Mac OS X Server Snow Leopard

Door: Jan David Hanrath - 11 reacties

Phil Schiller heeft er gisteren tijdens de WWDC keynote niet over gerept, maar geheel onverwacht komt de aankondiging toch niet: Mac OS X Server Snow Leopard verschijnt ook in september.

Eigenlijk geldt voor Snow Leopard Server hetzelfde als voor Snow Leopard. Het is vooral een onderhuidse aanpassing met een aantal nieuwe features. Ook de server editie van Snow Leopard is volledig 64bits en de ondersteuning voor PowerPC processors vervalt. Hierdoor wordt het systeem sneller en lichter.

De prijs van Snow Leopard Server gaat omlaag. Een versie voor een onbeperkt aantal gebruikers gaat niet € 929, maar slechts € 459 kosten. Het kost hiermee evenveel als de huidige Leopard Server voor maximaal 10 gebruikers. Het is niet bekend of er nog andere prijsvarianten komen. Apple benadrukt dat Snow Leopard Server niet alleen voor bedrijven is met grote serverparken en rijen XServes. Ook in het kleinbedrijf of zelfs thuis kan de serversoftware z’n diensten bewijzen vanaf een Mac Pro, iMac of zelfs een Mac mini.

Het inregelen van de server is volgens Apple kinderspel. De Server Assistant leidt je na installatie van het besturingssysteem door het configuratieproces. Je vinkt aan welke services je actief wilt hebben en je maakt een paar gebruikers aan. Mac’s die zich bij de server aanmelden gaan automatisch gebruik maken van deze services.

Maar wat kun je dan met Snow Leopard Server? In vogelvlucht belichten we de belangrijkste features:

 • Bestandsdeling is natuurlijk de basis van elke server. In Snow Leopard Server gaat het dankzij de 64bits architectuur 2,3x sneller dan voorheen. Ook Time Machine kan gebruik maken van Bestandsdeling op Snow Leopard Server, zodat ook in grotere netwerken lokale backups goed geregeld zijn.
 • iCal Server 2 maakt het mogelijk om binnen een netwerk en via het internet kalenders te delen en afspraken en overleggen te organiseren. Nieuw in versie 2 is de Push technologie. Een wijziging doorgevoerd in iCal op de ene Mac wordt meteen gesynchroniseerd met alle aangesloten Mac’s en iPhones. Het open CalDAV protocol maakt het mogelijk om ook met andere kalenderprogramma’s dan iCal te werken.
 • Nieuw in Snow Leopard Server is Adresboekserver. Met Adresboekserver is het eenvoudig om een centrale lijst van contactpersonen en adresgegevens bij te houden. Alle contactpersonen die naar de Server-groep in Adresboek gesleept worden, zijn voor iedereen beschikbaar.
 • Podcast Producer 2 zorgt in één gestroomlijnd proces voor de opname, bewerking en nabewerking van podcasts. Het is vooral handig voor onderwijsinstellingen die colleges willen vastleggen.
 • Wiki Server 2 maakt het opzetten van een collaboratief intranet een koud kunstje. Het integreert met groepskalenders en attachments en het ingebouwde Quicklook zorgt ervoor dat een attachment niet hoeft te worden gedownload, om te zien of het relevant is. Voor de iPhone is een speciale interface beschikbaar, waarmee kan worden gelezen én bijgedragen.
 • Mail Services is helemaal opnieuw opgebouwd en is schaalbaar tot een digitaal postkantoor voor tienduizenden gebruikers. Open standaarden zorgen voor compatibiliteit met andere systemen. Net als in iCal Server 2 is ook hier het toverwoord ‘Push’. Mailtjes melden zich direct na aankomst op je computer, in plaats van de noodzaak tot handmatig controleren.

Dit is natuurlijk nog lang niet alles dat er over Snow Leopard Server vertelt kan worden. Voor de liefhebbers staat er op de Nederlandse site van Apple meer (Engelstalige) informatie.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Helaas is ZFS van de featurelijst geschrapt.

 • Profielfoto
  BigAL

  ook met je gewone OSX heb je goede server mogelijkheden in midden en klein bedrijf.

 • Profielfoto
  bedhead

  Mooie prijsdrop, maakt het nog interessanter :)

 • Profielfoto
  maikel22

  ik wil alles hebben!!!!!!!!!!!!! (kwijlt een 1,5 jaar oude MacBook Pro onder)

 • Profielfoto
  Rub3n

  Nederlandse site van Apple meer (Engelstalige) informatie.

  pff haha

 • Profielfoto
  Pasav

  Push voor mail zit al in 10.5 .. :), jammer alleen dat tot nu toe nog steeds squiremail wordt gebruikt voor de webmail dit is zo outdated ….:(

 • Profielfoto
  vishaakje

  @Pasav, dan installeer je toch een andere webmail client?
  zie onderstaande url en klik op het PDF linkje.

  Succes!:)

  http://www.roundcubeforum.net/general-discussion/3673-guide-installing-roundcube-mac-os-x-leopard-server.html

 • Profielfoto
  binaries4me

  kan iemand mij vertellen dat als ik Mac OS X Server Snow Leopard aanschaf ik dan ook me mail webbase kan benaderen, doormiddel van een eigen webdomein?
  Zoiets wat ook al kan met miscrosoft server dat je je outlook ook webbase kan bekijken.

  Als dit kan ga ik hem zeker voor thuis aanschaffen op een macmini. Dan kan ik me gmail kwijt hoef ik geen mobile me. Maar beheer ik alles zelf.

 • Profielfoto
  Pasav

  @ vishaakje, daar was ik idd al mee bezig ..;) bedankt deze pdf had ik nog niet gezien.

 • Profielfoto
  flipbosch

  Het is zeker niet mogelijk om een webmail ala mobielme te installeren op je server.
  Ik vind dat echt super werken en zal voor mij een reden zijn om direct een server opte zetten.

  De code bestaat al voor mobile me. Als ze willen concurreen met exchange zal dit een goede stap zijn lijkt me.

 • Profielfoto
  LordChaos

  Waar is ZFS ?