Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 11 juni 2009

MacBook pro: SD kaart, batterij en audio jack

Bij elk nieuw stuk Apple hardware zijn er personen en partijen die graag zo snel mogelijk het binnenste buiten leggen door het apparaat open te schroeven en de onderdelen te fotograferen. In tegenstelling tot een hoop aandachtsjagers heeft iFixit een legitieme reden: montage en de-montage handleidingen voor computeronderdelen die ze online verkopen.

Het open schroeven van de net gelanceerde MacBook pro 13 inch heeft een aantal interessante feiten aan het licht gebracht. Zo is de batterij, die volgens Apple niet verwijderbaar is, met een schroevendraaier redelijk eenvoudig te verwisselen. De batterij is uiteraard niet compatible met de batterij van de iets oudere unibody MacBooks.

Opmerkelijk is ook het SD card slot. SD kaartjes die er in worden gestoken, steken nog ongeveer één centimeter uit. Dit maakt de kaartjes erg kwetsbaar en het is daarom niet aan te raden om permanent een SD kaart in je MacBook pro te houden.

Een leuke gimmick van het nieuwe SD card slot is de mogelijkheid om je MacBook pro op te starten vanaf een SD kaartje. In een knowledge base artikel dat eergisteren is gepubliceerd legt Apple uit hoe en waarom. Verder gedraagt de SD kaart zich als een USB stick. Je kunt de kaart formatteren met Schijfhulpprogramma, benaderen vanuit Windows via Bootcamp, enzovoort. Wat niet zomaar gaat is het maken van een bootcamp-partitie op de kaart, waarmee je Windows vanaf de SD kaart zou kunnen booten. Dit vereist wat meer hack-en-breek-werk.

De terugkeer van Firewire op de 13 inch, waardoor de MacBook weer de eretitel ‘pro’ achter de naam mocht plakken is door velen toegejuicht. Het halveren van het aantal audio jacks tot één wordt door veel gebruikers echter als amateuristisch en onacceptabel ervaren. Voor de thuisgebruiker is het prima. Doordat de audio input en output nu zijn gecombineerd in één jack, kun je eenvoudig Skypen, iChatten en stemopnames maken met de standaard Apple koptelefoon met ingebouwde microfoon en remote.

Gebruik je echter de Mac om bijvoorbeeld concertregistraties vast te leggen, of om met een externe microfoon iets op te nemen met een aparte koptelefoon, dan zul je een twee inch grotere MacBook pro moeten kopen. De 15 inch heeft namelijk nog wel twee audio jacks. Bijkomend voordeel is dat op de 15 inch de audio input gecombineerd analoog en digitaal is.

Reageer op artikel:
MacBook pro: SD kaart, batterij en audio jack
Sluiten