Statenweg
Statenweg Nieuws 23 juni 2009

Cupertino’s security check

Apple staat bekend om haar geheimzinnigheid. Niet op de laatste plaats om te voorkomen dat concurrenten lucht krijgen van wat er in Cupertino afspeelt, maar vooral ook om het verrassingseffect van nieuwe productaankondigingen zo groot mogelijk te houden. Speculaties en geruchten over nieuwe producten bereiken doorgaans een hoogtepunt in de aanloop naar een van Steve Jobs’ fameuze keynote speeches, waarbij hij kan rekenen op de belangstelling van de media en duizenden Apple-watchers. Zelfs Apple’s eigen werknemers weten doorgaans niet waar hun collega’s in het geheim aan hebben zitten werken.

Apple’s drang om controle te houden over elk stukje informatie binnen het bedrijf heeft ertoe geleid dat geheimhouding diep geworteld zit in de bedrijfscultuur. Sciencefiction-achtige taferelen zijn daarbij geen uitzondering, blijkt uit de verhalen van twee oud Apple-medewerkers tegenover The New York Times. “Ik heb dit bij geen enkel bedrijf zo meegemaakt. Ze maken het personeel super paranoïde,” aldus Mark Hamblin, die werkte aan de technologie achter de touch screen op de iPhone.

Wat men volgens de ex-medewerkers aantreft binnen de muren van Apple’s headquarters in Cupertino is een doolhof met beveiligingsdeuren voorzien van paslezers en pincodes. Hiermee wordt niet alleen geregeld wie wel en wie niet naar binnen mag, maar wordt tegelijkertijd geregistreerd wie zich waar op welk moment bevindt. Veel werkruimtes zijn voorzien van beveiligingscamera’s die elke activiteit registreren. Daarnaast zouden nieuwe, cruciale producten worden afgedekt met zwarte doekjes. Zodra het doekje eraf gaat, gaat een rood licht aan, zodat naaste medewerkers weten dat extra voorzichtigheid in acht genomen moet worden.

Om personeel op het verkeerde been te zetten zou de top binnen het bedrijf regelmatig verkeerde informatie verspreiden onder de eigen mensen over zaken als prijzen en producteigenschappen. Hierdoor wordt het makkelijker om een eventueel lek op te sporen nadat deze informatie in de media verschijnt. De angst voor ontslag is groot onder medewerkers. Voormalig Apple-ingenieur Edward Eigerman verloor zijn baan nadat een collega een nieuw softwarepakket toonde aan een zakelijke klant.

Reageer op artikel:
Cupertino’s security check
Sluiten