MacBook pro: SD kaart, batterij en audio jack

Door: Jan David Hanrath - 30 reacties

Bij elk nieuw stuk Apple hardware zijn er personen en partijen die graag zo snel mogelijk het binnenste buiten leggen door het apparaat open te schroeven en de onderdelen te fotograferen. In tegenstelling tot een hoop aandachtsjagers heeft iFixit een legitieme reden: montage en de-montage handleidingen voor computeronderdelen die ze online verkopen.

Het open schroeven van de net gelanceerde MacBook pro 13 inch heeft een aantal interessante feiten aan het licht gebracht. Zo is de batterij, die volgens Apple niet verwijderbaar is, met een schroevendraaier redelijk eenvoudig te verwisselen. De batterij is uiteraard niet compatible met de batterij van de iets oudere unibody MacBooks.

Opmerkelijk is ook het SD card slot. SD kaartjes die er in worden gestoken, steken nog ongeveer één centimeter uit. Dit maakt de kaartjes erg kwetsbaar en het is daarom niet aan te raden om permanent een SD kaart in je MacBook pro te houden.

Een leuke gimmick van het nieuwe SD card slot is de mogelijkheid om je MacBook pro op te starten vanaf een SD kaartje. In een knowledge base artikel dat eergisteren is gepubliceerd legt Apple uit hoe en waarom. Verder gedraagt de SD kaart zich als een USB stick. Je kunt de kaart formatteren met Schijfhulpprogramma, benaderen vanuit Windows via Bootcamp, enzovoort. Wat niet zomaar gaat is het maken van een bootcamp-partitie op de kaart, waarmee je Windows vanaf de SD kaart zou kunnen booten. Dit vereist wat meer hack-en-breek-werk.

De terugkeer van Firewire op de 13 inch, waardoor de MacBook weer de eretitel ‘pro’ achter de naam mocht plakken is door velen toegejuicht. Het halveren van het aantal audio jacks tot één wordt door veel gebruikers echter als amateuristisch en onacceptabel ervaren. Voor de thuisgebruiker is het prima. Doordat de audio input en output nu zijn gecombineerd in één jack, kun je eenvoudig Skypen, iChatten en stemopnames maken met de standaard Apple koptelefoon met ingebouwde microfoon en remote.

Gebruik je echter de Mac om bijvoorbeeld concertregistraties vast te leggen, of om met een externe microfoon iets op te nemen met een aparte koptelefoon, dan zul je een twee inch grotere MacBook pro moeten kopen. De 15 inch heeft namelijk nog wel twee audio jacks. Bijkomend voordeel is dat op de 15 inch de audio input gecombineerd analoog en digitaal is.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Wie gaat er nou Windows installeren op een SD kaartje? ???

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Jesper: Je reactie is (de 4 laatste woorden) te lang :)

 • Profielfoto
  slewes

  De naam pro word weer teniet gedaan door de sd kaart. Pro is CF en Xpress. SD is Aldi (even grofweg genomen uiteraard;) )

 • Profielfoto
  louisrigot

  @Ruud
  Lol :D Ik heb bij m’n eerste MacBook windows geïnstalleerd maar nu zie ik er het nut niet van in.

 • Profielfoto
  mtooster

  sorry… maar de interne ADC’s van de macbook gebruiken om structureel opnames te maken?? (ik zeg niet dat het niet handig is, maar als je een beetje serieus aan de gang gaat is een goede audio-interface erg aan te raden)

  Voor mij is firewire veel belangrijker dan die ene mini-jack aansluiting.

  Ik vind dat ze het netjes opgelost hebben (dubbele functie van de mini-jack) zeker gezien het ruimtegebrek….. (ergens houd het op natuurlijk met een nog geen inch dikke 13-incher)

 • Profielfoto
  Rinkel

  @MusiQmaN

  SD kaart zijn volwassen geworden. CF is een uitstervend systeem. Kijk maar eens naar problemen met omgebogen pinnetjes in camera’s. Steeds meer digitale camera’s stappen van CF over naar SD kaarten. Goedkoper en in sommige gevallen ook nog sneller. De toekomst wordt seriële verbindingen, paralel gaat er langzaam uit:p

  Voor de ruimte waar eerst een CF kaart inpast kan in de toekomst een raid1 systeem worden gemaakt met twee SD kaarten. Dat is pas pro:p

 • Profielfoto
  roger767

  Je kan SD als USB stick gebruiken. SD kaartjes kunnen sneller lezen en schrijven en komen in grotere capaciteiten.

 • Profielfoto
  ottovds

  Ben ook niet meteen zot van SD kaartjes in de fotografie. maar SD komt wel steeds vaker voort in pro toestellen hoor. Kijk maar naar de 1D reeks, die hebben naast CF ook SD. Snelheden en capaciteiten liggen nog altijd een stuk hoger bij CF. Maar ik zie wel heil in de SD kaart lezer om op reis een kopie van de OSX-DVD’s mee te pakken. Wou dat de air ook SD kaartjes kon slikken om die reden. Maar goed, kan net zo goed met USB stick. In ieder geval zijn beide kleiner en minder kwetsbaar als een DVD, en misschien kan je dan een extra HD in de Drive-bay steken?

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik vind dit echt half werk van Apple. Waarom zou je dat SD kaartje er nog uit laten hangen? En ik snap het ook niet van die Jacks.

 • Profielfoto
  Sander.

  Ik denk dat ze dat doen omdat ze denken dat een kliksysteem (zoals bij bijvoorbeeld Acer laptops) op den duur kapot gaat. Hier schuif je hem er waarschijnlijk gewoon in, en als je hem niet meer nodig hebt kun je hem door die ene CM makkelijk er uit halen?

 • Profielfoto
  MacBooky

  @ezra gewoon, omdat het niet logisch is om hem er in te laten zitten …. zo’n hoort i je camera o.i.d. en af en toe in je Mac om de gegevens over te zetten en niet andersom. Nu sta je tenminste niet zonder geheugenkaartje met je mooie camera :p

 • Profielfoto
  demandiebakt

  vind het echt bezopen dat er maar 1 audio plug in zit..
  voor audio on the road kan je dus het beste een witte macbook kopen.. voor video heb je wel weer firewire nodig, maar 1 zo’n jack is toch ook de ruimte niet..
  enfin ieder zn ding, maar ik vind een losse ingang erg handig.

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  iAgree

  De terugkeer van Firewire op de 13 inch, waardoor de MacBook weer de eretitel ‘pro’ achter de naam mocht plakken is door velen toegejuicht.

  Heeft de plastic macbook niet ook gewoon FW?

 • Profielfoto
  MedahOSX

  Waarom is in godsnaam die expresscard eruit?, voor de 13″ nog te begrijpen, maar voor de 15″? Ik heb mn 3G verbinding via expresscard, dat is toch niet mogelijk met SD kaartjes?
  Word toch is tijd dat die 3G chip standaard in laptops komen te zitten.

 • Profielfoto
  Ramonsterrr

  Je kan voor meerdere audio jacks het volgende kopen: Griffin iMic, werkt prima, heb hem ooit ook gekocht voor mijn Mac Mini G4. Het enige nadeel is dan wel dat je hem moet aansluiten via USB en dus of een poort kwijt bent, of er een hub op moet aansluiten…

  http://www.griffintechnology.com/products/imic

 • Profielfoto
  strigoi

  @ MedahOSX

  Kwestie van tijd. Apple is sowieso niet van alles te gelijk.

 • Profielfoto
  maikel22

  volgens iFixit steekt de SD kaart uit vanwege ruimtegebrek

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @ MedahOSX

  Als je een iphone hebt , kan je met je iphone gebruik maken van het 3G netwerk

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat stompzinnig dat de SD kaartjes er een centimeter uitsteken. dat is echt een fout in het ontwerp!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Je kan een avond verknallen door windows op een sd kaartje te zetten. Je kan het ook direct in de prullenbak gooien, houd je nog een leuke avond over ook. Dubbele winst.

 • Profielfoto
  MedahOSX

  @Soulshaker

  Ik heb een iPhone en ook OS 3.0, maar die tether functie zit er toch echt niet in.
  Kan me ook nauwelijks voorstellen dat t-mobile dat gaat toelaten voor 29,95. p/m

 • Profielfoto
  Wess..

  Ik heb windows wel geïnstalleerd, juist om bepaalde games te spelen, That’s it!

 • Profielfoto
  Flimofly

  En ik ga Windows installeren voor Word 2007.

 • Profielfoto
  breun

  @Flimofly: Windows installeren voor Word? Waarom niet gewoon Office for Mac?

 • Profielfoto
  McShamus

  Waarom niet windows in VirtualBox op een SD kaartje?

 • Profielfoto
  Flimofly

  Ik ben nooit pro-Windows geweest, maar er is geen equivalent voor Word 2007 op Mac als je als academicus wil schrijven. Word 2007 is veel stabieler en sneller, kan er niets aan doen. Alternatief is eventueel Mellel maar uitwisselbaarheid met Windows gebruikers is niet zo goed.

  Er is echt wel iets van waarheid in de claim dat Windows “for work” is. Dit wordt door Apple een beetje stiefmoederlijk behandeld. iWork kan echt nog niet concurreren met Office (al ligt dat ook aan Microsofts monopolie) voor het serieuze werk.

 • Profielfoto
  tim1

  ach, mensen die met goede microfoons en concertregistraties aan de slag gaan gebruiken toch al een usb of firewire geluidskaart, ik denk dat de input jack de minst gebruikte port ooit is op de macbook, zowel voor amateur als professional

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  IK heb een kaartlezer en daar steken de sd-kaarten ook half uit. Zie het probleem niet zo. Ook omdat er FW800 op zit. Bij Office Centre deze week een WD 1TB met FW800 voor 117 euro, dus het wordt steeds meer de moeite waard.