Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 juni 2009

iPhone OS 3.0 nú online

Na maanden wachten kunnen miljoenen bezitters van een iPhone of iPod Touch eindelijk iPhone OS 3.0 downloaden. De nieuwste generatie van Apple’s mobiele besturingssysteem is nú beschikbaar, gratis voor iPhone-bezitters, € 9,95 voor iPod Touch gebruikers. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan OS 3.0? OMT zet de belangrijkste functies nog even op een rij, verdeeld in drie categorieën: verbeteringen in het OS, binnen applicaties en nieuwe mogelijkheden voor App Store Apps.

OS verbeteringen

 • knippen en plakken
  Eén van de meest gemiste functies sinds de uitkomst van de eerste iPhone is het kunnen knippen en plakken van tekst, links en afbeeldingen. In OS 3.0 is dit niet alleen mogelijk, maar ook heel eenvoudig.
 • horizontaal toetsenbord
  Zelfs de meest doorgewinterde iPhone-gebruiker kan niet feilloos typen op het kleine on-screen toetsenbord van de iPhone. In Safari kon het virtuele keyboard al groter gemaakt worden door de iPhone horizontaal te houden. Nu geldt deze mogelijkheid voor alle applicaties die gebruik maken van het toetsenbord.
 • Spotlight search
  Een veeg naar links vanaf het springboard brengt je nu naar de nieuwe Spotlight search. Hiermee krijg je in één oogopslag resultaten uit je Mail, agenda, adressenboek en iPod. Ook binnen Apps kan nu gezocht worden. Mail is zelfs in staat om in e-mails te zoeken die op een IMAP server staan en niet naar de iPhone zijn gedownload.
 • Tethering
  Wanneer we er in Nederland daadwerkelijk gebruik van kunnen maken (en tegen welke kosten) is nog niet duidelijk maar technisch wordt het in OS 3.0 mogelijk om je iPhone als modem voor je Mac of PC te gebruiken. Dit kan via een draadloze Bluetooth-verbinding of, als je je batterij wil sparen, via de USB-kabel.
 • Hotspots onthouden
  Niet langer hoef je de lange cryptische hotspot-wachtwoorden die T-Mobile je toestuurt te onthouden. Vanaf nu hoef je maar één keer in te loggen op een T-Mobile WiFi netwerk. Vanaf dat moment wordt je automatisch verbonden zodra er een hotspot in de buurt is.

Applicaties

 • Safari
  Eigenlijk had het er vanaf dag 1 in moeten zitten maar nu is Safari dan toch eindelijk in staat om al je inlognamen en wachtwoorden te onthouden. Daarnaast kan de browser nu sneller pagina’s laden.
 • MMS berichten
  In Nederland en België is het misschien vergane glorie, maar met OS 3.0 wordt het mogelijk om via MMS berichten te sturen met foto’s, video’s en muziek. T-Mobile waarschuwt wel dat dit niet in de bundel zit. Per MMS bericht moet €0,50 neergeteld worden.
 • Agenda
  Om de zakelijke wereld niet langer een excuus te geven om géén iPhone te kopen is de agenda voorzien van nieuwe synchronisatie-mogelijkheden. Microsoft Exchange’s Active Sync en CalDAV worden ondersteund.
 • iPod
  Buiten een paar kleine tweaks in het uiterlijk is ‘Shake to shuffle’ de opvallendste nieuwigheid in de iPod, bekend van de iPod nano. Dankzij de ingebouwde accelerometer is een keertje schudden genoeg om de iPod een nieuw nummer af te laten spelen.
 • Voice Memo
  In de App Store waren al tientallen dictafoon-Apps te koop maar met OS 3.0 krijg je er gratis één van Apple. Je kan je diepste gedachtes inspreken via de interne microfoon of via de iPhone’s headset. Vervolgens kan je ze direct e-mailen of ze met je Mac of PC synchroniseren via iTunes.

App Store Apps

 • Notification Service
  Meerdere applicaties naast elkaar draaien blijft onbespreekbaar voor Apple, maar om ontwikkelaars toch tegemoet te komen is een Push Notification systeem bedacht. Hierdoor kunnen Apps zelfs als ze niet actief zijn om aandacht vragen via geluid, tekst of een toevoeging aan hun icoontje.
 • Peer-to-peer
  Makers van spelletjes kunnen via Bluetooth iPhones aan elkaar laten koppelen waardoor multi-player games een fluitje van een cent worden. Een andere toepassing zou het uitwisselen van informatie kunnen zijn tussen twee iPhones met de zelfde App.
 • Navigatie
  Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom het eerder niet toegestaan is maar in iPhone OS 3.0 wordt het mogelijk om Apps te kopen voor GPS navigatie. TomTom was er als de kippen bij en heeft aangekondigd nog deze zomer in de App Store beschikbaar te komen. Ook Navigon heeft aangekondigd een iPhone App te gaan bouwen.
 • Accessories
  In iPhone OS 3.0 krijgen bouwers van hardware toegang tot de iPhone via Bluetooth of de dock-connectoraansluiting. Daarmee kunnen speciale combinaties tussen hardware en software voor de iPhone gebouwd worden. Een praktisch voorbeeld is TomTom’s iPhone Car Kit.

Bij elkaar zijn er meer dan 1000 nieuwe API’s beschikbaar voor OS 3.0 ontwikkelaars. Daarmee kan misschien wel geconcludeerd worden dat de ware kracht van iPhone OS 3.0 nu nog onzichtbaar is maar des te meer naar voren zal komen zodra de volgende generatie iPhone Apps beschikbaar komt in de App Store.

Reageer op artikel:
iPhone OS 3.0 nú online
Sluiten