Een beter milieu begint bij één stekker

Door: Koen van Tongeren - 26 reacties

Apple heeft samen met negen andere telefoonbouwers afgesproken om het milieu een handje te helpen door voortaan één standaard aan te nemen voor telefoonadapters. Voortaan zullen telefoons van bijvoorbeeld Sony Ericsson, Nokia, RIM (Blackberry) en dus ook ook de iPhone, geleverd worden met een micro-USB oplader.

De bedrijven zijn tot deze overeenkomst gekomen na druk vanuit de Europese Unie. Die hoopt op deze manier iets te doen aan zinloze verspilling van opladers die bij vervanging van de telefoon weggegooid worden. De overeenkomst geldt overigens alleen voor smartphones, maar de bedoeling is dat op termijn alle mobiele telefoons via de zelfde micro-USB-aansluiting van stroom worden voorzien.

Het feit dat Apple de overeenkomst onderschrijft betekent niet dat afstand gedaan zal worden van de dock-connector-standaard die Apple ontwikkeld heeft voor de iPhone en iPod. Waarschijnlijk zullen alle in Europa verkochte iPhones in de toekomst geleverd worden met een dock-connector naar micro-USB-snoer en een micro-USB adapter. Deze zal je overigens goed moeten bewaren want in de zelfde overeenkomst staat dat de deelnemende bedrijven binnen een paar jaar geen adapters meer bij hun telefoon zullen verkopen. Allemaal, je raadt het al, om het milieu (en de productiekosten) te sparen.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Delta

  “Deze zal je overigens goed moeten bewaren want in de zelfde overeenkomst staat dat de deelnemende bedrijven binnen een paar jaar geen adapters meer bij hun telefoon zullen verkopen.”

  Dus als je over een paar jaar pas een telefoon koopt en je hebt geen adapter dan heb je een telefoon zonder? Moet je die dan ook weer los kopen ofzo?

  Ik denk dat het beter zou zijn om mensen zelf te laten kiezen of ze een adapter bij hun telefoon willen of niet. Heb je er al een hoeft het niet en anders wel.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Hmm.. ben benieuwd het in praktijk werkt..

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Lang, lang, heel lang geleden moest je ook een parallelle los kopen bij je printer.
  Was niks mis mee, en kon toen toch ook.
  Het is ook gekke werk dat dit nog niet zo is bij telefoons.

 • Profielfoto
  stel maar

  dan moet apple ook een kabeltje van dock-connector naar USB leveren, want ik heb geen mini USB op mijn iMac.

 • Profielfoto
  jimeh

  had het al gelezen ja, wist alleen niet dat apple hier ook aan meedeed

 • Profielfoto
  eelkevd

  Het overgaan naar 1 standaard om daarmee grondstoffen en het milieu te sparen is natuurlijk prachtig.

  Maar als apple dan doorgaat met nog en plug om van de standaard toch naar een dock connector toe te gaan linken is het doel toch weer niet bereikt…. De iPhone en al die andere telefoons zouden dan ook gewoon een mini usb aansluiting moeten hebben.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Is het al echt zeker dat het een mini usb ingang wordt? Want anders zou iedereen over moeten gaan over de dock connector.. Apple bedenkt wel wat, anders gaan ze niet akkoord..

 • Profielfoto
  prullenbak

  Wat ook zomaar zou kunnen, is dat er 1 universele adapter komt, met een mini-usb stekertje, en een klein verloopje voor bepaalde merken. Voor het milieu scheelt het natuurlijik al heel veel als er niet bij ieder apparaat een adapter zit, maar zo’n verloopje.

  En ik zie het ook wel zitten dat er op de duur in alle mobieltjes e.d. gewon een mini-usb aansluiting komt. Dus ook op ipods en iphones. (totdat mini-usb weer achterhaald is, en de heren weer wat nieuws bedneken, om ons consumenten weer geld uit de zak te kloppen…)

 • Profielfoto
  klaas4

  Een ding vraag ik me dan af: waarom pas nu? Zoiets had allang ingevoerd kunnen worden. Begrijp me niet verkeerd, ’t is geweldig, maar nu zijn er gigantisch veel telefoons op de wereld, en voor de hele wereld overgestapt is naar één oplader zijn we alweer 5 jaar verder. (want ik neem aan dat je niet iedere keer als een product veranderd die koopt)

 • Profielfoto
  NTG

  zijn er ergens al screen-shots van deze nieuwe lader?

 • Profielfoto
  Kobes

  Wordt nog lachen met die EU. Maken fabrikanten over 2 jaar EINDELIJK superzuinige adapters, vooral als er geen toestel aan hangt (nog een punt waar die gasten in Brussel zich, terecht, druk om maken), krijgt niemand die er meer bij, want we hebben allemaal al eentje die energie verspilt.
  “Nee, meneer, u moet echt de nieuwe adapter KOPEN voor 30 euro, scheelt u veel energie”.
  Dikke vinger, doet geen hond.

 • Profielfoto
  Kristofke

  @Kobes: alsof mensen niet kunnen kiezen uit alternatieve adapters. Alsof je persé Apple zijn stroomadapter moet kopen wil je je iPod/iPhone opladen zonder je computer. Dat gaat met een adapter van 5 euro ook wel! Ga ergens anders de EU basher uithangen.

 • Profielfoto
  Лукас

  Is deze discussie niet al JAREN aan de gang? Bovendien, de meeste adapters koop ik nu voor een euro of 3. En als het niet zo goedkoop blijft, doe ik hier niet aan mee.

 • Profielfoto
  JDVM

  @Dagaloni, prullenbak
  Het wordt micro-usb, dat is weer iets anders dan mini-usb.

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik weet het niet hoor….

 • Profielfoto
  strigoi

  @ Stel Maar
  Dan krijgen we toch micro-usb naar usb adapters.. waarom het probleem oplossen als je het ook kan verplaatsen..

 • Profielfoto
  spacefreek

  Leuk zo’n zwart ding.. Totaal niet apple style, zit ik met m’n mooie witte iMac, witte dock en zo’n goedkope zwarte kabel, echt niet!

 • Profielfoto
  MadDonna

  Je hebt ook witte, blauwe, roze, paarse, groene, lelijke.

 • Profielfoto
  kobekes

  Ik denk niet dat Apple naast zijn 30-pin connector nog een extra USB-poort gaat plaatsen hoor. Ik vermoed dat die op de dock gaat komen. (maar dan zou die wel standaard mij een iPhone moeten geleverd worden)

 • Profielfoto
  Kobes

  @Kristofke, nou nou. Ik geef toch aan dat ik de drukte om zuinig adapters een goed idee vind… Ik vind het alleen redelijk ondoordacht om eerst iedereen dezelfde adapter te geven (in principe OOK een slim idee), dan te besluiten om geen nieuwe adapters meer mee te leveren en daarna pas zuinige adapters te maken. Ik zie weinigen besluiten zo’n lekker zuinige adapter te gaan KOPEN. Oftewel: keer het idee om en het werkt goed, op deze manier mis je een grote kans.
  Ik wist niet dat de EU je zo aan het hart ging. Het spijt me voor de kwetsing, maar enig realisme kan ook geen kwaad.

 • Profielfoto
  iDunno

  Een USB aansluiting maakt de iPhone een stuk minder gestroomlijd, vrees ik… ???

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Lees deze blog ook eens:

  http://www.maisquenada.com/

 • Profielfoto
  McShamus

  Het zal verdoeme tijd worden ook. Überhaupt alle voedingen naar een standaard en nieuwe huizen uitrusten met zwakstroom stopcontacten. Ik tel zojuist 14 verschillende adapters voor redelijk dagelijks gebruik. Van de gekke.

 • Profielfoto
  snipper

  Jarenlang heeft de EU dit voor zich uit geschoven, want ‘de markt’ zou zelf wel inzien dat één standaard efficiënter is. Zo goed werkt het kapitalisme nou ook weer niet, blijkt ook nu weer.

  En inderdaad McShamus en anderen: Laten we hopen dat hiermee gelijk een trend gezet en dat alle zwakstroom apparaten voortaan op dezelfde stekker passen.

  Waar ik niemand over hoor, is dat allerlei apparaten die we toch al hebben, als adapter dienst kunnen doen: Computers, autoradio’s etc hebben vaak al zwakstroom aan boord – en steeds vaker een USB-achtige aansluiting..

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  En alle kinderspeelgoed verplicht een accu die je aan de usb-poort oplaadt, dat scheelt ook een hoop.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  vind dit een prima plan. Ben wel een beetje benieuwd, want als je nu een USB lader van TomTom gebruikt om je iPhone bij te laden, werkt het niet. Dat komt omdat Apple ook een spanning op de USB data aansluitingen nodig heeft. De iphone krijgt op die manier een seintje dat ie kan laden. Gaan ze dat dan in het snoertje/verloopstekkertje oplossen?