Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 juni 2009

Een beter milieu begint bij één stekker

Apple heeft samen met negen andere telefoonbouwers afgesproken om het milieu een handje te helpen door voortaan één standaard aan te nemen voor telefoonadapters. Voortaan zullen telefoons van bijvoorbeeld Sony Ericsson, Nokia, RIM (Blackberry) en dus ook ook de iPhone, geleverd worden met een micro-USB oplader.

De bedrijven zijn tot deze overeenkomst gekomen na druk vanuit de Europese Unie. Die hoopt op deze manier iets te doen aan zinloze verspilling van opladers die bij vervanging van de telefoon weggegooid worden. De overeenkomst geldt overigens alleen voor smartphones, maar de bedoeling is dat op termijn alle mobiele telefoons via de zelfde micro-USB-aansluiting van stroom worden voorzien.

Het feit dat Apple de overeenkomst onderschrijft betekent niet dat afstand gedaan zal worden van de dock-connector-standaard die Apple ontwikkeld heeft voor de iPhone en iPod. Waarschijnlijk zullen alle in Europa verkochte iPhones in de toekomst geleverd worden met een dock-connector naar micro-USB-snoer en een micro-USB adapter. Deze zal je overigens goed moeten bewaren want in de zelfde overeenkomst staat dat de deelnemende bedrijven binnen een paar jaar geen adapters meer bij hun telefoon zullen verkopen. Allemaal, je raadt het al, om het milieu (en de productiekosten) te sparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een beter milieu begint bij één stekker
Sluiten