Nieuwe lever levert Jobs meer leven

Door: Koen van Tongeren - 41 reacties

De Wall Street Journal meldt vandaag dat Apple’s CEO Steve Jobs ongeveer twee maanden geleden een levertransplantatie heeft ondergaan. Mogelijke reden voor deze medische ingreep zou de verspreiding van alvleesklierkanker naar de lever kunnen zijn geweest. De krant meldt dat Steve volledig hersteld is van de operatie en zijn eigen gestelde deadline zal halen om eind juni weer aan het werk te zijn, zij het aanvankelijk part-time.

De transplantatie heeft plaatsgevonden in Memphis, Tennessee. Reden hiervoor zou de korte wachttijden aldaar zijn. Met dit bericht wordt een eerder gerucht dat Jobs in Tennessee zou zijn gesignaleerd, bevestigd.

De WSJ meldt niet wat diens bronnen zijn voor dit bericht, maar brengt het wel als een feit in plaats van een gerucht.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Neptunus

  Zo zeg, heftig! :O Ik heb echt zoveel respect voor die man, voor ongeveer alles wat hij doet…

 • Profielfoto
  BigAL

  Tja, het is wachten op zijn dood… mooi klote dat wel.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Niks aan de hand mensen! Gewoon doorlopen! (Aldus Apple het afgelopen jaar…)

 • Profielfoto
  MausB

  @BigAl: wachten op zijn dood?! het is de bedoeling dat je na een transplantatie nog heel wat jaren leeft. anders hoef je er ook geen nieuwe lever in te kletsen.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Als Hij maar OK is… :D

  :p (voor mijn reactie)

 • Profielfoto
  kay-tong

  Als de lever nu wordt afgestoten?
  ZIt hij volgend jaar weer in het ziekenhuis!

  Het moet trouwens wel zeer ernstig zijn geweest. Als de lever zou zijn aangetast kunnen ze tot 70% van de lever weghalen, waarna de overige 30% zeg weer genereert tot een volwaardige lever, wat altijd een beter alternatief is dan een orgaan transplantatie. Nu op dit moment moet jobs dus taloze pillen slikken om zijn imuun systeem te onderdrukken, anders zal de lever worden afgestoten.

  BTW, in dit kader mag ook nog wel even gezegd worden, dat hij het geluk heeft financieel welgesteld te zijn, uiteraard heeft hij er hard voor gewerkt, maar de arme klootzak, die dag in dag uit hard werkt voor een rotte appel, zal in the USA helaas een dergelijke ingreep niet kunnen betalen, laat staan dat hij een orgaan kan vinden dat bij hem zou kunnen passen.

  De organenhandel is geen geheim, en helaas wordt het uitgevochten over de koppen van de mensen.

  *Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat Jobs een varkenslever heeft gekregen, deze kunnen ze beter afstemen op de acceptor. Een leverdonor..? ik weet niet of je daarna nog leeft trouwens. (tenzij je maar een stukje doneert uiteraard)

 • Profielfoto
  Toinef

  Wel weer typisch Apple dat het zo lang geheim is gebleven

 • Profielfoto
  Odyssey

  Feit van een transplantatie wil zeggen dat er zeker goede toekomstverwachtingen zijn!

  organen worden immers niet getransplanteerd indien de patient om een of andere reden niet zo lang meer zou leven. :)

  al vind ik dit gerucht er toch wel een beetje over… maar bon, het kan waar zijn uteraard…

 • Profielfoto
  JoostJobs

  Hij moet gewoon niet zoveel bier drinken, haha.

  Hope you Live Long Steve.:)

 • Profielfoto
  Magistic

  @ Odyssey: Tenzij het om mensen met geld gaat.

  Maar we gaan er gewoon vanuit dat hij nog wel even meegaat.

 • Profielfoto
  Gigs

  Nu maar hopen dat ie die lever niet van een Windows-gebruiker heeft…
  Zul je zien dat Steve nog switched naar Windhoos ook nog!!!???

 • Profielfoto
  iDude

  @gigs: ja dat zou een leuk scenario (voor een film) zijn!
  Komt steve terug, en helpt dan in 1 jr apple om zeep. Blijkt het allemaal een complot te zijn van ome bill.
  Ik wacht het af….;-)

 • Profielfoto
  ChrisKerel

  je vergeet een s in de tweede alinea

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dan is Apple een keertje eerlijk en open over de gang van zaken van de gezondheid van good old Steve en dan zou het gelogen zijn? Ik geloof er geen loor van

 • Profielfoto
  BigAL

  @MAusB: dit wil zeggen dat de kanker is gemetastaseerd. Of het een lokale metastase of eentje via het bloed is met deze info niet te zeggen. Via het bloed is niet zo goed, kan dus in mini-metastasen overal zitten. Dan is het wachten op de groei.
  Jobs is natuurlijk een hele tijd geleden ‘schoon’ verklaard en toch weer teruggekomen die kanker.
  Het belooft volgens mij niet veel goeds voor de komende periode.

 • Profielfoto
  drvdijk

  Wat een geniale titel voor dit artikel! Doet me denken aan een stukje van Guido Weijers:

  Waarom zit er in leverworst wel lever maar in boterhamworst geen boter?
  Het lijkt een goed woord, het is namelijk worst voor tussen de boterham. Maar de boterhammenworst bij mij thuis heeft helemaal niet de vorm van worst want het ligt op zo’n wit templex bakje in plakjes. En dat klopt eigelijk ook weer wel want die plakjes, die plakken op elkaar en dat is mijn excuus om er twee op mn brood te doen. Ja mn brood niet mn boterham want wellicht zit er in brood wel boter maar geen ham want dat koop je in plakjes. Brood wordt gemaakt van meel, meel wordt gemalen een in een molen. Waarom noemen ze die molen geen maler en die meelm maal. Een molen maalt en een molen draait door, ik lig ’s nachts ook wel een te malen, ben ik dan een molen of draai ik door?

  Anyway, over Steve zijn gezondheid en het ‘gezeik’ dat Apple altijd alles geheim houdt: Laat ze lekker! Als Apple niet wil vertellen dat er volgend jaar wéér een iPhone uitkomt, zal daar vast een reden achter zitten (eerst geld verdienen aan het ‘oude’ model). Als Steve niet wil dat zijn gezondheid besproken wordt, zal daar vast óók een reden achter zitten. Het is niet zo dat die informatie in het kader van het landsbelang openbaar hoort te zijn, het is en blijft ‘maar’ een bedrijf.

  Just my 2 cents:)

 • Profielfoto
  koen

  iLiver 2.0 nu in de software update:-)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  “en zijn eigen gestelde deadline zal halen”

  Mooi gekozen woord , “deadline” :D

 • Profielfoto
  Appletosh

  Volgens het United Network for Organ Sharing hebben patiënten die een nieuwe lever krijgen tussen 73% en 76% kans om vijf jaar langer te leven.

  Wil dit zeggen dat Steve maximaal nog maar 5 jaar leeft? :(

 • Profielfoto
  Neptunus

  Nee, dat wil zeggen dat ongeveer 25 % van de patiënten met een levertransplantatie tussen 0 en 5 jaar na de levertransplantatie alsnog doodgaat door leverfalen, 75 % leeft na 5 jaar nog.

 • Profielfoto
  Appletosh

  Ok thanks ik hoop het beste for Steve

 • Profielfoto
  Hermanko

  D66 notabel Hans van Mierlo leeft al jaren met een ‘leen” lever.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @Kay-tong
  Wat natuurlijk mogelijk is, is dat Jobs al een Lever-reddende operatie heeft gehad. Na een paar jaar is dat niet goed gegaan en gaat men alsnog over tot opereren.

  Nog een andere mogelijkheid: dit is al z’n tweede donorlever.

 • Profielfoto
  Cycle Maniac

  Tweakers.net Steve Jobs heeft nieuwe lever ‘… De vooruitzichten zijn desondanks niet bijzonder rooskleurig: de kans dat een patiënt die een levertransplantatie krijgt, binnen vijf jaar overlijdt, wordt op ongeveer vijftig procent geschat.’

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Dat wordt een zeer interessante week voor de koers van Apple. Ga eens een slootje dollars klaar zetten voor het aankopen van aandelen ergens einde volgende week!

 • Profielfoto
  macstremist

  geweldige titel jongens!

 • Profielfoto
  Walnuts

  Toch klopt het niet. Als je bij kanker een orgaan-transplantatie met donor weefsel doet, onderdruk je met de afstotingsremmende middelen de immuunrespose zodat het transplantaat kan overleven. Hierdoor gaat de kanker echter sneller groeien. Dus kanker is vrijwel altijd een contra-indicatie voor een orgaan-transplantatie. Zeker als de reden zou zijn dat de alvleesklierkanker doorgroeit naar de lever (dan heb je meer kans op uitzaaingen, elders in het lichaam en dus een hoger risico op tumorgroei bij afstotingsremmende middelen). Dus ik denk dat de Wall Street Journal maar een gedeeltelijk waar of een onwaar verhaal hebben gepubliceerd

 • Profielfoto
  hitcher

  De koers van het aandeel van Apple zal waarschijnlijk dalen nu de ernst van de situatie betreffende de gezondheid van de heer Jobs duidelijk is geworden.

  De heer Jobs zou een zeldzame vorm van alvleesklierkanker hebben gehad (neuroendocriene tumor). Kenmerk hiervan is de langzame groei. Mogelijk is er sprake van een glucagonoom die extreme anorexie geeft. Het is mogelijk dat de kanker terugkeert in het getransplanteerde orgaan.

  De WSJ is een kwaliteitskrant die zich geen roddel kan veroorloven. Het bericht zal wel correct zijn.

 • Profielfoto
  Walnuts

  Er staat niets in de wall street journal over doorgroei, alleen dat Jobs een levertransplantatie heeft gehad. Dus de journal zal wel gelijk hebben en de rest is speculatie;-)

 • Profielfoto
  ISS

  Ik heb gisteren in mijn vinger gesneden, net een nieuwe pleister gebruikt.

  Apple is echt niet begaan met z’n fans dat ze dit alles mededelen, het is gewoon koersgevoelige informatie, dus een verplichting van de SEC om dit te melden.

  Maar goed, fijn dat het met de beste man weer beter gaat.

 • Profielfoto
  jkuifje

  Dat hebben ze goed weten te verzwijgen en te omzeilen. Iedereen vermoedde dat er meer aan de hand was dan de “eenvoudige” uitleg van Apple.

  Dit is wel weer ff schrikken.

 • Profielfoto
  Flimofly

  @drvdijk

  Beursgenoteerde bedrijven hebben de plicht om alle informatie de beurskoers kan beïnvloeden meteen publiek te maken. Zo hebben alle aandeelhouders evenveel informatie, worden ze gelijk behandeld. Als bepaalde personen info eerder hadden mogen ze daar geen gebruik van maken, dat heet ‘misbruik van voorkennis’.

 • Profielfoto
  i93Jeffrey

  Steve’s Lever Second Generation.

 • Profielfoto
  BigAL

  Het zegt mij overigens ook dat de uitleg van Apple gewoon niet betrouwbaar is gebleken. Wel jammer van dit bedrijf.

 • Profielfoto
  japser909

  het fluister clubje Apple…

  lever meer vertrouwen…

 • Profielfoto
  Buzz

  BigAL: De uitleg van Apple is te vinden in deze drie press releases van begin januari:
  http://www.apple.com/pr/library/2009/01/05sjletter.html
  http://www.apple.com/pr/library/2009/01/05bod.html
  http://www.apple.com/pr/library/2009/01/14advisory.html

  Niks van wat daarin gezegd wordt is tot nu toe onbetrouwbaar gebleken. Integendeel, het bericht van vrijdag uit de WSJ bevestigt in alle opzichten dat laatste persbericht van 14 januari, zowel wat betreft de complexiteit van de gezondheissituatie van Jobs als zijn terugkeer naar het bedrijf aan het eind van deze maand.

  Flimofly: Ik zie ook geen enkele reden waarom het bedrijf meer medische details bekend had moeten maken. Dat hij ernstig ziek is/was en van plan was in juni terug te keren, en dat Tim Cook in de tussentijd de touwtjes in handen nam is alles wat de aandeelhouders moesten weten, en dat hebben ze duidelijk en op tijd laten weten.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Mag die man ook eens met vakantie?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  12 inch iLiver, crashbestendig, nu met extra opslagruimte.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De aandelen Apple gaan niet over de lever van Jobs hoor, ik hoop en denk dat de aandelenkopers en verkopers inmiddels zo verstandig zijn geworden en hebben gezien dat Apple het uitstekend heeft gedaan het afgelopen half jaar, waarin het aandeel enorm is gestegen en het bedrijf het goed heeft gedaan. Het ziet er wel naar uit dat de kanker is uitgezaaid en dat is op zich geen goed teken natuurlijk. Ik denk dat we Steve maar beterschap moeten wensen en moeten hopen dat we nog aantal jaren mogen meegenieten van zijn ideeen en leiderschap bij Apple. Hij heeft voorlopig gelukkig nog genoeg geld om zijn dokters te blijven betalen en mocht hij daar doorheen zijn dan betalen we wel een iSteve premie van 2 euro bovenop de iPhones en Macs.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Of beter: laten we ‘m gewoon clonen.:p

 • Profielfoto
  NeilWebers

  Ik heb hem binnen! Vandaag afgeleverd door de koerier….. :)))