Bevestigd: Steve Jobs terug op post eind juni

Door: Jan David Hanrath - 33 reacties

De door velen verwachtte cameo als ‘One More Thing…’ tijdens de WWDC keynote van Phil Schiller bleef uit, maar nu heeft Apple officieel via een woordvoerder aan de Times bevestigd dat Steve Jobs eind deze maand terugkeert op Infinite Loop 1 in Cupertino.

Steve Jobs is een half jaar met ziekteverlof geweest vanwege een onbalans in zijn hormoonhuishouding, waardoor voedingsstoffen niet goed door het het lichaam werden opgenomen.

Het ziekteverlof heeft strategisch goed uitgepakt voor Apple. Ten eerste smoorde het geruchten dat de baas van Apple niet lang meer te leven zou hebben en ten tweede toonde het aan dat Steve Jobs niet onmisbaar is. Onder leiding van COO Tim Cook heeft het bedrijf de afgelopen maanden vele nieuwe producten gelanceerd en is de beurskoers met 56% gestegen in een tijd dat de beurzen als gevolg van de crisis wereldwijd vooral in mineur waren.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  wout3r

  Wow, moet ik hieruit opmaken dat Apple nu beter af is zonder Steve? :O

 • Profielfoto
  Mattis4

  Nee dat denk ik niet, maar wel dat het ‘ook’ goed zonder steve af is…
  Dus dat we ons geen zorgen hoeven te maken als steve eens mocht vertrekken. :(

 • Profielfoto
  So Klear

  Nee, niet beter! Waar het om gaat is dat men nu beseft dat Apple nu WEL in staat is op eigen benen te staan zonder Steve. Lang had men het gevoel dat wanneer Steve om wat voor reden dan ook zou moeten stoppen bij Apple, dat het bedrijf we langzaam in zou gaan storten.

 • Profielfoto
  Afroman

  Dacht je echt dat Steve Jobs alle touwen in handen had?

 • Profielfoto
  Simon90

  Ja het eerste gedeelte van de laatste alinea moest ik ook een paar keer lezen… :O

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is slim dat Apple heeft laten zien niet alleen van Steve Jobs afhankelijk te zijn. Want dat imago hadden ze wel. Nu het tegendeel is aangetoond is het bedrijf veel minder kwetsbaar. Tenminste voor die idioten op de aandelenbeurs, die daarvan laten afhangen of ze hun aandelen moeten kopen of verkopen. Als ik hun was zou ik liever naar de resultaten en plannen kijken.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  imbalance = onevenwicht.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  De volledige collectie apple producten kan nooit uit 1 man ontstaan zijn. Daar schuilt natuurlijk een goed team achter. Een team waar Jobs eind verantwoordelijke is. Een team dat ook zonder Jobs aanwezigheid eerder overeen gekomen afspraken en projecten goed uit voeren kan.

  Maar om dat echt te bewijzen dat dat Team ECHT zonder Jobs kan dan zal Jobs echt moeten stoppen.

  Een slim bedrijf plant namelijk vooruit. Verder dan een half jaar. Al de producten die het afgelopen half jaar zijn uitgebracht zaten al in de pipeline. Deze producten hadden dus ook onthuld geworden als jobs niet ziek had geweest.

 • Profielfoto
  Edwin377

  @Freddy onevenwicht klinkt alleen niet echt lekker. Verstoord evenwicht dan?

 • Profielfoto
  sjap

  @freddy, edwin: of in goed nederlands: disbalans

  Ik denk ook dat Apple prima verder zou kunnen zonder Steve Jobs. ZIjn belangrijkste kwaliteit is toch om de juiste goede mensen om zich heen te verzamelen. En daar is hij prima in geslaagd. Hij heeft mensen om zich heen verzameld die naar zijn eigen visie handelen.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Paar stukken nieuwe hardware in een keynote plakken en niemand die het nog over steve heeft. Die man nokt er straks lekker mee vermoed ik.

 • Profielfoto
  Rub3n

  Denk je dat Jobs niet betrokken was bij de lancering van de nieuwe MBP’s?

 • Profielfoto
  niels

  de conclusie dat Apple het zonder Jobs redt is vroeg getrokken. Iedereen die door te zeggen dat Apple zonder Jobs “een korte leven zal leiden” bedoelt dat Apple binnen 6 maanden failliet is heeft een steekje los. De effecten van het echt wegvallen van Jobs zullen pas op middellange termijn zichtbaar zijn, niet op de korte.

  Alles wat Apple onder Cook heeft gedaan lag in de lijn der verwachtingen en waren louter logische stappen. Een iPhone met MMS en Video, nieuwe en groenere notebooks, een weinig verrassende Snow Leopard. Vrijwel alles wat Apple in 2009 doet kon men in 2007 al zien aankomen en had er in een groot aantal gevallen in 2008 al moeten zijn (groene producten, video/MMS op de iPhone).

  Onder een half jaar Cook zijn er geen, nul, nada nieuwe dingen gebeurd. Geen grote zaken, zoals een compleet nieuw product (zoals iPhone in 2007 was) of een nieuw concept (App Store in 2008).

  Begrijp me niet verkeerd. Cook heeft het uistekend gedaan en ik verwachtte absoluut niet dat hij iets ‘marktverschuivends’ zou doen. Onder zijn hoede heeft Apple in 2009 veel puntjes op de i gezet in haar volledige productlijn. Echter, de conclusie dat Apple zonder Jobs kan is absoluut niet bewezen.

  De aandeelhouders (over het algemeen een stel korte-termijndenkers) zijn gerust gesteld. Iedereen die het merk Apple op de middellange en langere termijn graag fijne producten zien blijven maken zijn het afgelopen halfjaar niks wijzer geworden.

 • Profielfoto
  ThinkBeyond

  Het ontwikkelen van een nieuw product duurt zeker 2 jaar. Het gegeven dat Apple ook nieuwe producten lanceerd als Steve er niet is zegt dus niet veel over hoe onmisbaar hij wel of niet is voor Apple.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat Apple wel zonder Steve kan.
  Althans, met deze generatie van personeel.. dit personeel heeft het Apple hart wel op de goede plaats.

  Zodra je van die ijdele personen in je bestuur krijgt die het bedrijf wel even flink zullen laten groeien met overnames en de R&D afdeling 20 verschillende iPhones in een maand laat uitpoepen dan gaat het fout.

  Gewoon zorgen dat iedereen weet wat er te koop is.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Apple kan wel zonder jobs, maar jobs is wel het imago van Apple.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ja dat wel…
  Maar reken maar dat het snel zal wennen wanneer iemand officieel de vervanger van Steve Jobs wordt.

  Ik dacht ook niet dat ik zo snel zou wennen aan President Obama.

  Denk trouwens dat John Doerr de nieuwe CEO wordt van Apple. Hij draagt in ieder geval dezelfde schoenen in dit filmpje:P
  http://www.youtube.com/watch?v=kAuQ08cSK_Q

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Voor mij is Apple zonder Steve Jobs als een café zonder bier. Een keynote zonder hem is onmiddellijk stukken minder interessant/leuk/spannend als hij deze niet presenteert. Ik kan er niet aan doen, maar een Phil Schiller of de andere divisie managers, kunnen gewoonweg niet aan hem tippen op spotlight gehalte.

  Hun producten blijven dan misschien dezelfde, maar het mist de ziel als Steve ze niet onder de aandacht brengt.

  Zie je een heigende en zwetende beer Schiller al op de cover staan van Time magazine – ik hoop van niet

 • Profielfoto
  gonny

  Apple kan de komende 3 tot 5 jaar wel zonder Jobs. Alles wat Cook en collega’s op dit moment uitvoeren, is grotendeels al uitgestippeld door Jobs. Bij de nieuwe producten die Apple op de WWDC heeft laten zien, heeft Jobs vast op de achtergrond ook nog wel wat aanwijzingen gegeven.

  De grote vraag is, of Apple het na een jaar of 5 zonder Jobs nog steeds redt. Dan zijn de lopende ideeën en projecten wel zo’n beetje uitontwikkeld en is het tijd om met nieuwe dingen te komen.

  Voor aandeelhouders en financieel analisten is het wel een gunstig signaal dat het onder leiding van Cook ook zo goed gaat. Die reageren immers graag op korte termijn-ontwikkelingen en juist uit die hoek kwam zo vaak gezeur dat Apple zonder Jobs ten dode was opgeschreven. Dat is nu wel bewezen dat het niet zo is.

 • Profielfoto
  Spinvis

  Ben ik de enige die vindt dat Apple haar ‘Clean and Simple’ imago – met name – het laatste halfjaar met o.a. de release van iPhone OS 3.0 en 10.5.7 ‘te grabbel heeft gegooid’?

 • Profielfoto
  snipper

  Wat vind je dan uit de toon vallen, Spinvis?

 • Profielfoto
  Ezra

  Misschien is Tim Cook nog beter ook.:p

 • Profielfoto
  Calpa

  Apple’s koers kelderde samen met de Dow Jones.. en steeg vervolgens weer samen met, jaja, de Dow Jones..

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=aapl#chart1:symbol=aapl;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=^DJI#chart4:symbol=^dji;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

  ..kun je dan werkelijk veel toeschrijven aan de leiding van het bedrijf zelf?

 • Profielfoto
  Statenweg

  @PascalPas: De Nasdaq is inderdaad ook flink gestegen sinds begin maart (net als alle beurzen). Het is dus niet vreemd dat Apple ook een ritje gemaakt heeft. Het punt is echter dat Apple beter gepresteerd heeft dan de Nasdaq (+53,35% / +34,90%). Komt ook wel doordat het aandeel op $79 begin maart zwaar ondergewaardeerd was. In ieder geval kunnen we hieruit concluderen dat het aandeel onder leiding van Tim Cook niet slechter gepresteerd heeft dan de markt:) en dat beleggers dus vertrouwen in het bedrijf hebben, ook zonder Steve Jobs.
  http://farm4.static.flickr.com/3389/3626626294_0734206c56_o.jpg

 • Profielfoto
  JH90

  Al dat gezeur en overbodige nieuws over Steve Jobs. Het lijkt net of Apple en alle macfans afhankelijk zijn van die vent.
  Mijn MBP zal ook werken zonder hem en de keynote’s zullen er echt niet minder informatief om worden.

 • Profielfoto
  Kirrid

  http://apple20.blogs.fortune.cnn.com/2009/06/13/steve-jobs-health-status-in-13-words/?source=yahoo_quote

  Geeft anders weer een hele andere kijk op dat artikel in de Times… ???

  ~The latest example: Mike Harvey, technology correspondent for the London Times. His 675-word story, filed Friday and widely picked up by other news outlets, begins like this:

  “Steve Jobs will return to work at Apple at the end of this month, it was confirmed today…”

  And how was this “confirmed”?

  By a spokesman who told Harvey: “We look forward to Steve returning to Apple at the end of June.”~

  Iets wat gewoon al maanden gezegd wordt;)

 • Profielfoto
  Pieterr

  Steve wie?!?

 • Profielfoto
  Buzz

  Spinvis: Ik denk dat je de enige bent.

  10.5.7 is gewoon een vrij standaard maintenance release van Mac OS X, zoals er de afgelopen jaren zoveel van voorbij zijn gekomen. Lijkt me toch weinig op aan te merken.

  En iPhone OS 3.0 bevat een aantal gewilde en geavanceerde nieuwe features, ogenschijnlijk zonder dat ze de werking van het OS zoals we dat gewend zijn in de weg zitten.

  Hoe clean and simple wou je het hebben?

 • Profielfoto
  BigAL

  Apple kan wel zonder Jobs, maar de vraag is of Apple-gebruikers zonder Steve kunnen.

 • Profielfoto
  Doede

  Ben het geheel eens met NielsTH en Gonny.

 • Profielfoto
  MvdM

  En dan stiekem achter Jobs z’n rug om besluiten dat firewire er toch weer op moet. Iets wat hij niet nodig vond.

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Dat gezeik altijd dat Apple niet zonder SJ kan. Wat een onzin.

 • Profielfoto
  Fransjr

  BREAKING NEWS: JOBS ONDERGING LEVERTRANSPLANTATIE.