Test: Mimo mini USB-monitor met touchscreen

Door: Jorg - 40 reacties

De Mimo UM-740 is een klein 8-inch aanraakgevoelig LCD-scherm dat met één enkele USB-kabel op de Mac kan worden aangesloten. Het apparaatje is veelzijdig inzetbaar, maar ook bijzonder goed te gebruiken als display voor het tonen van een aantal widgets. In deze test gaan we in op de mogelijkheden van het monitortje en de bijbehorende software, en geven we een tip om je widgets altijd zichtbaar te houden.

Al enige jaren was ik op zoek naar een electronisch foto-display waarop ik, naast mijn vakantiefoto’s, ook nog andere actuele informatie zou kunnen tonen. Ik stelde me een fotolijstje voor dat met Wi-Fi verbinding kon maken met mijn draadloze netwerk, om zodoende gegevens van het Internet te kunnen laden. Nu zijn er inderdaad enkele fabrikanten die fotolijstjes met Wi-Fi connectiviteit in het assortiment hebben (waaronder Philips en Samsung), maar bij geen van de apparaten die ik tegenkwam ging de Wi-Fi functionaliteit veel verder dan het kunnen weergeven van foto’s uit een RSS-feed. Diverse webdiensten sprongen hierop in, zoals FrameChannel, waarmee je zelf een RSS-feed kunt samenstellen met afbeeldingen gebaseerd op bronnen van derden. Maar dit alles blijft beperkt tot de statische weergave van afbeeldingen, en zijn de mogelijkheden om verschillende soorten informatie gecomineerd weer te geven minimaal.

Mijn zoektocht sluimerde voort, en enkele maanden geleden stuitte ik op de mini-beeldschermpjes van de Koreaanse fabrikant Mimo Monitors. Mijn aandacht werd getrokken door de kleine afmetingen van het scherm, maar bovenal door het feit dat ze met één enkele USB-kabel met de computer worden verbonden voor de doorgifte van het beeldsignaal, én voor de voeding van het scherm. Bovendien waren sommige modellen voorzien van een touchscreen en camera.

Dit leek de perfecte oplossing voor mijn probleem. Immers, ik zou het schermpje aan kunnen sluiten op de Mac mini die ik in mijn huiskamer heb staan. Deze Mac mini wordt zoals ik eerder beschreef voor twee doelen gebruikt: als media center voor het bekijken van Amerikaanse TV-series via het Internet, en als server voor mail, webcam, muziek en het delen van andere zaken. Met het aansluiten van het Mimo schermpje zou de Mac mini een derde zinvolle taak te vervullen krijgen: het constant tonen van door mij gewenste informatie in de vorm van een aantal widgets.

Ik besloot zo’n schermpje aan te schaffen, en koos daarbij voor de $199 (EUR 142) kostende uitvoering met touchscreen UM-740. Er is ook een nagenoeg identieke versie zonder touchscreen beschikbaar, die voor slechts $129 over de toonbank gaat. Helaas is de driver-software voor het touchgedeelte van de monitor geen standaard onderdeel van de leveromvang, en moet deze voor $30 (EUR 21) apart worden aangeschaft op de site van de fabrikant. Aan verzendkosten betaalde ik $35 (EUR 25), en kreeg tenslotte nog een invoerheffing op de deurmat die EUR 45 betrof. In totaal was ik dus EUR 233 kwijt.

De Mimo UM-740 is geen esthetisch wonder, zeker niet voor mensen die de ontwerpen van Apple gewend zijn. Het scherm wordt met een flinke draaiknop op het bijgeleverde metalen voetje gemonteerd en kan over één as worden gekanteld, zodat de inkijkhoek kan worden aangepast. De monitor is verder nog voorzien van een ingebouwde webcam, een microfoon en een analoge audio in- en uitgang. De webcam werd door OS X direct herkend en gaf een adequaat plaatje. De keuze om het geluid analoog in en uit te moeten voeren vanaf de computer is curieus, aangezien dat inhoudt dat er twee extra kabeltjes naar het apparaat moeten lopen, terwijl dit ook prima via USB mogelijk zou moeten zijn. Ikzelf ben niet van plan om de ingebouwde webcam te gaan gebruiken, en zag om die reden dus ook af van het aansluiten van de audio-kabeltjes.

Zoals gezegd wordt het scherm met een USB-kabel aangesloten op de Mac. De video-uitgang wordt dus niet gebruikt, en dat is bijzonder, want dat houdt in dat het scherm zelf over een videocircuit dient te beschikken. Dat blijkt dan ook het geval te zijn. Deze technologie staat bekend als DisplayLink, en wordt door de gelijknamige firma gelicenseerd aan fabrikanten van video-apparatuur zoals Mimo. Op de site van DisplayLink zijn ook de laatste drivers voor ondermeer Mac OS X te vinden, en het grote aantal licentiehouders schept vertrouwen in de toekomstige ondersteuning en ontwikkeling van de software. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat je geen Mac nodig hebt met een tweede video-uitgang om dit schermpje als tweede beeldscherm te kunnen aansluiten. Zeer praktisch dus op mijn 2007-uitvoering van de Mac mini. Elke Intel-gebaseerde Mac zou volgende de fabrikant met het scherm moeten kunnen werken.

Na de installatie van de DisplayLink-driver wordt het beeldscherm meteen herkend, en presenteert het zich naar OS X gewoon als een secondaire monitor. Je kunt dus in de systeemvoorkeuren de instellingen van de monitor veranderen en bijvoorbeeld de plaatsing van het scherm ten opzichte van je primaire scherm bepalen, zodat je met je muis direct naar het andere scherm kunt bewegen.

Het beeldscherm beschikt over een resolutie van 800 bij 480 pixels, en dat is een behoorlijk aantal voor een scherm met een beelddiagonaal van 8 inch. Door de hoge puntdichtheid van het scherm worden beeldelementen iets kleiner weergegeven dan wat we van onze standaard monitor zijn gewend. Het matte LCD-scherm levert een scherp en helder plaatje. Doordat de videokaart zich in het beeldscherm zelf bevindt, zijn er wel wat beperkingen. Zo worden zaken die hardwarematige videoacceleratie vereisen, zoals Core Image en Quartz, niet ondersteund. Spelletjes spelen op een dergelijk schermpje kun je dus vergeten, maar het weergeven van videochats is bijvoorbeeld wel mogelijk.

Het door mij gekozen model UM-740 beschikt dus over een touch-screen. Om dit werkend te krijgen op de Mac is software nodig van wederom een andere partij, ditmaal de in Engeland gevestigde firma Touch-Base. Deze software is dan ook meteen het minst gepoleiste onderdeel van de set-up. De software lijkt een directe port van de Windows-versie, iets wat duidelijk zichtbaar is in de vormgeving van de vensters. Niet alle onderdelen van de Windows-uitvoering zijn beschikbaar in de Mac-versie, en ook de installatie toont zich een slechte Mac-citizen (wanneer hebben we voor het laatst gezien dat een pakket zich in de root van de harde schijf installeerde?). Gelukkig werkt de software wel naar behoren, en kon ik na een simpel calibratie-proces met mijn vingers de muiscursor op het scherm bewegen. Het touchscreen is van de drukgevoelige soort, en dus geen capacitief scherm dat werk met electrische geleiding, zoals bijvoorbeeld op de iPhone. Dit maakt het gebruik iets lastiger, en riep bij mij herinneringen op aan het met de nagel aanraken van kleine, want nooit voor vinger-besturing bedoelde, interface-elementen op een Windows Mobile telefoon. Een en ander vergt dus wat precisie, maar werkt wel.

Ik wilde het beelscherm dus gebruiken voor de weergave van widgets, zodat ik altijd een overzicht heb van bijvoorbeeld datum en tijd, de huidige weersomstandigheden, de buienradar, de waarde van mijn aandelen en het tonen van het hoesje van de CD die ik op dat moment afspeel in iTunes. Er zijn vele honderden widgets beschikbaar voor dit soort doeleinden. Het probleem met de Dashboard functie in Mac OS X is echter dat de widgets alleen getoond worden op het moment dat Dashboard wordt geactiveerd, en dat het Dashboard dan bovendien op alle aangesloten beeldschermen wordt weergegeven. Dit zou betekenen dat ik de widgets niet zou kunnen activeren wanneer ik op mijn TV via dezelde Mac mini naar TV-series kijk, en bovendien zou ik altijd handmatig het Dashboard moeten in- en uitschakelen.

Gelukkig vond ik hiervoor een oplossing in de vorm van het programma Amnesty Widget Browser ($19, EUR 14) . Dit programma maakt het mogelijk om Dashboard-widgets permanent te tonen op een door de gebruiker te bepalen locatie op het bureaublad, zelfs wanneer Dashboard zelf niet actief is. Hiermee was ik dus in staat om een aantal widgets te positioneren op het Mimo-schermpje, en bovendien blijven de widgets actief wanneer ik op het grote scherm gebruik maak van Plex om door mijn media-aanbod te bladeren. Ik liep nog wel tegen enkele compatibiliteitszaken aan met Amnesty (zo verspringt de weer-widget van Apple af en toe naar het primaire scherm), maar het prettige contact met de ontwikkelaar geeft mij goede hoop dat deze kleine problemen binnenkort worden verholpen.

Update: De widgets kunnen ook permanent worden getoond zonder Amnesty, door gebruik te maken van de developer mode in Dashboard. Je mist op deze manier wat flexibiliteit die Amnesty wel biedt (zoals het kunnen veranderen van de afmeting van een widget, iets wat op een monitor van deze omvang heel handig kan zijn), maar het geeft nagenoeg hetzelfde resultaat. De problemen met het verspringen van de Weer-widget doen zich ook hier voor, waardoor dit eerder een probleem van de betreffende widget lijkt te zijn.

Omdat de Mac mini is aangesloten op de TV, en standaard niet is voorzien van toetsenbord en muis (de bediening van het media center verloopt zoals ik eerder beschreef immers volledig via de Logitech Harmony remote), is beeldschermdeling, een functionaliteit die standaard in Leopard aanwezig is, de handigste manier voor het configureren van de widgets. Op mijn iMac kan ik zo het beeldscherm van de Mac mini overnemen, waarbij ook het kleine Mimo-schermpje wordt getoond. Op deze manier zijn widgets comfortabel te positioneren en aan te passen.

Al met al ben ik erg tevreden met het schermpje. Het vervult een functie waar ik lange tijd naar op zoek was. Achteraf gezien lijkt het touchscreen voor mij niet echt veel meerwaarde te hebben. Immers: de widgets die ik weergeef vereisen geen gebruikersinteractie, en voor het configureren gebruik ik de eerder genoemde beeldschermdeling. Omdat de uitvoering van de monitor zonder aanraakscherm goedkoper is, en er ook geen driver-software voor hoeft te worden aangeschaft, zou me dit $100 hebben bespaard. De totale kosten zouden dan ver onder de EUR 200 zijn gebleven. Inmiddels heb ik ook vernomen dat de Mimo-monitortjes via bijvoorbeeld Marktplaats door diverse Nederlandse partijen worden aangeboden.

Het mini beeldschermpje vormt een zinvolle aanvulling voor een Mac mini, die zoals we hebben gezien toch al zo veelzijdig is in te zetten. Ook wanneer mijn TV uitstaat houdt de Mac mini me vanaf nu op een subtiele manier op de hoogte van zaken die voor mij van belang zijn.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  WhyNot

  Leuk kussentje:p

 • Profielfoto
  demandiebakt

  leuk artikel, en het kussen is helemaal briljant!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Leuk artikel , en waar kan ik dan zo een kussentje kopen ?

 • Profielfoto
  Jorg

  Het kussentje heb ik hier gekocht: http://www.throwboy.com/icons.php

 • Profielfoto
  pepijnl

  Alles in één artikeltje, heel handig! Altijd leuk zo’n gadget bij je Mac:)

 • Profielfoto
  lEl

  Ja dat kussentje zou ik ook wel zien zitten:p

 • Profielfoto
  Sander.

  Allemaal leuk en aardig, hoor. Maar 233 is behoorlijk veel voor een klein monitortje. Voor slechts 75 euro heb je al een Samsung Syncmaster U70 ( http://tweakers.net/pricewatch/230440/samsung-syncmaster-u70.html ) . Dit is veel goedkoper, en komt gewoon uit nederland. Ook via USB, alleen geen touchpad. ;)

 • Profielfoto
  me.com

  Erg leuk ding. Alleen jammer dat hij erg duur is. Als hij 50 euro was, had ik hem waarschijnlijk wel gekocht.

 • Profielfoto
  JanJansen

  Kan deze monitor voor een “headless” Mac gebruikt worden? Is comfortabeler dan telkens met een grote monitor aan de wandel te moeten gaan.

 • Profielfoto
  krieky

  Volgens mij hoef je overigens helemaal geen aparte software te kopen om je widgets op je schermpje te krijgen:

  Zodra je in je dashboard zit kun je je widgets verplaatsen door op dat plusje linksonder te drukken.
  Als je nu een bep. widget aan het slepen ben en vervolgens op je dashboard-shortcut druk gaat je dashboar weg en verschijnt je widget op een willekeurige plek van je scherm.

  //edit: Zie net dat je amnesty ‘widget-workspaces’ kun maken en je widgets kun scalen; Klinkt ook niet verkeerd misschien

 • Profielfoto
  Qorne

  Leuk schermpje, alleen had wel wat groter gemogen:P

  FF Offtopic een Marantz dock en een Mordaunt-Short 5.1 premiere setje;)

 • Profielfoto
  Nicks

  Inderdaad erg duur, maar een klein touch paneltje is wel erg vet. Je zou in flash of webbased een interfaceje kunnen maken en dan via het scherm je films of muziek kunnen bedienen.

  Bestaan er USB kabels van 10 meter? (zit al een opstellinkje te bedenken in m’n huis…;-) )

 • Profielfoto
  Janozua

  Leuk artikel, leuk product en leuk kussentje:D

  Overigens vind ik die Amnesty Widget Browser wel zonde van je geld, je kunt ook developer mode in dashboard aan zetten en dan als het ware de widgets naar je bureaublad slepen.;)

 • Profielfoto
  Jorg

  Er zitten wat subtiele verschillen tussen de developer mode van Dashboard en Amnesty: http://www.amnestywidgets.com/doc/amnesty_faqs.htm#ra4

 • Profielfoto
  Superfly

  Jammer.. via samenkopen.net had het je 174,- gekost voor het scherm…

  Link: http://www.samenkopen.net/action_product/984332/578667

 • Profielfoto
  RuudBerg

  doe ik toch nog ff wachten op de iTablet;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Mooi en duidelijk artikel!:)

 • Profielfoto
  ctxppc

  Kussens (de hele set!) al besteld, ook al was dit niet het hoofdonderwerp, of zelfs een onderwerp… :p

  Heel goed artikel, Jorg, voor de zoveelste keer! ;) :) Maar ik blijf koppig doen dat OMT dringend een nieuwe rubriek moet maken voor alles wat niet NIEUWS is. :angry:

 • Profielfoto
  MichMich

  Heel klein beetje offtopic, maar misschien dat iemand het hier weet:
  Ik ben op zoek naar een klein kastje met wifi/ethernet in, en vga/hdmi/dvi uit, om zo naar een externe monitor op 1600×1200 beelden door te kunnen sturen.
  Een hoge framerate is niet nodig…

  Wie o wie heeft een idee?

 • Profielfoto
  R-Flow

  Vind het uiteindelijk wel belachelijk veel geld voor het weergeven van een aantal widgets.

 • Profielfoto
  Stapel

  Zie ook deze tip hoe je widgets op je desktop zet:

  http://www.macosxhints.com/article.php?story=20050422172929402

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik denk dat er via dit artikel , er meer kussens dan schermpjes gekocht worden:D

 • Profielfoto
  hummel003

  @ nicks
  er zijn ook draadloze usb poorten, die sturen gewoon een signaal naar mekaar
  zo kunt ge uw schermpke als afstandsbediening gebruiken ja;)

 • Profielfoto
  Janozua

  @hummel003: echter is er geen draadloze stroom, dus zou je geen voeding hebben op je nieuwe schermpje.

 • Profielfoto
  R-Flow

  @Stapel
  De nodige widgets werken echt niet helemaal lekker op die manier.

 • Profielfoto
  Jorg

  @Januzoa, Krieky, Stapel:
  Ik heb de developer mode van Dashboard geprobeerd, en ook dat lijkt prima te werken. Ik heb het artikel aangepast. Dank voor de tips!

 • Profielfoto
  DEMON

  Ik hoop dat Apple nog uitkomt met een touchpad voor de desktop Mac, ter vervanging van de muis.:D

 • Profielfoto
  DaTinoes

  :) Leuk artikel en precies waar ik al een poos naar op zoek was!

  Heb inmiddels een Mimo UM-740 besteld via een Marktplaats link…

  Ben benieuwd!

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  @Sander.

  Weet je zeker dat die Samsung Syncmaster U70 ook door Mac OSX ondersteund wordt? Dat was een paar maanden geleden nog het probleem: alleen voor Windows.

 • Profielfoto
  Sander.

  Klopt, dat heb ik ook gelezen. Helaas is er maar weinig over te vinden. Ik denk eigenlijk dat die U70 gewoon via de standaard DisplayLink drivers zal werken, dus ook gewoon op OS X. Misschien werken de drivers voor die mimo mini ook wel voor de U70 :) . We moeten gewoon wachten totdat iemand de gok neemt, of zelf een driver in elkaar knutselt:P .

 • Profielfoto
  McShamus

  Hoe zou het werken als je al een tweede scherm hebt op de DVI port? Ben benieuwd wat er gebeurd als je dit schermpje erbij prikt in USB…

 • Profielfoto
  R-Flow

  Dan komt er gewoon een derde scherm bij.

 • Profielfoto
  enzoronald

  Heb zelf ook zo’n schermpje besteld via de samenkopen site, en al een aantal leuke dingen gevonden :

  ICE3 Frontend
  Software eigenlijk bedoeld voor de zogenaamde carputer (computer in de auto), maar volgens mij ideaal voor in de woonkamer. Vooral het Coverflow gedeelte is mooi

  http://www.youtube.com/watch?v=7gLRtY12dR0

  Albumplayer
  http://www.albumplayer.com . Wel interessant, maar alleen voor Windows. Maar goed, er kan ook virtueel windows op een mac gedraaid worden

  En dan heb je dus nog alle andere carputer software: mp3car.com

  maar er zijn daar ook zaken mogelijk als een lichtcontroller voor in je woonkamer,etc.

  Heb zelf de 720S besteld. Vind ik dan zelf iets mooier en gezien er geen webcam inzit, ook platter.

 • Profielfoto
  jaguar

  zo’n schermpje lijkt mij wel interessant als je er bijvoorbeeld front row (of iets dergelijks) mee kan aansturen. Maar voor zover ik heb kunnen googlen kan dat niet:(
  Voor alleen widgets vind ik het een beetje decadent.

 • Profielfoto
  barthakze

  Heb na het lezen van bovenstaande verhaal de gok genomen en de Samsung U70 besteld. Het is even afwachten wanneer het arriveert vanwege tegenstrijdige gestelde levertijden maar ik ben benieuwd. ik hou jullie op de hoogte.

  Mocht het niet werken op m’n Macmini dan kan ik er altijd wel iemand anders mee blijmaken………;)

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  @barthakze

  Als het WEL werkt, dan maak je mij ook heel blij. Laat even weten als je wilt!:-)

 • Profielfoto
  Sander.

  Dat geld trouwens ook voor mij, het lijkt mij ook fijn om uTorrent/adium/itunes op zo’n klein schermpje te kunnen zetten :D fijn dat je ons op de hoogte houdt.

 • Profielfoto
  keestaal

  De Samsung werkt met dezelfde Displaylink-drivers als de Mimo. Zonder touchscreen koste hij me zo’n 130 met 170 via Samenkopen.nl. Hij kan rustig naast een derde scherm. Ik doe dat vaak op mijn macbook, bij presentaties: hoofdprogramma op scherm van macbook, projector op displayport, nevenprogramma op de Mimo. De touchscreendriver koste mij 20 Eu. De 740 heeft trouwens ook een camera en microfoon aan boord. Voor bepaalde toepassingen is hij overigens te langzaam, flash en films worden bij mij stoterig.

 • Profielfoto
  barthakze

  @ Mac Marcel & Sander

  Heb de Samsung U70 zaterdagmiddag binnen gekregen, het schermpje is niet overal te krijgen (leveringsproblemen) maar via http://www.4allclients.nl was’ie toch nog leverbaar.
  Zondag aan t zoeken geweest naar drivers maar niets specifieks gevonden voor de U70. Toen maar de Displaylink-driver via de Mimo site (http://www.displaylink.com/support/mac_downloads.html) gedownload en dat werkt perfect.

  Ik gebruik een Macmini als mediacentre en gebruik mijn (Samsung) TV als monitor. Voorheen moest ik altijd schakelen tussen de verschillende source-inputs maar nu kan ik TV / DVD kijken en via het U70-schermpje mijn downloads / widgets etc in de gaten houden.

  Ik gebruik trouwens Yahoo Widgets (http://widgets.yahoo.com/) , deze werken goed, je hoeft geen moeilijke dingen met het Dashboard te doen en er is voldoende keuze.

  Alhoewel ik blij ben met het schermpje vind ik het toch wat aan de kleine kant, hij staat nl nogal ver van me af, ik had misschien beter een 8″ of een 10″ scherm van Samsung kunnen nemen. Maar ja, voorlopig moeten we het hier maar ff mee doen.

  USB-kabel is trouwens erg kort…..nu is het nog ff wachten op een nieuw USB-hub (had ik toch al nodig) voordat ik het allemaal staan heb zoals ik wil.

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  @barthakze

  Dankjewel voor de uitleg, ik denk dat ik hem ga bestellen:-)