Snow Leopard: september 2009

Op de WWDC keynote heeft Senior Vice President of Software Engineering Bertrand Serlet meer informatie gegeven over Mac OS X 10.6 Snow Leopard, de opvolger van het huidige besturingssysteem voor 10.5 Leopard. We wisten al dat Snow Leopard vooral een verbetering onder de motorkap zou gaan betekenen. Vandaag hebben we een nadere invulling gekregen en zien we dat er aan de buitenkant ook wat veranderingen te verwachten zijn. Door Mac OS X 10.6 Snow Leopard in september te lanceren, wil Apple concurrent Microsoft de wind uit de zeilen nemen. Microsoft lanceert Windows 7, de opvolger van Vista in oktober.

Omdat het werk vooral onder de motorkap zit, is Apple zo vriendelijk om voor de upgrade niet hetzelfde te vragen als voor eerdere upgrades. Wanneer je nu Leopard hebt, kost Snow Leopard slechts € 29. Heb je een Intel Mac en kom je van Tiger dan kost het € 129. Een Family Pack upgrade, waarmee je Snow Leopard op maximaal 5 computers mag installeren kost € 49.

Het installeren van het besturingssysteem gaat naar verluid 45% sneller. Het systeem is ook 6GB kleiner. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat in Snow Leopard de PowerPC ondersteuning definitief overboord is gegooid.

Kantoorklerken worden gelukkig van de volledige Exchange ondersteuning in Snow Leopard. Zorg ervoor dat de baas Microsoft Exchange 2007 gebruikt en Mail, iCal én Adresboek zijn volledig in sync met je collega’s. Quicktime heeft naast een nieuw icoon ook een nieuwe interface gekregen. Het is vooral minder interface, waardoor er meer ruimte is voor de content. Andere programma’s, zoals Mail, Voorvertoning en Stacks zijn sneller geworden.

De motor van Snow Leopard is voor 90% herschreven en de Finder is nu verwekt in Cocoa. De Dock en Expose zijn dichter tot elkaar gekomen, waardoor je nu vanuit de Dock de open vensters van een programma kunt bekijken. Het schijnt zelfs dat je nu in Expose vensters kunt editten.

Snow Leopard is volledig 64bit en kan daarmee nog efficiënter meer rekenkracht verwerken. Met OpenCL (In plaats van OpenGL) zorgt Apple ervoor dat de grafische chip ingezet kan worden voor meer computer taken dan alleen het verwerken van pixels.

Ontwikkelaars die aanwezig zijn op de WWDC krijgen vandaag een Golden Master van Snow Leopard mee.

Reageer op artikel:
Snow Leopard: september 2009
Sluiten