Levensgevaarlijk, die glossy schermen!

Door: Koen van Tongeren - 30 reacties

Het was even schrikken toen de Queensland University of Technology (kortweg QUT) in Australië de volgende waarschuwing uit deed gaan: Apple’s glossy schermen zijn gevaarlijk, koop een ander scherm! Het betrof hier echter geen conclusie na gedegen wetenschappelijk onderzoek maar een veiligheidsmemo naar de medewerkers en studenten van de universiteit. De dreiging is er echter niet minder om: nek-, rug- en ander trauma.

Welk gevaar dreigt er dan voor al die onwetenden achter MacBooks, iMacs en LED Cinema Displays: splintering van het glas, giftige stoffen achter het scherm of misschien verblinding door weerkaatsing van de zon? Nee. De universiteit waarschuwt zijn Mac-minnende medewerkers voor de weerspiegeling van licht in het scherm. Hierdoor zou de gebruiker gedwongen worden om een verkeerde houding aan te nemen die nek- en rugklachten kan veroorzaken.

Waarom de universiteit zich in het memo beperkt tot Apple schermen is overigens niet duidelijk. Dell, Sony, HP en andere fabrikanten verkopen immers ook laptops en beeldschermen met glanzende schermen maar blijven buiten schot in deze QUT-waarschuwing.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  MetalG

  kortweg QUT, deed me even lachen:D

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hoge bomen…

 • Profielfoto
  aaa

  Vandaar dat ik nu ineens last heb van me nek nadat ik mijn MacBook Air heb aangeschaft
  :p

 • Profielfoto
  Afroman

  *Gooit MacBook uit het raam en koopt een Dell met Glossy scherm*

 • Profielfoto
  nookie

  Dit onderwerp wordt al sinds gisteren ruimschoots besproken in de community….
  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=149677&postdays=0&postorder=asc&highlight=glossy&start=0
  Jammer dat Macfan de eerste was en niet wij.

 • Profielfoto
  iMike

  Wat een QUT waarschuwing, gaat weer lekker nergens over. In de auto is dat zeker ook? want dat glas weerspiegelt ook. Lekker belangrijk onderzoek weer hoor ga is wat nuttigs doen QUT:P

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin! Ik heb zelf een hekel aan glossy schermen, maar de ‘verkeerde’ houding bij het werken met computers geldt altijd. Vooral bij laptops zit je teveel in elkaar en daardoor kan je rug en schouderklachten krijgen als je er erg veel mee werkt en teveel stilzit. Daar is makkelijk wat aan te doen. Een los keyboardje eraan en de laptop hoger zetten zodat het scherm op ooghoogte is als je thuis bent en er lang achter elkaar mee werkt. Bij het werken met desktop computers geldt ook dat je recht voor je scherm moet zitten en niet schuin.

 • Profielfoto
  heldopslippers

  heldopslippers sluit zijn gordijnen en werkt vervolgens lekker door..
  “problem solved”

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Pffff… :sealed:

 • Profielfoto
  acb

  Zeker een oude stoffige professor die elke zondag met Bill op de golfbaan staat die dit gezegd heeft….

 • Profielfoto
  Rub3n

  Ik merk dit ook bij mijn moeder. Die kijkt heel raar naar haar MacBook. Of dit nou komt door haar bril waar ook een leesgedeelte in zit weet ik niet. Maar ik zeg ook wel eens tegen me ma: Ga nou eens fatsoenlijk zitten haha.

 • Profielfoto
  BigAL

  Werken met een Apple… je moet het maar durven!

 • Profielfoto
  strigoi

  Apple computers are not for everyone, consult your doctor before use…

 • Profielfoto
  jeroentje

  damm.. ken m’n LED cinema en MBP maar gelijk op marktplaats

 • Profielfoto
  harianus

  het is wel vervelend dat die schermen zo glimmen, je zit voortdurend naar jezelf te kijken wat voor sommigen misschien heerlijk is, maar op den duur weet ik wel hoe ik eruit zie. maar er zullen vast stickers voor te koop zijn of iets dergelijks. het is wel erg mooi.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Wat een QUT mensen! RACISTEN! :angry:

 • Profielfoto
  Eelke

  Waarom de universiteit zich in het memo beperkt tot Apple schermen is overigens niet duidelijk. Dell, Sony, HP en andere fabrikanten verkopen immers ook laptops en beeldschermen met glanzende schermen maar blijven buiten schot in deze QUT-waarschuwing.

  Lijkt me niet moeilijk. Achter een Dell, Sony of HP hou je het nooit lang genoeg vol om ooit de eerste verschijnselen van pijntjes te herkennen. Na 2 seconden gooi je zo’n ding toch al het raam uit.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Eelke

  Waar woon je precies? Dan weet ik waar ik moet gaan staan om die dingen op te vangen… :p

 • Profielfoto
  thommthomm

  @Afroman
  Hahaha ik moest lachen:’)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Geen last hiet , ik werk met mat hier :D

 • Profielfoto
  roger767

  reden omdat Apple word genoemd is omdat je geen keus hebt voor mat.

 • Profielfoto
  languh

  Dan moet iedereen maar aan de 17″ mbp om het probleem op te lossen dus, als men een nieuwe wil kopen:)

 • Profielfoto
  Cerandox

  Lol nooit last van gehad:)

 • Profielfoto
  Ezra

  Mierenn**kers. Pardon sorry moest er even uit. ??? ;)

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  “Waarom de universiteit zich in het memo beperkt tot Apple schermen is overigens niet duidelijk. Dell, Sony, HP en andere fabrikanten verkopen immers ook laptops en beeldschermen met glanzende schermen”

  Kan allemaal goed zijn, maar bij Apple krijg je niet de keuze en krijg je, willen of niet, een glossy scherm voorgeschoteld. Een pak meer betalen voor een laptop die op zich al enorm duur is (relatief of niet, als dat de enige computer is waarbij je überhaupt de mogelijkheid krijgt om tegen een DUURDERE prijs (!) een niet-glossy scherm te verkrijgen is er GEEN sprake van keuze).

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  In de meest vreemde bochten moeten wringen om je matte scherm bij een beetje zonlicht te zien zal ook niet gezond zijn… Gelukkig is ’t Kl#teweer :sealed:

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Arme spianoman, jij ook al gedwongen? Hoe doen ze dat toch bij Apple?

  DING-DONG!
  ‘Hallo..”
  “Goedemiddag, wij komen uw MacBook afleveren”
  “Maar die heb ik helemaal niet besteld!”
  “Doet er niet toe, hij is van u, of u nu wilt of niet. Contant, of wilt u pinnen?”

  ps: Klagen over glossy scherm vind ik zó 2008…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  tja , er werd ook enorm veel geklaagd bij het ontbreken van firewire op de alu macbook
  Nu is er weer firewire op de 13″ Macbook Pro :)
  Na masaal veel protest
  Dus mss komt het er nog van

 • Profielfoto
  jreijner

  Laat gaan laat gaan…

 • Profielfoto
  kas

  Eindelijk een stem die wat opinie maakt over die kl*te glossy schermen. Mac was altijd het lievelingetje van de grafische sector en omgekeerd. met die idiote glossy schermen zetten ze iedereen die grafisch werkt een stevige hak. Je kan toch niet altijd in het stikkedonker werken, Wat is dan nog het nut van een laptop? *de frustratie zit diep, de nood hoog*