nrc.tv en Nederlands Film Festival plugins voor Plex Media Center

Door: Jorg - 14 reacties

We schreven al eerder over Plex, de geavanceerde media center software die speciaal voor de Mac is ontwikkeld. Eén van de grote voordelen van Plex is de open modulaire structuur. Er zijn tientallen plugins beschikbaar die je gemakkelijk via de Plex App Store kunt installeren, en waarmee een groot aantal online audio-, video- en foto-bronnen direct beschikbaar komen. Het staat een ieder vrij om plugins voor Plex te ontwikkelen, en dat liet programmeur Sander Spies zich geen twee keer zeggen.

Sander schreef maar liefst twee zeer interessante nieuwe plugins voor Nederlandse gebruikers van Plex. De eerste is nrc.tv, waarmee de videoproducties van NRC Handelsblad en nrc.next kunnen worden bekeken. Nu was ik al een dagelijks lezer van nrc.next, en kon ik ook de nrc.next blog waarderen, maar ik bekeek echter zelden de video’s op de site. Ik neem aan dat wat voor mij geldt ook voor veel andere gebruikers opgaat: het is veel uitnodigender om, gewapend met afstandsbediening, lekker op je TV door het aanbod van video’s te bladeren. De redactie van NRC blijkt een aantal semi-dagelijkse nieuwsprogramma’s te maken (zo vond ik bijvoorbeeld beschouwingen van eigen correspondenten in Teheran en werd in een andere uitzending stilgestaan bij de 75e verjaardag van Donald Duck), maar ook de vaste rubrieken als concertbesprekingen en de videocolumns van Kamagurka zijn direct voorhanden.

Spies ontwikkelde ook een plugin voor het bekijken van de online video’s van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Je kunt niet alleen kiezen uit een groot aantal interviews en achtergrondprogramma’s over Nederlandse films die de afgelopen jaren het festival hebben aangedaan, maar bovendien zijn alle geselecteerde (korte) film-inzendingen voor de editie van dit jaar direct en in zijn geheel te bekijken.

Al met al twee goede redenen om je nog eens in Plex te verdiepen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Het aantal plugins, en daarmee de functionaliteit van het programma, groeit nog dagelijks. In de afgelopen weken kwamen er tientallen nieuwe plugins beschikbaar, variërend van de uitgebreide fotocollectie van het Web Gallery of Art project, tot de videoverslagen van het gerenommeerde Duitse computerblad c’t. Het pakket is gratis te downloaden op de site van Plex.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  binaries4me

  Er zijn ok plugins van uitzending gemist voor de volgende zenders:
  Ned 1,2,3 zie de link
  http://forums.plexapp.com/index.php?showtopic=5127

 • Profielfoto
  binaries4me

   Programma Gemist, Ned1, Ned2, Ned3, RTL4, RTL5, RTL7, SBS6, NET5, VERONICA, Dumpert, 101
  via de volgende link
  http://forums.plexapp.com/index.php?showtopic=6047

  en zo is plex al aardig compleet.
  Hulde voor alle programeurs

 • Profielfoto
  Sanne

  Nice!

  Plex is echt een van de programma’s die ik dagelijks gebruik.

 • Profielfoto
  lakie1982

  Doet RTL het ook al dan?
  Redelijk nutteloos als RTL het niet doet.

 • Profielfoto
  pk08

  NRC Next wordt tegenwoordig opgesteld door net afgestudeerde(of gesjeeste) studenten die net fris achter de oren zijn en amper tot geen top journalistieke ervaring hebben waar je U tegen zegt. Het NRC is bij mij sinds 2003 de deur uit gegaan omdat het allang het NRC van de jaren 90 niet meer is en wat echt voor journalistieke kwaliteit stond. Enige wat nog redelijkis om te lezen is de Volkskrant en Trouw alhoewel dat ook tanende is. Voor de rest een grote commerciele bagger met de krant van Wakker Nederland voorop.

 • Profielfoto
  OLT

  Nee, plugin voor RTL is er (nog) niet.

  Zit ik ook nog steeds met smart op te wachten.

 • Profielfoto
  lakie1982

  Net of iemand plex gaat gebruiken om deze zenders te bekijken. Het is leuk dat het er is maar een RTL plugin zou pas echt top zijn. Jammer genoeg is het implementeren van silverlight toch niet zo makkelijk als de makers hadden gedacht.

 • Profielfoto
  wildeweg

  Heb net Plex geinstalleerd
  Heb de plugins die genoemd worden gedownload en in de plugin map van Plex gezet.

  Er gebeurt alleen niet veel. Waar zou ik de desbetreffende streams terug moeten kunnen vinden in Plex?

 • Profielfoto
  Jorg

  @wildeweg: In principe kun je plugins direct vanuit Plex zelf installeren door naar de App Store te gaan. De plugins verschijnen dan na installatie onder het betreffende menu-onderdeel van Plex (in veel gevallen zal dat “Video’s” zijn. Plugins die nog in ontwikkeling zijn staan nog niet in de App Store, voorlopige versies daarvan kun je downloaden in de Wiki op de site, en deze moet je dan handmatig in de plugins folder plaatsen. Let even goed op de folder, je moet de Library/Application Support/Plex Media Server/Plug-ins map hebben in je user-folder.

  @lakie1982, OLT: Ik weet dat er mensen aan Uitzending Gemist plugins werken voor Plex, maar ik gebruik deze niet zelf. Uitzending Gemist is ook beschikbaar op de kabelbox van de meeste kabelmaatschappijen (waaronder UPC), waarbij je ook alle eigen producties van de publieke omroep kunt terugkijken, in een hogere kwaliteit dan de online video’s. Uitzending Gemist zou vooral heel handig zijn op de iPhone, ik hoop dan ook dat de Publieke Omroep hier een app voor zal ontwikkelen. Wat betreft RTL: Ik ken persoonlijk geen programma’s van deze zender die ik terug zou willen kijken, dus ik volg eventuele ontwikkelingen op dat vlak niet op de voet.

 • Profielfoto
  Mac-@

  Even een snel vraagje ivm Plex en de “nieuwe” Mac Mini. Kan ik deze nemen met 1 gig RAM of is 2 aan te raden? Ik wil hem binnenkort ook aanschaffen met een extra Terra schijf eraan.

 • Profielfoto
  wildeweg

  @jorg: bedankt! Verkeerde plugin map gebruikt (Library/Application Support/Plex/Plug-ins

  Maar nu werkt het!

 • Profielfoto
  E.Rhijnsburger

  Heb Plex gedownload en geïnstalleerd en de plug-ins van de 2e hyperlink. De eerste hyperlink levert niks op. Als ik Plex start loopt het programma vast.
  Wie weet raad???
  Zit op een alu iMac met Leopard

 • Profielfoto
  iberno

  werkt dat ook op AppleTV?

 • Profielfoto
  sander1

  @iberno: Zie http://wiki.plexapp.com/index.php/FAQ#Will_this_run_on_AppleTV.3F

  @lakie1982: Silverlight content in Plex krijgen is helemaal niet zo ingewikkeld, het zal eerder van de structuur van de website afhangen hoe ingewikkeld het is om de zaak te scrapen. Maar wat weerhoudt je ervan om zelf een poging te wagen? Python blijkt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, het was voor mij ook compleet nieuw en ik heb inmiddels al 4 plugins gemaakt.

  @Mac-@: Ik zou gelijk voor 2GB gaan. Als 2GB niet standaard is en je besluit bij aankoop 1GB extra te laten plaatsen, is dit vaak iets goedkoper dan als je dit achteraf laat doen. Bovendien is zelf plaatsen in een Mac Mini 1) een redelijke klus en 2) mag je je Mini officieel niet openmaken onder de garantie (schijnt ook niet al te eenvoudig te zijn).

  @E.Rhijnsburger: De NFF plugin kun je via de App Store installeren, dat bespaart je de moeite om zelf de bestanden te plaatsen. Voor de NRC.tv plugin moet je het bestand “nrctv.bundle” plaatsen in de map /Library/Application Support/Plex Media Server/Plug-ins