Jorg
Jorg Nieuws 30 juni 2009

nrc.tv en Nederlands Film Festival plugins voor Plex Media Center

We schreven al eerder over Plex, de geavanceerde media center software die speciaal voor de Mac is ontwikkeld. Eén van de grote voordelen van Plex is de open modulaire structuur. Er zijn tientallen plugins beschikbaar die je gemakkelijk via de Plex App Store kunt installeren, en waarmee een groot aantal online audio-, video- en foto-bronnen direct beschikbaar komen. Het staat een ieder vrij om plugins voor Plex te ontwikkelen, en dat liet programmeur Sander Spies zich geen twee keer zeggen.

Sander schreef maar liefst twee zeer interessante nieuwe plugins voor Nederlandse gebruikers van Plex. De eerste is nrc.tv, waarmee de videoproducties van NRC Handelsblad en nrc.next kunnen worden bekeken. Nu was ik al een dagelijks lezer van nrc.next, en kon ik ook de nrc.next blog waarderen, maar ik bekeek echter zelden de video’s op de site. Ik neem aan dat wat voor mij geldt ook voor veel andere gebruikers opgaat: het is veel uitnodigender om, gewapend met afstandsbediening, lekker op je TV door het aanbod van video’s te bladeren. De redactie van NRC blijkt een aantal semi-dagelijkse nieuwsprogramma’s te maken (zo vond ik bijvoorbeeld beschouwingen van eigen correspondenten in Teheran en werd in een andere uitzending stilgestaan bij de 75e verjaardag van Donald Duck), maar ook de vaste rubrieken als concertbesprekingen en de videocolumns van Kamagurka zijn direct voorhanden.

Spies ontwikkelde ook een plugin voor het bekijken van de online video’s van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Je kunt niet alleen kiezen uit een groot aantal interviews en achtergrondprogramma’s over Nederlandse films die de afgelopen jaren het festival hebben aangedaan, maar bovendien zijn alle geselecteerde (korte) film-inzendingen voor de editie van dit jaar direct en in zijn geheel te bekijken.

Al met al twee goede redenen om je nog eens in Plex te verdiepen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Het aantal plugins, en daarmee de functionaliteit van het programma, groeit nog dagelijks. In de afgelopen weken kwamen er tientallen nieuwe plugins beschikbaar, variërend van de uitgebreide fotocollectie van het Web Gallery of Art project, tot de videoverslagen van het gerenommeerde Duitse computerblad c’t. Het pakket is gratis te downloaden op de site van Plex.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
nrc.tv en Nederlands Film Festival plugins voor Plex Media Center
Sluiten