De toekomst is multi-touch, ook voor het clickwheel

Door: Statenweg - 11 reacties

Multi-touch is the way to go voor Apple. Het begon allemaal met de iPhone en breidde zich uit naar de trackpads op de notebooks. Een patentaanvraag toont echter aan dat het clickwheel met de komst van multi-touch alles behalve uitgestorven is.

Om de voordelen van multi-touch op de iPod nano en iPod classic terug te laten komen, zal ook het clickwheel mogelijk worden verrijkt met de herkenning van gebaren met meerdere vingers om specifieke functies aan te sturen. Daarbij krijgt het midden van het clickwheel een belangrijke rol toebedeeld.

Naast de draaiende beweging, waarmee op de huidige modellen bijvoorbeeld door menu’s gescrold of het volume geregeld kan worden, zal het clickwheel ook verticale bewegingen herkennen. Door met meerdere vingers een ‘pinch’-beweging vanaf het midden van het clickwheel te maken of door Ć©Ć©n vinger te draaien en met de andere het midden vast te houden kan bijvoorbeeld in- of uitgezoomd worden op afbeeldingen. Zo horen de nano en de classic er toch nog een beetje bij…

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  ricocarlier

  iPod Nano/Classic is zoooo 2008!!! iPhone V3 as maandag? ??? 32GB? Heb ik geen iPod meer nodig!!! :D

 • Profielfoto
  Ouistiti

  mja hopelijk draait het niet uit op een wel-willen-maar-niet-kunnen-situatie: wel koppig willen zijn, door de traditie verder te zetten en het clickwheel niet te laten verdwijnen, maar uiteindelijk toch moeten inzien dat een volledig touch-screen toch beter verkocht wordt, met het gevolg de clickwheel-generatie in mineur te moeten afsluiten..

 • Profielfoto
  Marius1976

  Klein detail:

  Multitouch begon voor apple zeker niet bij de iPhone, op mijn iBook uit begin 2006 zit een trackpad waarmee je al kunt scrollen door twee vingers te gebruiken.

  Dat is ook multi-touch. Dus het begon met de laatste iBooks/eerste MacBooks.

 • Profielfoto
  boerke

  Toch zou ik op de iPhone best wel graag een “clickweel emulator” hebben,
  om ietwat gerichter door lange films te kunnen spoelen, i.p.v. dat gepiel met dat leuke blauwe balkje, waarmee je per kwartier verder huppelt in je film.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ boerke, dat is idd een goed idee, het scrollen door films is niet handig nu, een virtueel clickwheel die transparant in beeld komt om ffw te bedienen zou kick ass zijn!

 • Profielfoto
  63743 Master

  Ik zou het wel erg mooi vinden, als de gestures van de iPhone naar de iPod komen. Maar wordt de iPhone dan niet een beetje geconcurreerd door zijn familie? Ik vond de iTouch al wat veel weg hebben van zijn broer

 • Profielfoto
  MrHammond

  Krijgen we toch nog een MacBook Wheel?!?:p

 • Profielfoto
  ctxppc

  @marius1976: Dat is andere technologie. De iPhone heeft een nieuwe technologie, Multi-Touch en niet Dual-Touch, waarmee het apparaat tot 5 vingers kan herkennen. Denk aan het coƶrdinatenstelsel: op zo’n klein apparaat moet Multi-Touch het mogelijk maken om zeer precies de coƶrdinaten te krijgen.

 • Profielfoto
  boerke

  @diemandiebakt
  Het hoeft niet eens in beeld te staan,
  gewoon rechtsom draaien is vooruit in de film,
  linksom natuurlijk achteruit, en je draaisnelheid bepaald de “skip”-rate
  (dus erg langzaam = frame-frame, sneller is sec/sec, supersnel is?)

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @boerke

  Volgens mij zou dat wel Ć©rg onhandig zijn.

 • Profielfoto
  boerke

  Zou volgens mij juist erg handig zijn.
  De ouwe “edit-box” “henry” en andere Quantel video-editing machines werken (werkten) allemaal zo,