Statenweg
Statenweg Nieuws 10 juni 2009
Leestijd: 3 minuten

Find my iPhone zet OS 3.0 op de kaart

Met de komst van iPhone OS 3.0 later deze maand zal Mobile Me uitgebreid worden met een aantal nieuwe functies.

Find my iPhone
Find my iPhone is een nieuwe functie van Mobile Me in combinatie met iPhone OS 3.0 om de locatie van je iPhone te bepalen na verlies of diefstal. Op me.com wordt een kaart getoond van Google Maps, waarop te zien is waar je iPhone zich momenteel bevindt (bij benadering). Deze dienst werkt alleen wanneer het toestel niet is uitgeschakeld en in verbinding staat met het internet om de GPS-coördinaten door te kunnen sturen.

Om na verlies een eventuele vinder instructies te geven, kan op afstand een boodschap naar de iPhone gestuurd worden. Deze boodschap verschijnt op het beeldscherm, ook als het toestel gelockt is. Daarbij is het mogelijk om een geluidssignaal te laten klinken die ook hoorbaar is wanneer de iPhone in stilte-modus staat. Dit geluidssignaal kan eveneens van pas komen indien uit de locatiebepaling blijkt dat de iPhone in de buurt is – bijvoorbeeld in je eigen huis – en je op je gehoor verder wilt zoeken.

Indien het niet lukt het toestel op te sporen of je vermoedt dat het gestolen is, dan kun je met de ‘remote wipe’ op afstand alle gegevens en instellingen op de iPhone wissen. Doordat hiermee ook de verbinding met Mobile Me verbroken wordt, is het niet meer mogelijk om de locatie van de iPhone te tonen op de kaart. Doordat iTunes regelmatig een back-up maakt van alle gegevens en instellingen op de iPhone, zijn deze naderhand terug te plaatsen door het toestel met iTunes te verbinden of opnieuw te koppelen aan je Mobile Me-account, mocht je de iPhone alsnog terugvinden.

Find my iPhone werkt alleen op het nieuwe iPhone OS 3.0 (vanaf 17 juni beschikbaar) in combinatie met een abonnement op Mobile Me.

iDisk op de iPhone
Met iDisk, dat onderdeel uitmaakt van Mobile Me, kunnen (grote) bestanden online bewaard en gedeeld worden. iDisk is te benaderen via Finder op de Mac en via elke webbrowser op elke computer via me.com. Met behulp van een gratis applicatie voor de iPhone en de iPod touch die binnenkort beschikbaar komt, zijn Microsoft Office-, iWork ’09-, PDF- en videobestanden op iDisk ook te bekijken op de iPhone in zowel portrait als landscape mode. Naast de bestanden op je eigen iDisk-ruimte is het ook mogelijk bestanden in public folders van andere Mobile Me-gebruikers te openen. Eenmaal geopende bestanden worden (tijdelijk) op het toestel bewaard, zodat je deze later ook zonder internetverbinding opnieuw kunt bekijken.

Met de iPhone app kunnen net als via me.com opgeslagen bestanden op iDisk gedeeld worden met anderen door een linkje via e-mail te verzenden. Hierbij kan eventueel een wachtwoord worden ingesteld om er zeker van te zijn dat alleen de juiste persoon toegang heeft tot het bestand. Door optioneel een verloopdatum op te geven kan daarnaast een bestand bijvoorbeeld slechts enkele dagen gedeeld worden. Dit verkleint de kans op misbruik. De functie om bestanden te delen is vooral handig als alternatief voor het meesturen van attachements bij een e-mail.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Find my iPhone zet OS 3.0 op de kaart
Sluiten