Hollands Glorie op Apple Design Awards-uitreiking

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Ieder jaar vindt tijdens de WWDC in San Francisco de uitreiking plaats van de felbegeerde Apple Design Awards, een soort Oscar voor ontwikkelaars van software voor Mac en iPhone. Eén van de winnaars dit jaar is Nederlandse student en OMT-lid Pieter Omvlee.

In de categorie Best Mac OS X Student Project was de jury het meest onder de indruk van Omvlee’s Fontcase, een soort iTunes voor het beheer van lettertypes. In het juryrapport wordt het programma geroemd om het elegante uiterlijk en krachtige tagging-systeem. Apple vat het zelf als volgt samen:

’s Lands eer werd daarnaast ook verdedigd door het Amsterdamse Sofa. Vorig jaar kreeg hun kassasoftware Checkout nog een runner up award. Nu winnen de heren een ADA in de categorie ‘Beste Leopard applicatie’ voor het programma Versions, een versiebeheerapplicatie voor projecten.

Andere winnaars waren MLB.com At Bat 2009, Postage, Topple en Tweetie in de categorie iPhone apps en Billings, BoinxTV en Things in de categorie Leopard applicaties. Ook de iPhone Apps Wooden Labyrinth 3D en AccuTerra kregen een award, respectievelijk voor ‘Beste iPhone studenten-App’ en ‘Beste iPhone OS 3.0 Beta App’. Alle winnaars, maar natuurlijk vooral Pieter en de boys van Sofa: van harte!

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  antoontje

  Gefeliciteerd! :D

 • Profielfoto
  strigoi

  Netjes! Is Fontcase een goed alternatief voor Suitcase Fusion 2?

 • Profielfoto
  koen

  Het programma Versions is ook van Nederlandse bodem ( http://www.madebysofa.com/ ) :)

 • Profielfoto
  Xigh

  Ziet er uit als een mooie app. Het enige wat ik me nog afvraag is of je fonts kan activeren vanuit met name InDesign, zoals je dat kan met Fontexplorer X.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Gefeliciteerd Pieter! Goed werk!

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @koen: idd over ’t hoofd gezien, de heren van Sofa zijn nu ook genoemd!

 • Profielfoto
  martijnsch

  Zo. Nu heb ik teminste een handig tekenprogramma gevonden.

  DrawIt.

  Dankje.

 • Profielfoto
  Casper

  Versions werkt heerlijk! Dank jullie wel Sofa!

 • Profielfoto
  rdesign

  Gefeliciteerd!
  Met name de heren van Sofa, daar heb ik mij iMac van gekocht. :)

 • Profielfoto
  Macteach

  Ik snap dit niet: Fontcase is niet veel anders dan een interface op Letter Catalogus: het verplaats intern fonts in- en uit mappen, het is geen echt beheer programma. het lijkt wel zo – maar het is echt helemaal niets, hou je geld in je zak of koop een echt fontbeheer programma…

 • Profielfoto
  BoukeRegnerus

  Moet winnars niet winnaars zijn? (de laatste zin in het artikel)

 • Profielfoto
  koen

  @Macteach: Wat doet een echt fontbeheer programma anders dan Fontcase?

 • Profielfoto
  Macteach

  Fontbeheer programma’s houden fonts in bv. eigen mappen (zoals collecties) en activeren en deactiveren deze voor het systeem.
  Wat Fontcase doet is niets anders dan de fonts die ‘activeert’ kopiëren/verplaatsen naar je map Bibliotheek/fonts. Deactiveer je ze, dan wist Fontcase de fonts weer.

  Dat is niet echt fontbeheer maar simpelweg een op de achtergrond kopiëren en verschuiven van fonts – op precies dezelfde manier werkt Apple’s eigen Lettertypecatalogus.
  Zaken als auto-activeren, beheren etc. is dus met Fontcase niet mogelijk net zo min als met Lettertypecatalogus

  Kortom: je hebt deze manier van werken al gratis op je machine staan, en heet Lettertypecatalogus!

  Fontcase is niets anders dan een schil om Lettertypecatalogus heen! Sterker nog: als er iets mis gaat met Fontcase krijg je een foutdialoog te zien van… Apple’s Lettertypecatalogus!

  Onvergelijkbaar dus met een echt management systeem zoals Suitcase, FontAgent Pro of FontExplorer.

  Laat je niet voor de gek houden door Fontcase. Een mooie schil om Lettertypecatalogus misschien maar dan wel een heel dure!!

 • Profielfoto
  MacSjon

  Dat Fontcase ziet er leuk uit (gelijk even de gratis probeer versie geïnstalleerd). Voor een hobby creatieveling als ik is dit een prima programma.