Er is maar één Apple (en waarom sommigen dit maar moeilijk begrijpen)

Door: Jorg - 38 reacties

Hoe komt het dat wij Mac-gebruikers zo’n opvallend volkje zijn in de computerwereld? Wat is de reden van ons fanatisme voor Apple-producten? Zijn we vatbaar voor slimme marketingtrucjes, of is er meer aan de hand? In dit artikel volgt een persoonlijke visie op de oorsprong en praktijk van dit interessante fenomeen.

Apple zit in de lift. Het bedrijf heeft het laatste decennium een enorme groei doorgemaakt, waarin het transformeerde van bijna dood tot de gerespecteerde en in commerciëel opzicht zeer succesvolle technologiegigant van vandaag de dag.

Voor mij als Apple-liefhebber is dat een goede zaak. Hoe meer mensen er op de Apple-kar springen (door het gebruik van een iPod, iPhone of een Mac), hoe beter. Meer gebruikers betekent immers meer geld voor Apple, dat daardoor nog grotere sommen kan spenderen aan R&D dan het nu al doet, wat resulteert in meer en nog betere producten voor ons om van te genieten.

Ik denk dat de groei van Apple’s marktaandeel het directe gevolg is van het feit dat steeds meer mensen de voordelen beginnen in te zien van Apple-producten: de extreem eenvoudig te gebruiken user interface en het schitterende software ontwerp, maar bovenal de manier waarop alles is ontworpen om naadloos met elkaar samen te werken. Van hardware tot besturingsysteem, van appliaties tot webdiensten, van draagbare randapparatuur als de iPhone tot de iTunes Store: alles is ontworpen vanuit één gedachte en naadloos met elkaar geïntegreerd.

Waarom is Apple anders?

Er is maar één bedrijf in de hele wereld dat computers voor allerdaags gebruik aanbied als volledig in-huis ontworpen producten: zowel de hardware als de sofware zijn ontworpen door dezelfde mensen. Dit is compleet tegenovergesteld aan de manier waarop andere computerfabrikanten werken. Zij kopen een generiek besturingssysteem (wat in 99% van de gevallen Microsoft Windows is), en bouwen een PC van generieke onderdelen om dit besturingsysteem op te draaien. Dit geeft ze weinig ruimte om zich van elkaar te onderscheiden op andere elementen dan prijs.

Voor een heleboel mensen is dat geen probleem. Voor hen is een computer een apparaat met een “Start”-knop in de linker onderhoek van het scherm, en waarop een icoon in de vorm van een blauwe letter e te vinden is die “het Internet” voorstelt. Veel mensen weten niet wat een besturingssysteem is, laat staan dat er alternatieven zijn om uit te kiezen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen PC’s vergelijken op hun hardwarematige specificaties, en verschillende computerbrochures naast elkaar leggen om te zien waar ze de meeste megahertzen, megabytes en megapixels kunnen krijgen voor hun euro’s. Niet dat ze weten wat deze cijfers daadwerkelijk betekenen, of hoe ze in verhouding zouden staan tot het daadwerkelijk verhogen van hun productiviteit, maar iedereen die de lagere school heeft afgemaakt kan nu eenmaal gemakkelijk getallen met elkaar vergelijken.

Er lijkt zich echter een steeds groter wordende groep consumenten bewust te worden van het feit dat er een alternatief bestaat voor weer een PC met Windows van de plaatselijke supermarkt. Apple beleeft een enorm momentum, en ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat dat komt door de populariteit van zijn andere producten, de iPod en iPhone.

De indruk van Apple-gebruikers

Zoals ik eerder zei kan ik de grote getalen nieuwe gebruikers alleen maar toejuichen. Hoe meer zielen, hoe beter. Er is echter één ding waar ik me in dit verband erg over op kan winden. Er zijn nog steeds veel meer mensen die de voordelen van het Apple-eco systeem in zijn algemeenheid, en de Mac in het bijzonder, nog niet aan den lijve hebben ervaren, en sommigen van deze mensen zijn geneigd om te stellen dat Apple-gebruikers “in de hype zijn getrapt” om “onnodig dure producten” te kopen. Als er iets is waarmee je mij als Mac-gebruiker kunt beledigen, dan is het wel door te stellen dat ik met de keuze voor mijn dagelijkse computersysteem een fashion statement wil maken.

Het is waar dat Apple keer op keer in staat is een enorme hype te creëren rond zijn producten. En ja, het bedrijf excelleert in marketing-slagvaardigheid. Dit betekent echter nog niet dat zijn producten niet ver superieur zijn aan die van andere partijen uit de computerindustrie.

Laten we het “onnodig duur” sentiment even omdraaien. Inderdaad, Apple-producten zijn in de regel duurder dan die van andere fabrikanten, maar in plaats van dit te zien als “gefopt worden door het kopen van dure, gehypte producten”, zou je ook kunnen stellen dat Apple in de positie is om te kunnen concurreren op andere argumenten dan prijs alleen. Precies het gegeven dat Apple niet gedwongen wordt om te proberen elke dollar uit het productieproces te elimineren, maakt dat het producten kan leveren op een kwaliteitsniveau waar anderen niet aan kunnen tippen. Apple hoeft een goed idee voor de manier waarop een laptop dicht blijft zitten niet te herzien, alleen omdat een concurrent op dit punt een concessie heeft gemaakt door een inferieur, maar goedkoper ontwerp toe te passen. Andere PC-fabrikanten zouden hier wel rekening mee moeten houden, omdat ze immers vrijwel alleen de prijs hebben als argument om klanten hun product te laten kiezen. Apple weet dat zijn klanten goed ontwerp en briljante engineering meer waarderen dan een koopje, en is dus in staat producten te leveren die een klasse apart zijn.

Waarom is er niet nog een “Apple”?

Dat brengt ons bij de vraag: Waarom is er maar één Apple? Waarom is er niet één enkele andere firma in de wereld die zijn eigen hardware en software ontwerpt om perfect met elkaar te laten samenwerken, en dit als een geïntegreerd eindproduct aanbiedt aan zijn klanten? Ik zou een moord doen voor een andere firma zoals Apple. Meer concurrentie leidt immers tot nog betere producten, nietwaar?

De realiteit echter wijst me op het feit dat dit een gelukkige combinatie is van het beschikken over de juiste technologieën in de afgelopen drie decennia, het kunnen terugvallen op de brilante visie van de leider van de organisatie, maar bovenal: het bedrijf wordt gerund op basis van een bewezen bedrijfscultuur. Geen enkel bedrijf zal in staat zijn een nieuw eigen besturingsysteem te ontwikkelen om te draaien op zelf-ontworpen hardware, althans niet binnen een tijdsbestek dat economisch zinvol zou zijn. Het blijft grappig om te zien dat het gebruik uit de jaren ’70 en ’80, waarbij computerfirma’s veel vaker hun eigen besturingssoftware schreven, alleen bij Apple nog is terug te zien. De wereld raakte gewend aan het model dat Microsoft zo’n 25 jaar geleden populair heeft gemaakt: haal je software bij de een, en je hardware bij de ander.

Overigens dringt binnen de computerindustrie steeds vaker het besef door daar het “verticale” model van Apple zo slecht nog niet is. Niet voor niets zien we bijvoorbeeld dat Microsoft terugkomt op eerdere pogingen die het deed om samen met hardware- en software partners muziekspelers te marketen, maar daarin niet succesvol werd. De Zune integreert nu hardware, software en webwinkel tot één geheel van één firma, een grote wijziging in het culturele denken van Microsoft.

Apple-fanatisme in de praktijk

Er zijn dus genoeg rationele redenen waarom mensen van hun Apple-producten houden. Maar dat laat één vraag nog onbeantwoord: waar komt die fanatieke waardering, en in sommige gevallen zelfs aanbidding, van het bedrijf, zijn CEO en zijn producten toch vandaan? Ik denk dat dit niet moeilijk te verklaren is. Zoals de meesten wel weten heeft Apple een lastige periode doorgemaakt in de late jaren ’80 en de vroege jaren ’90, waarin de concurrentie met Microsoft en de PC-fabrikanten Apple bijna fataal is geworden. In deze periode voelden Mac-gebruikers zich veel vaker geroepen om uit te moeten leggen waarom ze op zulke “vreemde” machines werkten, in plaats van met Windows zoals iedereen. Mensen die zich in het nauw gedrukt voelen zullen eerder geneigd zijn om emotioneler te reageren als ze hun keuzes moeten verdedigen.

Tegenwoordig is het aantal Mac-gebruikers van dusdanige omvang, dat we ons niet meer echt hoeven te verdedigen, maar toch maakt een pro-Apple houding zich snel van nieuwe Apple-gebuikers eigen. Enerzijds omdat mensen gewoon graag praten over prettige ervaringen met nieuwe producten, en anderzijds omdat je op discussiefora en in gesprekken met andere Apple-gebruikers ook snel blootgesteld wordt aan het zo voor Apple-gebruikers zo kenmerkende enthousiasme. Dit fanatisme slaat op die manier snel over, al heb ik het idee dat veel van het Apple-evangelisme grotendeels “tongue in cheek” is. Ik heb gemerkt dat Apple-gebruikers een groot gevoel voor humor hebben, en in het algemeen over de vaardigheid beschikken om zichzelf niet al te serieus te nemen. Er is geen enkele plek op het Internet waar zoveel grappen worden gemaakt over Apple-fanatisme als in de Apple-gemeenschap zelf. Voorbeelden variëren van opmerkingen over het feit dat “slechts de aankondiging van deze nieuwe update mijn machine snappier doet aanvoelen” in de comments van een nieuwsbericht, tot de geweldige comics op de Joy of Tech website.

Samenvattend: Ja, Apple staat aan het roer van een geweldig succesvolle marketingmachine. Nee, dit heeft geen invloed om hun vaardigheid om de beste producten uit de hele industrie te maken. Ja, wij Mac-gebruikers zijn op de hoogte van de Apple “cult”, en de meesten van ons kunnen zichzelf prima relativeren. En nee, ik kies geen Apple-producten om een mode-statement te maken. Ik kies ze omdat ik de beste computerproducten wil gebruiken die ik kan krijgen.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  raymond de jong

  slapen jullie eigenlijk nog wel het is 10 voor half 4
  :p

 • Profielfoto
  KingAchille

  Nope, nooit:)

 • Profielfoto
  EclipX

  Ik gebruik mijn macbook, omdat het besturingssysteem eens iets anders is dan altijd Windows. het ziet er beter uit, werkt beter, logisch etc. Op software-gebied vind ik OS X echt het neusje van de zalm, ookal heb ik last van beachballs, foutmeldingen, maar dat is taboe

  Ik kocht iPods omdat ik het er altijd mooie mp3-spelertjes zag uitzien. Het minimalistische design. Niet te veel toeters en bellen.

  Maar ik vind tegenwoordig, dat Apple gewoon een bedrijf zoals een ander is, zoals Microsoft, die gewoon puur op geld uit is. Apple weet, dat z’n producten een hype, cool zijn, en speelt daar natuurlijk goed in op. Elk jaar nieuwe iPod’s, etc.. zodat je gewoon de nieuwe versie koopt, want als je nog met een oude iPod rondloopt, ben je niet meer “cool of in”. Het is gewoon big-business, en ben er echt al véél geld aan kwijtgespeeld. terwijl ik andere producten kon kopen die goedkoper, meer garantie, gebruiksvriendelijker zijn. Kwaliteit is ook ver te wensen, mijn macbook van 2006 kan ondertussen geen dvd,cd’s meer lezen, bluetooth werkt ook niet. Soms werkt alles gewoon traag, zonder echte reden. Of hij geraaakt niet uit slaapstand. En is al een keer terug opgezonden geweest omdat er een scheur in de case zat…

  “It just works…?” No

 • Profielfoto
  mulderd

  Relativerend: ik heb een Apple gekocht, omdat ik het sleutelen beu was. Tweede reden was dat de computer, door het design, in de woonkamer mocht staan. Derde reden was de interface. Zo simpel en ook door de rest van de familie te gebruiken.

  En ik ben niet zo trots op het feit dat ik in de Apple hoek gedrukt wordt, want ik word regelmatig aangekeken als een nerd met witte geitewollensokken aan. Ik kan mezelf wel relativeren, maar veel andere-OS-gebruikers niet. Toch ben ik blij dat ik nooit meer met wat anders wil werken.

  Ik ben het zeker eens met EclipX, Apple is een geldmachine en redeneert niet vanuit de portemonnee van de gebruiker. Niks meer niks minder. Laten we hopen dat Apple de focus terugbrengt op kwaliteit en niet alleen shareholder value.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Wat een onzin verhaal. Apple is niet beter, niet met hun software en niet met hun hardware. Ze zijn wel anders, maar dat is niet hetzelfde als beter. “Apple-liefhebber”? Alleen het woord geeft me al de gruwels. Apple dicipelen die de religie van SJ verkondigen. *shiver*

  Een computer is een stuk gereedschap. Kies het gereedschap wat het beste past in wat je moet doen. Soms is dat Apple, soms kan dat iets anders zijn. Kiezen voor Apple omdat het Apple is, is dom en kortzichtig.

 • Profielfoto
  Anoniem

  “Dit artikel gaat nog 1295 woorden verder”, Respect! En leuk stukje.:)

 • Profielfoto
  iSneaker

  Jongens,

  typ foutje

  “Van hardware tot besturingsysteem, van appliaties tot webdiensten”.

  Fijn artikel, ben net wakker.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @throttlemeister: Kiezen voor Apple omdat het Apple is, is niet dom als je daarmee verwacht bewezen kwaliteit te ontvangen. Da’s spijtig genoeg niet altijd een verwachting geweest die uitkwam.

  Maar op het gebied van het OS heb ik weinig keuze – iets anders dan OS X is voor mij momenteel niet echt het overwegen waard omdat ik het inderdaad het beste gereedschap vindt voor mijn werk – en dan zit je automatisch aan Apple vast.

  Ik vond de analyse van Apple’s soms terugkerende loopgravenmentaliteit verhelderend. Voor 1998 moest je je keuze voor een Mac inderdaad vaak verdedigen, vooral tegenover systeembeheerders (en aanverwant spul). Maar tegenwoordig is er eigenlijk niet zoveel grond meer voor het soms extreme fanatisme – de mogelijke keuzes voor OS’en zijn veel diverser en daardoor ook individueler geworden en Apples aandeel is veel groter dan destijds. Het probleem daarbij is dat ik van het hierboven vermeldde gevoel voor humor zelf niet zoveel zie: ik signaleer vooral verbetenheid en gebrek aan realiteitszin, raar genoeg vooral (opa spreekt) onder de laatste generatie Apple-adepten.

  Persoonlijk zou ik er een lief ding voor over hebben als Apple – als hardwarefabrikant – iets meer concurrentie zou ondervinden. Hoewel het idee van een in één huis ontwikkeld systeem (dus OS plus hardware) aantrekkelijke kanten heeft (stabiliteit, consistentie) kan het ook tot luiheid en zelfingenomenheid leiden. En dat is – naar mijn idee – de reden geweest voor de meeste steken die Apple heeft laten vallen: het te lang aanhouden van verouderde hardware (te kleine harddisks), het niet snel genoeg inspringen op nieuwe technologisch ontwikkelingen (DVD, Blu-Ray, USB2) en serieuze bouwkwaliteitsproblemen. Dat zijn allemaal dingen die me in de ‘echte wereld’ wel eens parten hebben gespeeld. Genoeg om een andere hardwareleverancier te willen. Maar bij lange na niet genoeg om een overstap terug naar Windows te heroverwegen.

 • Profielfoto
  ProBookMac

  Iedere keer als ik achter een pc terecht kom (eigenwijze vrienden die nog steeds zweren bij een pc) besef ik hoe gebruiksvriendelijk en handig een Mac is. Werk er al 25 jaar mee, zou nooit meer terug willen.

 • Profielfoto
  Maced.2

  6 jaar geleden over gestapt en ga nooit meer terug :D

  Ik was het helemaal zat met dat gezeur van de PC
  en ik probeer mensen in mijn omgeving te overtuigen van de gebruiks vriendelijkheid van de Mac.

  tot nu toe al 8 mensen weten te overtuigen en die willen nu echt niet meer anders :D

 • Profielfoto
  ThinkApple

  Er bestaan wel nog bedrijven die hard – en software op elkaar afstemmen: Palm. En met de Palm Pre lijken ze héél goed de juiste richting in geslagen te hebben. Het lijkt erop alsof ze dezelfde stap hebben genomen als Apple gedaan heeft tussen MacOS 9 en MacOS 10…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Eigenlijk kwam ik er pas weer eens achter hoe blij ik met m’n Macs ben. M’n moeder had een nieuwe laptop voor haar werk, en de contactpersonen uit de (PC) desktop moesten overgezet worden. Gelukkig werken beide machines met Outlook, dus kwestie van exporteren en importeren. Niet dus ??? Ik had 6 exporteer mogelijkheden (soorten indelingen en extensies) en 5 importeer mogelijkheden, geen van allen kwamen overeen! (in hetzelfde programma!), na een half uur dacht ik ze maar als Vcards over te mailen via Outlook, werkt helemaal niks in Outlook (kan wel ontvangen, niet verzenden).. Had bijna de laptop uit het raam geknalt :p

  In ieder geval kan ook ik prima relativeren, voor een mooi design wil ik graag geld neerleggen, komt dit in combinatie met goede software dan ben ik helemaal klaar voor een Apple product.. Ik heb het afgelopen halve jaar gewerkt aan een afstudeerscriptie met bijbehorende presentatie (in Keynote ’09) en wat ik daarmee kan.. Wil me niet lukken met windows (waar ik overigens veel mee heb moeten werken tijdens het afstuderen)

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Zeer interessant artikel en goed geschreven, maar let op voor veralgemeningen. Goed dat je in het begin de woorden ‘een persoonlijke visie’ hebt gehanteerd.

  @EclipX: Volledig mee eens, ik heb tot op elk punt na dezelfde problemen met mijn MacBook, en ik gebruik mijn iPhone, iPod, MacBook uiteindelijk om al dezelfde redenen als jij. Maar dat een bedrijf als Apple zijn klassieke en unieke eigenschappen niet kan behouden is logisch. Mocht het niet groeien, en dus niet meer en meer uit zijn op geld naar mate ze meer en meer succes kennen, dan zouden we, zoals gezegd in het artikel, ook minder en minder mogen gaan genieten van steeds aantrekkelijkere producten…
  Het zou gewoon dom zijn om hun standvastige eigenheid te bewaren en het geldwolf-gehalte in hun te onderdrukken, met als gevolg geen groei kennen.

 • Profielfoto
  macquarius

  “Er is maar één bedrijf in de hele wereld dat computers voor allerdaags gebruik aanbied als volledig in-huis ontworpen producten: zowel de hardware als de sofware zijn ontworpen door dezelfde mensen. Dit is compleet tegenovergesteld aan de manier waarop andere computerfabrikanten werken.”

  Sun – Solaris
  IBM – AIX OS2
  SGI – IRIX

  Apple is dus niet de enige…

  Daarbij is door hun succes de balans tussen kwaliteit en kwantiteit verstoord.
  Ook vind ik het prijsverschil tussen PC hardware en Apple hardware niet meer gerechtvaardigd. Hopelijk zakken ze met de prijs na het WWDC.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Apple is duurder maar houdt ook langer z’n waarde. Er zullen altijd problemen zijn met Apple producten, maar dat is gewoon omdat het een machine is. Een machine kan kapot helaas;). Dat neemt nog niet weg dat de producten van Apple een stuk beter zijn dan die van andere bedrijven?

 • Profielfoto
  languh

  ach, ik zit achter beide systemen en elk heeft zo z’n voor en nadelen.

 • Profielfoto
  Jorg

  @macquarius:

  Bij “computers voor allerdaags gebruik” denk ik niet direct aan IRIX-werkstations. Ik heb er dat laatste niet voor niets aan toegevoegd. In de consumentenmarkt, en in de markt van zakelijke computers voor persoonlijk gebruik, blijft Apple de enige speler die op deze manier producten verkoopt.

  @Eclipx:

  Je schreef: “Apple is een bedrijf als ieder ander dat gewoon op geld uit is”. En ik maar denken dat het Apple puur te doen was om wereldvrede te bewerkstelligen!

  @ThinkApple:

  Klopt, Palm is op dit moment erg interessant. De Pre en WebOS zijn veelbelovend, en in de demonstraties die ik gezien heb zaten een groot aantal zaken die ik graag op mijn iPhone zou terugzien. Echter, de Palm Pre is op dit moment nog niet echt een eco-systeem te noemen, het verhaal begint en eindigt bij het telefoontje. Apple biedt computers, muziekspelers en telefoons die ontworpen zijn om met elkaar te werken, en daarnaast ook de belangrijkste applicaties, webdiensten, muziek- en applicatiewinkels om ermee te gebruiken.

 • Profielfoto
  macquarius

  @Maverick9898: Helaas is dat niet meer zo, sinds de overstap naar intel is de waardevastheid danig afgenomen.

  En waar haal jij het feit vandaan dat Apple producten een stuk beter zijn dan de andere merken? Volgens mij is het uitvalspercentage minstens gelijk aan die van een Dell, Acer of HP.

 • Profielfoto
  DaTinoes

  Als (windows)softwareontwikkelaar maak ik het redelijk vaak mee dat ik bij kleinere klanten ook om advies voor hardware wordt gevraagd. Vroeger verwees ik ze altijd door naar Dell of HP, maar tegenwoordig adviseer ik steevast Apple hardware in combinatie met Parallels/Bootcamp. Hieruit kan ik inmiddels een les trekken:

  Apple hardware is niet perse beter qua kwaliteit, het komt tenslotte allemaal uit dezelfde fabrieken, en ook Apple hardware kent z’n problemen, maar als ik naar mijn klanten bestand kijk zie ik dat 100% van de mensen die ik een Apple heb geadviseerd allemaal inmiddels ‘bekeerd’ zijn van Windows. Ze gebruiken windows voor de specifieke (door mij ontworpen) software, maar voor al het andere zweren ze alle bij OSX. Dit zegt veel over OSX (hoe goed het is?) maar misschien nog meer over Windows (hoe slecht dat is): het gaat hier allemaal om mensen die jaren met Windows hebben gewerkt (uiteenlopend van computer-freaks tot werkelijke digi-beten) en nu op verjaardsfeesjes de ware apple-evangelist zijn.

  Een ander belangrijk punt wat je juist bij Apple-gebruikers vaker ziet is het feit dat er genoeg mensen zijn die nu nog werken met “hoogbejaarde” Apple’s (G4/G5 generatie), en daarmee nog prima met de flow meekunnen. Dus ondanks het feit dat Apple inderdaad vrij snel met nieuwe producten komt heeft een Apple volgens mij gemiddeld een langere gebruikers-span, dan bij Windows machine’s (ik ken echt niemand die nu professioneel met een Pentium 3 werkt bijvoorbeeld).

  @Jorg: goed verhaal, laat je niet gek maken!

 • Profielfoto
  propimp

  Goed artikel, ben het er helemaal mee eens.

  Mijn mening is dat mensen met commentaar weinig of niks meer met windows te maken hebben.

  Hardwarematig kan er bij beide net zo veel fout gaan. Bij mij en ik denk de meeste OSX gebruikers gaat het om het OS. Dit werkt gewoon beter dan windows, het is duidelijker, je hoeft minder te klikken, niet op onlogische plaatsen, geen vragen of je zeker iets wilt openen (vista), software dat allemaal samenwerkt en het dan nog het software installeren wat een fluitje van een cent is.

  Het is zelf zo logisch en handig dat mijn vader van 60 die in eerste instantie echt geen mac wilde, binnen een half jaar nadat hij een mac kocht, ook een iphone heeft gekocht en apple tv. Filmpjes die hij maakt van vakantie e.d. en muziek die hij download kijkt hij op de tv. elke keer als ik er kom laat hij me weer wat nieuws zien waar hij achter gekomen is.

  En dat alles binnen een half jaar leren. Gaat je met windows niet lukken.

  Kortom het gaat om 1 ding. Een gebruiksvriendelijk OS en rand producten die naadloos met elkaar werken. Toch?

 • Profielfoto
  Delars

  * Geniet nog even van naadloze samenwerking tussen hard- en software *

  Goed stuk. Je blijft toch zoeken naar dingen die je kunt zeggen als je mensen moet uitleggen waarom je toch van die “dure” producten gebruikt.

 • Profielfoto
  Ben And Stijnies

  ooh… wat mooi :O
  Haha, goed stuk. Het klopt wel allemaal:D

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Erg leuk stuk!

  @Macquarius: denk bij “beter” niet alleen aan uitvalpercentage, maar ook aan gebruiksvriendelijkheid (zowel van hard- als van software). Denk ook al gebruikservaring en het feit dat een Apple product er doorgaans veel fraaier en sexier uitziet dan een gemiddelde Dell bak :D

  Ik wil ook nooit meer terug naar Windows. Ik blijf soms kritisch op Apple, logisch, want Apple is ook gewoon een bedrijf waar erg goede, maar ook minder goede producten van de band rollen. Ik heb een jaar ruzie gehad met een Airport Extreme van een vriend en ook mijn Airport Express en Time Capsule leiden soms een leven waar ik geen touwen aan vast kan knopen. Als ik echter terugdenk aan mijn periode met PC-frustraties (dat ik op een gegeven moment echt letterlijk een fikse deuk in die grijze bak onder mijn bureau schopte), dan wil ik nooit meer terug. Ondanks de Ball of Death af en toe…

 • Profielfoto
  Baltimor

  Mooi artikel! Kan me helemaal vinden in wat je daar zegt. Ik kijk al uit naar het volgende Jorg-Artikel:)

  @Eclipx:

  “Elk jaar nieuwe iPod etc.”
  Als ze dat niet doen dan begint iedereen te klagen dat ze te lang op een update laten wachten + elk bedrijf produceert producten vanuit het oogpunt om winst te maken anders houden ze er, mijn inziens, een redelijke domme bedrijfsstrategie op na.
  Tot slot ik blijf de “niet-laatste nieuwe” Apple producten ook cool vinden hoor:)

  @Jorg:

  Er staat nog een klein foutje op de tweede regel onder”Apple-fanatisme in de praktijk”
  Waar komT die fanatieke waardering…:)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Fijn stuk tekst! Dank!

 • Profielfoto
  Strifer

  ik vind iemand kortzichtig die na een negatieve ervaring gelijk een merk of een product geheel afschrijven. ik gebruik apple… en dat doe ik al heel lang. ik heb enkel wat problemen gehad met mijn notebook van apple. de batterij was helemaal op (niet geheel onlogisch na mijn intensieve gebruik). mijn andere macs, mijn ipods, de macbook van mijn vriendin en mijn moeder werken allemaal prima.

  ik vind OSX prettig om mee te werken, veel beter dan Windows. Maar ik schrijf Windows niet geheel af. In een wereld waar beiden systemen bestaan is het voordelig dat ik ook overweg kan met een windows systeem. En hoewel ik OSX beter en prettiger vind werken dan Windows, schrijf ik het niet gelijk af als prut omdat ik er een negatieve ervaring mee heb gehad. Soms heb je gewoon pech met een machine.

  p.s. uiteraard is Apple een bedrijf om geld te verdienen. Iedereen die denkt dat Apple dit allemaal puur doet om ons te plezieren begrijpt kennelijk niet dat er geld verdient moet worden om een bedrijf gaande te houden. Apple verdient geld, net als ieder ander bedrijf. Dat doen ze nu en hebben ze in het verleden ook altijd al gedaan (nou ja… dat wilden ze;) lukte natuurlijk niet altijd.. hahaha).

 • Profielfoto
  prullenbak

  Het stuk neigt een beetje naar fanboy-taal, In de conclusie kom je wel geniaal terug. Alleen vergeet je bij “de beste producten die ik kan krijgen” te vermelden: “dat die producten nog steeds lang niet altijd perfect zijn, neem ik dan maar voor lief”.:)

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Volgende week: mijn mening over het geloof!

  Mensen stop toch met dat zielige fan-boy gedoe en alsmaar domme vergelijkingen geven.
  Niet veel te kiezen tussen hardware? Laat me niet lachen man!

 • Profielfoto
  Jorg

  @prullenbak:

  Eens. Apple producten zijn bij lange na niet perfect. Er valt vaak genoeg op af te dingen, en ik kan met vrienden uren bakkelijen over wat we graag anders en beter zouden zien. Ik ben er echter wel van overtuigd dat het de *meest* perfecte computerproducten zijn die je momenteel kunt krijgen. Als je na een ruime ervaring met andere producten tot deze conclusie komt en dit je in de ogen van anderen een fanboy maakt, dan beschouw ik dat maar als een geuzentitel:)

 • Profielfoto
  theiz

  Als Mac gebruiker wil je anderen overtuigen over te stappen en dit staat bekend als ‘geloof’.
  Ik wil dit echter wat nuanceren:
  Wij gebruiken Mac niet omdat het zo goed is, maar vooral omdat de andere opties zo slecht zijn.
  De grootste boosdoener hierin is Microsoft. Deze partij harkt elke maand een paar Miljard WINST binnen en verzuimen voor een groot gedeelte dit in ontwikkeling te steken. In plaats van ervoor te zorgen dat je Windows op je computer wil hebben staan omdat het zo goed is, zorgen ze ervoor dat de leveranciers wel moeten, dat je als bedrijf bijna niet anders kan (lock in) etc. Mochten er voor Microsoft ‘gevaarlijke’ concurrenten komen dan zorgt Microsoft ervoor dat deze partijen ofwel worden overgenomen, ofwel worden geelimineerd. Wat dat betreft heb ik alle lof voor Kroes dat zij eindelijk dit een keer aan de kaak heeft gesteld.
  Linux zou een leuk alternatief kunnen zijn, maar eerlijkheid blijft dat dit alternatief toch te lastig of te complex is. Wellicht dat Google met Android eindelijk een gaatje kan slaan aan de andere kant.

  Wat overblijft is Mac. En dit wil je uitdragen omdat je mensen wil beschermen tegen Ballmer en z’n club. Het is gewoon een beter alternatief.
  Maar, ook Apple heeft z’n keerzijde. Ook Apple zorgt op dit moment voor het uitspelen van partijen. Zo is Flash een goed voorbeeld: Dit is niet meer erg hard nodig als straks de nieuwe HTML standaard ingevoerd wordt. Deze nieuwe standaard kan 95% van flash taken overnemen. In de commissie van HTML is Apple prominent aanwezig. Daarnaast is ook de toelatingsprocedure voor de AppStore discutabel.
  De manier waarop ze met Jailbrake omgaan is echter wel weer goed, Apple kan dit natuurlijk redelijk makkelijk echt onmogelijk maken maar lijken naar mijn idee dit op dit moment bewust niet te doen. Vergelijkbaar met AppleTV, die was ook niet echt moeilijk te ‘kraken.

  We moeten zien wat de toekomst bij Apple gaat brengen.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @jorg Klopt ook.
  Naar mijn mening wordt je pas een echte fanboy als je dan meteen je oogkleppen opzet, en gaat verkondigen dat alles van apple perfect is. Dat is het namelijk niet. Ook de iPhone niet, en ook de iPod niet. Maar ook die producten zijn het beste in hun klasse…nee sorry: een klasse apart.

  Je ziet het bij alles wat je doet. Een klein voorbeeld: mijn moeder en ik hebben allebei exact dezelfde fotocamera, en hoe is het toch mogelijk dat ik gemakkelijker en mooier/beter mijn foto’s kan organiseren, bewerken en tonen dan zij op haar pc? Zonder dat ik extra software hoef te downloaden/installeren, en zij alles al geprobeerd heeft? Juist. iLife icm Leopard.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Ik ben al hééél lang apple-fan, maar of de kwaliteit er evenhard op vooruit gaat als de kwantiteit daar heb ik mijn twijfels over. En dan spreek ik nog niet over de schandalige garantie-politiek en het gezever om extra te moeten betalen voot apple-care

 • Profielfoto
  R-Flow

  “wat resulteert in meer en nog betere producten voor ons om van te genieten.”

  Was dat maar zo. Vind dat de kwaliteit van de gemiddelde Mac er nou niet bepaald op vooruit is gegaan sinds de switch naar Intel.

 • Profielfoto
  prullenbak

  “Vind dat de kwaliteit van de gemiddelde Mac er nou niet bepaald op vooruit is gegaan sinds de switch naar Apple.”

  huh? ???

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik denk dat R-Flow bedoelt: switch naar INTEL.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  De sleutel tot het maken v/e stabiel werkend systeem is altijd al de in-house combinatie geweest van hard- en software, dit is geen geheim (zeg eens: Commodore 64, Amiga, MSX, Atari ST etc…).

  Apple heeft dat altijd al goed begrepen en met het fraaie design van de hardware + fraaie applicaties gemaakt tot de Macs die we vandaag de dag kennen.

  An sich denk ik niet eens dat Windows het probleem is met PC’s, maar meer de 1000-en-1 hardware combinaties die het moet bedienen.

  Ikzelf ben ruim 4jr terug overgestapt na het volledig beu te zijn geworden na een dag hard werken (u raadt het al: met Windows PC’s) ook thuis nog eens aan de slag te kunnen.

  Sinds de nieuwe EOS in ons huishouden ziet nu ook eindelijk mijn ega in hoe soepel de Apple software het beheren van de afbeeldingen voor haar blog maakt, en het backup’en voor mij dankzij Time Machine.

  Ja, de all-inclusive experience die de Mac mij biedt is wat mij in ieder geval bij Apple zal houden, geen geduvel, it just works.

 • Profielfoto
  Angelzilla

  Opvallend dat bij een onderwerp als dit, er schijnbaar altijd 2 kampen ontstaan; zogenaamde fanboy’s en de niet-fanboy’s (voor het gemak even zo genoemd).

  Gezien de reacties zijn de ervaringen zijn erg wisselend, van serieuze problemen en van gebruikers die nooit problemen hebben gehad (wees blij).
  Ik had een collega die met een Power Mac G4 werkt, die bij zijn eerste Panic Kernel, op het web moest opzoeken wat dat betekende!

  In 2006 ben ik dus overgestapt naar Mac dmv een Ibook G4. Sindsdien gebruik ik thuis alleen Apple computers (MBP, Power Mac G5, 2x Mac Mini, 12″ powerbook).
  Met vrijwel al mijn Apple computers ben ik wel eens terug geweest vanwege problemen, behalve de Power Mac G5. En het zijn voornamelijk hardware problemen geweest.
  Mijn iPhone heeft ook zo zijn nukken. Mijn recentelijk gekocht Mac mini raakt nog steeds at random de connectie kwijt met mijn wireless Mighty Mouse. En zo kan ik nog wel ff doorgaan over met mijn problemen en voornamelijk de zogenaamde “service” van Apple en sommige retailers.

  Wat bij mij wel altijd goed heeft gewerkt is de integratie van de diverse programma’s en de software in het algemeen. Software installaties e.d. gaan bij mij altijd vlekkeloos. Wat betreft de software kan ik wel zeggen: “it just works”. Maar iemand anders kan net hier voornamelijk problemen mee hebben gehad.

  Ik gebruik mijn MBP voor het opnemen van live-muziek op locatie en op dat punt heeft hij me nooit in de steek gelaten. Je krijgt tenslotte maar 1 kans om het op te nemen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Mijn ervaringen met andere apparatuur is wel anders geweest.

  Apple computers blijven gewoon apparaten en zijn geen wondermachines. Ik blijf dan ook genuanceerd denken over Apple. Alles bij elkaar opgeteld is het op dit moment (voor mij) het beste personal computer systeem.
  En ja, ik ook ben gecharmeerd door het design e.d., maar zodra er iets echt beters op de markt komt voor mijn toepassing, stap ik over. Dat is een pragmatische keus.

 • Profielfoto
  R-Flow

  @Maverick9898

  Yep, foutje heb het gecorrigeerd. Bedankt.