien als ze een dikke vinger in de pap krijgen. Persoonlijk zou ik nu voor de Navigon App gaan.

 • Profielfoto
  MaestroRackam

  @ rickderaaf
  Lol, je neemt geen bedrijf over alleen maar om de looks van een beschikbare app te verbeteren;)

  Ik zou het niet gelijk een slechte zet noemen, maar er valt meer te halen bij een bedrijf die technologieen ontwikkelt die behalve in de iPhone ook in de Macs en iPods een functie hebben.

 • Profielfoto
  Jor1

  gelukkig zitten wij niet in de board;)

 • Profielfoto
  petethefreeze

  Er is geen enkele reden voor Apple om bij TomTom in te stappen.

  Het hardware platform van TomTom is niet interessant genoeg voor Apple, omdat Apple al een platform heeft dat dezelfde functies kan ondersteunen (iPhone/iPod Touch).

  Het software platform is ook niet revolutionair, afgezien van de kaartinformatie die misschien interessant is, maar die heeft Apple ook gedeeltelijk beschikbaar via Google.

  Het is nog waarschijnlijker (maar ook niet meer dan dat) dat Apple instapt bij een bedrijf dat een significante aanvulling biedt op de strategie die we al sinds jaren zien; namelijk convergentie van mediatechniek.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Natuurlijk neemt Apple TomTom niet over.
  Het gerucht is alleen maar de wereld in geholpen om de koers van TomTom op te drijven, zodat het management vandaag (!!) met een aandelen emissie kon komen.
  Hoe hoger immers de koers, hoe minder aandelen je hoeft uit te geven en hoe minder de verwatering voor de grootaandeelhouders.

  http://www.adnbeursanalyse.nl/Aandelen/TOM2150609.html

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Afgezien van de waarde van TeleAtlas is TomTom ten dode opgeschreven: De toekomst zit niet meer in hun kastjes, en links en rechts worden ze voorbijgevaren door de bootjes die ze jaren geleden al gemist hebben. Ze zullen nog wel een tijdje beleggings en overnameobject zijn, totdat de surceance in zicht komt.

 • Profielfoto
  pippen2

  Navigatie wordt steeds meer opensource. Kijk maar naar Google maps. Over een tijdje is er prima navigatiesoftware voor Google maps. Het enige wat TomTom dan nog heeft zijn de handige kastjes die in de auto te monteren zijn. Dat blijft handig voor gebruikers die geen grote internettelefoon heeft (zoals de iPhone). Die markt zal voorlopig nog wel groot genoeg blijven. Maar als ik TomTom was zou ik naast navigatie ook andere producten gaan ontwikkelen. Mij lijkt het te riskant om alleen hiermee op de markt te zijn.

  Als Apple het voor weinig geld over kan nemen, is het interessant (je kunt dan de iPod Touch bijvoorbeeld met navigatiekits verkopen i.p.v. de huidige TomTom modellen -> meer iTunes gebruik). Maar goedkoop zal TomTom niet zijn. Dus niet echt interessant.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik ben niet geinteresseert in de Tom Tom software, maar die houder is wel super handig!

 • Profielfoto
  Buzz

  Navigatie open source? Google Maps open source? Volgens mij is het allemaal nog steeds big bucks en zal dat ook nog wel even zo blijven.

 • Profielfoto
  dpower717

  tja, tomtom heeft een goede emotie truc gebruikt, 2 leugens achter elkaar, tomtom exclusief voor de iphone was al 1 dikke BS, en dan idd een overname door apple.
  yeah right, ik heb iig genoeg reden om geen tomtom te kopen, zitten we straks zonder kaarten :p

  Maar als apple een beetje de looks mag aanpassen kan natuurlijk nooit kwaad :D

 • Profielfoto
  florisappelaar

  was een dramatische presentatie… balkie had het nog beter gedaan

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat zegt het bestuur van een voetbalclub daags voordat de coach wordt ontslagen? “We hebben het volste vertrouwen in de coach.” Bedrijven die overnames ontkennen zijn aangeschoten wild. Klaar om afgeserveerd te worden.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik heb een iets goedkopere navigatie waar je voor de prijs van een kleine, dikke TomTom een groot breedbeeld scherm krijgt met mooiere en overzichtelijkere bediening. Ik heb nooit goed begrepen waarom die kastjes van TomTom nou zo populair zijn.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik hoop -met Cloudsurfer- dat ze het overleven tot ik zo’n mooie houder heb kunnen aanschaffen! Vast ook wel met andere nav. software te gebruiken, schat ik zo in…

 • Profielfoto
  ultem

  Ik hoop liever dat Garmin iets voor de iPhone creëert, dat is tenminste een serieuze fabrikant van GPS apparatuur…TomTom is echt iets voor de MediaMarkt…

 • Profielfoto
  KR1275

  Degenen die hier schreeuwen over de kwaliteit van de TomTom hebben kennelijk geen auto. De systemen van TomTom zijn zeer goed. Ik heb diverse andere merken gehad, maar mijn 730 is veruit de beste. Alleen de batterij is belabberd. Ik ben er verder dik tevreden over en ze leiden je perfect door drukke binnensteden.

 • Profielfoto
  pippen2

  Richard, daar heb je ook gelijk in. Ik kan ook alleen maar concluderen dat de software van TomTom toch wel een van de betere is. De goedkopere alternatieven hebben niet alle handige functies en laten je op sommige punten bijvoorbeeld dwars door een stad heen rijden terwijl TomTom je over de ringwegen stuurt (eigen ervaring). Dus qua gebruik kies ik absoluut voor TomTom. Maar zoals ik hierboven al schreef, twijfel ik of ze het gaan overleven door concurrentie uit allerlei hoeken.