Nieuwste Mac-kloner opent zelfs een eigen winkel

Door: PfBee - 31 reacties

De juridische afdeling van Apple gaat het de komende tijd druk krijgen, naast een bijdehante concurrent op de smartphone markt, heeft de volgende Mac-kloner zich al weer aangediend. Dit terwijl de bekendste nog geen week geleden geleden faillissement heeft aangevraagd. Het Amerikaanse bedrijf Quo Computer is namelijk de volgende die niet-Apple hardware gaat verkopen met daarop Mac OS X voorgeïnstalleerd.

Waar vorige Mac-kloons nog voornamelijk standaard PC’s waren waarop Mac OS X was ge├»nstalleerd willen ze bij Quo zoveel mogelijk de Apple-ervaring gaan nabootsen, wat ook valt af te leiden uit hun website. Het bedrijf wil zich dan ook gaan onderscheiden van andere Mac-kloners door zich te gaan richten op kwaliteit. “Onze ondersteuning wordt van hetzelfde niveau als die van Apple”, wist de oprichter van Quo, Rashanta Da Silva, dan ook trots te melden. Het bedrijf zou zelfs vandaag een eigen winkel hebben geopend in Los Angeles, waar klanten de keuze krijgen uit drie desktop modellen.

Dat dit ongetwijfeld tot een volgende rechtszaak gaat leiden mag geen verrassing heten voor iedere Apple-volger. Een feit waar ook de oprichters van Quo van op de hoogte zijn. Da Silva hoopt echter dat Apple de “waarde zal inzien” van zijn kwalitatief hoogwaardige product en mede daarom zal afzien van een gang naar de rechter.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Monkey

  Ik zie persoonlijk het probleem niet zo, tenminste ze betalen Apple toch wel gewoon voor de software?
  Apple computers zijn prima als ze net doen wat jij wilt, maar vergelijkbare modellen met de meest gekochte PC modellen (krachtiger dan Mac Mini, maar geen Mac Pro (zeker niet qua prijs)) zijn er gewoon niet en dat gat wordt opgevuld door die Mac kloons.

  Mijn Mac wordt er niet slechter op, terwijl andere mensen die geen Mac kochten doordat die tussenmodellen er niet zijn, nu ook misschien zo eentje aanschaffen, waar Apple vervolgens ook iets aan verdient.

  Iedereen blij, toch?

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Hier gaan we weer met de verkeerde informatie.

  Psystar heeft het faillissement NIET aangevraagd. Ze hebben een procedure “chapter 11” opgestart. Dit is een beschermingsmaatregel tegen schuldeisers om zo een plan uit te kunnen werken om een faillissement te voorkomen.

  Psystar heeft vorige week net hetzelfde gedaan als GM vandaag. GM is ook niet failliet maar wil via deze weg een doorstart maken om terug een gezond bedrijf te worden. idem met Psystar.

  Toch even opletten voor je zulke berichten de wereld instuurt !

 • Profielfoto
  joerideleebeeck

  Ik denk wel dat hoe meer mac-gebruikers er komen (al dan niet met een mac-kloon), hoe aantrekkelijker het wordt voor virus-‘ontwikkelaars’.

  @ monkey:
  “krachtiger dan Mac Mini, maar geen Mac Pro (zeker niet qua prijs)”

  Wat is dan een iMac…?

 • Profielfoto
  Monkey

  @.joeri.: Een computer in een beeldscherm ingebouwd. Daar zit ook niet iedereen op te wachten, en ook de iMac (die goedkoopste 2 iig) heeft niet echt bepaald de specs van een fatsoenlijke PC, voornamelijk de GPU stelt weinig voor… Als je dan een fatsoenlijke videokaart wilt zit je bij die van ÔéČ1699 en dat is gewoon prijzig voor de meeste mensen…

  @broodplank: Met die kloons dus wel. ???

 • Profielfoto
  broodplank

  dannuh koop je geen mac maar een PC met Windows? Je kan niet alles hebben ;).

 • Profielfoto
  ismirnoff

  Dat dit ongetwijfeld tot een volgende rechtszaak gaat leiden mag gaan(moet geen zijn) verrassing heten voor iedere Apple-volger.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ex-macfreak

  met zo een chapter 11 heb je eigenlijk een gerechtelijk akkoord
  Daarmee kan je ook voor een bepaalde tijd beschermd worden van je schuldeisers.
  En schadeclaims ;)
  Een goede manier om tijd te winnen

 • Profielfoto
  JanJansen

  Waar is die website want als ik de link (http://quocomputer.com/) aanklik dan zie ik een pagina zonder enige informatie en alleen de mogelijkheid een email te versturen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @JanJansen

  The Quo Web site is being worked on now and is set to launch next week. The retail store, located at 2401 West Main Street, Alhambra, Calif., will open for business on June 1.

  bron : http://news.cnet.com/8301-13579_3-10251943-37.html

  Site opent op 7 juni dus

 • Profielfoto
  spacefreek

  @ Monkey, het probleem ligt ‘m meer in de keuze van Apple, ze onderscheiden zich door hardware EN software beide te ontwikkelen en niet (zoals b.v. Microsoft) enkel de software te leveren welke aan z’n lot wordt overgelaten tussen de 1000-den hardwarefabrikanten. Het is niet zo zeer dat ze er geld op verdienen, de gedachtegang en de kracht van OS X (stabiliteit) gaat er op achteruit.. Er komen klachten (a la Windows) waardoor het imago van OS X er op achteruitgaat. Dat is het probleem (daarnaast natuurlijk gewoon dat Apple het juridisch dicht heeft getimmerd en er gewoon een rechtszaak tegenaan gooit)

 • Profielfoto
  defores

  @Monkey ga aub niet de hardware vergelijken met een x86 herrie bak, die getallen zeggen compleet niks over prestatie verschillen.

  Ik ken mensen die power users XP waren en niks van Apple moesten weten.
  Nu ze met Apple te maken hebben willen ze niks meer van Windows weten en ze staan verbaast over de kracht van de Apple computer.

  Specificatie’s vergelijken van een Apple met een gewone PC is ook iets wat je nooit moet doen omdat je dan geen re├źle waarde hebt.

 • Profielfoto
  Willem92

  @ defores: Helemaal mee eens!;) (het is trouwens verbaasd met een d :))

  PC’s en Macs kun je niet zomaar klakkeloos vergelijken, dat is juist ook de kracht achter de computers van Apple.

 • Profielfoto
  exquise

  Ik vind het een belachelijk idee, ze willen de zelfde kwaliteit bieden als Apple (opzich geen probleem mee), maar ze maken wel alles achter, dus als je bij Quo computers producten koopt huppel je altijd maanden achterop!

  Ik versta zelf niet dat die bedrijfjes dat willen proberen, na enkele maanden moeten ze toch chapter 11 aanvragen!

 • Profielfoto
  Marius1976

  Weinig mensen met een vooruitziende blik hier.

  Je kunt er op wachten dat apple dit (op een gegeven moment) niet meer tegen KAN houden. Geschiedenis heeft dat uitgewezen. Dit is de beginfase. Inderdaad ‘kleine’ bedrijfjes die het proberen, de pioniers op dit vlak zeg maar, vangen rake klappen op, waarna de volgende (daar van leert en) het opnieuw probeert.

  Ze schieten als paddestoelen uit de grond, en vroeg of laat zit daar een goeie tussen.

  Voor de consument heeft dit echt bijna alleen maar voordelen, en apple zal moeten proberen om haar produkt nog beter te maken, en zich -net als vroeger- weer te gaan onderscheiden door daadwerkelijk een betere kwaliteit dan die ander.

  Naast het feit dat dit de OS X markt vergroot, en dus meer software beschikbaar zal gaan worden voor OS X, en mensen daardoor ook sneller een echte apple zullen kopen, dat dit zelfs voor apple ook een gunstige stap is.

  Dat OS X een slechte naam zal krijgen is onzin. OS X werkt heel anders met hardware samen dan windows. Zodra het werkt -ook op een kloon- werkt het.
  Als de kopers van de kloon weten dat ze niet -net als bij apple dus- lukraak zelf allemaal hardware moeten gaan toevoegen, omdat ze feitelijk een ‘apple’ gebruiken, dan doet dat niets af aan de stabiliteit van de kloon t.o.v. de apple.

  Dus voor je wat roept: doe eerst eens een klein beetje research, of denk op z’n minst na; zonder meteen als het eerste de beste holle vat te gaan gillen, omdat je o zo idolate beeld van apple misschien een haarscheurtje gaat vertonen.

 • Profielfoto
  Jocham

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar dit naartoe loopt: heeft Apple wel gelijk, of verhinderen ze concurrenten?

  Verder ben ik het met Marius1979 eens, er is (nog) geen reden om aan te nemen dat os x onstabiel zal zijn. Windows is ook maar een slecht voorbeeld op dit gebied. Zijn er geen andere besturingssystemen die wel stabiel zijn?

  Plus het heeft inderdaad denk ik alleen maar voordelen voor de consumenten.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ Jocham , ja LINUX , dat is stabiel , niet veeleisend voor hardware , en vooral gratis
  Trouwens tis ook een UNIX systeem , net zoals OSX

 • Profielfoto
  roger767

  waarom maakt apple niet gewoon een mac pro met core 2 duo processoren. Probleem van deze clones opgelost

 • Profielfoto
  MacMartino

  Wow, dat beloofd wat met zo’n onwijs kwalitatieve website! (proest) we kunnen niet wachten (proest) tot een ieniemienie bedrijfje een superservice als die van apple bied (proest)…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Roger767

  Awel, moest er zo een zijn zou ik hem kopen
  Waarom een Mac Pro met een quadcore kopen als je weet dat de meeste software nog niet eens van 2 cores gebruik maakt.
  Voor de meeste zou ne mac pro overkill zijn
  Apple zou een gewone mac moete maken , zonder scherm
  Het moederbord moet dan zelfs niet vervangbaar zijn
  Alleen al de optie om je harde schijf en grafische kaart te vervangen zou al ideaal zijn.
  En misschien ook de mogelijkheid om een pci kaart toe te voegen, ik wil namelijk ook eens graag gebruik kunnen maken van e-sata , een pak sneller dan gigabit ethernet of FW800

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hmm qua design zou ik die Computer ver achter mij bureau verstoppen, maar als mediacenter is hij toch krachtiger dan de Mac mini. Tevens zijn de aanslluitingen en kabeltjes goedkoper en is er een groter assortiment.

  Een goede kanshebber voor mij dus:)

 • Profielfoto
  macquarius

  @defores: Waarom zou je heden ten dage de specificaties niet kunnen vergelijken tussen Apple- en PC hardware? Ik bedoel, een Intel Core2Duo 2,93 is een Intel Core2Duo 2,93, 4GB DDR3 is 4GB DDR3 en een nVidia 9600M GT is een nVidia 9600M GT.
  Prestaties 1 op 1 vergelijken gaat niet want je zit met OSX vs Windows. Das inderdaad niet eerlijk vergelijken maar op hardwareniveau vind ik het gerechtvaardigd om te vergelijken.

 • Profielfoto
  Monkey

  @spacefreek: Ik snap je punt, maar de Mac’s van Apple zelf zullen die compatibaliteits problemen sowieso niet hebben, dus Apple freaks met gewoon een echte Apple worden er sowieso niet slechter op.
  Verder zullen die bedrijven juist onderdelen kiezen die al goed compatible zijn met Mac OS en als ze dat niet doen, denk ik eerder dat zij er op worden aangekeken dan Apple.

  @defores: Euh, niet met x86 vergelijken.. wat voor processors zitten er dan in de huidige mac’s? PowerPC zijn ze vanaf gestapt heah? ???
  Ik snap totaal je punt niet, als je gewoon betere hardware in je computer hebt, gaat je computer gewoon sneller lijkt me hoor, of je nou windows of mac hebt. Ik vergelijk ook niet een windows computertje met een mac computertje, maar twee mac’s in principe.

 • Profielfoto
  Jakobbb

  Korte metten mee maken en die jongens gerechtelijk vervolgen a.u.b.

 • Profielfoto
  defores

  @Soulshaker

  Linux -> Mimix
  OSX -> NextStep -> Unix/FreeBSD

 • Profielfoto
  Soulshaker

  ja , maar beide behoren ze tot de UNIX familie

  “Omdat Mac OS X hierdoor een UNIX-systeem is, is het relatief compatibel met Linux, hetgeen een groot voordeel is bij het omzetten van software.”
  bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Qua layout en logo is die Quo wel OK tenminste. Verder kwam ik op die link naar hun website niet. En ach…..voor een echte Apple-fan gaat er niets boven de enige echte….

 • Profielfoto
  Marius1976

  @MacAanZee

  Ja en nee.

  Ik ben echt wel een apple fan, en ik zou nooit een voorgebouwde en geinstalleerde apple kloon kopen.

  Toch bouw ik zelf graag (en met succes) een apple kloon, gewoon voor eigen gebruik naast m’n iMac G5 en m’n iBook G4. En die kloon is inmiddels ook de meestgebruikte OS X machine hier in huis. De fun zit hem in het zelf bouwen en installeren. Dus voor een ware apple fan, hoeft het niet perse een apple te zijn.

  Ja… als ik een nieuwe computer zou kopen, zou ik zo weer een apple kopen.

 • Profielfoto
  slewes

  @t martino. Je kan ook overdrijven. Zo goed is de kwaliteit ook weer niet.

  Verglijk de levensdruur eens goed vergeleken met notebooks, desktop, batterijen en ipods vergeleken met 4 a 5 jaar geleden en je zal nog schrikken.

 • Profielfoto
  defores

  @macquarius @Monkey

  Dat bedoel ik nu je kijkt getalletjes en denkt dan meteen hetzelfde is.
  Kan je ze dan in een PC plaatsen een Mac nvidia kaart? kan je de processor dan in een PC plaatsen?

  Volgens mij niet

 • Profielfoto
  Marius1976

  @defores Volgens mij moet je je post even overzien. Snap er niet veel van wat je bedoelt.

  Maar volgens mij denk jij dat een grafische kaart in een Mac een andere is dan in een PC. Wel… dat denk je dus verkeerd.

  Zowel een Mac als een PC vormen een verzameling digitale componenten (logische ‘troep’ zoals ik dat meestal noem). De samenwerking van deze onderdelen noemen we meestal ‘de computer’ en in de volksmond ook wel PC genoemd.

  Apple computers zijn ook gewoon PC’s, alleen worden verkocht als ‘all-in-one’ formule: dus met OS X, en er is aandacht besteed aan zowel de interne als de externe looks van het apparaat. Zo zie je bij het opstarten van een Mac niet zo’n hele lijst van meldingen, maar is dat keurig verstopt achter het witte scherm met apple logo.

  Apple is vooral een marketing formule. En een verdraaid goede. Ik ben er een groot fan van, en ik bedoel deze opmerking dus niet negatief.

  Maar verder zit er in principe hardwarematig geen verschil tussen een PC en een Mac.

  Vroeger was dat anders. Hoewel er zelfs toen al veel overeenkomsten waren.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Die website van ze stelt ook niet veel voor. Je kunt niet eens bestellen:P