TomTom Navigator ook voor iPod touch

Door: Jorg - 13 reacties

Bij One More Thing blijken we een vooruitziende blik te hebben. Op 8 mei speculeerden we namelijk dat de nieuwe mogelijkheden van de iPhone SDK om aangesloten hardware te ondersteunen het ook mogelijk zou moeten maken om GPS-ontvangers te ontwikkelen voor de iPod touch, die daarmee tot een volwaardig navigatiesysteem zouden kunnen worden omgebouwd. We schreven dat dit een interessant nieuw verkoopargument wordt voor de iPod met aanraakscherm. Immers, andere navigatiesystemen kunnen tijdens rustpauzes niet gebruikt worden voor e-mail, Internet, reisgidsen, vertaalwoordenboeken of een van de 50.000 andere toepassingen uit de App Store, iets wat Apple een groot voordeel geeft ten opzichte van de concurrenten.

TomTom heeft de Duitse website iFun laten weten dat de aangekondigde carkit voor de iPhone niet alleen het GPS-signaal van iPhones met een ingebouwde GPS-ontvanger (iPhone 3G en iPhone 3GS) kan versterken, maar dat sommige uitvoeringen waarschijnlijk over volledige GPS-electronica gaan beschikken, waardoor ook eigenaren van een eerste generatie iPhone en bezitters van een iPod touch tot de gelukkigen behoren die de TomTom-software kunnen gaan gebruiken.

Alle spelers op de navigatiemarkt hebben inmiddels het belang van de iPhone onderkent, en nagenoeg ieder van hen is inmiddels met de eerste oplossingen op de markt gekomen of heeft aangekondigd dat binnenkort te gaan doen. Elders, ondermeer op de site van iPhoneclub, zijn de eerste resultaten te lezen. Commercieƫel gezien is het uitbrengen van navigatiesoftware voor de iPhone ook interessant, omdat het mogelijk zal zijn voor de fabrikanten om op een laagdrempelige, volledig geintegreerde, manier extra materiaal te verkopen, zoals aanvullende kaarten of zaken als andere gesproken stemmen. Een compleet nieuw business model ligt zo voorhanden.

Zou de iPhone nadat deze de telefoonmarkt volledig op zijn kop heeft gezet en fabrikanten heeft gedwongen de lat meters hoger te leggen, nu hetzelfde gaan doen met de markt voor mobiele navigatiesystemen voor consumenten?

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  BloomPod

  One More Think?

 • Profielfoto
  JanJansen

  Als TT niet heel hard opschiet dan heeft iedereen al een navigatiepakket gekocht en is hun markt beperkt tot het “evaluatie” circuit.

  Sygic/Ripdev en Navigon zijn al leverbaar.

 • Profielfoto
  houtappels

  Het duurt wel een beetje lang …

 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  Kan TomTom niet de prijs bekent gaan maken? Dan kunnen we in ieder geval vergelijken,kondig het desnoods na 30 juni aan i.v.m. Navigon’s prijsverhoging.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @Jan
  Die markt is nog volop in beweging. Nu heeft iedereen een TomTom, maar (en dat ziet TomTom kennelijk zelf ook in, gezien de samenwerking met Apple) in de toekomst doen we dat dus gewoon op ons mobieltje. En die markt ligt nog helemaal open. Op die markt heeft Apple in no-time de leidende positie als de rest niet uitkijkt.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik wacht wel op tomtom, i.c.m. de houder vind ik aantrekkelijker dan de tot nu toe aanwezige navigatiesystemen voor de iPhone.

 • Profielfoto
  Rezpack

  TomTom is simpel echt de beste. Maar ze moeten opschieten andere gps navigatiepakketten gaan al heel hard. Ze gaan de boot missen als ze niet oppassen.
  TomTom kom op doe iets!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Leuk om over door te denken :)

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik wacht wel op TT ook! Meer voordelen dan een aparte set: installatie, software, car kit for iPhone,ā€¦

 • Profielfoto
  Eprom

  Heel vreemd dat TT nog steeds geen prijs indicatie geeft. Ik wacht nog tot 29 juni, maar dan wordt het waarschijnlijk toch Navigon voor mij.

 • Profielfoto
  Mona

  Heb inmiddels Navigon (kon niet langer wachten) naar volle tevredenheid. Mocht TT komen met ’n goed systeem overweeg ik alsnog een overstap (jammer dat je de software uit de App Store niet kunt doorverkopen) … Kost me dan wel 75 pop helaasch. ???

 • Profielfoto
  zach

  Interessant; ik heb geen iPhone maar wel een iPod Touch van de 1e generatie. Zul je natuurlijk net zien dat het alleen werkt voor de 2e generatie Touch.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Binnenkort zal er een -iPod special event- zijn met zelfs een derde generatie iPod Touch …:D