Rabobank Internetbankieren werkt niet langer in Safari

Door: Jorg - 82 reacties

Tijdens de WWDC keynote van afgelopen maandag werd versie 4 van Safari officiëel gelanceerd. In de maanden die hieraan voorafgingen zijn er twee publieke beta-versies verschenen. Het viel al eerder op dat Internetbankieren van de Rabobank niet langer correct werkte in de beta’s van Safari 4, terwijl het gebruik ervan in Safari 3 nooit eerder voor noemenswaardige problemen zorgde. Ik had de stille hoop dat dit probleem in de uiteindelijke versie van Safari verholpen zou worden, maar dat lijkt helaas niet het geval te zijn. Ook de gebruikers op het OMT Forum hebben het probleem de afgelopen dagen veelvuldig aangekaart.

Hoewel de site in eerste instantie gewoon lijkt te werken, komt het vaak voor dat een pagina niet geladen wordt, en er een wit scherm verschijnt. Soms is dat te verhelpen door de pagina te herladen, maar zeker in het geval van een bankierwebsite is dat af te raden, omdat hiermee mogelijk verzoeken en betaalinstructies dubbel verzonden kunnen worden.

Het is in dit soort gevallen altijd lastig om met de beschuldigende vinger te wijzen, omdat niet volledig vaststaat of dit probleem nu te wijten valt aan onzorgvuldig programmeren aan de zijde van de Rabobank, of dat het wijst op een onvolkomenheid in Safari. Toch neig ik naar het eerste, omdat Apple zich, naar eigen zeggen althans, strak houdt aan browserstandaarden. Een site die aan die standaarden voldoet zou, in theorie, in elke browser goed moeten werken. Tijdens de WWDC werd hier nogmaals de nadruk op gelegd, door te wijzen op de 100% score die Safari 4 haalt in de Acid3 standaardentest, ten opzichte van 21% score van Internet Explorer 8. Dat laatste zou kunnen inhouden dat er juist meer zorg wordt besteed aan compatibiliteit met de eigenzinnige standaardenimplementatie van Microsoft, en dat dit ten koste gaat van de correcte werking in andere browsers.

Hoe dan ook doet de Rabobank er verstandig aan om, al dan niet in samenspraak met Apple, snel tot een oplossing voor dit probleem te komen. Statistieken over browser-marktaandelen laten zien dat Safari nog steeds in de lift zit, en dat ongeveer 1 op de 10 gebruikers een versie van Safari gebruikt. Los hiervan is de render-engine (de onderliggende software die de webpagina’s opbouwt en weergeeft) van Safari, Webkit, aan een enorme opmars bezig. Deze wordt behalve in Safari ondermeer gebruikt in browsers als Google’s Chrome, en op mobiele telefoons als de iPhone, Android en toestellen van Nokia.

Het zou sowieso een verademing zijn als de Nederlandse banken een voorbeeld nemen aan hun Duitse collega’s. Die hebben namelijk de koppen bij elkaar gestoken om tot een gemeenschappelijke standaard te komen voor online bankieren, genaamd HBCI. Hiermee is het mogelijk om je bankzaken te regelen onafhankelijk van de website van de betreffende bank, waarbij je de vrije keuze hebt uit de software die je wilt gebruiken. Dit heeft ondermeer geleid tot een aantal iPhone apps waarmee onze oosterburen dus ook mobiel kunnen bankieren. Wellicht zou de Rabobank de energie die ze stoppen in iPhone-toepassingen als SMS Betalen beter kunnen aanwenden om open standaarden voor telebankieren te implementeren, danwel om te zorgen voor een betere compatibiliteit met ’s werelds op 2 na populairste webbrowser.

Op dit moment kunnen Mac-gebruikers terugvallen op Firefox om Rabobank Internet bankieren te gebruiken.

Reacties

82 reacties
 • Profielfoto
  MarvinE

  Ik moet inderdaad uit noodzaak altijd even FireFox opstarten wil ik gebruik maken van Telebankieren van Rabobank. Beetje irritant, maar achja, in mijn opzicht geen groot probleem. Een oplossing voor het probleem is natuurlijk altijd welkom zodat ik alsnog op Safari fulltime kan werken:)

 • Profielfoto
  The JM

  Ohnee? Vanmiddag nog gedaan. Werkt prima…

 • Profielfoto
  TradeMARC

  Kom net van de Rabo-site af met onder Safari 4 in Tiger. Geen problemen ervaren. Straks maar ‘ns onder Leopard proberen…

 • Profielfoto
  thomasmuller

  Inloggen geen problemen maar wanneer ik uitlog krijg ik witte pagina te zien…

 • Profielfoto
  ecnerual

  Verhip, bij mij doet ie het nu ook weer gewoon. Terwijl het lange tijd niet ging…:P

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  En hier was ik van plan van de zomer over te stappen naar de Rabobank, omdat ik dat dat die hun zaakjes beter op orde hadden dan ABN….

 • Profielfoto
  Jorg

  Ik heb het probleem in het artikel ietwat verduidelijkt, door de toevoeging van de tweede alinea.

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik gebruik sowieso al Firefox omdat foto’s kijken op Hyves niet helemaal vlekkeloos gaat. Maar ja nu al helemaal aangezien ik ook bij Rabobank zit.

 • Profielfoto
  exquise

  het zal ook wel iets te maken hebben met Rabobank, wij hebben thuis internetbankieren van fortis, KBC, Argenta en dexia, en alles werkt uitstekend!

 • Profielfoto
  Falc

  Als je het toch zo bekijkt: met je mobiel internetbankieren is echt DOM? Als je niet thuis bent zit je in 9/10 gevallen op een vrij toegankelijk wifi punt en dat is nou niet echt zo veilig gezien de mogelijke network sniffers?

 • Profielfoto
  iMakker

  Rabobank onder Safari werkt bij mij STEEDS PRIMA.
  Onder 3.0, beta 4.0 en nu onder 4.0.
  Nooit problemen gehad, snap het niet.
  :)

 • Profielfoto
  fr3z

  Bij mij doet ie t juist weer. ;)

 • Profielfoto
  pin

  hmm.. uurtje terug nog gebruikt i.c.m Safari 4.0, geen problemen hier

 • Profielfoto
  palahala

  Mijn geld en ik zitten zonder problemen bij de Triodos, maar ik heb ooit in Safari 3 bij een andere site wel witte schermen gekregen als de popup blocker aanstond… Die site gebruikte geen popups, maar toch dat probleem! Als de popup blocker aanstond, dan had klikken in dat witte scherm bovendien als gevolg dat de pagina in één klap wel getoond werd. Niet toevallig datzelfde bij de Rabobank…?

  (Ik heb inmiddels geen login meer voor die site, dus kan niet testen in Safari 4)

 • Profielfoto
  brandfles

  Ik gebruik voor Rabo telebankieren altijd al Firefox omdat die vaker een (beveiligings) update heeft waardoor het volgens mij veiliger is (is op mijn gevoel gebaseerd).

 • Profielfoto
  dintel

  Gewoon allemaal Firefox gebruiken, k*t Safari.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik ben ook weer terug gegaan naar Firefox. Want niet alleen de Rabobank website heeft het probleem met de witte pagina. Ook bij andere sites kwam ik dit tegen. Zelfs een site die ik zelf heb gemaakt blijft wit op de meest simpele intropagina. Ik heb nog niet kunnen ontdekken waarom dat zo is. In alle andere browsers werkt het prima, zonder foutmeldingen. Safari is heel snel, maar door dit soort fratsen is het eigenlijk helaas waardeloos.

 • Profielfoto
  anoniem

  Rabobank heeft het bij mij nog nooit goed gedaan in Safari. Inloggen geen probleem, maar betaling doen liep altijd vast.

  Safari wordt door hen geloof ik ook niet officieel ondersteund. Rabobank heeft mij altijd Firefox geadviseerd.

 • Profielfoto
  jeroenth

  zo te horen valt het toch mee,
  maar toch maar ff firefox gebruiken als ik concertkaartjes ga kopen voordat ik te laat ben als safari niet werkt! :angry:

 • Profielfoto
  JH90

  Safari moet je niet gebruiken..
  Met Firefox werkt alles!! :D

 • Profielfoto
  63743 Master

  Als je problemen hebt, kun je boven in je menubalk op Develop klikken (als je die niet hebt staan, moet het ergens in voorkeuren te vinden zijn) en dan op User Agen klikken, en dan ff uitproberen welke het lekkerst werkt, werkte bij mij bij Hotmail ook:D

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  Ik heb inderdaad ook problemen. Als ik een betaalopdracht wil verzenden krijg ik een heel wit scherm (refresh biedt geen soelaas) en ik kan dan alleen terug naar het vorige scherm met vorige wanneer ik uitlog wordt het scherm ook wit.
  Had soms ook wel problemen met safari 3 met betalen dat de afbeelding met de code die ik moest invoeren in de random reader niet goed laadde maar dat werkte meestal de tweede keer weer wel.
  Goed dat jullie dit probleem op de voorpagina aan de kaak stellen misschien dat de Rabobank dit dan opmerkt zodat ze het kunnen oplossen!:) Maar voor nu maar even internetbankieren via firefox. Voor de rest helemaal geen klachten over de Rabobank trouwens! Prima bank.

 • Profielfoto
  Patrock

  Ik heb er ook al last van gehad sinds de beta, maar ik heb de internetbankieren website gewoon als startpagina ingesteld in Firefox, dus heel veel extra moeite is het niet :p

 • Profielfoto
  macboy

  Kunnen we niet collectieve een mailtje versturen naar de Rabobank! :p

 • Profielfoto
  iAlwin

  Ik vind dit wel een beetje een verhaal met een teveel persoonlijk tintje. Maar goed het is wel waar, ik heb speciaal daarvoor het (nogal trage) firefox moeten installeren.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ik gebruik toch geen rabobank.
  Maar ik ben wel erg tevreden over het feit dat mijn Safari 4 eindelijk de roosterwebsite van mijn school ondersteunt, die een nogal aparte, tot voor kort IE-only, programmeertaal gebruikt.

 • Profielfoto
  Cardigan

  Wiens schuld het ook moge zijn, maakt denk ik niet zo heel veel uit.
  De Rabobank moet gewoon zo snel mogelijk zijn site geschikt maken voor gebruik met Safari 4.0, vooral met het oog op veiligheidsproblemen e.d.

 • Profielfoto
  maconly

  Voor de Rabo gebruik ik Firefox en ik denk dat ik dat voor de rest ook maar ga gebruiken moddertraag dat safari.

 • Profielfoto
  R1039

  Daar was ik allang achter. :sealed:
  Heb Camino nu als “Rabo browser”

 • Profielfoto
  Bartblokker

  Hier werkt alles ook nog gewoon hoor;)

 • Profielfoto
  georg88

  Werkt “helaas” niet.
  Gelukkig hebben we firefox.
  De ABN site werkt wel.

 • Profielfoto
  R-Flow

  En daarom it ik lekker bij ING. Daarmee kan ik wel gewoon geld mee blijven overmaken, zelfs als er een nieuwe Safari versie uit is.;)

 • Profielfoto
  Maced.2

  gewoon ABN Amro
  omdat het kan !!!!!!

 • Profielfoto
  Bonkonko

  DAMN, Niet Verwacht! Opera 10.00 Beta haalt ook 100% score in de Acid3 standaardentest :O

 • Profielfoto
  Panda

  Kan dit bericht niet gewoon weggehaald worden aangezien die het bij de meeste mensen gewoon doet, heb gisteren ook nog wat gekocht via rabobank in safari 4 nergens last van

 • Profielfoto
  binaries4me

  sinds de beta en de final altijd problemen met de rabobank onder safari

 • Profielfoto
  the_one

  Hier werkt de site ook niet goed:( (Safari 4, OSX 10.5.7)

 • Profielfoto
  Mac-Eddy

  Bij werkt het toch echt NIET goed( (OsX 10.5.7, intel-Mac), sinds Safari 4.0(beta).
  Ook ik ben van firefox afhankelijk om te bankieren bij de Rabobank.
  Misschien is het probleem systeem afhankelijk , omdat niet iedereen er last van heeft.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik download Safari 4 gewoon niet.

 • Profielfoto
  solitario

  Net even de Helpdesk van de Rabobank gebeld. Ze boden me excuses aan voor het ongemak en gaven aan dat het een bekend probleem is. Volgens de helpdesk zijn Rabobank en Apple samen bezig om naar een oplossing te zoeken.

  Tot die tijd wordt Firefox geadviseerd.

 • Profielfoto
  tarun

  @ Cloudsurfer
  Ik merk nu dat met Safari 4 de e.dentifier2 weer goed werkt. Dus via USB je bankpas aansluiten, pincode en verder. Hopelijk blijft dat goed werken.

 • Profielfoto
  Oppie

  Cache leegmaken zou moeten helpen!

 • Profielfoto
  Vin

  De enige reden waarom ik firefox heb is rabobank internetbankieren….. :angry: :angry:

 • Profielfoto
  gerryvonne

  Hier werkt het sinds de dag van de release prima!:) Safari 4 werkt echt goed!

 • Profielfoto
  klaasb

  bladeren in mijn betaalhistorie leidde gisteren tot witte schermen.

 • Profielfoto
  1984

  Wat een verhaal, Apple komt met een nieuwe browser waaraan nogal het één en andere mankeert , en vervolgens ligt het probleem weer eens niet bij Apple.

 • Profielfoto
  Jorg

  @Panda

  Ik kan dat soort reacties gewoon echt niet begrijpen. Heb je de comments van anderen gelezen?

 • Profielfoto
  Gene

  Hier geen problemen met Safari 4.0 Rabobank i.c.m. Tiger;)

 • Profielfoto
  Panda

  @Jorg; ja, ik zie ook reacties dat het wel goed werkt. heb jij je eigen titel gelezen? Rabobank Internetbankieren werkt niet langer in Safari.

  Eventueel verander je de titel, dat het bij sommigen niet werkt.

 • Profielfoto
  ZvC

  Met de beta versie van Safari 4.0 is bij mij een betaling via iDeal compleet misgegaan. Na de transactie werd ik niet doorgelinkt terug naar de site waarvan ik besteld had. Met als gevolg dat het geld van mijn rekening was afgeschreven, maar de bestelling niet geplaatst. Is gelukkig achteraf allemaal weer recht gebreid. Pas dus op!

 • Profielfoto
  palahala

  @ZvC, dat kan ook een luie implementatie van de webwinkel geweest zijn: iDEAL kán een “open” (pending) status teruggeven aan de winkel, en dan moet de winkel wel een paar tellen of een paar uur later alsnog de definitieve status opvragen…

  @Panda, “heb gisteren ook nog wat gekocht via rabobank in safari 4 nergens last van”: ook een iDEAL betaling dus? Alleen een betaling doen is natuurlijk maar een klein deel van het internetbankieren?

 • Profielfoto
  ZvC

  @palahala
  Was via bol.com. Toch niet de eerste de beste webwinkel. Zou je dan toch beter verwachten.

 • Profielfoto
  palahala

  @ZvC, weet je nog of je op een andere bol.com pagina kwam, of gebeurde er helemaal niks meer?

  Webwinkels moeten natuurlijk ook als de klant niet op de juiste manier in de winkel terugkomt (maar de status wel “success” is) de bestelling afmaken. Je zult immers maar Ziggo of Online hebben…;-)

 • Profielfoto
  Лукас

  Altijd al gekloot gehad met Safari 4 en de rabobank site. Zo is het bij mij ook gebeurd dat een betaling wel werd verzonden, maar dat de winkel het nooit kreeg en ik ook geen orderbevestiging. Je weet niet echt meer wat te doen als je midden in het betalingsproces een wit scherm krijgt. Ik hoop dat de rabobank eens wat meer op internetstandaarden gaat letten.

 • Profielfoto
  matijn

  Ik snap de reden tot opheffing niét.

  De Rabobank lost na mijn weten na officiële updates van Safari, een oplossing binnen ± twee weken. Zo’n oplossing vind ik van de Rabobank zeer acceptable

 • Profielfoto
  jerome

  Er zijn aardig wat sites en vooral cms systemen (wysiwyg editors) die niet werken in Safari! Best wel jammer! Ook is Safari minder strikt html dan Firefox, maar Safari is wel een mooiere browser. Firefox handiger met alle beschikbare plugins.

 • Profielfoto
  tarun

  Ik merk dat Safari 4 voor ABN een voordeel heeft: de e.dentifier2 (token met USB-aansluiting) wekt weer. Dus aansluiten, PIN-code invoeren en klaar. Nu maar hopen dat dit blijft werken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Mijn vrouw zit al jaren te modderen met de Rabobank. Het is zo vaak fout gegaan dat ze maar standaard op FireFox is overgeschakeld voor dit doel. Ik heb verscheidene malen geprobeerd tot op lossingen te komen met de Rabobank, maar ze onderkennen Safari gewoon niet. Het probleem is nooit geheel consistent geweest, maar als het fout ging dan was het altijd bij versturen van opdrachten.

  Ik heb Rabobank allang opgegeven en ben blij bij de ABN Amro te zitten waar ik sinds internetbankier (jaar of zeven) nog niet een keer één probleem heb ervaren, behalve een enkele keer onderhoud in de vroege ochtend…nou ja, dat mag.

 • Profielfoto
  M.S.G. Iwan

  Een i-deal betaling is gister bij mij gelukt in Safari 4. Inloggen via de website gaat helaas niet goed. Het zal dus iets kleins zijn. Tis gelukkig op te lossen met Firefox, hetzelfde geld voor mijn navigatie Garmin-communicator plugin.

 • Profielfoto
  DCage

  De ene keer doet ie het wel, de andere keer niet, vervelend is het wel want ik vind Safari prettiger om mee te werken.. Ik ben het eens met Cardigan!

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Bij mij werkt het ook niet koopsites allemaal ellende met iDeal.
  Gebruik altijd Firefox met Rabo.

  Alleen als je Surft met Safari en wil kopen op een site moet uit nood de link copieren en FireFox opstarten wat weer extra handelingen meebrengt.

  Sommige buttons in Safari verschijnen gewoon niet met de Rabo, je kunt het dus nooit afronden.

  Bah Safari laat wel eens meer steken vallen of de Rabo?

 • Profielfoto
  cezanne

  het voorgaande samenvattend: soms gaat het goed, soms gaat het fout met safari; dat is ook precies mijn ervaring, reden waarom ik altijd maar naar firefox stap om te rabobankieren; overigens gaat het met de (nieuwe) asn bank ook fout in safari, ook daar moet ik dus uitstappen naar firefox…

 • Profielfoto
  Simmens

  inloggen geen probleem….gaat pas fout bij geld overmaken…was in de beta versie ook al zo.

 • Profielfoto
  Night

  iDeal betalingen werken WEL, Internetbankieren NIET.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik heb zelf ABN, maar ik hoop voor de Rabobank klanten dat dit snel wordt opgelost. Een website moet gebouwd zijn volgends de officiele webstandaarden, en niet de standaarden van Microsoft.

  Eigenlijk moet iedereen massaal een klacht indienen over de slechte kwaliteit van het internetbankieren.

 • Profielfoto
  xentagz

  Ik heb gehoord dat Microsoft er ook 1 heeft met alle realtime foutmeldingen in de wereld (failboard) :)

 • Profielfoto
  palahala

  @xentagz, ook een beetje een fail dat je reactie bij een artikel over internetbankieren staat…;-)

 • Profielfoto
  Panda

  @palahala ja ik heb betaald via iDeal, nog nooit problemen gehad van een niet terugkerende succes pagina.

 • Profielfoto
  jjeroen

  ik wil hier graag aan toevoegen dat SMSen op de t-mobile site ook niet werkt. Je kunt prima inloggen, een sms typen en op verzenden klikken, maar daarna krijg je een foutmelding en start de pagina niet meer verder. In firefox (en alle andere browsers) bestaat dit probleem niet.

 • Profielfoto
  palahala

  @Panda, dus omdat je met Safari 4 kunt betalen via iDEAL, concludeer jij dat internetbankieren van de Rabobank helemaal goed werkt met Safari 4…?

  (Ik vraag me trouwens af of Apple nog veel aan de (WebKit?) rendering gedaan heeft sinds de beta uitkwam.)

 • Profielfoto
  Panda

  ik concludeer dat het voor mij perfect werkt. En ik geen enkel probleem ben tegen gekomen.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik heb met Safari 4 ook het probleem ondervonden dat een pagina in de cache blijft zitten, hoe vaak je het ook vernieuwd. Ik vermoed dat dat wit-scherm ook zo’n soort probleem is. Dus niet zozeer omdat ze alles volgens de standaard doen, maar een soort herlaad-foutje. Echt serieus, ik heb het probleem bij een eigen site van me en daar zit geen gekke code in. Iets klopt er in Safari niet.

 • Profielfoto
  kabouter_dibbel

  Hoera, dus ze gaan het (zo snel mogelijk) oplossen? Dan heeft mijn klacht bij de helpdesk van de rabobank toch zin gehad.

 • Profielfoto
  MrTeal

  bij mij werkt hij inderdaad ook niet iedere x zoals het moet..

 • Profielfoto
  MrTeal

  bij mij werkt hij inderdaad ook niet iedere x zoals het moet.. ???

 • Profielfoto
  MrTeal

  bij mij doet hij het idd ook niet altijd…

 • Profielfoto
  PelleR

  :( Alles werkt MAAAR zodra ik de Random Reader nodig heb om een opdracht te versturen gaat het fout. Ik krijg dan soms een wit scherm en kan de code niet lezen, soms zijn dan ook knoppen verdwenen. Kom op Rabo fix dit eens, lijkt me een fix van niks.

 • Profielfoto
  iberno

  Nou, ABN werkt ook niet merk ik nu… hij doet t wel in Firefox maar in Safari niet… meer mensen dit probleem?

 • Profielfoto
  BigAL

  Safari is zooo 2008!

 • Profielfoto
  alper

  Dat internetbankieren bij de Rabobank niet werkt is bizar, die site is sowieso verschrikkelijk maar omdat Safari zich houdt aan open internetstandaarden is het niet heel moeilijk om een website daarin te laten werken. Het betekent dat je ofwel bijzonder veel moeite moet doen om te zorgen dat een site het niet doet in Safari en wel in Firefox of dat je echt spectaculair incompetent bent. Er is geen weg omheen, forms versturen via https en beschermen tegen CSRF etc. is allemaal nogal basic.

  En dat nu iDeal niet werkt is helemaal van de zotte.

 • Profielfoto
  packer

  Zijn er mensen die nog steeds toegang tot Rabo Telebankieren Extra hebben?? (Onze Telebankpas wordt inmiddels niet meer door de Rabobankcomputer herkend).
  Rabo zou inderdaad met dit product stoppen, maar mogelijk zijn er mensen/bedrijven die Rabo hebben kunnen dwingen om toegang mogelijk te houden tot het moment dat de functionaliteit van Rabo Internetbankieren die van Telebankieren evenaart??