Onderzoek naar illegale afspraken rondom werving toptalenten

Door: Statenweg - 8 reacties

In de VS is een onderzoek opgestart naar een aantal technologiebedrijven, waaronder Apple, Google en Yahoo, over mogelijk illegale afspraken rondom de werving van toptalenten.

Het onderzoek moet nagaan of deze bedrijven onderling overeenkwamen om hoog gekwalificeerd personeel niet bij elkaar weg te kapen. Dergelijke afspraken zijn niet toegestaan volgens Amerikaanse antitrustwetgeving, omdat dit de markt voor het recruteren van personeel verstoort. Vaak worden grote bedragen neergeteld om managers of engineers van hoge kwaliteit de overstap te laten maken naar een concurrende onderneming.

Eerder opende de FTC een onderzoek naar de rol van Google’s CEO Eric Schmidt, die tevens een zetel heeft in de board of directors van Apple. Wetgeving in de VS staat het niet toe dat een persoon in het bestuur treedt van twee bedrijven wanneer deze op elkaars werkterrein actief zijn. Door de komst van de iPhone en Google Android, is dit meer en meer het geval.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  maxim22

  daar kan ik momenteel alleen maar van dromen:)

 • Profielfoto
  Nicks

  Ik snap eerlijk gezegd niet hoe ze hier baat bij hebben.Waarom mag Google geen manager wegkapen van Apple, maar een ander bedrijf wel?

  Ze hebben mij nog nooit gebeld trouwens:D

 • Profielfoto
  Rnowed

  Zouden ze met voetballers moeten doen.

 • Profielfoto
  snipper

  @Nicks: Het is niet zo ingewikkeld. Stel, je bent een toptalent en je werkt bij Apple. Je hebt al een tijdje geen opslag gehad terwijl de markt goed is. Eigenlijk zou je meer kunnen verdienen bij Apple.. ware het niet dat ze stiekem afgesproken hebben dat ze je niet aannemen omdat je al bij Google werkt. (maar dat weet jij niet)

  Je solliciteert maar wordt niet aangenomen. Je blijft dus bij je oude werkgever, terwijl je waarschijnlijk meer had kunnen verdienen bij Apple.

  Op lange termijn houden Google en Apple niet alleen hun toptalenten makkelijker vast, ze hoeven ze ook minder opslag te geven.

  In werkelijkheid is de arbeidsmarkt voor toptalenten uiteraard groter maar Google, Apple en Yahoo hebben een flink aantal werknemers dus het is al gauw financieel interessant, zullen we maar zeggen.

 • Profielfoto
  Ghitze

  @snipper, niet om te bitchen, maar je bedoelt denk ik: “Stel, je bent een toptalent en je werkt bij Google…” :)

  Maar ik denk dat je gelijk hebt, het is goed dat dit word aangepakt, mocht het zo zijn dat deze afspraken bestaan.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Jah maarja. Alsof die toptalenten zo weinig verdienen;):P.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, die afspraken lopen hier in Soest zelfs bij basisscholen onderling.

  Leerlingen kunnen niet zomaar overstappen van de ene naar de andere school, omdat de scholen daar onderling afspraken over hebben gemaakt.

  Daar wordt de basis voor die ellende dus gelegd. ;)

  Dan kunnen ze er later maar vast aan gewend zijn.

 • Apple moet meer betalen voor verboden salarisafspraken | Appleweetjes

  […] en Intel moeten meer schadevergoeding betalen aan medewerkers die getroffen zijn door de ‘do not hire‘ policy. De bedrijven hadden afgesproken geen getalenteerde medewerkers bij elkaar weg te […]